När bebisen favoriserar ett bröst

JOBBIGA GREJER VID AMNING, DEL 4. Här kommer ytterligare ett inlägg på temat ”jobbiga grejer när man ammar spädbarn”.

En sådan grej, som kan dyka upp, är när barnet plötsligt säger ”nej, tack” till det ena bröstet och bara vill ha det andra.

Foto: Elliot Foxprince.
Foto: Elliot Foxprince.

Tidigare inlägg har handlat om bebisar som vill amma mest hela tiden, om spända och läckande bröst och amning som gör ont.

Företeelsen med ”hiss- och dissbröst” har jag själv tydligt märkt med våra barn. De har tidigt visat att de gillar mitt högra bröst mest och har i allt ökande utsträckning nobbat det vänstra. Jag tror favoriseringen beror på att mitt högerbröst både gör lite mer mjölk och har en snabbare utdrivning av mjölken. Favoriseringen har inneburit att höger bröst har fått förhållandevis mer stimulans, vilket snart har lett till att jag haft ett ”superbröst” på höger sida och ett allt mindre mjölkstint dito på vänster sida.

Att barn får favoritbröst är vanligt och behöver inte bli ett problem. Många vittnar om att det går alldeles utmärkt att helamma från ett enda bröst. Vårt tredje barn, en pojke på snart tre veckor, ammas till kanske 90 procent från mitt högra bröst, till exempel. Vid den senaste vägningen hade han gått upp fint i vikt, så jag kan nog vara trygg i att mitt ena bröst räcker gott och väl för helamning (väldigt skönt att få ännu ett kvitto på detta, för övrigt, efter en trasslig amning med första barnet då jag var övertygad om att min kropp inte kunde mätta vår bebis).

En del föräldrar vars barn får favoritbröst säger att det ena bröstet med tiden blir ”matbröstet” medan det andra blir ”gos- och mysbröstet” som bebisen väljer när magen är mätt.

Andra upplever obalansen mellan brösten som ett problem och vill gärna ha hjälp att få barnet att gilla båda sidorna. Till exempel vill man kanske ha bägge brösten igång som ”försäkring”. Ammar man enbart från ett bröst och har otur att få sår eller en infektion på det bröstet är man ju lite mer utsatt än om man hade haft ytterligare en mjölkresurs. Helammar man från enbart en sida får man också se upp lite extra så att bröstet inte blir alldeles för spänt och överfullt, med risk för mjölkstockning, om barnet tillfälligt ammar mindre på grund av sjukdom till exempel. Det är i alla fall i min erfarenhet.

Ytterligare andra vill måhända ha en jämn produktion för att slippa ha bröst som är mer eller mindre olika stora under amningsperioden. Själv upplevde jag ingen jättestor skillnad i storlek vid ”enbröstad” amning av barn nummer två, men visst – behån var en storlek för liten på ena sidan. Och ju fler timmar som hade gått sedan den senaste amningen, desto mer syntes skillnaden i urringningen.

Ett knep som man kan använda sig av för att få barnet att acceptera ”icke-favoritbröstet” är att lägga barnet till bröstet från motsatt håll än vanligt, i något som kallas tvillinggreppet eller rugbygreppet. Tvillinggreppet kallas det för att man kan amma två barn samtidigt genom att lägga dem så här, på varsin sida om en. Rugbygreppet för att det påminner om hur man håller bollen i rugby. Det ser ut så här:

"Rugbygreppet", eller "tvillinggreppet".
”Rugbygreppet”, eller ”tvillinggreppet”.

Ett annat knep är att inleda varje amningstillfälle med det bröst som inte är favoriten.

Man kan också prova att erbjuda icke-favoritbröstet när barnet precis har vaknat eller håller på att somna. Då brukar bebisen vara mer avslappnad och mindre benägen att ”konstra” än i helvaket tillstånd. Att gå och amma, amma i bärsjal eller bärsele eller amma gungande på pilatesboll kan också få barnet mer avslappnat och mindre benäget att krångla.

Är du angelägen om att få barnet att amma på det ej favoriserade bröstet, ta gärna en titt på tipsen i detta blogginlägg: 17 supertrick när bebisen amningsstrejkar. De tipsen skrev jag med ”allmänt” amningskonstrande i åtanke men jag har själv använt samma knep när det ”strejkats” vid enbart det ena bröstet.

Vill du pröva att amma i sjal och sele finns flera länkar till videor och texter i ämnet mot slutet av texten. Jag passar på att tipsa om två av inläggen här: Video: Amning i bärsele vid amningsstrul (del 1) och Amning i bärsele vid amningsstrul (del 2).

Med vårt andra barn, som jag var fast besluten att helamma, pumpade jag under en tid med en elektrisk pump från mitt ”ratade” bröst flera gånger per dag för att hålla uppe mjölkproduktionen där. En del av mjölken sparade jag i frysen så att min sambo kunde ge lillen mjölk på sked eller kopp de morgnar som jag fick chans att sova någon timme extra. Resten donerade jag till vårt sjukhus modersmjölkscentral. Det här är nog inget jag själv skulle göra igen, med facit i hand, för att försöka jämna ut amningen. Pumpning samt rengöring av pumpdelar tar mycket tid och så länge bebis nummer tre växer bra skippar vi nog pumpen utom vid enstaka tillfällen. Jag vet också från förra barnet att man kan åka på mjölkstockning om man upphör med regelbunden pumpning lite för tvärt, vilket hände mig när jag inte fick donera mjölk till sjukhuset längre efter tre månader.

Vad säger då en amningsexpert – kan det vara en vits med att pumpa i ett läge då bebisen ratar det ena bröstet och man vill ändra på det?

”Jag skulle nog kunna rekommendera en måttlig stödpumpning om man har ett bröst man aldrig eller sällan får amma på”, säger Susanne Gräslund, mångårig rådgivare, så kallad hjälpmamma, i den ideella organisationen Amningshjälpen.

”Däremot räcker det ju med att amma på ett bröst så om mamman inte vill pumpa och inte heller vill ha någon utpumpad mjölk att donera eller spara så är det ju ingen större mening. Sedan måste man ju som med vanlig amning trappa ned gradvis för att inte riskera mjölkstockning.”

Lillen, vid drygt fem månader. Glad och go!
Vårt andra barn vid drygt fem månader, glad och go.

Jag själv kämpade på ett bra tag med vårt andra barn för att få honom att gilla båda bröst lika mycket. Det lyckades inte riktigt. När jag väl gav upp kampen helt var det väldigt skönt. Vid det laget, runt fem-sex månader, var det också uppenbart att ett bröst räckte för att ge honom tillräckligt med näring. Men jag vet att knepen som jag tog till och som jag har nämnt fungerade till viss del. För andra har de fungerat ännu mycket bättre och fått barnet att gilla båda brösten igen.

Så, för att summera: Det finns knep att ta till om barnet ständigt bara väljer sitt favoritbröst. Ett är att amma från ”fel sida”, ett annat att amma i sömnigt tillstånd och ytterligare ett att så ofta som möjligt erbjuda det mindre favoriserade bröstet först. Men skulle inget fungera i längden går det sannolikt bra att amma ändå. Det går för det mesta utmärkt att helamma tvillingar, så varför skulle det inte gå att amma ett barn från ett bröst? Så har jag tänkt flera gånger och det har känts som en betryggande tanke.

Här, på Sagogrynets blogg, finns mer att läsa om ”bröstfavorisering” och om att amma på ett enda bröst.

***

Tillägg cirka ett år efter att jag skrev ursprungstexten till detta blogginlägg:

Fram till ett par, tre månaders ålder ammades vårt tredje barn, som nämns i texten ovan, från båda brösten men mest från det ena, mitt ”bra” bröst. Det andra ratade han allt som oftast, precis som hans äldre syskon också gjorde en gång i tiden.

Sedan två-tre månaders ålder har vårt tredje barn helammats uteslutande från den ”bra” sidan.  Jag skulle säga att han till mer än 90 procent har fått bröstmjölk från ett enda bröst. Han har legat i mitten på alla BVC-kurvor hela tiden, började gå vid 10 månader och är en stark, glad och frisk liten filur.

Den enda anledningen, denna gång, till att jag insisterade med båda brösten de första månaderna var att jag snart upptäckte att jag hade fått en enorm överproduktion på mitt ”bra” bröst.

När lillen enbart fick mjölk från det favoriserade bröstet bajsade han grönt, rinnigt och vinägerluktande och fick väldigt mycket gaser och låg och vred sig och stönade nätterna igenom. Mitt ”bra” bröst kunde också få för sig att tokspruta om lillen släppte taget. Det hade aldrig hänt med med de tidigare barnet. Allt tydde på överproduktion av bröstmjölk på det högproducerande bröstet.

Jag rådgjorde med en erfaren ”hjälpmamma” från Amningshjälpen och var ett tag tvungen att truga med det ”dåliga” bröstet upprepade gånger per dag för att dämpa det otroliga trycket på den ”bra” sidan och få bebisen att må bättre i magen igen. Här är verkligen citationstecken runt ordet ”bra” på sin plats, för detta var inte särskilt kul för varken oss eller barnet.

Summa summarum för egen del: Det går bra att helamma från ett bröst. Och det går uppenbarligen inte bara att producera mycket mjölk till en bebis från bara ett bröst – det går att producera jättemycket.

Serien om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:

När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)
Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)

Mer om amning på babybaby.se:

Video om amningsteknik (11 min)

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)

Bildserie: Bra position och stort tag

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akuta tips!

 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

Video: Amma liggande (9 min)

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Mjölkstas!

Video: Handmjölkning (5 min)

Video: Bröstkompressioner (4 min)

Video: Hamburgergreppet (3 min)

Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Caroline: ”Så började vi helamma igen”

Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Empati kan inte ersätta amningskunskap
Amningsbilder som ljuger
Jag störde mig på ammande mammor

Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!

Om mina egna erfarenheter av amning:

Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2

Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:

Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947

Norah, om att amma 1973

Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973

Om bebisar och sömn:

Video: Pilatesbolltricket! (3 min)
Sova med bebisen bra för amningen
Lista: Mina bästa söva barn-tips
Video: Söv bebis och få disken gjord på 4 minuter
Brev till Socialstyrelsen
Svar från Socialstyrelsen
Därför bär jag barn (egentligen)

Om amning i bärsele och bärsjal:

Allmänt:
Se hit! Så ammar du i bärsele och bärsjal
Video: Vardagstips vid amning i bärsjal och bärsele (3 min)

Trikåsjal, knyta/amma:
Video: Amma i trikåsjal (8 min)
Video: Knyta trikåsjal (6 min)
Bildserie: Knyta trikåsjal
Bildserie: Amma i trikåsjal

Vävd sjal, knyta/amma:
Video: Knyta och amma i vävd bärsjal (12 min)
Bildserie: Amma i vävd bärsjal
Video: Amma liten bebis i vävd bärsjal (6 min)

Vävd sjal + trikåsjal, amma:
Video: Amma bebis upprätt i bärsjal – och vad du gör när bebisen somnat (11 min)

Bärsele, använda/amma:
Video: Amma liten bebis i bärsele, inomhus och utomhus (10 min)
Bildserie: Amma i bärsele
Video: Amma i bärsele (4 min)
Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 1)

Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 2)
Video: En vanlig morgon (med sele, amning och ungar)
Video: Amma i bärsele i snö och kyla (3 min)

Ringsjal, amma:
Video: Amning i ringsjal (10 min)

Om att bära i bärsjal och bärsele:

20 skäl att bära en nyfödd

Våga sjala redan på BB!

Bära barn i sommar? Här är 10 heta tips

Bildextra: Bära bebis i många minusgrader

17 tips när du bär bebis i vinterkylan (och några amningstips)

Bildserie: Träna med bebis på magen!

Video: Bära barn på hösten i bärskydd (3 min)

Video: Flytta sovande barn från mage till rygg i bärsele (4 min)

Video: Fyra sätt att få upp barn i bärsele på ryggen (9 min)

Video: Ta ner barn från bärsele på ryggen (1 min)

Bildbomb: Barn i bärsjal
Bärsele eller bärsjal?
Varför bära barn?

 

En reaktion på “När bebisen favoriserar ett bröst”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *