Bildserie: Handmjölkning

BILDSERIE: HANDMJÖLKNING. Att handmjölka är bra att kunna göra som ammande. Handmjölkning är ett enkelt och skonsamt alternativ till pump. Det kan göras när som helst och kostar inget.

Läs/se även:
Video: Handmjölkning (5 min)   
Video: Handmjölka råmjölk (6 min)  
Video: Cottermans handgrepp (2 min)     
Mjölkstas!  
Experten: ”Glöm inte brösten vid tilläggsmatning”  

Jag har även ett par videor om handmjölkning, se länkar ovan. Men eftersom en del föredrar stillbilder gör jag nu denna variant också, alltså en bildserie. Här är den:

Bildserie: Handmjölkning

För att mjölken ska komma behöver man ofta stimulera bröstet en stund först. Det kan du göra genom att stryka längs bröstet, som här. Stryk mot bröstvårtan.

Stryk på olika sidor av bröstet.

Ta inte i så hårt att det gör ont. De första dagarna kan brösten vara ömma helt naturligt, särskilt vid mjölkstas. Då kan man behöva vara lite varsam. Jag själv har ammat i nio månader och har bröst som tål rätt mycket. Känn efter vad dina bröst klarar av. Du kan stryka med knogarna också. Eller med handflatan.

Tryck med fingarna in mot vårtgården några gånger. Korta naglar är att föredra!

Rulla bröstvårtan mellan fingertopparna, från olika håll. Igen: Ta i så hårt/mjukt som känns bra för dig.

Snart kommer du se en första mjölkdroppe uppenbara sig.

Då formar du handen som ett ”C” runt vårtgården, se nedan. Ha handen i cirka 2-3 centimeters radie från bröstvårtan.

Du behöver inte greppa rakt från sidan, det kan funka så här också, se nedan.

Tryck med hela handen inåt, mot bröstkorgen.

Igen: Tryck inte så att det gör ont. Jag själv kan trycka in bröstet ganska rejält, för mina bröst är oömma.

Håll kvar handen på exakt samma sätt, men släpp trycket mot bröstkorgen så att du är tillbaka i ursprungsläget med C:et.

Kläm till med handen, i riktning mot bröstvårtan. Du kommer att se att det kommer mjölk. Kanske droppar till en början, sedan strålar.

Så här, ungefär, se nedan, ser det ut när jag klämmer.

Fortsätt så: Tryck bröstet lite mot bröstkorgen, lätta på trycket och kläm i riktning mot bröstvårtan. Se en eller flera tunna mjölkstrålar komma ut. Repetera. Fortsätt så länge du vill, det känns bra och det kommer mjölk.

Observera att mina bröst är fluffiga och oömma. Det kan se ut som om jag trycker väldigt hårt på bilden ovan, men detta gör inte ont på mig. Igen: Anpassa all beröring efter vad din kropp signalerar.

Kommer inga strålar kan du återigen stimulera bröstet en stund med strykningar och annan beröring och sedan testa på nytt.

Du kan fånga upp mjölken i ett glas eller en skål, om du vill.

Om du efter ett stund tappar greppet lite – handen glider kanske för långt ut mot bröstvårtan eller halkar omkring – så är det bara att rätta till handen igen, till C-formen 2-3 centimeter från bröstvårtan. Och köra på!

Tänk på att det kanske inte kommer några jättemängder. Jag har aldrig fått ut mer än max några matskedar åt gången även om jag hållit på en stund. Bli inte stressad om det inte kommer så mycket! En bebis som suger med ok teknik får i regel ut mjölken mer effektivt än vad både handmjölkning och pump klarar av.

Handmjölkar du för att stimulera din mjölkproduktion, kanske under de första dagarna efter födseln, är följande ett tips från amningsexperten Kristin Svensson, i detta blogginlägg:

”Hellre korta stunder med handmjölkning och ofta – än längre stunder och mer sällan. Ofta är bra!

Handmjölkar du de första dagarna, innan den vita/mogna mjölken ”runnit till”, se även Video: Handmjölka råmjölk (6 min).

Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *