Video, bilder: Tips vid kraftig utdrivning

AMNING, KRAFTIG UTDRIVNING. Har du varit med om att det kommer så mycket mjölk på en gång att bebisen blir lite ”dränkt”? Hostar och frustar, verkar få en kallsup och drar bort huvudet? Kanske sväljer mycket luft för att mjölken kommer så snabbt?

Det är inte så ovanligt, särskilt inte i början av amningstiden. Här kommer några tips som kan vara till hjälp.

Att bröstmjölken stundtals kommer med rejäl fart har jag själv varit med om många gånger. Andra barnet fick så många ”kallsupar” att han till ett tag blev riktigt krånglig vid bröstet – det är i alla fall vad jag tror. Dessutom hade jag pumpat och donerat bröstmjölk till mitt sjukhus och därmed byggt upp en rätt hyfsad överproduktion av bröstmjölk. Det gjorde säkert inte saken bättre.

Med tredje och fjärde barnet har jag också märkt av kraftig utdrivning, särskilt från ena bröstet. Så här såg det ut vid nästan varje amning med yngsta barnet de första månaderna, till exempel:

Okej om man står ute i busken och ingen ser en, då kan man ju vattna terrängen med bröstmjölk utan problem. Lite värre kan det kännas om man är inomhus eller bland folk. Själv har jag lyckats spreja ned både väggar, golv och folk med bröstmjölk ett antal gånger. På bilderna här nedan stod jag i skuggan utanför lokala kyrkan vid skolavslutning och ammade bebis i bärsjalen när det plötsligt blev ”overflow”:

Några tips!

Här kommer några tips för att göra tillvaron lite lättare både för bebis och en själv om mjölken stundtals kommer som en syndaflod.

Bebis ammar i bärsjal utomhus.
Nyduschad.

Handduk nära!

Bebisar brukar med tiden lära sig att släppa greppet när det kommer för mycket på en gång. Då kan det bli en fin liten dusch, som på videon och bilderna ovan. Bra i de lägena är att ha en handduk, trasa eller liknande inom räckhåll. Man kan ha en tunn handduk inknölad mellan brösten eller instoppad under ett bh-band, under axelremmen till bärselen eller under tyget till bärsjalen, som på bilden nedan. Alltid redo!

Var vaksam på signalerna

Har bebisen fortfarande inte riktigt lärt sig att släppa greppet när det börjar bli för mycket och därför sätter i halsen? Det är inte farligt när de får för mycket mjölk på en gång, men det kan kännas jobbigt för barnet, som ibland kan bli ledset. Rätt snart kommer du att lära dig tecknen på när översvämning stundar.

Med vårt yngsta barn var det första tecknet att utdrivningen drog igång. Alla känner inte när utdrivningen (alltså att mjölken börjar komma ur bröstet) startar, men många kan märka det genom att det pirrar i bröstet och/eller att man hör och känner hur bebisen börjar klunka med längre och mer regelbundna sugtag. Efter att utdrivningen börjat visste jag att det inte skulle dröja många sekunder, max 15-20 kanske, innan jag liksom bara hörde att det blev för mycket och att bebisen inte hann med. Jag kan inte beskriva exakt vilka tecknen var – du som är med om detta kommer att märka själv hur just din bebis beter sig.

Det man kan göra i det läget, om bebisen inte själv släpper taget i tid, är att lossa greppet och låta det värsta högsprute-trycket få strila färdigt i en handduk eller trasa. Sedan kan man koppla på bebisen igen. Att lossa greppet gör man enklast genom att varsamt peta in ett finger i mungipan på barnet.

Amma upprätt

Det kan funka bra med amning upprätt när utdrivningen är stark. Alltså att barnet ammar upprätt sittande, vilket för mig varit enklast i bärsjal och bärsele.

Vid amning upprätt, upplever jag, kan barnet reglera flödet bättre och har lättare att vända bort ansiktet när det blir för mycket.

Amma liggande

Liggande amning och dess variant tillbakalutad amning, även kallat ”laid back”, har också varit en räddning för många med kraftig utdrivning. Vid tillbakalutad amning ligger man på rygg och barnet ligger ovanpå en. Flödet blir lite mildare i denna ställning och barnet har mer rörelsefrihet än i ”klassisk” sittande amningsposition.

Videotips:
Amma liggande (9 min)  
Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)   
Amning ”laid back”, några varianter (5 min)  
Amma ”laid back” med bebisen från sidan (5 min)

Minska mjölkproduktionen?

Ibland, men inte alltid, går kraftig utdrivning hand i hand med överproduktion av bröstmjölk. Du kan läsa mer om att ha för mycket mjölk här, på Sagogrynets blogg. På Amningsbloggen finns även denna text om överproduktion.

Då kan man testa att blockamma. Det finns att läsa om via nämnda länkar och även i denna text: Amma på samma bröst två gånger på raken – bra amningsråd?. Blockamning dämpar mjölkproduktionen.

Det rekommenderas att man inte börjar blockamma för tidigt. Hjälpmammor, rådgivare vid den ideella organisationen Amningshjälpen, rekommenderar ofta att man som regel inte börjar blockamma förrän efter cirka åtta veckor.

En viss överproduktion är vanlig precis i början men brösten och mjölkproduktionen brukar anpassa sig inom de första två månaderna.  Att bebisen reagerar på en kraftig utdrivning är vanligare än att man har en överproduktion som behöver regleras på något sätt, enligt amningsexperterna.

Vill du testa att blockamma, kontakta gärna någon amningskunnig, till exempel någon vid en amningsmottagning eller en hjälpmamma från Amningshjälpen för att få ett upplägg som passar just dig.

Lätta på trycket före amning

Ett tips brukar vara att mjölka ur eller pumpa ur lite före amning, så att man dämpar det första flödet. Man får dock tänka på att inte göra detta för mycket. Att ständigt pumpa ur före amning kan leda till en överproduktion av bröstmjölk vilket i värsta fall kan förvärra problemet.

Ha tålamod…

Att det läcker och sprutar åt alla håll är inget ovanligt i början av amningsperioden och brukar dämpa sig efter ett tag. Så det kan vara värt att försöka hålla ut ett tag och se om det hela reglerar sig självt – vilket det alltså ofta gör.

Själv minns jag knappt något ”okynnessprutande” från brösten efter kanske tre eller fyra månader med yngsta barnet. Oj, vad många golv och väggar i gallerior som jag duschade ned den heta sommaren 2018. Men sedan… slutade det bara.

Ps!

Bli inte orolig om det inte sprutar mjölk åt alla håll, eller om det inte läcker och drälls vid amning. Att en del har kraftig utdrivning och mycket läckage betyder inte att de har bättre förutsättningar att amma. Kroppar är olika, bröst är olika. Om det inte sölas och sprutar åt alla håll, var glad för det! Då slipper du be om ursäkt pga att du råkat spruta ett barns klasskompis mamma med bröstmjölk i ögat. Till exempel.

Några fler lästips

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar  
Sprängfyllda och läckande bröst  
Tre sätt att amma nyfödd i bärsjal (trikåsjal)  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *