Amningsprylar! Önskelista till blivande ammande

AMNINGSPRYLAR. Vad behöver man skaffa sig för saker inför amningsstarten? Nästan ingenting, skulle jag säga.

Men några grejer kan vara ovärderliga och här kommer mina bästa tips – och några tips från en amningsrådgivare! Med lite tur kostar dessa grejer inte mycket pengar, eller inga pengar alls. Du som har ammat, bidra gärna med dina bästa pryltips.

Amingsprylar. Barn på bord med amningskudde, mat, bärsjal och bok.

Du får också i detta blogginlägg tips om billiga eller helt kostnadsfria alternativ till vanliga amningsprylar!

Mina tips på bra amningsprylar:

Alla får vi olika amningsupplevelser och kan behöva lite olika hjälpmedel – eller inga prylar alls.

Men vad gäller inköp i förväg skulle jag råda att inte köpa för mycket saker. Det blir lätt ett onödigt slöseri med pengar, för det är ofta svårt att veta på förhand hur ens behov kommer att se ut.

Amingsprylar. Barn med bananer och pepparkakor på bord.

Nu, efter tre barn, skulle mina personliga tips om lämplig önskelista till ammande se ut så här:

Barn på matbord med amingsprylar.

 • Amningskudde. Det är absolut inget måste att köpa en särskild amningskudde i förväg. Vilken som passar en bäst beror en del på hur ens kropp och bröst ser ut. Men det kan vara bra att ha någon form av lite stadigare kudde hemma att stötta upp med vid amning. Du kan ha glädje av en vanlig huvudkudde eller en tjock prydnadskudde. Med barn nummer två och tre har min amningskudde med spänne i midjan varit toppen (den stora tyggrejen på bilden ovan). Den kan inte glida iväg och barnet kommer högt upp, vilket varit väldigt skönt för mina ömtåliga armar och axlar. Tips: Om du har höga och fasta bröst och känner att barnet inte når upp till brösten trots amningskudde kan du lägga en extra vanlig kudde eller en hoprullad filt under amningskudden.

Amningsprylar. Bok, frukter, bärsjal, amningskudde, fjärrkontroll, mobiltelefon.

 • Amning i vardagen. Väldigt lättläst och lättbegriplig basic-bok om amning av författaren och amningsrådgivaren Marit Olanders. Läs denna i förväg, bli din egen amningsexpert och undvik därmed att trilla ned i fällor som annars kan vara lätta att trilla ner i. Jag önskar att denna bok hade funnits när jag skulle få mitt första barn. Har du en partner, se till att partnern har läst boken också. Då kommer ni att kunna hjälpa varandra och allt blir lättare. Jag vågar faktiskt lova det! Vill du inte köpa boken kan den gå att låna på bibliotek – kolla.

Amingsprylar. Bebis i bärsjal på sin pappas bröst.

 • Bärsjal. Väldigt många – fler och fler! – upptäcker vilken livräddare denna grej kan vara i samband med amning. Och hur mysigt det är, dessutom. I bärsjal blir bebisen lugn och du snappar snabbt upp tidiga amningssignaler. En icke-ammande partner kan ta vändor i sjalen med sovande bebis så att den ammande får lite avlastning. Läs mer om bärsjalens fördelar här och här. De flesta använder en så kallad trikåsjal i början. Man kan amma med bebis i sjalen också! Bärsjalar brukar gå att köpa begagnade för några hundralappar styck. Kanske har du någon som kan låna dig en bärsjal under några månader?

Amingsprylar. Bebis ammar i bärsjal.

 • Amningskurs för blivande föräldrar. Inte en pryl, men en extremt god investering, skulle jag säga. Denna kurs ger på ett antal ställen i landet och på några orter är den gratis. Ta chansen i så fall, för här få du verkligen reda på allt du behöver. Jag har gått den själv och var supernöjd. Kolla här om det ges en kurs nära dig.

 • Fungerande fjärrkontroll, mobil med laddare, lättäten mat som är god och ger energi. Se till att dessa prylar finns på önskelistan, eller snarare på hemmets måste-lista. Fyll frys och skafferi. Då blir amningen mycket enklare – eftersom du kan fokusera på att du och bebisen ska få snits på amningen och slipper tänka på hur du ska få i dig mat. Netflix underlättar också.

Alla andra amningsprylar, då?

Det finns en uppsjö hjälpmedel vid amning: Pumpar, amningsnappar, salvor och kompresser.

Mitt tips är: Skaffa dessa amningsprylar om behov uppstår! Jag själv har slösat bort massor med hundralappar på onödiga grejer som aldrig användes. Jag köpte till exempel massor med ”pads”, inlägg, att lägga i behån när brösten läcker mjölk. Men mina bröst läckte en väldigt kort tid. Kvar i garderoben fanns då en jättestor kartong med inlägg. Jag gav bort kartongen senare.

Alternativ till vanliga amningsprylar

Ett exempel: Bröstmjölkspumpar kan vara svindyra men behövs långtifrån alltid. Man kanske tror att man ska pumpa ur och ge på flaska, men kommer sedan på att man inte vill det. Eller så svarar ens bröst inte så bra på pumpande – det är faktiskt inte alls ovanligt. Det finns de som helammar men knappt släpper en droppe till pumpen.

Då kan det funka betydligt bättre att handmjölka. Att handmjölka kan också vara skonsammare än att pumpa om brösten skulle vara ömma och såriga i början och du har behov av att få ut mjölk på annat sätt än genom amning.

Har du såriga bröstvårtor kan det också vara värt att leta upp alternativ innan du köper amningsnappar, som är silikonskydd som man sätter på bröstvårtan. Det allra bästa är att få riktigt bra hjälp med amningstekniken först. Klicka på banner nedan och läs detta blogginlägg: När det gör ont att amma.

Det finns tillverkare som mer eller mindre påstår att deras nappflaskor är ”säkra”, det vill säga att flaskan liknar bröstet och att risken för så kallad tuttförvirring (när barnet börjar strula vid bröstet efter att ha matats på flaska) blir minimal med deras produkter. Dessvärre verkar detta vara ett försäljningstrick som inte alltid håller vad det lovar.

Är du mån om att undvika tuttförvirring finns sannolikt inga ”säkra” flaskor. Vill eller måste du tilläggsmata med egen mjölk eller med modersmjölksersättning finns alternativ till flaska: Mata med medicinkopp, en vanlig sked eller med sond på fingret eller på bröstet. Det senare kallas tillmatningsset. Här finns ett sådant beskrivet.

Pryltips från en amningsrådgivare

Susanne Gräslund är frivilligt arbetande amningsrådgivare, så kallad hjälpmamma, i den ideella organisationen Amningshjälpen.

Alla läcker inte så mycket eller så länge, men de flesta gör det i början. Då kan det vara skönt att ha en mjölkuppsamlingskupa (exempel finns här) så att man slipper bli helt blöt, säger Susanne Gräslund.

Amningsprylar. Amningsrådgivaren Susanne Gräslund med bebis.

”Annars brukar jag tipsa om att skaffa en mjuk amningsbehå, eller amningstopp, i förväg. En bra är Carefix, som man köper på apotek.”

Susanne Gräslund tillägger:

”Att ha gott om torktrasor är också bra, till exempel Ikeas frottélappar i 10-pack. Dem kan man torka kräk med eller lägga under bröstet för att fånga upp läckande mjölk med. Jag själv gjorde av med ett par stycken per amningstillfälle i början.”

Mitt hetaste tips: Läs om amning

Utöver boken Amning i vardagen som jag nämnde längre upp finns annat som jag skulle sätta väldigt högt upp på en önskelista till blivande ammande, nämligen bra läsning om amning. Är man lite förberedd blir det ofta enklare sedan – så är det med de flesta färdigheter, inklusive amning.

Läs på Sagogrynets blogg. Texterna där om amning har hjälpt mig enormt. Kanske ska du redan i förväg gå med i Amningshjälpens slutna grupp på Facebook för att kolla vad folk undrar över? Och läs gärna texterna på denna blogg, till exempel 22 skäl till läsa på om amning innan du får barn. Ännu fler texter, och videor, hittar du i listan nedan.

Lycka till!

Amma max 15 minuter per bröst. Kvinna ammar liten bebis utomhus på bänk, vår.
Foto: Elliot Foxprince.

Om amning på babybaby.se:

Mjölkstockning (och white spots)

Amma eller pumpa på jobbet – här är dina rättigheter
Pumptips till dig som ammar och jobbar

Byta bröst – ett sätt att öka mjölkproduktionen

Lista: De fem mest förvirrande sakerna om amning (och hur man begriper sig på dem)

Video: Bebis hittar bröstet på egen hand efter födseln (19 min)

Video om amningsteknik (11 min)

Video on breastfeeding technique (11 min)

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)

Bildserie: Bra position och stort tag

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Video: Aktiv amning, 4 knep för mer mjölk i bebismagen (7 min)

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akut-tips!

 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

Video: Amma liggande (9 min)

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Mjölkstas!

Video: Handmjölkning (5 min)

Video: Bröstkompressioner (2 min)

Video: Hamburgergreppet (3 min)

Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Amning och ont i ryggen – mina åtta bästa tips för skönare amning

Video: Toa-amning (amning the true story, 1)

Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Amma mer och tilläggsmata mindre – här hittar du pepp och supertips

Caroline: ”Så började vi helamma igen”
Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Amningsbilder som ljuger
Stöd Amningshjälpen

Jag har fått ett fint pris, Bröstpriset 2016!

Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!

Varför stressen i förlossningsvården pajar amningen – och varför detta är viktigt
Nyblivna föräldern Maria om amning i förlossningskrisen: Jag grät av stress

Serie om tveksamma amningsråd:

Amma max 15 minuter per bröst – bra amningsråd?
Amma på samma bröst två gånger på raken – bra amningsråd?

Serie om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:
När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)
Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)

Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:

Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947

Norah, om att amma 1973

Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973

Kvinna har liten bebis mot sin axel, utomhus.
Foto: Elliot Foxprince.

Om mina egna erfarenheter av amning:

Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 3
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 4
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 5

Empati kan inte ersätta amningskunskap
Jag störde mig på ammande mammor
Varför jag ammar ett barn som inte är bebis
Video: Därför ammar jag min tvååring (2 min)
Två barn vid bröstet! Om att amma syskon i olika åldrar
Trebarnsmamman Lisen ammade på stranden: ”Ingen sa någonting”

11 reaktioner på ”Amningsprylar! Önskelista till blivande ammande”

 1. Amningskudde. Jag köpte min begagnad av en kompis som avskydde den, hon tyckte att bebis kom för högt upp. Som tur var funkade den bra för mig plus att den fick extraknäck som sovpartner under andra graviditeten när foglossningen slog till. Provade en sådan du har på bilden på BVC men den funkade inte för mig, tyckte att bebis kom för högt upp. Amningsnapp var bra för oss med båda barnen i början men köp inte i förväg för det är ändå mycket skönare att slippa trassla med.
  En bra vattenflaska som man kan ha med sig och bara kan fylla på vid behov. Extra bra om man inte behöver två händer för att öppna korken så man kan dricka medan man ammar.
  Amningslinne och prova ut amningsbehå efter förlossningen när brösten har stabiliserat sig lite.

 2. +1 på vattenflaska! Gärna med sportkork så du inte behöver skruva upp den. Och så lusläsa på babybaby förstås ?

 3. Det enda jag köpte var amningsinlägg i tyg. Dem kan man dessutom sälja vidare sen eller köpa begagnade från början. Eller sy själv ?

 4. Jag fick en bricka av en kompis, perfekt att ha mat, dryck och alla prylar man behöver vid amning. Amningen tog mycket tid från början, jag åt jättemycket, och var så törstig hela tiden!

  1. Jag fick en bricka av en kompis, perfekt att ha mat, dryck och alla prylar man behöver vid amning. Amningen tog mycket tid från början, jag åt jättemycket, och var så törstig hela tiden! Kanske inte en ren amningspryl, men mycket användbar!

 5. Hej!
  Tack för all bra information som ger tröst och styrka till att fortsätta amma! Önskar bra tips på lättäten snabb mat som ger bra energi när jag ammar? Ammar nummer två, med nummer ett gick jag ner otäckt mycket i vikt, det är min största fasa nu…. Alla tips är välkomna!
  Hanna

  1. Hej och tack, själv, för din kommentar! Mat är inte något jag är så bra på, dessvärre. Äter inte så bra alla gånger. Det jag själv slevat i mig är mycket mejeriprodukter, typ yogurt med flingor. Avocado. Mackor, i mängder. Gärna gott, grovt, bröd. Bananer… Är du med i Amningshjälpens slutna grupp på Fejan? Där skulle du säkert få fler tips :-). Tack, igen, för att du skrev!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *