Amning i början: Så vet du att bebisen får i sig tillräckligt med mjölk

AMNING, DAG FÖR DAG-GUIDE, LISTA. Hur vet man att bebisen får i sig tillräckligt med bröstmjölk under de första dagarna? Det är i regel inte så jättesvårt att avgöra, man behöver bara veta vilka tecken man ska spana efter. Här är de tecknen, dygn för dygn! Se lista nedan. Du får samtidigt också massor med bra amningstips.

Obs: Denna lista rör friska och fullgångna genomsnittsbebisar som helammas. Vilket dygn som bebisar gör vissa saker eller uppvisar vissa tecken kan variera lite grann. Har du minsta undring eller oro, ring BB! De har ansvar för er den första veckan efter födseln.

Och: Mycket handlar om kiss och bajs, så är ni känsliga för bilder på bebisbajs – dags att stålsätta er nu 🙂

DYGN 1

Bajset och kisset säger mycket om bebisens mjölkintag, säger barnmorskan Thina-Karin Myrgren Engström. Hon arbetar på BB-återbesöksmottagningen på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge och är vår expertguide i detta blogginlägg.

Det allra första bajset, som brukar komma under det första dygnet, kallas barnbeck. Det består av sådant som bebisen svalt i livmodern och är brunsvart och lite klistrigt.

Det första kisset kan dröja lite. Och det är okej.

”Inom 48 timmar bör bebisen kissa för första gången”, säger Thina-Karin Myrgren Engström.

”Många föräldrar tror inte att bebisen har kissat under den tiden, för de har inte märkt det. Det är så små mängder kiss i början att man inte alltid känner det med handen i blöjan. Men tänk på att det finns en kissindikator på många blöjor. Där kan man se om bebisen har kissat.”

Generella amningstips första dygnet: Om möjligt, få en ostörd första timme med bebisen efter födseln då bebisen får söka sig till bröstet. Se video här. Var mycket hud mot hud. Om bebisen sover mycket, handmjölka gärna en skvätt råmjölk när du kommer åt. Då hjälper du kroppen att dra igång mjölkproduktionen. Även om det bara blir några droppar som kommer ut åt gången hjälper det mjölkproduktionen att öka. Personalen på förlossning och BB bör kunna visa dig hur du gör, annars finns här video om handmjölkning av råmjölk.

Försök att fila på amningstekniken redan från början, det vill säga att barnet ska gapa stort och få in mycket bröst i munnen. Då minskas inte bara risken för skav och smärta på bröstvårtorna. Med ett stort tag/grepp om bröstet kan mjölken också flöda optimalt. Bröstet töms effektivt och bebisen får mycket mjölk i magen.

Under rubrikerna ”Amningsstatus” och ”Barnets omtag om bröstet” på Karolinska Universitetssjukhusets infosida om amning kan du få guidning kring detta. Du kan också få praktiska tips via denna bloggs Video om amningsteknik samt Bildserie: Bra position och stort tag. En del bebisar har lättare att få ett bra grepp när föräldern ammar halvliggande på rygg, som vid den första amningen. Det kallas tillbakalutad amning, eller amning ”laid back”. Se videor här och här. Så kan man amma precis när man vill.

Läs också: 22 skäl att läsa på om amning INNAN du får barn

DYGN 2

Någon gång under det andra dygnet, senast, bör det alltså ha kommit lite kiss. Att kiss kommer ut är ett tecken på att vätska kommit in. Ingen output utan input.

Även under dygn två är det dock inte stora mängder kiss som kommer, som regel. De skvättar som kommer kan vara gula och koncentrerade, se bild nedan som jag tog dygn två efter födseln av vår minsting. Jag höll honom i hukställning över badkaret för att se om han ville kissa (mer om det tricket senare i texten) och ut kom några knallgula droppar, se här:

Att kisset kan se ut så här dygn två är okej, säger barnmorskan Thina-Karin Myrgren Engström.

”Ja, urinen är fortfarande koncentrerad. Det är helt normalt.”

Vår bebis hade också små roströda spår i blöjan dygn två. Är det också normalt?

”Ja. Det är salter från urinvägarna. Ibland tror föräldrarna att det är blod, men det är det inte. Har man en pojke kan man ibland se saltkristaller längst ut på snoppen, som vita små flagor. Det är helt normalt.”

Råmjölk.

Att det kommer små kissmängder dygn ett och två är i sin ordning. Råmjölken, de första dagarnas näringsrika och till en början lite genomskinliga bröstmjölk, kommer inte i några större mängder. Alltså blir det inga jättemängder kiss, heller.

Generella amningstips andra dygnet: Förutom det som redan tipsats om, amma vid minsta signal – se video om amningssignaler här. Bebisar kan vara lite sömniga det första dygnet men dygn två bör de absolut vara på hugget och amma. Ett absolut minimun för att få tillräckligt i magen är åtta amningstillfällen per dygn, men väldigt många bebisar vill och behöver amma oftare än så. Det är inget onormalt om din bebis vill amma 20 gånger om dygnet i början – ibland kanske flera gånger i timmen och utan hänsyn till dag eller natt. Det finns de bebisar som ammar ungefär var tredje timme i början och är nöjda med det och går upp i vikt som de ska, men det är vanligare att nyfödda ammar betydligt oftare.

”Bebisar kan amma oregelbundet och olika mycket per gång. Ibland kanske de ammar ett par minuter, somnar i famnen och vaknar en kvart senare och vill amma igen. Vi äter inte alltid lika mycket vid varje måltid, det gäller oss vuxna också. Ibland vill man ha en stor portion, ibland en liten. Ibland vill man ta om flera gånger. Det är som det ska vara”, säger Thina-Karin Myrgren Engström.

Ammar du så fort bebisen ger minsta vink om att den vill amma även om det känns som ”va, jag ammade ju precis nyss!?” – ja, då maxar du chansen att bebisen får mycket mjölk i magen. Och då får också mjölkproduktionen bästa möjliga boost.

Här kan du läsa ett blogginlägg och se en video om hur dygn två varit för mig: Min bebis första 20 dagar (3 min).

Läs även: Lista: De 5 mest förvirrande sakerna om amning (och hur man begriper sig på dem)

DYGN 3

Någon gång runt dygn tre bör kisset börja bli lite ljusare. Och komma i lite större mängder. Ljusare kiss är bra – det tyder på att mer mjölk kommer in i magen på bebisen.

”Någon gång det tredje dygnet, ibland ett eller två dygn senare, börjar den vita, mogna, mjölken komma. Det kan märkas på att kisset blir ljusare”, säger barnmorskan Thina-Karin Myrgren Engström.

Hur mycket och ofta bör bebisen kissa, då?

”När barnet är tre dygn ska det kissa flera gånger under det dygnet”, säger Thina-Karin Myrgren Engström.

”Helst ska bebisen kissa fyra till sex gånger. Antingen att man känner att bebisen haft fyra till sex blöjor med kiss i. Eller att man ser det på indikatorn på blöjorna.”

Runt dygn 3-4, ibland något dygn senare, börjar bajset skifta färg. Då kommer det barnmorskor kallar ”blandbajs”. Det är bebisbajs som innehåller lite kvarvarande barnbeck blandat med bajs från bröstmjölk. I härlig grön-gul-brun blandning:

Bröstmjölk ger gulaktigt bajs, därav det gula inslaget i bajset på bilden ovan. Ju mer bröstmjölk som landar i bebisens mage dag för dag, desto gulare kommer bajset att bli (fler bilder strax).

Men barnet behöver inte bajsa varje dag. Det kan ibland dröja flera dagar efter barnbecket till att bebisar börjar ”bajsa ordentligt”, säger säger barnmorskan Thina-Karin Myrgren Engström.

”Det kan dröja fyra-fem dagar för en del. Då är det urinen man får titta på. Det är den som är viktig. Mycket urin visar att det är mycket som kommer in.”

Generella amningsråd tredje dygnet: Har du tokspända bröst som känns som ballonger? Det kan hända detta dygn, eller något eller några dygn senare. Var lugn, du har mjölkstas. Det är en svullnad i brösten som kan uppstå när den mogna, vita, mjölken börjar komma. Läs mer här.

Somnar din bebis väldigt fort vid amning, bara efter någon minut eller två? Om det är fallet kan det leda till för lite mjölk i magen. Men det finns enkla trick som ofta råder bot på det. Se och läs här: Video: Aktiv amning, fyra knep för mer mjölk i bebismagen (5 min).

Obs! Är din bebis slö och svårväckt, kontakta genast vården för att få råd. Du kan ringa BB när som helst under den första veckan. Mer om detta längre ned, under rubriken ”Mer viktigt om första veckan”.

Lyssningstips: Babybabypodden: Så får du snits på amningen i corona-tider.

DYGN 4-5

Runt denna tidpunkt bör kisset vara ljust och luktlöst. Bajset är för många ammade bebisar vid det här laget gulgrynigt, med en lite sötaktig doft.

”Det är det som vi kallar mjölkbajs. Det visar att mjölkproduktionen är igång och att bebisen får mycket mjölk i magen”, säger barnmorskan Thina-Karin Myrgren Engström.

Tumregeln vad gäller kisset runt dygn 4-5 är minst fyra till sex kissiga blöjor per dygn.

En del bebisars mjölkbajs är väldigt rinnigt. Föräldrar kan tro att det är något fel när bajset ser ut som rinnande gul keso. Men även det är helt normalt, försäkrar Thina-Karin Myrgren Engström.

Ibland kan ”mjölkbajs” även vara skummigt. Eller skifta mellan gult och gulgrönt även efter att amningen kommit igång ordentligt. Det behöver inte vara något fel för det. Men har bebisen mycket grönt och rinnigt bajs som verkar irritera huden kan det vara frågan om att den ammande föräldern har överproduktion av bröstmjölk.

Mer viktigt om första veckan

VIKTEN. Bebisar brukar vägas flera gånger de första dygnen.  Det är normalt att bebisen tappar i vikt de första dagarna när de gör sig av med barnbeck och annat från tiden i livmodern. Vikten brukar vända efter några dygn när den mogna, vita, mjölken börjar komma. När man ser att vikten vänder vet man att bebisen får i sig allt större mängder mjölk och att amningen är på god väg. Och, viktigt: Ju mer mjölk som lämnar brösten redan de första 1-2-3 dygnen, desto snabbare kommer den mogna mjölken att ”rinna till” och desto större mängder mjölk blir det. Så man kan hjälpa till att dämpa det första vikttappet genom att se till att brösten får massor av stimulans de första dygnen. Stimulans = allt som får mjölk att lämna brösten, det vill säga främst amning men även handmjölkning och pumpning.

SLÖ BEBIS, EN VARNINGSSIGNAL. En bebis som sover mycket och blivit slö och svårväckt kan vara en bebis som fått för lite mjölk i magen och därmed lågt blodsocker vilket gjort bebisen ännu tröttare – i värsta fall för trött för att orka amma. Detta kan rätt snabbt bli en allvarlig situation. Så vad ska man göra om detta händer? Om man har gjort det man kan för att få bebisen mer vaken och alert, som att byta blöja, ta av kläderna och så vidare?

”Då ska man genast kontakta BB. Och så får de ge råd därifrån”, säger barnmorskan Thina-Karin Myrgren Engström.

”Medan man söker hjälp kan man börja mjölka ur på en tesked och ge till bebisen, så mycket som det går. Många barn piggar då på sig och blir mer intresserade av att suga.”

Video om att handmjölka råmjölk finns här och bildserie om att handmjölka vit, mogen, mjölk finns här.

DELAMMADE BEBISAR. Om man tilläggsmatar med ersättning blir bajset i regel lite fastare. Och de bebisar som delvis får ersättning redan från födseln kan få gult bajs fortare, säger Thina-Karin Myrgren Engström. Fortsätter man med ersättning bajsar de barnen också ofta mer sällan än helammande barn. Fasar man ut ersättningen kommer det rinniga, gula, amningsbajset tillbaka.

Och detta med kiss i badkaret…

…som är ett sista tips från mig som skriver denna text. Att hålla bebisen i knävecken/låren och låta bebisen få kissa eller bajsa i till exempel ett badkar eller ett handfat kan vara till mycket hjälp till den första tiden. Själv gillar jag vårt badkar (mycket tacksam för vårt badkar!) eftersom det är lätt att skölja av och jag enkelt kan stödja barnet mot mitt lår när jag sitter på sniskan, se bilden nedan. Då har jag barnet i ett stadigt och säkert grepp.

En stor fördel med detta är att många barn blir lättade när de fått kissa, bajsa eller prutta – vilket ofta blir resultatet när de hålls så här. En annan fördel i början av amningen är att man tydligt ser färgen på kisset. Man ser om det är ljust eller mörkt. Extra intressant de första dygnen när man vill se ljusare och ljusare kiss som ett kvitto på att barnet får i sig mycket mjölk!

Läs mer om så kallad babypottning i detta blogginlägg eller på sajten Blöjfri bebis.

Fler lästips

Min text om amningen av mitt första barn: Det hade jag velat veta om amning  

Föda med stöds guide till amning den första veckan efter förlossningen

Amningshjälpens webbsida med information om amning samt kontaktuppgifter till ideellt arbetande amningsrådgivare (hjälpmammor)

Sagogrynets blogg om amning, massor med bra och viktig info!   

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *