Kicki: ”Så ammar jag med tillmatningsset” (text och video)

AMNING, TEXT OCH VIDEO.  Kicki Söderstedt från Stockholm ammar med ett tillmatningsset. Det är inte särskilt krångligt, säger hon.

I det här blogginlägget visar Kicki Söderstedt i video och text hur hon gör när hon ammar sin bebis Edward på det här sättet. Det gör de nämligen dagligen, även ute på språng. Och ibland även i bärsjal!

Först: Tillmatningsset, vad är det?

Ett tillmatningsset är kortfattat en flaska som fylls med bröstmjölk eller ersättning.

Det ger barnet extra föda via en tunn slang som sticks in i mungipan vid amning. På det viset får barnet på en och samma gång i sig mjölk från bröstet och ersättning eller urpumpad bröstmjölk.

Det här kan vara ett hjälpmedel för att öka mjölkproduktionen under en period då tilläggsmatning behövs av något skäl. När barnet suger på bröstet stimuleras mjölkproduktionen, vilket inte sker när barnet suger på flaska. Det kan också vara en lösning för att undvika så kallad tuttförvirring, det vill säga att barnet börjar rata bröstet till förmån för flaskan.

Här är en tidigare video från babybaby.se om hur du kan använda ett tillmatningsset: Amma med tillmatningsset (9 min). Där finns många detaljer beskrivna.

32-åriga Kicki Söderstedt och Edward har ammat och tilläggsmatat så här sedan Edward var drygt två månader gammal. Syftet har varit att behålla amningen efter en tuff amningsstart.

Att få in slangen i barnets mun

Vid tilläggsmatning med tillmatningsset får barnet alltså extramjölk eller ersättning genom en tunn slang i munnen. På så sätt kommer all mat via brösten. Ingen flaska är där och kan ge tuttförvirring – eller ”flaskförvirring” eller ”sugförvirring” som det ibland också kallas.

Läs även: Tillbaka till helamning – expertens bästa tips.

I instruktioner och videor visas ofta hur slangen fästs på bröstet med en eller ett par bitar tejp. Det kan vara praktiskt för att hålla slangen på plats och skydda den från viftande barnhänder.

Men tejp behövs inte, tycker Kicki Söderstedt. Hon berättar att hon för egen del har känslig hud, att hon inte ville utsätta huden för tejp och istället från början har ammat med tillmatningssetet ”på frihand”. Det går fint det också, tycker hon. Se här:

”Jag siktar mot mungipan”

Kicki Söderstedt förklarar mer hur hon gör när hon ammar med tillmatningsset och ska få in slangen i Edwards mun:

”Jag brukar fixera slangen med en eller två fingar mot bröstet så att toppen av slangen sticker ut någon centimeter från bröstvårtan. När jag ska föra in slangen och tutten i bebisens mun så siktar jag mot mungipan.”

Babybaby.se: Jag har sett rekommenderas att slangens mynning gärna ska hamna upp mot övre gommen inne i munnen, för att störa bebisen så lite som möjligt. Är det något du tänker på?

”När jag siktar med slangen mot Edwards mungipa lägger sig toppen av slangen ganska naturligt mot övre gommen.”

”Man kan låta slangen gå mot ovansidan av bröstet också, så att slangen går in under överläppen. Jag tycker själv att slangen får mer utrymme och lägger sig naturligare när den går i mungipan. Jag tror också att det är enklare att få in slangen så när man frihandar.”

Är det svårt? Meckigt?

Nej, allt det här låter nog mer avancerat än det är, säger Kicki Söderstedt.

”Edward lärde sig väldigt snabbt hur han skulle göra för att samarbeta med att få in slangen i munnen. Vi visste vad vi skulle göra efter bara ett par försök i början. Teknik är ingenting som jag egentligen funderar över.”

Skötselmässigt är det inte mycket svårare än att använda en vanlig nappflaska, säger Kicki. En flaska ska rengöras och steriliseras, ersättning ska alltid finnas till hands och så vidare.

”Jag tror att man får tänka att matning med tillmatningsset är en hybrid mellan amning och flaskmatning – med bådas fördelar och nackdelar. Jag får oxytocinpåslaget med amningsdelen och en närhet som är mycket mer intim än med ren flaskmatning”, säger Kicki Söderstedt.

”Samtidigt blir jag ju mer bunden med flaskan. Att mata med flaska är inte lika flexibelt som att mata genom att helamma. Jag har behövt planera för att det alltid ska finnas ersättning till hands, till exempel. Är man bara medveten om det går det ändå att använda tillmatningssetet relativt enkelt.”

Tillmatningssetet i vardagen

Hur många gånger per dag ammar Kicki Söderstedt och sonen Edward med tillmatningssetet? Det har varierat över tiden. De första månaderna blev det många tillfällen per dygn. Nu när Edward är nio månader och äter en del fast föda åker tillmatningssetet fram cirka tre gånger dagligen, på BVC:s inrådan.

”Han ligger till så pass bra viktmässigt nu att vi har kunnat trappa ner ersättningen väldigt mycket.”

Tre tilläggsmatnings-tillfällen per dag gör vardagen enkel att planera, tycker Kicki Söderstedt, som även använder tillmatningssetet när hon och Edward är ute på språng.

”Flaskan har ett lock som man kan trä över slangarna, tillmatningssetet är en ständig följeslagare.”

De enda gångerna det kan vara lite svårt att få in slangen i Edwards mun är om det är mörkt eller om han är väldigt trött. Men på något sätt brukar det alltid gå, säger Kicki.

”Den är vår grej nu”

Kicki Söderstedts önskan var att helamma Edward, berättar hon. Så blev det inte, till hennes sorg. Tilläggsmatning inleddes redan på BB och att komma tillbaka till helamning kändes allt svårare ju längre tiden gick. Någon månad efter Edwards födsel hade mjölken nästan försvunnit helt, säger Kicki Söderstedt. I det läget blev tillmatningssetet viktigt.

”Jag ville inte ge upp amningen. Jag sökte hjälp och fick tips av amningsmottagningen Amsak i Stockholm om möjligheten att amma med tillmatningsset. På så vis kunde jag fortsätta att amma och ge Edward all bröstmjölk som jag producerade. Att jag kunde fortsätta amma blev för mig en viktig del i att jag kunde börja knyta an till mitt barn. Det var svårt för mig innan.”

Kicki Söderstedt fortsätter:

”I början skämdes jag över tillmatningssetet. Den kändes för mig som en symbol över hur inadekvat jag var som mamma. Men nu får den hänga runt halsen synligt och naturligt. Den har blivit ett slags amningsaccessoar som min son förväntar sig ska vara med vid våra mysstunder. Den är där. Det är vår grej nu.”

Lästips:

Kicki: ”Läkaren frågade om jag hade slappa bröst”    

Amningsexperten: ”Glöm inte brösten vid tilläggsmatning”.

Video: Amma med tillmatningsset (9 min).

Tillbaka till helamning – experterns bästa tips  

Lista: De fem mest förvirrande sakerna om amning (och hur man begriper sig på dem)  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *