Mjölkstas!

AMNING. Visste du att brösten några dagar efter ditt barns födsel kan svullna upp till bisarra proportioner, kännas som om de är fyllda med betong ända upp till armhålorna, se mer kantiga än runda ut – och göra riktigt ont?

Mjölkstas. Bild på kvinna med bar överkropp. Brösten är maskerade med text som säger "aj, aj, aj, aj".

Visste du att du även kan få feber och frossa på kuppen? Och att allt detta i de allra flesta fall är något helt normalt som oftast är överstökat inom ett par dygn? Och att det här kan drabba även den som inte har ammat en endaste gång efter födseln?

Mjölkstas kallas det. Detta tillstånd inträffar när den mogna bröstmjölken ”rinner till”. Det brukar inträffa någonstans runt tre till fem dygn efter födseln. I det här blogginlägget får du veta mer om mjölkstas – och vad som kan lindra besvären om du känner dig ruggig och öm.

Jag blev förvarnad om mjölkstasen innan vi for hem från BB med första barnet. Och väl var det. När jag vaknade den första morgonen hemma och brösten var så ömma och såg så knasiga ut att jag i mitt sömnbristtöcken började gapskratta åt min egen spegelbild – då visste jag tack och lov att jag inte var sjuk.

Det är bra att veta att man inte är sjuk när man faktiskt inte är det! Och omvänt är det trist att tro sig vara sjuk när man är frisk. Mer om det strax.

Mjölkstas sätter alltså in när råmjölken, den första bröstmjölken, börjar ersättas av den ”mogna”, vita, bröstmjölken.

Alla får inte stenhårda bröst några dygn efter förlossningen och det behöver inte vara något fel för det. De flesta som nyss fått barn upplever dock denna typiska svullnad, om än i olika hög grad. Även kvinnor som inte ammar alls upplever ofta en svullnad i brösten några dagar efter förlossningen.

Mjölkstas. Tre dagar gammal bebis ammar. Stort bröst.

Svullnaden beror att blod och lymfvätska har ansamlats. Det är lätt att tro att brösten är sprängfyllda med mjölk när detta sker, men så är det alltså inte. Visst finns det mjölk där, men till största delen är det andra kroppsvätskor som får brösten att bli stora och hårda.

Är ens önskan att amma är bästa receptet mot svullnaden att göra just det: amma. Amma vid minsta lilla pip, gärna ännu oftare. Då kommer den värsta svullnaden i normalfallet att lägga sig av sig själv efter en eller några dagar samtidigt som du drar igång din egen mjölkproduktion.

Kvinna i pyjamas, med mjölkstas i brösten. Brösten är maskerade med text som säger "mjölkstas".

Finns det något mer man kan göra för att lindra eventuella besvär? Här är några tips från Mia Westlund, barnmorska i Göteborg och internationellt certifierad amningsrådgivare (IBCLC):

 • Vid smärta, ta smärtlindrande som paracetamol och ibuprofen. Läs gärna sidan 18 här (pdf-länk) för att få reda på maxdos (vårdprogram för bröstkomplikationer i samband med amning, AMSAK). Texten är skriven av vårdpersonal för att ge råd till annan vårdpersonal om amningsfrågor.
 • Om bebisen tar ett bra tag om bröstet och suger bra är det som sagt bara att amma på, så mycket som det går. Funkar inte amningen helt optimalt i början kan man handmjölka lite om man vill, till exempel efter varje amning eller amningsförsök. Detta håller uppe mjölkproduktionen och minskar den värsta svullnaden i brösten. Man kan också ge den urmjölkade mjölken till barnet med sked eller kopp om man har behov av att tilläggsmata.
 • Behaglig beröring av brösten kan få utdrivningsreflexen att sätta igång, så att mjölken börjar droppa. Det lättar också på trycket.
 • En del tycker att värme lindrar, till exempel ett varmt bad.
 • Är brösten så hårda och spända att bebisen har svårt att få ett bra tag kan det underlätta väldigt mycket om du gör ”Cottermans handgrepp”.

Vad är då ”Cottermans handgrepp”? Ja, det är busenkelt litet tryck på bröstet med fingertopparna.

Mjölkstas, Cottermans handgrepp mot bröstet.
Cottermans handgrepp

Gör detta handgrepp precis innan du ska amma. Så här gör du: Se till att du har korta naglar. Placera dina fingertoppar på vårtgården i en ring runt bröstvårtan – se bilden ovan. Tryck med fingertopparna rakt inåt mot bröstkorgen. Fortsätt att trycka i någon minut eller så.

Det som händer då är att vätskan som har ansamlats i vävnaden trycks bakåt i bröstet. Det i sin tur gör vävnaden runt bröstvårta och vårtgård mjukare. Och vips blir det lättare för bebisen att greppa bröstet!

Här finns även en kort video om hur du gör Cottermans handgrepp!

Dessutom: Din beröring av bröstet kommer sannolikt att trigga din utdrivningsreflex vilket gör att mjölken kommer att börja flöda snabbare än den annars hade gjort.

Baby och stort bröst, bebis ammar. Mjölkstas.

Har du problem med en bebis som inte lyckas ta det svullna bröstet riktigt utan bara halkar omkring, pröva Cottermans grepp innan du eventuellt testar att amma med så kallad amningsnapp. En amningsnapp är ett slags tunn silikonsköld som sätts på den yttersta delen av bröstet.

Detta hjälpmedel upplevs som en räddning av vissa vars bebisar annars har svårt att få tag om bröstet. Andra tycker att amningsnappen snart blir ett gissel som är svårt att bli av med. Den extra barriär som amningsnappen utgör kan också leda till att mjölkflödet blir förhållandevis mindre. Användning av amningsnapp kan därmed (men måste inte) ge en svag viktuppgång hos barnet. Så har du toksvullna bröst och barnet inte får tag, pröva först några gånger med det beskrivna handgreppet och se om det gör någon skillnad.

Foto: Elliot Foxprince.
Foto: Elliot Foxprince.

Nu detta med att tro sig vara sjuk när brösten svullnar upp till betongklumpar – eller inte fatta vad sjutton det är som pågår.

Har man inte förvarnats där man fött barn om att mjölkstas förmodligen är nära förestående, ja då är det lätt att tro att något är på tok när det hela plötsligt är ett faktum någon dag eller två efter hemkomsten med den nyfödda bebisen.

Man kan felaktigt tro att man har drabbats av mjölkstockning, ett tillstånd som inträffar då bröstmjölk inte kommer ut ordentligt ur brösten utan istället tränger ut i bröstets vävnad där den ger upphov till inflammation. Mjölkstockning kan inträffa tidigt men är ovanligt de första 10 dagarna. Läs om mjölkstockning här och här.

Denna förvirring och sammanblandning av tillstånd – där det ena är friskt och det andra inte lika friskt – är inte helt ovanlig och handlar om informationsbrist. Jag ser i Facebookgruppen Amningshjälpens slutna grupp, där föräldrar får ställa frågor om amning, rätt ofta frågor av den här typen: ”Jag har nyss fått barn och mina bröst är stenhårda och sprängfyllda med mjölk. Hur får jag ut mjölken och har jag fått mjölkstockning? Ska jag pumpa?”.

De föräldrar som skriver så har uppenbarligen inte fått, eller fått men inte förmått ta till sig, information om det otroligt vanliga och ofarliga tillstånd som mjölkstas är.

Mjölkstas, bebis ligger på mammans mage och bröst på BB.

Efter att ha sett ett antal frågor med samma innebörd slängde jag nyligen själv ut en fråga på nämnda amningsforum, som har tusentals medlemmar.

Jag frågade ungefär så här: Fick du information om mjölkstas när du var på BB? Blev du upplyst om knep, som Cottermans grepp, för att få bebisen att ta ett bättre tag om bröstet?

Gensvaret på frågan blev enormt. En del sa sig ha blivit informerade. Men väldigt många, beklagansvärt många tycker jag själv, svarade att de åkt hem från BB utan någon som helst information från personalen om mjölkstasen. Flera föräldrar beskrev att de mycket riktigt varit övertygade om att de hastigt blivit sjuka när smärta, svullnad och även feber kickat igång efter hemkomsten.

Några sa att de hade fått information, dock otillräcklig sådan. ”Det kan komma att spänna lite i brösten” hade någon eller några fått höra. Inte en adekvat beskrivning på det som sedan faktiskt hände, tyckte dessa föräldrar.

babybaby.se_mjölkstas_bebis_m_mormor

En förälder, som jag har fått tillåtelse att citera, skriver så här: ”Jag fick ingen information på BB om mjölkstas överhuvudtaget. Jag är läkare och hade läst om hur det kan vara. Men även om man är läkare betyder det inte att man är väl förberedd just vad gäller amningen. Som nybliven mamma är man dessutom skör och trött efter förlossningen.”

Föräldern fortsätter: ”Det är också en sak att läsa om hur det kommer att bli. En annan sak är att uppleva det i verkligheten. Jag visste att brösten kunde vara svullna och göra ’lite ont’. I mitt fall var de groteskt svullna och gjorde rejält ont. Så det var betydligt värre än vad jag hade föreställt mig. Att jag hade även såriga bröstvårtor underlättade inte direkt.”

Har du liksom denna förälder såriga bröstvårtor kan det i kombination med toksvullna bröst innebära smärta som är rätt så svåruthärdlig. Det onda på bröstvårtorna kan handla om så kallade sugblåsor som kan uppstå även om barnet har ett stort tag om bröstet, läs mer om det här: När det gör ont att amma. Såriga bröstvårtor kan också handla om att barnet behöver gapa större om bröstet. Här finns tips om du vill förbättra barnets tag: Bildserie: Bra position och stort tag och Video om amningsteknik (11 min).

babybaby.se_bedsharing_7

Och här är några reflektioner:

Jag förstår att BB-personal jobbar under stark press. Och jag förstår att det mycket som ska informeras om före hemgången: Att barnet, om föräldrarna vill amma, bör ammas vid minsta lilla signal och att man ska hålla koll så att bajset ändrar färg till gult efter några dagar, att helammade barn bör bajsa varje dag i början, att barnet ska kissa ett antal kissblöjor dagligen, inte verka slött och så vidare. Det är livsviktiga saker.

Men är så att det inte är rutin att informera åtminstone förstagångsföräldrar om detta med mjölkstasen före hemgång från BB så skulle jag vilja föreslå att det blir det! Helst att man även visar föräldrarna hur man med Cottermans handgrepp mjukar upp bröstvårta och vårtgård, så att den ammande föräldern har något trick att ta till om svullnaden gör det svårt att amma.

babybaby.se_mjölkstas_bigboob2

Det är synd, tycker jag, om föräldrar sitter hemma och tror att något är akut fel på dem när deras betongklumpar till bröst i själva verket är ett tecken på något fullständigt friskt och välfungerande. Det är tufft nog att vara alldeles nybliven förälder. Kan man slippa att i onödan tro att man har blivit jättesjuk vore det väl toppen.

Nu kanske någon som jobbar på BB invänder att föräldrar får med sig hem en broschyr där allt ovanstående och lite till finns med. Jättebra i så fall! Men ha för guds skulle inte för höga tankar om en nybliven förälders minneskapacitet (eller övriga kognitiva förmågor).

babybaby.se_mjölkstas_bigboobs3

De första dagarna är man ju inte alltid så himla ”med i matchen”. Nyblivna föräldrar är trötta, omtumlade, hormonstinna. Kroppen hos den som har fött barn har ändrat form och blöder.

Några upplysande ord, muntligen, vore nog på sin plats utöver broschyrerna – så att man inte är fullständigt clueless när man väl sitter därhemma och konstaterar att Dolly Partons tuttar har teleporterats och landat på ens egen bröstkorg. I det tillståndet av häpnad drar man sig kanske inte till minnes att det ligger en superbra informationsfolder i väskan i hallen.

Informationen om Cottermans handgrepp har jag hämtat från Amningshjälpen och från Sagogrynets blogg.

Om amning på babybaby.se:

Mjölkstockning (och white spots)

Amningsprylar! Önskelista till blivande ammande

Amma eller pumpa på jobbet – här är dina rättigheter
Pumptips till dig som ammar och jobbar

Byta bröst – ett sätt att öka mjölkproduktionen

Lista: De fem mest förvirrande sakerna om amning (och hur man begriper sig på dem)

Video: Bebis hittar bröstet på egen hand efter födseln (19 min)

Video om amningsteknik (11 min)

Video on breastfeeding technique (11 min)

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)

Bildserie: Bra position och stort tag

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Video: Aktiv amning, 4 knep för mer mjölk i bebismagen (7 min)

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akut-tips!

 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

Video: Amma liggande (9 min)

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Mjölkstas!

Video: Handmjölkning (5 min)

Video: Bröstkompressioner (2 min)

Video: Hamburgergreppet (3 min)

Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Amning och ont i ryggen – mina åtta bästa tips för skönare amning

Video: Toa-amning (amning the true story, 1)

Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Amma mer och tilläggsmata mindre – här hittar du pepp och supertips

Caroline: ”Så började vi helamma igen”
Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Amningsbilder som ljuger
Stöd Amningshjälpen

Jag har fått ett fint pris, Bröstpriset 2016!

Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!

Varför stressen i förlossningsvården pajar amningen – och varför detta är viktigt
Nyblivna föräldern Maria om amning i förlossningskrisen: Jag grät av stress

Serie om tveksamma amningsråd:

Amma max 15 minuter per bröst – bra amningsråd?
Amma på samma bröst två gånger på raken – bra amningsråd?

Serie om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:
När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)

Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)

Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:

Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947

Norah, om att amma 1973

Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973

Kvinna har liten bebis mot sin axel, utomhus.
Foto: Elliot Foxprince.

Om mina egna erfarenheter av amning:

Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 3
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 4
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 5

Empati kan inte ersätta amningskunskap
Jag störde mig på ammande mammor
Varför jag ammar ett barn som inte är bebis

Video: Därför ammar jag min tvååring (2 min)
Två barn vid bröstet! Om att amma syskon i olika åldrar

Trebarnsmamman Lisen ammade på stranden: ”Ingen sa någonting”

8 reaktioner på ”Mjölkstas!”

 1. Tusen tack för detta inlägg! Jag har gått och oroat mig för mjölkstockning nu när mina bröst (3dagar efter födsel) är svullna och gör ont!
  Nu la sig min ångest något! Tack!

 2. Hej. Jag har nyss fått missfall i v 18. Och har nu mjölkstas. Surfar runt på internett, men saknar information som kan passa för de som fått sent missfall. Om vad man kan vänta sig händer på sjukhuset och sådant här som mjölkstas. Alla tipps och råd gäller ju bara för de som vill amma. Finns det råd för de som inte vill amma, alls? De hade ju kunnat passa för de som fått sent missfall också då. Mvh Julia

  1. Vad tufft och jobbigt det låter med ett missfall i vecka 18! Jag förmodar att stasen snart försvinner av sig själv, men jag skulle råda dig att fråga en barnmorska på MVC eftersom jag saknar kunskap om detta.
   Du skulle också kunna ringa en amningsmottagning och fråga. De som jobbar där är vårdutbildade och kan mycket om amningens och bröstens fysiologi.
   Amningsmottagningar finns på många sjukhus. Nu vet jag inte var du bor, men du kan ju testa att ringa Amningscentrum på Södersjukhuset i Stockholm, en superbra amningsmottagning. Även om du tillhör ett annat län borde du rimligen kunna få lite telefonrådgivning. Eller så kollar du om ditt närmaste sjukhus har något liknande.
   Hoppas att du får den information du behöver!

 3. Hej! Vill bara tacka så otroligt mycket, inte bara för detta inlägg utan flertalet andra och alla videos som fått mig att inte ge upp när mjölken inte runnit till förens dag 5, bröstvårtorna varit såriga och bebisen saknat bra grepp. När ingen kunnat hjälpa har babybaby.se varit räddningen för mig. Dina texter har lugnat, gett peppning och framförallt information som jag önskar jag haft innan bebis ankomst. Men nu en vecka in i gamet börjar amningen fungera och det har varit så värt det. Så tack!

 4. Tusen tack för superbra information! Har verkligen varit till hjälp. Önskar jag fått denna information mycket tidigare. Återigen TACK!

 5. Jag fick mjölkstas med feber efter tredje barnet. Det var inget jag kände igen från mina första två barn och då har jag ändå varit aktiv i Amningshjälpen! Febern och smärtan höll i sig så länge, drygt en vecka, så därför trodde jag att det var nåt annat än just stas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *