Amningsexperten: ”Glöm inte brösten vid tilläggsmatning”

AMNING, TILLÄGGSMATNING. Upp till 40 procent av nyfödda på BB i Sverige (det varierar mellan sjukhusen) tilläggsmatas med modersmjölksersättning av olika skäl. Det händer också att föräldrar en kort tid efter födseln får instruktioner om att ge tillägg.

Men! För den förälder som vill kunna återgå till enbart amning efter perioden med tilläggsmatning (vilket för det mesta är fullt möjligt, se tips här, till exempel) är det oerhört viktigt att mjölkproduktionen stimuleras ordentligt medan tilläggsmatningen pågår. Och där brister ibland informationen från vården till föräldrarna, säger amningsexperten Kerstin Lindahl.

”Man glömmer brösten. Och mamman hamnar back i mjölkproduktionen.”

Att ”hamna back” tidigt efter födseln, när amningen och mjölkbildningen fysiologiskt är en skör process, kan för en del föräldrar leda till amningsproblem som blir svåra att komma tillrätta med. Se till exempel denna berättelse: Kicki: ”Läkaren frågade om jag hade slappa bröst”.

Läs här vad Kerstin Lindahl har att säga om vårdens information vid tilläggsmatning och vad du själv kan göra för att öka och bibehålla mjölkproduktionen om detta berör dig!

Kerstin Lindahl är barnmorska och internationellt certifierad amningsrådgivare (IBCLC) och arbetar på Danderyds sjukhus och Amsaks amningsmottagning i Stockholm. En majoritet av de föräldrar som vänder sig till Amsaks amningsmottagning har av olika skäl tilläggsmatat sina bebisar de första dagarna och sedan haft svårt att återgå till enbart amning när de velat göra det.

Tilläggsmatning behövs ibland

Att nyfödda får lite extra mat — bröstmjölk eller ersättning — de första dagarna är inte ovanligt och är ibland helt nödvändigt, säger Kerstin Lindahl.

”Nyfödda med kraftig gulsot kan behöva tilläggsmatas, till exempel. Bebisar som är slöa och inte orkar suga så mycket kan också behöva ett tillskott för att återfå krafterna och orka amma fullt ut.”

”Vården glömmer brösten”

Tilläggsmatning i början behöver inte alls sätta käppar i hjulet för den som vill amma. Problemet, säger Kerstin Lindahl, är att föräldrar inte alltid får all den information som de behöver när tilläggsmatning sätts in.

”Vårdpersonal ser att en bebis behöver mer energi — och ser till att bebisen får det. Men man glömmer brösten. Och mamman hamnar back i mjölkproduktionen.”

Hur menar du?

”Vårdpersonal missar ibland att ge information om hur den ammande kan stimulera sin mjölkproduktion under tiden som tilläggsmatningen pågår. Stimulerar hon inte tillräckligt — ja, då kan hennes mjölkproduktion hamna lite på efterkälken. Man behöver stimulera mjölkproduktionen så att förälder och bebis kan mötas och vara i fas när bebisen är pigg igen.”

Läs också:
Amningsvänlig tilläggsmatning   
Video: Amma med tillmatningsset (9 min)   
Tillbaka till helamning – expertens bästa tips   
Lista: De 5 mest förvirrande sakerna med amning (och hur man begriper sig på dem)
Byta bröst – ett sätt att öka mjölkproduktionen
Video: Handmjölka råmjölk (6 min)
Video: Handmjölkning (5 min)   

Stressigt för föräldrarna

Att ha hamnat lite på efterkälken behöver inte vara hela världen för den som vill amma — det går att skruva upp mjölkproduktionen igen. Det bästa receptet är att amma, amma och amma, med en fungerande amningsteknik. Eller handmjölka eller pumpa, om amning inte går. Ökningen av bröstmjölken brukar kicka in gradvis, efter några dagar.

Men en sådan här tillfällig svacka i mjölkproduktionen kan vara stressig för föräldrarna. Barnet kan kinka och vara otåligt vid amning. Den ammande kan då dra slutsatsen att mjölken överhuvudtaget inte räcker — och börjar ge ersättning igen. Och det blir lätt, i det läget, mer och mer ersättning och mindre och mindre amning. Många vittnar om det.

För den som vill amma är det alltså smidigare att ha en tät stimulans av brösten medan tilläggsmatning pågår så att ingen svacka behöver uppstå.

Så hänger det ihop

Kort om mjölkproduktion, innan vi fortsätter: Ju mer mjölk som lämnar brösten, desto mer kommer att produceras. Detta gäller från första början, även när det ännu är råmjölk i brösten. Ett barn som suger mycket och ofta signalerar till kroppen att mycket mjölk behövs. Omvänt: Om mindre mjölk lämnar kroppen kommer mindre att produceras. Med stimulans menas amning, pumpning och handmjölkning — allt som får mjölk att komma ut ur brösten.

Även om du ammar din bebis före varje ersättningsmatning behöver du ändå antagligen lägga till extra stimulans för att inte riskera att hamna på en lägre nivå i mjölkproduktionen än som krävs för en helamning. Ersättningen, jämfört med bröstmjölken, tar längre tid för barnet att smälta och bebisar sover oftast längre av den. Det gör lätt att barnet sover i längre pass än han/hon annars hade gjort — och så blir det färre amningstillfällen per dygn än vad som hade varit optimalt för full mjölkproduktion. Det går inte att ”toppa upp” med ersättning utan att mjölkproduktionen påverkas.

Hur bibehåller jag mjölkproduktionen?

Hur ska jag då göra under tiden som bebisen tilläggsmatas för att stimulera mjölkproduktionen, för att ha ”tät stimulans” som amningsexperten Kerstin Lindahl säger?

Här är Kerstin Lindahls bästa tips:

Amma vid minsta pip

Om det är möjligt, amma så fort bebisen signalerar behov av bröstet.  Mer information här: Video: Tidiga amningssignaler (3 min). Handmjölka eller pumpa mellan amningar när du kommer åt.

Handmjölka

De första dagarna kan det vara lättast och mest effektivt att handmjölka. Det är så små mängder som kommer ut de första dagarna — ibland kanske bara några droppar eller en halv tesked åt gången. Det kan faktiskt vara lättare att få ut dessa droppar för hand istället för att pumpa med en pump. Se mer här om hur du kan göra: Video: Handmjölka råmjölk (6 min).

Du kan ge bebisen din mjölk vid tillägsmatning! Modersmjölksersättning är inte bättre än bröstmjölk, tvärtom. Läs mer här: Amningsvänlig tilläggsmatning – här är expertens tips.

Ju oftare, desto bättre

”Många och korta pump- eller handmjölkningstillfällen per dygn stimulerar mjölkproduktionen bättre än få och längre tillfällen per dygn. Så fort man har möjlighet kan man handmjölka lite grann”, säger Kerstin Lindahl.

Småskvättar? Helt ok!

Tänk på att även små mängder mjölk åt gången om du handmjölkar eller pumpar spelar roll! Så bli inte stressad om du jobbar med att stimulera mjölkproduktion extra under tilläggsmatning och det kommer ut småskvättar varje gång, kanske bara någon tesked. Även dessa små mängder medverkar till att öka mjölkproduktionen. En liten skvätt är jättemycket bättre än ingen alls!

Viljan och orken

Det är viktigt för föräldrar att känna efter vad de vill och mäktar med, säger amningsexperten Kerstin Lindahl. Och det är viktigt för vårdpersonal, fortsätter hon, att pejla dessa saker innan de ger amningsråd.

”Det finns riktlinjer för vad som är bäst för mjölkproduktionen. Men vi i vården behöver ta reda på vad som är bäst för den enskilda föräldern. Vad vill hon? Om en förälder sitter och handmjölkar och pumpar dag och natt och glömmer bort att äta och blir jättestressad av alltihop — det är ju inte bra alls. Vi i vården måste vara detektiver, vi måste ta oss tid och ta reda på hur en förälders situation och önskemål ser ut.”

Tips för mer mjölk i bebismagen!

Här är Kerstin Lindahls bästa amningstips om din nyfödda bebis behöver mer bröstmjölk i magen:

 • Säkerställ att barnet ligger rätt vid bröstet. Barnet bör ligga tätt intill dig och ha ett stort tag om bröstet. Se mer om det här och här. Emellanåt ska du kunna märka att barnet suger kraftfullt och aktivt.
 • Om barnet är väldigt sömnigt och sover länge, väck och amma. Håll koll på att barnet inte blir slött och svårväckt. Om barnet blir det, kontakta omgående vården för råd.
 • När du ammar och barnets sugande lugnar ned sig och blir mindre kraftfullt och mer övergår till ”snuttande”, byt till det andra bröstet. När sugandet lugnar ned sig där kan du byta tillbaka och amma på det första bröstet igen. Du kan amma ”flera bröst på raken” om du vill. Detta ökar mjölkproduktionen! Läs mer här: Byta bröst, ett sätt att öka mjölkproduktionen.
 • Ibland ges rådet att barnet ska ”amma tills det släpper bröstet självmant, så att barnet kommer åt den feta mjölken”. Strunta i det rådet! Små bebisar vill ogärna släppa bröstet överhuvudtaget. De somnar helst med bröstet i munnen. Det är bättre att du väntar till dess att sugandet har lugnat ned sig och bebisen mest ligger och ”snuttar”. Då kan du sticka in ett finger i barnets mungipa och amma på det andra bröstet. Bry dig inte om detta med fetthalten, det reglerar bebisen och brösten på egen hand. Det är inget du behöver tänka på.

”Slappa” bröst?

Jag ställer en sista fråga till experten Kerstin Lindahl apropå tilläggsmatning och risken för en dämpad mjölkproduktion:

Kicki Söderstedt i artikeln här intill var tvungen att tilläggsmata sin nyfödda son med ersättning på BB, trots att hon hade en stark önskan om att enbart amma. Några dagar senare, säger hon, fick hon höra av en läkare på BB att hennes mjuka bröst tydde på att hon hade för lite mjölk. Kan man avgöra hur hög mjölkproduktionen utifrån om brösten är spända eller mjuka?

”Mammans bröststatus är en av många saker som man kan titta på när man utvärderar hur amningen går. Känns det skillnad i brösten före och efter amning, till exempel? Det kan vara ett tecken på att amningen har kommit igång”, säger Kerstin Lindahl.

”Men — olika personer kan känna olika mycket skillnad utan att det är något fel på amningen hos någon av dem. En del känner jättestor skillnad i brösten, andra väldigt liten. Det finns andra saker som är viktigare om man vill veta hur amningen går.”

Som vad?

”Att barnet har en god urinproduktion är ett gott tecken. Att bebisen är pigg. Att bebisen har en fungerande amningsteknik och suger kraftfullt. Det är de viktigaste sakerna.”

Ps om brösten!

Spända bröst är inte är något eftersträvansvärt för den som vill bibehålla en hög mjölkproduktion. Bröst som är ”utsugna” och mjuka efter mycket amning signalerar till kroppen att öka mjölkproduktionen. Läs mer om det och andra kluriga grejer kring amning här: Lista: De 5 mest förvirrande sakerna med amning (och hur du begriper dig på dem).

Fler lästips

Kicki: ”Så ammar jag med tillmatningsset” (text och video)  
Amma max 15 minuter per bröst – bra amningsråd?  
Video: Tillbakalutad amning, ”laid back”, (11 min)   
Amma på samma bröst två gånger på raken – bra amningsråd?
Video: Handmjölkning (5 min)    

6 reaktioner på ”Amningsexperten: ”Glöm inte brösten vid tilläggsmatning””

 1. Bra artikel med viktig poäng att man inte får glömma brösten!

  Eftersom tilläggsmatning är så pass vanligt borde det verkligen finnas riktlinjer och en handlingsplan för hur den ska gå till. Som förälder lämnas man just nu på bar backe och ska försöka orientera sig i det här samtidigt med allt annat av vad det innebär att nyss ha blivit förälder. Det är svårt!

  Jag fick också lära mig att när barnet plockas ut för tidigt, exempelvis vid planerade kejsarsnitt, så har det ännu inte byggt på sina reserver i tillräcklig utsträckning. Det gör att dessa bebisar ofta är trötta och behöver tilläggsmatas. Det här borde man ju särskilt informera om så att mammorna kan göra adekvata förberedelser i förväg!

  1. Tack för din kommentar! ❤ Ja, det är mycket som blivande föräldrar skulle behöva veta i förväg! En så enkel grej som att ersättning, även i små mängder, bidrar till dämpad mjölkproduktion. Och att de första dygnen är superviktiga, ett ”window of opportunity”. Det hade JAG ingen aning om… God jul och tack igen för att du lämnade en kommentar! ?

 2. Jag var väldigt tacksam för tilläggsmatningen på BB för barnet blev helt hysteriskt och gick tillsist inte att amma (och som jag försökte). Det blev mer när vikten rasat för mycket, men ingen praktisk hjälp om utfasning följde. Tur internet och din blogg finns!

  Superbra inlägg som jag tror många nyblivna mammor kommer ha hjälp av. Jag hänvisar alltid vänner hit, till amningsmottagning eller amningshjälp.

 3. Åh vad jag önskar att jag hade haft den här informationen när jag födde mina tjejer 2011 och 2013.. Båda var riktigt slöa bebisar, kan jag se nu i efterhand. Istället hörde jag från BVC och folk i min närhet att de var så ”snälla”.. Nu väntar vi en tredje liten tjej som beräknas komma i mars, och jag är sååå peppad på att få till amningen den här gången! Första tjejen delammades tills 3 månader då hon ratade bröstet, andra gick ner mycket i vikt och hade kort tungband, något som det inte fanns så mycket information om då heller.. Hon ammade med sond vid bröstvårtan i 4,5 månader innan hon gick över helt till flaska.

  Den här gången ska jag redan från början använda mig av bröstkompressioner, handmjölkning mellan amningarna, och tipsen för att väcka den lite trötta bebisen. Här ska beställas bröstmjölk! 😀

  1. Åh, grattis till marsbebis! Vi har två marsbarn här. Perfekt, då kan man snart ge sig ut på mysiga vårpromenader med bebisen (i vårt fall i bärsjalen)! Det märks att du har mängder med bra kunskap om amning, så jag är säker på att det kommer att gå jättebra att amma! Och stöter du på patrull finns ju god hjälp att få, bara man vet var man ska fråga efter den! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *