När bebisen favoriserar ett bröst

JOBBIGA GREJER VID AMNING, DEL 4. Bebisen vill bara amma på ena bröstet. Gah! Vad göra?

Känns det igen? Här kommer ytterligare ett inlägg på temat ”jobbiga grejer när man ammar spädbarn”. Du får konkreta tips – och så kommer jag att berätta lite om hur det har varit för egen del.

Bebisen vill bara amma på ena bröstet. Bebis ammar, närbild.
Foto: Elliot Foxprince.

Tidigare inlägg i serien ”jobbiga grejer vid amning” har handlat om bebisar som vill amma mest hela tiden, om spända och läckande bröst och amning som gör ont.

Företeelsen med ”hiss- och dissbröst” har jag själv tydligt märkt med våra barn. De har tidigt visat att de gillar mitt högra bröst mest och har i allt ökande utsträckning nobbat det vänstra.

Jag tror att favoriseringen beror på att mitt högerbröst både gör lite mer mjölk och har en snabbare utdrivning av mjölken. Favoriseringen har inneburit att höger bröst har fått förhållandevis mer stimulans, vilket snart har lett till att jag haft ett ”superbröst” på höger sida och ett allt mindre mjölkstint dito på vänster sida.

Lästips: Tillbaka till helamning – expertens bästa tips.

Bebisen vill bara amma på ena bröstet. Liten bebis ammar.

Behöver det vara ett problem?

Inte nödvändigtvis. Att barn får favoritbröst är vanligt. Många vittnar om att det går alldeles utmärkt att helamma från ett enda bröst.

Vårt tredje barn, en pojke på snart tre veckor, ammas till kanske 90 procent från mitt högra bröst, till exempel. Vid den senaste vägningen hade han gått upp fint i vikt, så jag kan nog vara trygg i att mitt ena bröst räcker gott och väl för helamning.

En del föräldrar vars barn får favoritbröst säger att det ena bröstet med tiden blir ”matbröstet” medan det andra blir ”gos- och mysbröstet” som bebisen väljer när magen är mätt.

”Jämna ut” eller ej?

En del upplever obalansen mellan brösten som ett problem och vill gärna ha hjälp att få barnet att gilla båda sidorna.

Till exempel vill man kanske ha bägge brösten igång som ”försäkring”. Ammar man enbart från ett bröst och har otur att få sår eller en infektion på det bröstet är man ju lite mer utsatt än om man hade haft ytterligare en mjölkresurs. Helammar man från enbart en sida får man också se upp lite extra så att bröstet inte blir alldeles för spänt och överfullt, med risk för mjölkstockning, om barnet tillfälligt ammar mindre på grund av sjukdom till exempel. Det är i alla fall i min erfarenhet.

Ytterligare andra vill ha en jämn produktion för att slippa ha bröst som är mer eller mindre olika stora under amningsperioden. Själv upplevde jag ingen jättestor skillnad i storlek vid ”enbröstad” amning av barn nummer två, men visst – behån var en storlek för liten på ena sidan. Och ju fler timmar som hade gått sedan den senaste amningen, desto mer syntes skillnaden i urringningen.

Några knep!

Ett knep som man kan använda sig av för att få barnet att acceptera ”icke-favoritbröstet” är att lägga barnet till bröstet från motsatt håll än vanligt, i något som kallas tvillinggreppet eller rugbygreppet. Här finns video!

Tvillinggreppet kallas det för att man kan amma två barn samtidigt genom att lägga dem så här, på varsin sida om en. Rugbygreppet för att det påminner om hur man håller bollen i rugby. Det ser ut så här:

Bebisen vill bara amma på ena bröstet. Rugbygreppet, eller tvillinggreppet.

Ett annat knep är att inleda varje amningstillfälle med det bröst som inte är favoriten.

Man kan också prova att erbjuda icke-favoritbröstet när barnet precis har vaknat eller håller på att somna. Då brukar bebisen vara mer avslappnad och mindre benägen att ”konstra” än i helvaket tillstånd.

Är du angelägen om att få barnet att amma på det ej favoriserade bröstet, ta gärna en titt på tipsen i detta blogginlägg: 17 supertrick när bebisen amningsstrejkar. De tipsen skrev jag med ”allmänt” amningskonstrande i åtanke men jag har själv använt samma knep när det ”strejkats” vid enbart det ena bröstet.

Att gå och amma eller amma i bärsjal eller bärsele, till exempel gungande på pilatesboll, kan också få barnet mer avslappnat och mindre benäget att krångla. Vill du pröva att amma i sjal och sele finns länkar här:

Med vårt andra barn, som jag var fast besluten att helamma, pumpade jag under en tid med en elektrisk pump från mitt ”ratade” bröst flera gånger per dag för att hålla uppe mjölkproduktionen där.

En del av mjölken sparade jag i frysen så att min sambo kunde ge lillen mjölk på sked eller kopp de morgnar som jag fick chans att sova någon timme extra. Resten donerade jag till vårt sjukhus modersmjölkscentral.

Det här är nog inget jag själv skulle göra igen, med facit i hand, för att jämna ut amningen. Pumpning samt rengöring av pumpdelar tar mycket tid och så länge bebis nummer tre växer bra skippar vi nog pumpen utom vid enstaka tillfällen. Jag vet också från förra barnet att man kan åka på mjölkstockning om man upphör med regelbunden pumpning lite för tvärt, vilket hände mig när jag inte fick donera mjölk till sjukhuset längre efter tre månader.

Expert-tips!

Kan det vara en vits med att pumpa, som jag gjorde, då bebisen ratar det ena bröstet och man vill ändra på det? Vad säger en expert?

”Jag skulle nog kunna rekommendera en måttlig stödpumpning om man har ett bröst man aldrig eller sällan får amma på”, säger Susanne Gräslund, hjälpmamma i den ideella organisationen Amningshjälpen.

”Däremot räcker det ju med att amma på ett bröst så om mamman inte vill pumpa och inte heller vill ha någon utpumpad mjölk att donera eller spara så är det ju ingen större mening. Sedan måste man ju som med vanlig amning trappa ned gradvis för att inte riskera mjölkstockning.”

Bebisen vill bara amma på ena bröstet. Glad och go bebis, cirka sex månader gammal.

Några reflektioner

Jag själv kämpade på ett bra tag med vårt andra barn för att få honom att gilla båda bröst lika mycket. Det lyckades inte riktigt. När jag väl gav upp kampen helt var det väldigt skönt. Vid det laget, runt fem-sex månader, var det också uppenbart att ett bröst räckte för att ge honom tillräckligt med näring. Men jag vet att knepen som jag tog till och som jag har nämnt fungerade till viss del. För andra har de fungerat ännu bättre.

För att summera: Det finns knep att ta till om barnet ständigt bara väljer sitt favoritbröst. Ett är att amma från ”fel sida”, ett annat att amma i sömnigt tillstånd och ytterligare ett att så ofta som möjligt erbjuda det mindre favoriserade bröstet först. Men skulle inget fungera i längden går det sannolikt bra att amma ändå. Det går för det mesta utmärkt att helamma tvillingar, så varför skulle det inte gå att amma ett barn från ett bröst? Så har jag tänkt flera gånger och det har känts som en betryggande tanke.

Här, på Sagogrynets blogg, finns mer att läsa om ”bröstfavorisering” och om att amma på ett enda bröst.

Bebisen vill bara amma på ena bröstet. Bebis ammar på kudde i soffa.

Tillägg cirka ett år efter att jag skrev ursprungstexten till detta blogginlägg:

Fram till ett par, tre månaders ålder ammades vårt tredje barn, som nämns i texten ovan, från båda brösten men mest från det ena, mitt ”bra” bröst. Det andra ratade han allt som oftast, precis som hans äldre syskon också gjorde en gång i tiden.

Sedan två-tre månaders ålder har vårt tredje barn helammats uteslutande från den ”bra” sidan.  Jag skulle säga att han till mer än 90 procent har fått bröstmjölk från ett enda bröst. Han har legat i mitten på alla BVC-kurvor hela tiden, började gå vid 10 månader och är en stark, glad och frisk liten filur.

Bebisen vill bara amma på ena bröstet. Liten bebis ammas ute, vår.

Om amning på babybaby.se:

Amma eller pumpa på jobbet – här är dina rättigheter
Pumptips till dig som ammar och jobbar

Byta bröst – ett sätt att öka mjölkproduktionen

Lista: De fem mest förvirrande sakerna om amning (och hur man begriper sig på dem)

Video: Bebis hittar bröstet på egen hand efter födseln (19 min)

Video om amningsteknik (11 min)

Video on breastfeeding technique (11 min)

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)

Bildserie: Bra position och stort tag

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Video: Aktiv amning, 4 knep för mer mjölk i bebismagen (7 min)

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akut-tips!

 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

Video: Amma liggande (9 min)

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Mjölkstas!

Video: Handmjölkning (5 min)

Video: Bröstkompressioner (2 min)

Video: Hamburgergreppet (3 min)

Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Amning och ont i ryggen – mina åtta bästa tips för skönare amning

Video: Toa-amning (amning the true story, 1)

Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Amma mer och tilläggsmata mindre – här hittar du pepp och supertips

Caroline: ”Så började vi helamma igen”
Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Amningsbilder som ljuger
Stöd Amningshjälpen

Jag har fått ett fint pris, Bröstpriset 2016!

Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!

Varför stressen i förlossningsvården pajar amningen – och varför detta är viktigt
Nyblivna föräldern Maria om amning i förlossningskrisen: Jag grät av stress

Serie om tveksamma amningsråd:

Amma max 15 minuter per bröst – bra amningsråd?
Amma på samma bröst två gånger på raken – bra amningsråd?

Serie om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:
När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)
Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)

Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:

Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947

Norah, om att amma 1973

Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973

Kvinna har liten bebis mot sin axel, utomhus.
Foto: Elliot Foxprince.

Om mina egna erfarenheter av amning:

Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 3
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 4
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 5

Empati kan inte ersätta amningskunskap
Jag störde mig på ammande mammor
Varför jag ammar ett barn som inte är bebis
Video: Därför ammar jag min tvååring (2 min)
Två barn vid bröstet! Om att amma syskon i olika åldrar
Trebarnsmamman Lisen ammade på stranden: ”Ingen sa någonting”

3 reaktioner på ”När bebisen favoriserar ett bröst”

 1. Intressant att läsa men hur slutade produktionen i det vänstra bröstet?
  Rinner det fortfarande till i det?
  Håller på att avveckla höger bröst för att bara amma på vänster.

  Tips?

  1. Hej!
   I mitt fall ammade jag nog bara mer och mer sällan på det bröstet. Då upphörde mjölkproduktionen där. Det var redan rätt mycket minskad aktivitet i det bröstet, så det gick helt smärtfritt. Någon gång ammade jag för säkerhets skull när det hade gått en vecka utan amning och det kändes lite spänt och knöligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *