Del 2: ”Hjälp, min bebis vill nattamma massor och jag vill sova”

NATTAMNING, TRÖTTHET, DEL 2. Förläng natten, sov ikapp på dagen, träna på att liggamma, samsov om det funkar. Det var några av tipsen i föregående inlägg om när nattamning gör en trött. I denna del två kommer fler tips från samma expert, distriktssköterskan Josefine Janke som arbetar på BVC och som på sin fritid driver Instagramkontot bebisen_och_vi.

I denna andra del ges tips om begränsa eller avsluta amning på natten för den som funderar på det.

”Sömnbristen kan komma som en chock i början men så småningom ändå kännas hanterlig och man accepterar att sömnen är uppdelad och att man inte kommer att sova sammanhängande nätter på ett bra tag framöver. Men en del föräldrar är på bristningsgränsen och mår riktigt dåligt av sömnbristen. Då måste man hitta ett sätt att förbättra situationen. För en del kan det innebära att man begränsar eller avslutar nattamningen”, säger Josefine Janke.

Så det kommer du att få läsa om i detta inlägg. Utgångspunkten är barn som är runt ett halvår gamla men mycket av innehållet i texten har relevans även för andra åldrar.

Här är tipslista:

Partner matar på natten

Ett alternativ om man är väldigt trött är att en partner eller annan närstående tar hand om barnet under en del av natten och då matar med ersättning eller urpumpad bröstmjölk. Här finns råd om förvaring av bröstmjölk.

För amningens del finns en viss risk med att ge flaska eftersom barnet kan börja favorisera flaskan framför bröstet. Det behöver dock inte hända.

Sluta amma på natten

En del är så trötta på nattamningen att de vill sluta eller känner att de måste det för att må bra.

”Man måste inte sluta amma helt för att man slutar amma på natten. Man kan behålla amningen resten av dygnet om man vill”, poängterar distriktssköterskan Josefine Janke.

Det finns förvisso ingen garanti för att barnet kommer att vakna mindre eftersom små barn vaknar av många skäl. Men en del föräldrar upplever bättre sömn efter avslutad nattamning.

”Och det blir enklare att dela på nätterna med en eventuell partner om man vill göra det”, säger Josefine Janke.

Det finns några varianter:

Sluta nattamma tvärt

”En del föredrar att göra det ganska tvärt och det behöver inte vara dåligt för barnet. Man kan ge kärlek och närhet på andra sätt. Men det kan vara rätt kämpigt om barnet inte vill. Det får man vara beredd på”, säger Josefine Janke.

En del låter en icke-ammande partner eller annan person sova med barnet i några nätter, fortsätter hon.

”En del tycker det funkar jättebra. Men det finns andra som efter de där nätterna upptäcker att barnet fortfarande vill amma när man sover nära varandra igen. Det kan vara bra att ha en tröja som gömmer brösten ordentligt, så att barnet inte kan känna brösten”, säger Josefine Janke.

Det är ingen regel att man måste låta någon annan ’ta’ barnet i några nätter när man slutar amma på natten. Man gör det som det känns bäst.

”Är man van vid att samsova kan man fortsätta göra det även när man tar bort amningen. Man sover som förut men tröstar på annat sätt om barnet blir ledset”, säger Josefine Janke.

Och, som sagt – bra med en ”inbrottssäker” tröja. Är barnet bara några månader gammalt kan det vara bra att ge napp på natten om man slutar amma, för att minska den lilla risk som finns för plötslig spädbarnsdöd. Sugandet utgör en skyddsfaktor.

Sluta nattamma gradvis

En ”mjukare” variant är att fasa ut nattamningen gradvis. Man kan bestämma en viss period under natten när barnet inte får amma och sedan gradvis utöka den tiden. En variant är att en eventuell partner har ansvar för barnet under den delen av natten.

”Barn slutar ju amma på natten om de blir tvungna till det. Men det är ganska få barn som är med på det om de inte vill själva. Så man får vara beredd på att ge tröst på andra sätt: Ta upp i famnen, sjunga, klappa, stryka. Man kan behöva gå upp och vagga barnet. Eller om inget av det funkar, ta upp barnet i bärsjal eller bärsele och vagga till sömns”, säger Josefine Janke.

En del varnar för sådana tips och säger att man med vaggning, selebärande med mera nattetid riskerar att ”skapa nya vanor” som sedan kan bli svåra att bli av med?

”Bara för att man gör så tillfälligt betyder det inte att man måste göra så varje natt för alltid. Ett tag, kanske, men inte jämt. Jag vet nog ingen som vaggar sin sjuåring till sömns i bärsjalen (skratt).”

”Nej, man behöver inte vara orolig för att ett fungerande sätt att trösta bebisen kommer bli en vana ’för alltid’. Men man kan ju börja med att försöka trösta i sängen, istället för att gå upp och vagga och bära i sele det första man gör”, säger Josefine Janke.

Inte söva med bröstet?

En del föräldrar får råd om att efter några månader vänja barnet vid att inte somna vid bröstet. Detta bland annat för att barnet, när det vaknar till igen, inte ska behöva bröstet för att somna om igen. Ligger något i detta? Kan det leda till färre uppvaknanden hos barnet, alternativt att det blir lättare att söva om utan amning?

”Jo, rimligen ligger något i det. Det sätt som barnet är vant att somna på är ju ofta det sätt som funkar bra när barnet ska somna om på natten”, säger distriktssköterskan Josefine Janke.

Men det är inget måste att söva utan bröstet. Det finns absolut de föräldrar som låter barnet somna vid bröstet, till exempel för att det lätt och bekvämt, och sedan begränsar amningen under natten – eller inte nattammar alls.

”Man kanske vill ha kvar kvällsamningen för att den känns mysig eller för att man inte vill skära ned på för många amningstillfällen. Och det kan vara svårt att hindra barnet från att somna vid bröstet. Då kanske man fortsätter så”, säger Josefine Janke.

Ersättning om man slutar nattamma?

Ska man ge ersättning alternativt urpumpad mjölk på natten om man slutar nattamma?

”Det beror på hur gammalt barnet är och hur lång natten är. Ett barn som är ett halvår kan behöva ersättning på natten om natten är lång, till exempel mellan klockan 21 och 07. Men ammar man en sista gång klockan 23 och sedan när barnet vaknar klockan 06 kan det kanske funka utan ersättning”, säger Josefin Janke.

Huruvida barn vid en viss ålder behöver äta på natten eller inte är lite klurigt att uttala sig om eftersom barn inte beter sig exakt lika, säger Josefine Janke.

”Man brukar säga att friska barn som växer bra generellt sett inte längre behöver nattamningen näringsmässigt någonstans efter fyra till sex månaders ålder. Men man måste se till varje enskilt barn. Under perioder är det vanligt att barn inte riktigt har ro att amma så mycket dagtid och kanske inte heller äter några större mängder fast föda. Och då kan barnet ha en hel del amning att ta igen nattetid. Då är det inte så säkert att de kan vara utan mat många timmar i sträck på natten.”

Tänk om man försöker trösta på en massa sätt men att barnet faktiskt är hungrigt och/eller törstigt på natten. Hur vet man det i så fall?

”Man kan ju försöka trösta först. Och hjälper inget kan man ge urpumpad bröstmjölk eller ersättning och se om det hjälper. Å andra sidan dricker de ju ofta även om de inte är hungriga… Men man kan pröva. En del små barn behöver ju faktiskt mat på natten om de inte äter tillräckligt på dagen. Rådgör med BVC om du är osäker”, säger Josefine Janke.

En del föräldrar som slutat nattamma erbjuder vatten i flaska på natten om barnet vaknar, fortsätter hon.

”En del säger att det funkar och att barnen somnar om. Andra barn blir skitarga och vill inte alls ha vatten.”

Säg att det handlar om femmånadersbebis. Ska de erbjudas vatten på natten?

”Nej, en så liten ska få all näring de kan få. Man bör inte fylla ut magsäcken med vatten då. Då är det bättre att ge mjölk eller ersättning.”

Sluta nattamma – när är en bra tid?

Vill man sluta amma på natten kan det vara bra att göra det vid en bra tidpunkt för alla, menar Josefin Janke.

”Föräldrarna ska gärna känna att de har energi. Och det är bra om det även sker i en lämplig period i barnets liv. Om man märker att barnet är i en fas med ett extra stort närhetsbehov kanske man kan fundera över om man ska vänta lite. Ofta varar ju inte extra intensiva perioder i mer än några veckor.”

”Någonstans kring åtta månaders ålder upplevs många barn ha ett extra stort närhetsbehov och det är också vanligt att sömnen blir lite oroligare. Då kan det vara extra jobbigt att samtidigt ta bort nattamningen. Men man får känna efter själv.”

Du kan ändra dig

Känner man att avslutad nattamning inte var det bästa beslutet får man ändra sig om man vill, om barnet fortfarande vill amma.

Det är heller ingen fara om man tar tillbaka nattamningen tillfälligt, till exempel om barnet är väldigt ledset eller sjukt. Du ”förstör” inget om du plockar fram brösten i krislägen. Få förändringar med små barn måste göras ”för alltid” utan ett endaste avsteg. Ofta behöver man vara lite flexibel och anpassa sig till rådande läge. Barnen anpassar sig, de också.

Sluta amma ett lite större barn

Många gånger förstår små barn mer än man tror. Ett lite större barn, kanske ett barn som närmar sig året, kan man ofta prata med och förbereda på att amningen kommer att minskas eller upphöra. Jag som har denna blogg har skrivit om mina egna erfarenheter här.

På engelska beskriver läkaren Jay Gordon i denna text ett sätt att gradvis minska/avsluta amning på natten med ett barn som är ett år eller äldre och där barnet samsover i vuxensängen.

Måste man sluta nattamma?

En del får höra på BVC-besök att de vid en viss ålder ”bör” eller ”måste” sluta amma på natten. Argumenten som brukas ges är att amning på natten efter ett tag inte är lika viktig ur näringsmässig synvinkel och att risken för karies ökar.

Vad gäller kariesrisken finns inga glasklara samband och före 12 månaders ålder tycks amning snarare ha en skyddande effekt, se Rikshandbokens formuleringar här.

Barn ammar dessutom inte bara för att få näring, påpekar distriktssköterskan Josefine Janke. Att suga gör barnet lugnt och hjälper till med insomning och är smärtlindrande. Att sugandet är viktigt för många barn är inte svårt att se. Många barn världen över har napp, suger på tummen eller på snuttefilt – eller ammar! – under flera års tid.

Kontentan: Gör det som passar dig bäst. Vill du sluta amma helt eller delvis, gör det.

Men det finns inga officiella rekommendationer som talar om att man vid en viss tidpunkt ”bör” sluta amma, eller ”bör” sluta amma på natten. Varken BVC:s riktlinjer Rikshandboken, Livsmedelsverket eller Världshälsoorganisationen tar upp detta. Det finns till och med vissa generella hälsofördelar med amning för ammande och barn även efter spädbarnstiden. Världshälsoorganisationens rekommendation är ”breastfeeding up to 2 years of age or beyond”, det vill säga amning jämte fast föda till två års ålder eller längre. Detta är en global rekommendation, alltså inget som enbart rör fattiga länder med dåligt vatten.

Livsmedelsverket formulerar det som att ”…du kan fortsätta att amma så länge du och barnet vill även efter att barnet fyllt ett år”, under rubriken ”Hur länge ska man fortsätta amma eller ge ersättning?”.

”Amningen fyller många fler funktioner än att ge näring, men det går fint att ge barnet kärlek och närhet på andra sätt”, säger distriktssköterskan Josefine Janke.

Hon avslutar:

”Många barn vill fortsätta att amma nattetid långt efter den tidpunkt vid fyra-sex månader när de eventuellt inte längre behöver amningen näringsmässigt. Det viktigaste är att man gör så som känns bra och fungerar i den situation man befinner sig i. BVC ska stödja amning så länge barn och förälder vill. När man inte vill längre ska BVC stödja fullt ut i det också.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *