Att sluta amma en liten bebis

SLUTA AMMA BEBIS. Ibland vill man, eller måste man, sluta amma en liten bebis. Jag avser här bebisar som är runt halvåret eller yngre. Det kan vara att man inte trivs med amningen eller att man ska inleda en läkemedelsbehandling som inte kan kombineras med amning – till exempel. I denna text kommer information om vad som brukar hända (i brösten, till exempel) när amningen avslutas och tips om hur du kan gå till väga om du vill avsluta amningen ganska snabbt.

Man med bar överkropp bär en bebis, som ligger i famnen

Med ”snabbt” menar jag att sluta amma bebis under loppet av några veckor, snarare än under loppet av många månader. Vill och kan du sluta långsammare än som beskrivs i denna text kan du naturligtvis göra det! Det finns de som trappar ned på amningen mycket långsamt. Och de som låter barnet styra, i takt med att mer fast föda hamnar i magen. Ibland kan man välja, ibland inte. Man gör det som passar den egna situationen bäst!

Wiveka Estberger ger tips om att sluta amma bebis.
Wiveka Estberger, Amningscentrum, Södersjukhuset, Stockholm.

I denna text intervjuas amningsspecialiserade barnmorskan Wiveka Estberger (bilden), BHV-sjuksköterskan Kim Engqvist samt bloggaren Sofia Marklund som nyligen slutade amma sitt andra barn. Sofia Marklund gav mig idén till detta blogginlägg. Hon hörde av sig och tyckte att mer information behövs om just detta.

Läs även: Att sluta nattamma ett lite större barn

Att sluta amma abrupt, ”cold turkey”

Tvåbarnsmamman Sofia Marklund, som har en träningsblogg och som numera även bloggar om graviditet och föräldraskap i bloggen Superstorken, valde att sluta amma tvärt. Hon har skrivit om det i detta blogginlägg.

”En nackdel med att fasa ut amningen är att det drar ut på tiden. Mitt äldsta barn fick tänder och bet mig, amningen gjorde väldigt ont och jag kände att jag knappt fick utrymme att andas. Jag har nu även slutat amma min yngsta, vid tre och en halv månad. Jag var angelägen om att sluta båda gångerna och provade utfasning båda gångerna. Men det var i slutändan inte rätt metod för mig”, säger Sofia Marklund.

Ett skäl till sluta snabbt var att båda barnen hade svårt att acceptera flaska så länge brösten fanns tillgängliga, säger Sofia Marklund.

Hon skriver i sitt blogginlägg om hur de första dagarna varit värst både för brösten och bebisen men att mjölkmängden snabbt reglerat ned sig. De gånger brösten sprängt olidligt har hon lindrat genom att bland annat duscha varmt och handmjölka försiktigt. Läs Sofia Marklunds tips och beskrivningar här.

Sluta amma bebis. Liten bebis vilar på pappans bröst.

Att fasa ut amningen – att sluta stegvis

Att fasa ut amningen långsamt och låta det ta tid, kanske ett par månader eller mer, är i många fall skonsammast för bröst, förälder och bebis, säger Wiveka Estberger.

Hon arbetar på Amningscentrum vid Södersjukhuset och på Amsak amningsmottagning, båda i Stockholm, och har en internationell certifiering som amningsrådgivare (IBCLC).

Ibland vill man fasa ut  – men behöver göra det rätt fort. Och då finns tips som kan underlätta.

Att sluta amma bebis kan göras smidigast med mycket hudkontakt, här syns sovande bebis i grön bärsjal.

Att börja sluta amma

Det tar några veckor att fasa ut amningen om man vill göra det rätt snabbt, säger Wiveka Estberger. Hur fort det går att få ned mjölkmängden varierar, inte minst beroende på hur mycket du ammat – om du helammat till exempel. Här är tips för hur du kan börja en nedtrappning:

🌿 En variant är denna: Dag 1 tar du bort ett amningstillfälle och ger istället ersättning. Gör precis samma dag 2, alltså det är fortfarande bara ett amningstillfälle under dygnet som du ersätter. Dag 3 ger du ersättning vid två tillfällen. Och så fortsätter du så, med ökad nedtrappning varannan eller var tredje dag. Sprid gärna ut ersättningstillfällena över dygnet.

🌿 Har du flaskmatat förut och har ett barn som är vant vid flaskan är det ofta lättare. Vid besvär kan du testa olika sorters flaskor, pipmuggar och sugmuggar. Det går inte att tvinga en liten bebis. Man får ta det lugnt. De kommer inte må jättedåligt för att det är krångligt att mata dem i några timmar. 

Sovande bebis i blå bärsjal på mammas bröstkorg.

Här finns bra tips om hur du kan flaskmata på ett ”amningsliknande” sätt som inte orsakar onödig stress hos barnet. Barnet kan till exempel bli stressat om det kommer för mycket ur flaskan på en gång.

Att bära runt barnet, till exempel i en bärsele eller en bärsjal, och varligt erbjuda flaskan, kan underlätta om barnet är ovant vid flaska.

Lästips: Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akut-tips!

Pappa flaskmatar bebis i bärsjal, utomhus.

Spända bröst!

Du kommer att få spända bröst om du behöver sluta amma ganska fort, till exempel på två-tre veckors tid.

”När det blir spänt i brösten får kroppen signalen att producera mindre mjölk. Och därför brukar vi rekommendera att man tar på sig en sport-behå. Då trycks bröstkörtelvävnaden ihop och det påskyndar minskningen av mjölkproduktionen”, säger barnmorskan Wiveka Estberger.

Det ska vara en bekväm behå, utan byglar, som trycker in brösten mot kroppen. Det är inget måste, men kan underlätta.

Att bära en tajt behå är också en av de saker som Sofia Marklund tipsar om i sitt blogginlägg om att sluta amma.

”Man kanske inte vill använda en sport-behå de första dagarna, då kanske det ömmar för mycket. Men senare under nedtrappningen kan det fungera bra”, säger Wiveka Estberger.

Sluta amma bebis innebär oftast spända bröst. På bilden syns spända bröst i närbild. Bröstvårta täcks med en hand.

Men riskerar man inte mjölkstockning om brösten är väldigt spända?

”Börjar man känna sig ruggig och rodnar på ett bröst och känner att man håller på att få mjölkstockning – då får man backa lite och mjölka ur med handen eller ta en amning extra”, säger Wiveka Estberger.

”Men man kan inte vara rädd för att brösten blir spända och lite knöliga. De blir de när man slutar amma snabbt. Om man vill sluta på ett-par tre veckor går det inte att hålla brösten mjuka och bekväma hela tiden.”

Läs även: Mjölkstockning (och white spots)!

Bloggaren Sofia Marklund beskriver i sitt blogginlägg hur hon har gjort när brösten varit alltför hårda och ömma vid amningsavslut. Att duscha i varmt vatten och stryka över brösten kan få mjölk att rinna ut av sig själv. Likaså att sitta böjd över en skål varmt vatten med brösten doppade i vattnet.

Pumpa/handmjölka lite grann

Känns det obehagligt spänt i brösten kan du handmjölka lite för att lätta på trycket. Eller pumpa lite grann. Vill du snabbt få ned mjölkproduktionen är det dock viktigt att inte pumpa ut jättemycket mjölk. Det kan kännas skönt i stunden att få helt mjuka bröst, men detta gör också att mjölkproduktionen minskar långsammare.

Det är bra att känna till att alla inte får utdrivningsreflexen att funka med pump. Vissa kan helamma men får bara ut enstaka droppar med pump, till exempel. Andra tycker att det är svårt att handmjölka. Vill du få ut mjölk men amning inte är ett alternativ kan du testa att kombinera pump (om du har) och handmjölkning, säger Wiveka Estberger.

”Försöka hitta situationer där det är lugnt omkring, att inte försöka pumpa när man är upprörd och stressad utan när det är läge. Du kan massera lite mjukt på brösten, handmjölka, dricka lite te, handmjölka lite igen.”

Se även:
1177: Att handmjölka och pumpa ur bröstmjölk   
Bildserie: Handmjölkning  

Nätterna – och vikten av stöd!

Nätterna kan bli tuffa i början. Har du en partner, prata med partnern i förväg.

”Prata om hur partnern kan stötta, inte minst på nätterna. Om du är ensam kan du kanske få stöd av någon annan, kanske åka till någon som kan stötta dig på nätterna. Man behöver hjälp i detta, särskilt om detta är inte är vad man ville. Det kan vara jättejobbigt att sluta amma”, säger Wiveka Estberger.

Läs mer om att dra ner på nattamning, eller helt avsluta den, i blogginläggen här:

Del 1: ”Hjälp, min bebis vill nattamma massor och jag vill sova”
Del 2: ”Hjälp, min bebis vill nattamma massor och jag vill sova”

Vissa bröst läcker mycket mjölk vid amningsavslut, trots amningsinlägg. En extra handduk i sängen kan då vara bra.

Att trösta bebisen – och sig själv

Ibland är ett amningsavslut inte det man önskade sig. Ibland vill man sluta, men det känns jobbigt och kanske sorgligt ändå. Det är inte alls ovanligt, säger Kim Engqvist som är distriktssjuksköterska på BVC och som tidigare har intervjuats på denna blogg om matintroduktion och amning.

”Vissa kan bli påverkade när de trappar ned på amningen. De kan känna sig ledsna och deppiga, lite som baby blues. Det talas det lite om, men är viktigt att veta om”, säger Kim Engqvist.

”Jag har haft mammor som sitter hos mig och gråter och inte vet varför. Det kan vara hormonellt, men även en sorg att släppa något man kanske tänkt syssla med längre än vad som gick. Det är viktigt att få sörja och prata om det då! Det brukar släppa så fort hormonerna stabiliserat sig. Men mycket närhet när man trappar ner på amning är bra för både mamma och bebis.”

Barnmorskan Wiveka Estberger instämmer.

”Ibland är det ju bara för jävligt. Men allt gos och mys och hudkontakt som amningen inneburit kan man ha på andra sätt också. Det är rätt många som inte använt sig så mycket av bärsjalar och bärselar. Kanske är det dags att pröva det om man inte gjort det innan.”

Ska bebisen ha ersättning?

Säg att bebisen, när man slutar amma helt, är nära ett halvår gammal och har börjat äta fast föda. Ska man ge ersättning istället för bröstmjölken då? Eller räcker det med vanlig mat om bebisen är matglad? Så här svarar BHV-sjuksköterskan Kim Engqvist:

”Ja, det rekommenderas att man ger ersättning. Man brukar säga att bröstmjölk/ersättning ska ges under första året för att säkra barnets näringsintag. Så små barn har svårt att äta de mängder vanlig mat som behövs för att få i sig allt. Och de behöver lite mer anpassat.”

Efter sex månader kallas det inte modersmjölksersättning längre, utan tillskottsnäring. Läs mer här, på 1177.

Läs vad Livsmedelsverket skriver om mat till barn under ett år. Det är en informativ och lättbegriplig sida, värd att kika på.

Medicin för att stoppa mjölken?

En del har hört talas om läkemedel som kan stoppa mjölkproduktionen, ett sådant heter Pravidel. Men sjukvården avråder generellt från att använda läkemedlen i detta syfte (de ges egentligen mot helt andra saker). Det huvudsakliga skälet är biverkningar som är sällsynta men allvarliga, som hjärt- och kärlkomplikationer och psykiatriska biverkningar.

Några avslutande tankar från bloggaren 

🌿 Ibland har man inget val. Ibland vet man precis vad man vill – och håller fast vid det. Men det är också okej att ändra sig. Kommer du på att du vill ta en paus från amningsavslutet – gör det, om det är praktiskt möjligt. Du förstör inget genom att ge bröstet mitt i natten fastän du hade tänkt låta bli. Med små barn går det inte alltid att hålla en fast kurs. Det är ingen svaghet att inte vara ”bestämd” i det här sammanhanget (själv fick jag skjuta upp ett sluta-amma-på-natten-projekt flera gånger på grund av kräksjuka och elände… mitt standardtips efter det är ”sluta inte amma i vabruari!” Det blir tufft med en sådan här förändring för ett sjukt barn, likaså för trötta och sjuka föräldrar).

🌿Det händer att föräldrar får som ”standardtips” från BVC att lämna över barnet till en partner eller någon annan i några nätter då nattamningen ska upphöra. Det är dock inget måste. Det finns föräldrar som sover nära barnet och som fortsätter med det även då amningen på natten upphör. Läs gärna mer i blogginlägg om att dra ned på eller avsluta nattamning. De finns här och här.

🌿 Oavsett om amningsavslutet är önskat eller inte kan övergången bli smidigare med mycket närhet, som nämnts i texten ovan. Här hittar du denna bloggs inlägg om att bära barn i bärsjal och bärsele.

2 reaktioner på ”Att sluta amma en liten bebis”

  1. Hej! Jag vill bara säga att jag uppskattar dina texter väldigt mycket. Ditt sätt att tänka om närhet både vad gäller amning och att bära barn är väldigt inspirerande och stärker mig i hur jag tar hand om mitt eget barn. Jag får höra från så många håll att jag kommer göra barnet osjälvständigt genom att jag ger det så mycket närhet hon vill ha, men jag tror precis tvärtom. Så tack för att du delar med dig så fint ❤️

    1. Tack så mycket för din kommentar, den värmer och uppmuntrar mig! Fortsätt att göra det som känns bäst för dig och er ❤️
      Med varma hälsningar från Lisen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *