Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akut-tips!

TIPS-LISTA! Guppa på pilatesboll, vädra bebisen på altanen, bär i bärsjal, amma eller flaskmata i bärsjal eller bärsele, testa korv-med-bröd-tricket, hjälp bebisen att fisa och gå på toa, ta en vända ute.

Här är mina allra bästa tricks, min personliga överlevnadsguide, när bebisen upplever så kallad kvällsoro, eller ”kvällsskrik”.

Kvällsoro är vanligt och inträffar hos bebisar oavsett hur de matas – läs mer här (på engelska). Det kan vara gnäll och knorr i bebismagen i timtal – hur mycket man än försöker att trösta. Det kan bli non-stop-amning kvällen lång. Eller tuttvägran. Eller flaskvägran. Eller så är barnet nöjt vid bröstet – men enbart där. Men det går över, alltihopa! Och under tiden finns knep som gör livet lite lättare.

I den här texten får du 17 akut-tips vid kvällsoro och fem tips om hur du kan förebygga kvällsoroMycket handlar om amning, men det blir även tips vid flaskmatning.

Se även: Video: 40 tips vid amningsstrejk (15 min) 

babybabyse_amningsdagbok_dag4-6_8 Min bakgrund: Vår första bebis började vara orolig på kvällarna när hon var några dygn gammal. Det stegrades efter två eller tre veckor. Ofta eskalerade missnöjet under dagen. På kvällen hade hon svårt att komma till ro, hon fäktade vid bröstet och skrek. Min sambo försökte vagga den lilla till sömns i famnen, men inte blev hon så värst mycket gladare av det. Hon sov oroligt i 10 minuter i stöten. Att amma kändes väldigt svårt, närapå omöjligt, i de lägena.

babybabyse_kvallsoro_signalhill2_600

Med tiden har jag dock stött på massor med tips som verkligen hjälpt vid kvällsoro (vi har tre barn nu, så man har hunnit testa ett och annat). Det är de tipsen jag delar med mig av här.  Så här:

 1. Akut-tips när bebisen är orolig på kvällen
 2. Tips för att om möjligt förebygga kvällsoro
Foto: Elliot Foxprince.
Foto: Elliot Foxprince.

Obs: Misstänker ni att barnet är sjukt eller mår dåligt på annat vis – kontakta BVC eller 1177. Och: Kolik har jag inte erfarenhet av. Det uttalar jag mig därför inte om. Däremot bör en del tips vara värda att pröva även vid kolik – kanske kan de lindra lite. Och sist: Tipsen i texten är mina egna. Jag gör inte anspråk på att leverera någon universallösning. Alla föräldrar hittar till slut sina egna bästa trick!

babybabyse_amningsdagbok_vecka6-8_13

Akut-tips vid kvällsoro

1: Ge flaska eller bröst när barnet signalerar behov av det. Små bebisar ger hungersignaler på ganska diskreta sätt innan de blir så hungriga att de börjar skrika. Här är bra bilder på tidiga hungersignaler. Och här är en video om samma sak: Tidiga amningssignaler (3 min).

Det är väldigt mycket lättare att amma/mata en bebis som är lite lagom hungrig och inte har börjat skrika! Så ta gärna en titt på länkarna ovan.

Delammar du men vill ge mindre tillägg och det känns struligt med den saken, läs Amma mer och tilläggsmata mindre – här hittar du pepp och supertips!. Där finns även mer om tidiga amningssignaler.

En bebis har alltid ett bra skäl att komma till bröstet, brukar amningsrådgivare säga. Amning fyller många funktioner. Barnet kan signalera att det vill till bröstet för närhet, kärlek och tröst. Eller för att han eller hon är trött och vill få hjälp att somna. En lugnande tur i famnen eller i en bärsjal kan göra susen om bebisen vill ha närhet och sömn och inte riktigt nöjer sig med bröstet.

Bebis som ammar.
Foto: Elliot Foxprince

2. Amma, amma, amma. Ammar du och vill eftersträva en hög och stabil mjölkproduktion och bebisen signalerar en vilja att komma till bröstet, erbjud bröstet. Även om det känns som om du gjorde samma sak för fem minuter sedan. Att man försöker avleda bebisens vilja att amma med napp eller vaggning i famnen (eller ersättning) kan leda till problem med att dra igång/hålla igång mjölkproduktionen fullt ut.

Att magen som något slags tumregel behöver ”vila” mellan amningar stämmer inte, enligt experterna. Små och täta påfyllningar brukar istället vara skonsammast för bebismagen. Nyfödda till däggdjur av människors typ är evolutionärt anpassade till att äta ofta och lite i taget.

Det går att flaskmata så också, med många och små portioner. Gör det ont att amma, ta gärna en titt på denna bildserie om amningsteknik.

När barnet är klart med ett bröst och fortfarande är vaket eller verkar vara på väg att bli missnöjt igen – byt till det andra bröstet. Om barnet släpper även det bröstet efter en stund men verkar vilja ha mer, byt till bröst nummer ett igen. Du kan köra på repeat hur länge du vill. Många små bebisar gör också just så – ammar och byter bröst i timtal på kvällarna, med små powernaps mellan varven.

Att byta bröst fram och tillbaka ökar mjölkproduktionen. Så beteendet hos en bebis som ammar 7.889 gånger på en kväll fyller faktiskt en smart funktion. Det kan vara skönt att veta.

babybaby-se_latchedny
Foto: Elliot Foxprince

Varför då inte komplettera med ersättning för att få andrum om man behöver det? Visst kan man göra det. Att amma jättemycket passar inte, eller funkar inte, för alla. Tilläggsmatning kan dock krångla till amningen. Är man mån om amningen kan man välja alternativ till flaska. Eller ”flaska lugnt”. Här är två texter med tips: How to bottlefeed the breastfed baby (Kelly Mom) och Delamning: Att kombinera bröst och flaska (Sagogrynet).

babybabyse_amningsdagbok_vecka6-8_10

3: Erbjud tupplurar. En del uppger att det funkar att ”göra natt” innan den värsta oron hinner börja på kvällen. Man förekommer bebisens oro, så att säga, och går och lägger sig tillsammans innan allt drar igång. Att kunna amma liggande är guld värt då. Men ett sådant upplägg – alltså att gå och lägga sig med bebisen och sedan kanske bli kvar i sängen i timtal – funkar tyvärr inte alltid om det finns fler barn som behöver ens närvaro. De barnen kanske inte alls tycker att det är dags att gå och lägga sig klockan 18, menar jag.

Mitt tips: Låt barnet sova på kvällen vid behov, även om det handlar om tupplurar och även om det kan dröja många timmar innan nattsömnen till slut infinner sig. En övertrött bebis på kvällskvisten har det inte roligt. Inte föräldrarna heller. Låt barnet sova vid bröstet, i famnen, i bärsele, bärsjal, vagn eller vad som nu funkar.

Är det besvärligt att amma eller flaska på kvällen på grund av kvällsoro, erbjud bröst eller flaska direkt när bebisen börjar vakna från en lur. Att amma/mata en bebis som precis håller på att vakna är oftast lättast. Det brukar bli som minst krångel då.

Se även: Video: 40 tips vid amningsstrejk (15 min) 

4: Bär barnet i bärsjal eller bärsele på kvällen. Stoppa in barnet i en sjal eller sele när barnet har fått lite mat i magen och bör vara redo för en lur.

Här finns video om hur du kan knyta en så kallad trikåsjal, en mjuk och stretchig typ av bärsjal som många gillar. Här är en annan video plus bildserie. Här finns en bildserie med ett lite större barn och trikåsjal.

Tillåt barnet att sova i bärsjalen eller bärselen. Detta kan leda till lite längre tupplurar hos en bebis som annars kanske slumrar till i bara 10 minuter åt gången vid bröstet, i famnen eller i sängen.

En halvtimmes tupplur ger ett gladare och mer ”amnings-samarbetsvilligt” barn vid uppvaknande än en 10 eller 15 minuter lång lur gör. Det är åtminstone min erfarenhet.

Dessutom, av något skäl, blir en del upprörda bebisar inte lugnade av att vaggas runt i famnen, men somnar på direkten om man knyter fast dem i en bärsjal eller i en skön bärsele och fortsätter att vagga/gunga runt på golvet. Hemma hos oss har det varit konstant amma-bära-amma-bära-söva på kvällarna de första månaderna.

Är ni mer än en förälder kan ni turas om. Andra närstående kan också bära om bebisen är med på det hela. Att bära i bärsjal eller bärsele är ett säkert sätt att få massor med bebisgos!

En superbra grej är också att bärandet, med bebisens mage mot bärarens mage, verkar fungera som en sorts magmassage. Det kommer ofta sköna rapar ur de små när man bär dem upprätt.

babybabyse_amningsdagbok_dag4-6_18

babybabyse_amningsdagbok_dag4-6_19

Obs! Ta inte för givet att du kan lägga ned barnet efter insomning i famnen eller i bärsjal eller bärsele. Många små vaknar rätt så direkt efter nedläggning eftersom det ingår i överlevnadsinstinkten att vilja vara nära sina beskyddare.

Bilden av en liten bebis som utan protester sover sött i timtal i barnvagnen eller sängen – den hade med mig som blivande förälder. Men den stämde inte så bra med verkligheten för vår del. Lillan gillade inte att ligga ensam. Nu vet jag att det är inget konstigt eller onormalt alls om ett litet barn vill ha kroppskontakt mest hela tiden.

Alltså: Blir ditt barn ledset efter nedläggning i säng eller vagn betyder det sannolikt bara att barnet vill vara nära dig/er. Det betyder sannolikt inte att något är fel med amning eller kvällsrutiner (om ni har några) eller att du behöver ändra på något alls. Och det kommer inte att vara på det här sättet jämt.

Att överföra sovande barn från famn, bärsjal eller bärsele till säng eller vagn utan att väcka den lille/lilla blir för övrigt oftast lättare efter några månader.

babybabyse_kvallsoro_ga_runt_i_huset_2_600

5: Gå omkring med barnet i bärsjal eller bärsele! Är barnet fortfarande oroligt trots att det sitter i en bärsjal eller en bärsele? Bästa tipset är detta: Var i rörelse!

Vårt mellanbarn kunde under en tid som spädbarn fås att vila på ett endaste sätt när kvällen och kvällsoron kom. Det var att jag gick runt, runt, i lägenheten med hans huvud vilande i mitt armveck till dess att han somnade – se bild ovan.

Att gå omkring med honom så här hade dödat mina axlar om jag inte hade haft en bärsjal till hjälp. När barnet satt i den kunde jag tippa honom så att han låg med kinden i mitt armveck eller mot min hand.

När sonen på detta vis hade somnat la jag antingen ned honom på sängen eller i ett babynest, med sjal och allt, och lät honom sova en stund. Ibland sov han en kort stund, ibland lite längre. Men han vaknade alltid på betydligt soligare humör än innan.

Eller så hade jag kvar den oroliga bebisen i sjalen och gick runt och gjorde grejer i hemmet eller slog mig ned en stund och umgicks med storasyster där på kvällskvisten – se bild ovan. Jag lät bebisen sova i sjalen till dess att han vaknade.

Började barnet vakna och jag var på hugget och gav honom bröstet i själva bärsjalen i rödaste rappet (tips om det i punkt 11 nedan) kunde det få den trevliga effekten att han inte vaknade helt utan istället däckade igen efter några minuters tuttande i sjalen. Vilket är som att dra hem högsta vinsten på lyckohjulet när kvällsoro råder och man bara vill att ungen ska sova och det kanske finns andra barn som behöver ens kärlek och uppmärksamhet.

Hade jag tur körde lillgrisen några sådana här sova-amma-sova-amma-vändor i sjalen på rad kvällstid utan att komma upp i riktig vakenhet – för att till sist inleda den djupare nattsömnen. Då kunde han läggas ned i sängen till slut.

En par säkerhetsgrejer, bara: Så som barnet sover i bärsjalen på bilden nedan, med huvudet bakåtlutat i mitt armveck och med ansiktet synligt för mig, har barnet fria luftvägar. Sådant är viktigt att tänka på. Tänk på, om du söver i bärsjal eller bärsele, att barnet inte ska sjunka ihop i sjalen/selen som en ostbåge med sin egen haka tryckt mot sitt eget bröst. Då kan andningen nämligen försvåras. Testa själv hur det känns att andas om du pressar din haka mot ditt eget bröst. Det ska vara lite mellanrum mellan barnets haka och bröstkorg och du ska hela tiden kunna se barnets ansikte i sjalen/selen. Har barnet hamnat långt ned och håller på att sjunka ihop kan du skuffa upp barnet till ”pussa-på-pannan-höjd” och tajta till sjalen/selen. Om barnet vaknar till  i den processen somnar det oftast snabbt om efter lite skump på golvet.

babybaby-se_kvallsoro_bara_runt_i_huset_600

Är barnet inte nöjt i bärsjalen eller bärselen ändå? Testa något annat en stund. Kanske vill bebisen ut för att kiss eller bajs trycker på (se mer om det nedan). Eller så sitter barnets kläder eller blöja kanske obekvämt och behöver lossas på. Eller något annat.

babybaby.se_nursingstrike_pilates_nursing

6: Guppa på pilatesboll med bebis. Detta har en oemotståndligt sövande påverkan på mången bebis! Antingen har du barnet i dina armar eller i en bärsjal eller en bärsele. Bärsjal är mysigast för bäraren, tycker jag, eftersom det mjuka tyget innebär att det inte blir några hårda grejer som klämmer åt i midjan när man sitter.

Man kan sitta på bollen och äta mat, titta på teve och hålla på med datorn alltmedan bebisen somnar och sedan sover sött därinne i sjalen eller selen. Med lite trixande kan man också ha ett äldre barn i knät och läsa godnattsaga medan man söver bebis på bollen.

Kvinna på pilatesboll med baby i bärsjal.

Andra kan också söva bebis på bollen. Ovan ses min mamma med vårt yngsta barn, nedan min kusin med samma barn. Jag var tacksam när det begav sig för de välbehövliga pauserna. Dessutom verkade både bebis och släktingar gilla söva bebis-arrangemanget, som förlöpte utan ett endaste gny från den lille.

Kusin på besök söver bebis i bärsjal och på pilatesboll.

Här är läs- och videotips: Video: Pilatesbolltricket! (3 min) och Lista: Mina bästa söva barn-tips.

babybabyse_kvallsoro_pilatesboll_barsele_600

Man kan också amma eller flaskmata barnet till sömns gungande på pilatesbollen. Mer om amning i bärsjal och bärsele kommer nedan.

babybabyse_kvallsoro_bara_utomhus

7. Frisk luft! Detta kan vara rena lugnande medicinen för orolig bebis. Väl värt att testa när barnet behöver hjälp att komma till ro. Man kan stå och småvagga utanför dörren, på balkongen eller på uteplatsen – eller rent av ta en liten kvällsvända på stan eller byn med barnet i bärsjal, bärsele eller barnvagn.

babybabyse_kvallsoro_sjal_utomhus2_600

Här finns tips för bärande på sommaren och här och här finns tips om klädsel vid bärande i bärsjal och bärsele på vintern.

babybabyse_kvallsoro_sjal_utomhus3_600

Bonustips vad gäller frisk luft: Någon gång varje kväll efter amning av vår yngsta son, när sonen var nyfödd, brukade min sambo lägga honom i ett mjukt babynest och ”kapsla in” honom genom att vika upp sidorna så att sonen låg som en liten korv i ett korvbröd. Korven fick en filt virad om sig ifall det var kallt ute. Sedan brukade min sambo ställa sig vid öppen ytterdörr och gunga korv + bröd fram och tillbaka i famnen till ljudet av den dånande trafiken utanför. Vi har loftgång och bor flera våningar upp, så det funkade väldigt bra.

Detta brukade söva och lugna den lille en stund, så pass att jag oftast hann natta i alla fall ett storasyskon under tiden lillen sov.

babybabyse_kvallsoro_sjal_millesgarden_600

8. Gör andra rörelser med bebis i bärsjal eller bärsele. Gör knäböjar upp och ner på golvet med bebisen på dig, ta en tur ner i tvättstugan, sätt på hörlurar och digga musik du gillar. Ställ dig i ett mörkt rum och dansa eller skumpa i mjuka rörelser.

Vagga framför teven om barnet verkar gilla mycket ljud. Sjung. Prata med någon medan du skuffar runt med bebis – en del små verkar lugnas av ens prat.

babybabyse_kvallsoro_hudmothud_600

9: Klä av barnet. En del bebisar kan bli oroliga om de är alltför varma och påpälsade. Du kan klä av bebisen i bara blöjan och själv ha bar överkropp eller nedhasad urringning eller uppknäppt skjorta.

Forskning har visat att mycket hud mot hudkontakt främjar amningen och gör barnet lugnare. Både ammande och icke-ammande föräldrar kan med fördel bära barnet hud mot hud mellan matningar/amningar kvällstid.

Bebis i ringsjal vid kvällsoro.

Nu kommer tips om flaskmatning och amning i bärdon vid kvällsoro. Först flaskmatning:

babybabyse_flaska_i_barsjal_600

10: Flaskmata i bärsele eller bärsjal! Här är ett tips till flaskmatare som tampas med kvällsoro.  Kanske kan detta hjälpa lite.

Vårt första barn, som inte ammades så länge, blev mycket lugnare kvällstid att få sin kvällsflaska under rörelse inomhus eller utomhus, medan hon bars i bärsjal. Det blev ett antal kvällspromenader med bebis, bärsjal och flaska. All kvällsoro var som bortblåst då.

babybabyse_flaska_i_barsjal2_600

Tips: Det kan vara bra att ”flaska lugnt”. Dels för att ta matningen i barnets takt, dels för att inte ”övermata” om man även ammar och är mån om att behålla amningen. Videor om ”lugn flaskmatning” finns här och här. Text om övergång till helamning finns här.

Amning på toa.

11: Amma i bärsjal eller bärsele! Det här kan låta som total överkurs för dig som just har fått barn och kanske kämpar med att få den nya vardagen att funka.

Men! Har du hunnit bekanta dig lite med att bära i bärsjal eller bärsele och gillar det, testa gärna det här en gång eller två eller tre (övning ger färdighet). Amning i bärsjal och bärsele kan vara rena livräddaren många gånger.

babybabyse_kvallsoro_amning_i_trikaringsjal2_600

Under en period ville bebis nummer två, som tidigare nämnts, bara somna i bärsjal i mitt armveck på kvällarna medan jag gick runt, runt, runt i lägenheten. Efter några veckor med den rutinen, som hade börjat kännas invand och säker, dög plötsligt inte den heller riktigt (bebisar är ruskigt ombytliga typer, så fort man tror att man förstått sig på deras vanor skaffar de sig nya).

En kväll chansade jag och ställde mig framför öppen balkongdörr med träd- och trafiksus utanför. Jag hasade ner sjal plus bebis och testade att ge bröstet med stöd av en hand medan jag vaggade lite lätt. Allt kinkande upphörde. Det var första gången jag fick till supertricket amning i sjal/sele (jag hade testat någon gång innan, men inte riktigt lyckats då). Vilken succé! Bebisen ammade och klunkade och somnade utan ett endaste pip.

babybaby-se_kvallsoro_amning_i_trikaringsjal_600

babybabyse_kvallsoro_amning_trikaringsjal_balkongdorr_600

Med tiden lärde jag mig att amma på fler och smidigare sätt i bärsjal och bärsele. Jag har sammanställt alla upptänkliga tips till nybörjaren här: Se hit! Så ammar du i bärsele och bärsjal.

babybabyse_amma_barsjal_liggande600

Ett tips: Gunga runt och lugna bebis i bärsjalen eller bärselen, erbjud bröstet medan du rör dig mjukt. Lite dans och musik hemma på golvet kan funka, testa dig fram.

babybaby_kvallsoro_kvallspromenad_600

babybabyse_amningsdagbok_vecka3-6_640

Att amma i sjal/sele i friska luften, till exempel på altanen, loftgången eller ute på en promenad, kan vara extra effektivt. En bebis som konstrar jättemycket vid bröstet kan plötsligt bli kolugn och amma en god stund helt utan protester utomhus.

babybabyse_laidback_2

12: Amma bakåtlutat, ”laid back”. Om bebisen stökar vid bröstet på kvällen när oron sätter in kan det underlätta att amma i tillbakalutad ställning, hud mot hud. Att amma i denna ställning kan också förbättra barnet tag, eller grepp, om bröstet.

En film om hur du kan göra finns här: Video: Tillbakalutad amning, ”laid back”, (11 min). I det blogginlägget finns även fler länkar till videor som visar detta.

Den här ställningen kan också vara bra om barnet har svårt att greppa bröstet, eftersom barnets amningsinstinkter triggas på ett bra sätt i denna position. Detta kan också vara till hjälp om man har ett kraftigt mjölkflöde som verkar besvära barnet. Mjölken rinner i regel lite mindre ”hetsigt” i denna amningsställning.

Missnöjd bebis "bråkar" vid tutten.

13. Vagga på kudde vid amning av orolig bebis. Det här funkat för mig upprepade gånger då bebisen på grund av kvällsoro eller andra okända skäl har ”strejkat” vid bröstet: Ha bebisen på en rejäl och stadig kudde i knät. Lättast går det faktiskt, tycker jag, med en vanlig huvudkudde, gärna en som är extra avlång, som på bilden nedan. Det kan också funka med en stadig prydnadskudde.

babybabyse_kvallsoro_lang_kudde_600

Sitt lite bredbent med fötterna i golvet. Vagga barn + kudde i sidled. Som att vyssa fram och tillbaka i famnen, fast här ovanpå knän och lår. Naturligtvis håller du om barnet så att hen inte dimper i golvet. Ge bröstet och fortsätt vagga till bebis är lugn. Man får huka sig lite (eller mycket) över bebis när man gör detta.

Alla barn lugnas dock inte av att bli vaggade, påpekar barnmorskan och den internationellt certifierade amningsrådgivaren Mia Westlund som har faktagranskat den här texten.

”Jag har erfarenhet av att amma i marschtakt. Att vagga funkade inte alls men taktfast marsch fungerade utmärkt. Man får pröva sig fram. Musik som gör föräldern lugn kan också vara bra”, säger Mia Westlund.

babybabyse_grasmatta2ny_600

14: Testa supertricken. Det finns en hel radda äss i rockärmen att ta till om bebisen är svårammad på kvällen. Du hittar många här:

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Tipsen i länken är egentligen tänkta för något äldre bebisar, men de flesta kan användas även när bebisen är pytteliten, till exempel att ta med sig barnet i badet, mjölka ur några droppar bröstmjök på bröstvårtan eller gå omkring i hemmet och amma.

Så spana in länken om kvällsoron försvårar amningen. Många av tipsen är användbara vid ”flaskstrul” också.

babybabyse_kvallsoro_babypottning_ute_600

15: Babypottning! Det är jättevanligt att kvällsoro sammanfaller med att bebisen har besvär av mage och tarmar. I de allra flesta fall är magknorrandet också helt ofarligt.

Man kan underlätta för barnet att få ut pruttar, kiss och bajs. Det är inte svårt. Håll barnet mot dig själv, under låren/i knävecken över till exempel toan, badkaret eller handfatet och se om det kommer något. Resultatet är inte sällan en betydligt nöjdare bebis.

babybabyse_kvallsoro_pottning_badkar_600

Jag höll ofta vårt yngsta barn över badkaret som på bilden ovan. Jag fick stöd av mitt lår när jag höll bebisen och så var det superenkelt att skölja av kiss och bajs med duschslangen efteråt. Typiskt amningsbajs är rinnigt och luktar (enligt mig) inte illa, så jag upplevde det som varken äckligt eller svårt.

Man kan också efter ett tag sätta bebisar på pottan. Ge extra stöd när de är små och ostyriga i kroppen. På sajten Blöjfri bebis kan du få tips om hur du kommer igång med babypottning och hur du kan hålla i barnet vid toabesök.

Pappa babypottar.

Strul och stök vid bröstet kan betyda att bebisen är kiss- eller bajsnödig, det kan vara bra att veta.

babybabyse_amningsdagbok_vecka6-8_8

16: Hjälp varandra. Är ni mer än en förälder, dela på bebisunderhållet. Turas om att byta blöja, trösta bebis och hänga med bebisens eventuella syskon. En icke-ammande partner göra allt utom att just amma. Min sambo har burit bebis i bärsjal mellan amningar på kvällarna otaliga gånger.

Och ett tips: Se till att du har underhållning och mat tillgängligt innan du parkerar dig för att amma. Bunkra med dryck och föda och ha telefon, dator, tv och fjärrkontroll inom räckhåll.

babybabyse_amningsdagbok_vecka6-8_11

17. Distrahera med ljud. Många bedyrar att brusljud, ”white noise”, lugnar deras oroliga bebisar i ett nafs. Sådana ljud går lätt att hitta och spela upp från ätet. Just det jag själv inte provat. Däremot har vi goda erfarenheter av utomhus- och trafikljud, som nämndes i en punkterna ovan.

Att vagga bebis i famnen eller i bärsjal/bärsele bredvid en arbetande tvättmaskin, diskmaskin eller en torktumlare kan också funka.

Tips för att förebygga kvällsoro

1: Stressa av med hjälp av kunskap. Kvällarna blir lättare om man själv blir lugnare. Enkelt att säga, jag vet. Men man kan få hjälp att stressa ner, tycker jag, genom att ta till sig följande information om bebisar, kvällsoro och amning:

 • Det är fri amning och fri flaskmatning som är det generella rådet numera. Matar du fritt är chansen för nöjd bebis större.
 • Mångas bröst känns ”utsugna” på kvällen. Det är som det ska vara. Mjölkflödet kan vara långsammare på kvällen. I gengäld är mjölken lite fetare när brösten känns som tommast.
 • Brösten fylls hela tiden på med bröstmjölk. Det är inte som en kaffebryggare där man dricker upp den sista droppen kaffe och sedan måste vänta en lång stund innan bryggaren har bryggt en ny omgång. Du behöver inte vänta någon viss tid på påfyllning.
 • Spända bröst är inget att eftersträva för den som vill amma helt eller mestadels. Spända bröst säger till kroppen: ”Nu har vi producerat lite mer än vad som efterfrågas, bäst att skruva ner produktionen så det inte blir mjölkstockning.” Mjuka, ’utsugna’, bröst säger: ”Stor efterfrågan! Dags att dra upp produktionen”.

 • Det går över! Kvällsoron brukar peaka någonstans vid 1,5 månader och sedan gradvis försvinna. Gasig bebismage och köriga tarmar lugnar ofta ned sig vid två-tre månader.
 • Missnöjd bebis på kvällen måste inte betyda vrålhungrig bebis. Det kan mycket väl betyda trött bebis i akut behov av en trygg famn och hjälp med att somna och ta en lur. Läs gärna denna utmärkta text: Nöjda barn.
 • Om du använder pump: De mängder du får ut säger inte mycket om hur mycket mjölk som dina bröst kan producera. Det finns många som helammar men som ändå bara får ut småskvättar med pump. Dessutom verkar det inte vara ovanligt att man får ut mindre med pump efter några månader eller veckor utan att något är fel med mjölktillförseln för det.

 • Ibland ligger bebisen i timtal vid bröstet varje kväll men går ändå inte upp lika mycket i vikt som vården önskar. Då kan man praktisera aktiv amning. Med hjälp av enkla trick kan man på kort tid öka mjölkmängden och göra amningen mer effektiv.

babybabyse_kvallsoro_tommabrost_600

2: Bär barnet mycket under dagen. Detta är ett riktigt supertips som hjälpte oss enormt i början. Några timmars bärande per dag i bärsele eller bärsjal kan minska gråt hos barnet betydligt, enligt studier. Det är som om barnet genom bärandet ”tankar” närhet under hela dagen och i och med det blir lugnare på kvällen.

babybabyse_kvallsoro_sjal_m_pappa_600

Det här är särskilt fiffigt om bebisen inte är förtjust i barnvagnen. Vår första bebis visade tidigt och tydligt att hon inte tyckte att det var skoj att ligga där. Somnade hon där sov hon väldigt korta stunder. Hon hade som en inbyggd väckarklocka som alltid drog igång efter 30 minuter, tydligen ett ganska vanligt fenomen hos de små.

När vi började bära dottern i bärsjal vaknade hon likafullt efter 30 minuter. Men i sjalen kunde hon oftast fås att somna om efter ett par minuter om man bara såg till att hålla sig i rörelse i tidsskarven.

babybabyse_kvallsoro_sova_i_sjal_600

3: Låt barnet sova. Detta är egentligen en fortsättning på föregående punkt. En del tror att kvällsoro kan bero på att barnet är övertrött efter en lång dag. Min erfarenhet stämmer med det: mindre oro på kvällen om barnet fått sova under dagen. Våra barn kunde vara vakna i max två timmar som spädisar. Efter det blev de fort trötta i överkant.

Mitt tips: Gör det som funkar för er och som gör barnet nöjdast vid insomning: Amning/flaskmatning i sängen, barnvagnspromenad, sjal- eller selepromenad, vaggande i famnen, amning i bärsjal/bärsele, flaskmatning i bärsjal/bärsele – eller vad som nu fungerar bäst.

babybabyse_kvallsoro_sjalpappa_600

Strunta i eventuella pekpinnar om att få bebisen att somna och sova ensam. Det är verkligen inget måste. Att envisas med att försöka lägga ledsen bebis att somna ensam leder mest till ännu ledsnare bebis – och ledsna föräldrar. Livet med bebis brukar enligt min erfarenhet bli enklast om man följer barnet.

babybabyse_kvallsoro_sjal_utomhus4_600

Och kom ihåg att alla barn inte följer samma mall. Jag blev superstressad med första barnet när jag läste på olika sajter att hon var tvungen att sova minst ett visst antal timmar varje dygn, annars skulle allt gå åt helvete (ungefär). Hur mycket jag än kämpade kom hon väldigt sällan upp i de där timmarna. Det var så skönt när jag släppte den stressen och gjorde vad jag kunde för att underlätta sömnen men utan att slå knut på mig själv.

babybabyse_kvallsoro_sova2_600

4: Jobba med amningstekniken om du behöver det. En bebis som inte har ett tillräckligt stort tag, eller grepp, om bröstet kan bli missnöjd på grund av att mjölken då inte flödar optimalt. Ett för litet grepp blir också lätt smärtsamt för en själv. I värsta fall gör det så ont att man bävar inför varje amning, särskilt inför de ”maratonamningar” som bebisen kan vilja ägna sig åt på kvällen.

Så ska man inte behöva ha det! Om du upplever detta rekommenderar jag att du genast söker hjälp hos en amningsmottagning (finns på många sjukhus) eller hos BVC om du upplever att din kontaktperson där ger bra och lättbegripliga råd om amning. Du kan också söka hjälp i Amningshjälpens slutna grupp på Facebook eller ringa/messa/mejla till en hjälpmamma, båda superresurser när amningen krånglar!

Och så kan du läsa det här inlägget: När det gör ont att amma och kolla på den här videon som jag har gjort och som förklarar hur man kan hjälpa barnet att gapa stort: Video om amningsteknik (11 min).

Tillbakalutad amning, eller ”laid back-amning” (se punkt 13 ovan) kan också hjälpa barnet att ta ett större tag om bröstet.

babybabyse_kvallsoro_amning_pa_soffa2_600

Ibland kan man också ha problem med taget om bröstet på grund av kort tungband. Då kan det bli jobbigt och smärtsamt hur mycket man än försöker jobba på tekniken Läs mer här.

babybabyse_kvallsoro_oroligbebis_600

5: Skärma av om det behövs. En del bebisar tycks bli lugna av att det händer mycket under dagen. Ju mer action och stim, desto bättre. Andra barn funkar tvärtom: Mycket intryck under dagen ger mer oro, särskilt när kvällen kommer.

Känner du att du/ni och bebis mår bäst av att skära ned på de sociala arrangemangen ett tag, gör det. Man måste faktiskt inte ta emot släkt och vänner hemma om man känner att det leder till stress. Man måste inte heller gå iväg på middagar och andra tillställningar.

Om det känns jobbigt att säga nej, skyll på bebisen. Säg: ”Det är jättekämpigt på kvällarna just nu, men vi har hittat vår rutin hemma som bebisen gillar, så vi håller oss till den just nu.”

Eller säg, om det känns rätt och realistiskt: ”Vi behöver vara hemma mycket, men om gärna förbi en liten stund och ta gärna med pizza. Jag kanske smiter in i sovrummet om bebisen behöver lugn och ro.”

babybabyse_amningsdagbok_dag_15-23_17

Tips: Har du någon äldre släkting som konstant ifrågasätter dig/er med frågor som ”Ska han/hon verkligen äta nu igen?” och ”Han/hon verkar orolig, har du tillräckligt med mjölk?”.

Det är bra att veta att sådana ifrågasättanden oftast grundar sig i felaktiga råd som äldre generationer fick av vården. Dessa felaktiga råd bidrog dessutom till att sänka självförtroendet och tilltron till amning och kroppen hos många av dessa. Du kan, om du vill, tipsa släktingarna om denna fina text från amningsbloggaren Sagogrynet: Kära mor- och farföräldrar.

babybabyse_kvallsoro_pa_soffa_600

Det var mina bästa kvällsoro-tips. Sist här, om ni orkat hit, en personlig reflektion kring bebisar och magknip:

Pruttig mage och oroliga tarmar är väldigt, väldigt, vanligt hos bebisar under de första månaderna. När man är mitt uppe i det hela, när bebisen stånkar och stönar och verkar jättebesvärad  – ja, då känns det lätt lite otröstligt.

Vårt första barn stånkade och stönade och pruttade kväll och natt i perioder de första månaderna. Andra barnet också.

Tredje barnet stånkade och stönade alldeles förfärligt mycket, i synnerhet på nätterna. Han vaknade inte sällan gråtande av det. Vi föräldrar sov inte särskilt mycket eller särskilt väl under denna tid med barn nummer tre.

babybabyse_kvallsoro_sova_600

Jag ammade fritt eftersom små och många portioner bröstmjölk anses vara skonsammast mot magen, jag uteslöt komjölk ur min kost för att jag misstänkte överkänslighet, vi lät bebisen få prutta och kissa och bajsa i toalett eller handfat när det verkade behövas. Vissa gånger ”pottade” vi även mitt i natten eftersom det kunde ge oss några timmars extra nattsömn om vi hade tur. Och så ringde jag BVC och var desperat. Det måste vara något fel, så här kan vi inte ha det, sa jag till BVC.

Vår bebis kan i och för sig ha varit extra bubblig i magen för att han möjligen var känslig mot komjölk. Pricktest har inte visat på någon allergi, men känsligt kan barnet vara ändå. Och så hade jag under en period problem med överproduktion av bröstmjölk, vilket inte är så ovanligt som man kanske kan tro. Överproduktion kan bidra till att bebisen blir gasig och körig i magen.

Men min poäng här är denna: Efter nästan exakt tre månaders stånk och stön på kvällar och nätter upphörde magontet. Bara så där.

babybabyse_kvallsoro_i_famn2_600

När detta skedde mindes jag plötsligt att det varit precis likadant med de två äldre barnen. Deras magbekymmer försvann som genom ett trollslag vid motsvarande tidpunkt. Det var som om minnet av det hade varit utraderat ur min hjärna fram till denna dag. När man är mitt inne i något jobbigt är det ibland svårt att se en ände på det hela. Och är man dödstrött funkar inte alltid hjärna och minne optimalt.

babybabyse_amningsdagbok_dag1-3_12

Misstänker ni att barnet är känsligt, allergiskt eller sjukt ska ni givetvis kolla upp det. Men det finns också väldigt mycket ”normalt” magknorr hos nyfödda. Och det går över. Det är det jag vill ha sagt. Och alla behöver säkerligen inte vänta så länge som till två-tre månader innan bebismagen lugnar ned sig.

babybabyse_amningsdagbok_dag_15-23_15

Lycka till! Och när det är tufft, kom ihåg att rabbla mantrat: Det går över. Livet med bebis blir lättare. Bebisen lugnar ned sig och du själv får efter hand koll på läget. Det vågar jag nog faktiskt lova!

Tack till Anna Långsved, hjälpmamma inom Amningshjälpen samt barnmorska samt till Mia Westlund, barnmorska, hjälpmamma och internationellt certifierad amningsrådgivare (IBCLC), för hjälp med faktagranskning av denna text!

Om amning på babybaby.se:

Mjölkstockning (och white spots)

Amningsprylar! Min önskelista till blivande ammande

Amma eller pumpa på jobbet – här är dina rättigheter
Pumptips till dig som ammar och jobbar

Byta bröst – ett sätt att öka mjölkproduktionen

Lista: De fem mest förvirrande sakerna om amning (och hur man begriper sig på dem)

Video: Bebis hittar bröstet på egen hand efter födseln (19 min)

Video om amningsteknik (11 min)

Video on breastfeeding technique (11 min)

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)

Bildserie: Bra position och stort tag

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Video: Aktiv amning, 4 knep för mer mjölk i bebismagen (7 min)

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akut-tips!

 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

Video: Amma liggande (9 min)

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Mjölkstas!

Video: Handmjölkning (5 min)

Video: Bröstkompressioner (2 min)

Video: Hamburgergreppet (3 min)

Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Amning och ont i ryggen – mina åtta bästa tips för skönare amning

Video: Toa-amning (amning the true story, 1)

Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Amma mer och tilläggsmata mindre – här hittar du pepp och supertips

Caroline: ”Så började vi helamma igen”
Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Amningsbilder som ljuger
Stöd Amningshjälpen

Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!

Varför stressen i förlossningsvården pajar amningen – och varför detta är viktigt
Nyblivna föräldern Maria om amning i förlossningskrisen: Jag grät av stress

Serie om tveksamma amningsråd:

Amma max 15 minuter per bröst – bra amningsråd?
Amma på samma bröst två gånger på raken – bra amningsråd?

Serie om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:
När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)
Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)

Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:

Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947

Norah, om att amma 1973

Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973

Om mina egna erfarenheter av amning:

Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 3
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 4
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 5

Empati kan inte ersätta amningskunskap
Jag störde mig på ammande mammor
Varför jag ammar ett barn som inte är bebis
Video: Därför ammar jag min tvååring (2 min)
Två barn vid bröstet! Om att amma syskon i olika åldrar
Trebarnsmamman Lisen ammade på stranden: ”Ingen sa någonting”

Om amning i bärsele och bärsjal:

Allmänt:
Se hit! Så ammar du i bärsele och bärsjal
Video: Vardagstips vid amning i bärsjal och bärsele (3 min)

Trikåsjal, knyta/amma:
Video: Amma i trikåsjal (8 min)
Video: Knyta trikåsjal (6 min)
Bildserie: Knyta trikåsjal
Bildserie: Amma i trikåsjal

Vävd sjal, knyta/amma:
Video: Knyta och amma i vävd bärsjal (12 min)
Bildserie: Amma i vävd bärsjal
Video: Amma liten bebis i vävd bärsjal (6 min)

Vävd sjal + trikåsjal, amma:
Video: Amma bebis upprätt i bärsjal – och vad du gör när bebisen somnat (11 min)

Bärsele, använda/amma:
Video: Amma liten bebis i bärsele, inomhus och utomhus (10 min)
Bildserie: Amma i bärsele
Video: Amma i bärsele (4 min)
Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 1)

Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 2)
Video: En vanlig morgon (med sele, amning och ungar)
Video: Amma i bärsele i snö och kyla (3 min)

Ringsjal, amma:
Video: Amning i ringsjal (10 min)

Om att bära i bärsjal och bärsele:

20 skäl att bära en nyfödd

Våga sjala redan på BB!

Bära barn i sommar? Här är 10 heta tips

Bildextra: Bära bebis i många minusgrader

17 tips när du bär bebis i vinterkylan (och några amningstips)

Bildserie: Träna med bebis på magen!

Video: Bära barn på hösten i bärskydd (3 min)

Video: Flytta sovande barn från mage till rygg i bärsele (4 min)

Video: Fyra sätt att få upp barn i bärsele på ryggen (9 min)

Video: Ta ner barn från bärsele på ryggen (1 min)

Bildbomb: Barn i bärsjal
Bärsele eller bärsjal?
Varför bära barn?

20 reaktioner på ”Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akut-tips!”

 1. Hurra för att du bloggar igen! Tycker din blogg är toppen och har rekommenderat den till andra 🙂

 2. alltså, återigen TACK för att du har skrivit om ALLT.

  känner igen så mycket i ovanstående (och i massa andra inlägg)! att läsa om att andra haft exakt samma tankar eller erfarenheter är så värdefullt för mig! min sambo har inte alls samma behov har vi insett nu, hans grundsyn att allt är säkert normalt och OK och behöver endast läsa på om saker om han är orolig.

  och det går ju att hitta tips om allt på din blogg! läste precis om när bebis favoriserar ett bröst. så skönt med de tipsen! och har försökt läsa mer om att sjala. jag tyckte det funkade bättre för någon vecka sedan. nu blir vi båda mest svettiga och jag tycker inte jag får till rätt knyt helt plötsligt :/ som att hon inte riktigt ligger bra eller för hårt knuten? ska testa det knyt som beskrivs av Wrapping Rachel nästa gång.

  (haha, saknar bara ett inlägg om torra och nariga händer 😉 mina händer är helt paj troligtvis pga allt tvättande och blöjbyten…)

  ser fram emot nästa nya blogginlägg

  1. Hej igen! Ge det lite tid och tålamod med sjalandet, är mitt tips. Och blir det för svettigt finns det sjalar som är svalare och tunnare (om du använder en tjock en nu). Övning ger färdighet både vad gäller amning och knyta sjal :-).

 3. Hej! Har en liten kille på 10 veckor som den senaste veckan varit otröstlig till och från. Han blir extremt gnällig och kan skrika länge innan jag får honom att somna, antingen av utmattning eller av att jag slänger fram bröstet (då snuttar han i någon minut innan han somnar). Detta sker endast dagtid och inte på kvällen, kan det ändå vara någon form av oro det handlar om..? På bvc säger dom bara att jag ska prova att börja söva honom innan han börjar skrika men det gör ingen skillnad. Han har haft problem med magen sen han föddes men jag tror inte det handlar om magont. Så svårt att veta om det är normalt beteende iom att jag inte vet vad som räknas som ”normalt” 🙁
  /orolig mamma

  1. Oj, vad jobbigt! Svårt att veta vad som ligger bakom… Underlättar det något att bära mycket i bärsjal eller bärsele? Amma i sjal/sele också, kanske?

   1. Inte vad jag märkt.. har i och för sig bara testat att sjala när han redan är arg, kanske kan prova när han är nöjd och se om det gör någon skillnad!

    1. Ja, testa sjalen i lugnare lägen och se om det funkar :-). Så här på sommaren kan det vara mysigt med sövande ”sjalpromenader”. Regnar det kan du ha regnrock och paraply. Alla bebisar är ju olika, men våra har blivit väldigt lugna av detta. Och sovit bättre än de hade gjort i vagn eller säng.

 4. TACK för dina underbara texter och bilder! Ligger just nu med min förstfödde son som somnat vid bröstet. Fan vad det är kämpigt! Känslan av otillräcklighet övermannar mig x antal gånger per dag och det var exakt den gör texten, om kvällsoro, som behövdes idag. Tusen och åter tusen tack!

 5. Så himla fin text! Så hjälpsamt att läsa, så här 2,5 veckor in i bekantskap med en ny liten bebis och upprepade mjölkstockningar med påföljande funderingar; vad beror det här på och vad gör jag nu…? Vet att det löste sig fint med vårt första barn – det är nåt magiskt med att nå 3 månader! – men nu när vi börjat om igen och fått en tuff start (igen) så var detta både hjälpsamt och hoppfullt att läsa. Tack!

  1. Tack för din fina kommentar! Hoppas att det snart blir lättare för er. Mjölkstockning är blä, för övrigt. Hoppas du ska slippa mer av den varan.

 6. Alltså, tack för ett otroligt välskrivet och fint inlägg. <3

  Mycket känner jag igen men det är så skönt att få bekräftelse på att ens magkänsla visst stämmer kring hur en kan ta hand om sin bebis, trots omgivningens uppmaningar om att bebisen "måste" lära sig att sova själv och ta napp för att jag ska få en paus (jag som inte ens tycker det är jobbigt att bära mycket och amma). Så tusen tack igen för styrkan din text gett mig idag!

  1. Åh, vad fint att höra – tack! ?❤ Ja, det där att små personer MÅSTE lära sig att somna och sova ensamma, det sitter verkligen som berget i vår kultur. Men konstigt nog är det jättemånga vuxna som helst vill ha någon bredvid sig när de sover! ?

 7. Vilka fantastiska tips. Mycket bättre än BVC. Helt plötsligt känns vår dotters kvällsoro mer förståeligt och hanterbart.
  Tackar!

 8. ALLTSÅ! Min lilla sover bara i bärsjalen men även det tar tid.. Han är så intresserad av allt att han inte sover. Och sover han inte ja då sover han inte.. Mer. Han blir liksom övertrött och superledsen dagen lång. På nätterna sover han helt ok. Även de nötter han vaknar varannan timme så somnar han snabbt om. Tills magen börjar bubbla eller näsan känns täppt då e d gnällsömn.
  Jag vet inte vad jag ska ta mig till, jag vill ju bara sitta ner. Jag är obekväm i de sjalar jag köpt (för tjocka/varma eller för lite stretch så jag har ont i ryggen jämt. MEN nu är jag så pepp på morgondagen! Fasiken va här ska sövas, och pilatesboll stjälas från syrran. Ska tilläggas att min son är 2 mån idag så det borde vända snart!

  TUSEN TUSEN TACK

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *