Våga sjala redan på BB!

BÄRA BEBIS I BÄRSJAL. Hett tips till er som ska få barn och tycker att bärsjal verkar vara mysigt: Ta med sjalen till förlossningen och bär bebisen i bärsjal på BB, redan. Det är inte svårt och inte farligt.

Bärsjal på BB. Alldeles nyfödd bebis i bärsjal på pappas bröst.
På BB med tio timmar gammal bebis.

Tvärtom är det bra på massvis av sätt! Först ska jag lägga fram de bästa argumenten, i mitt tycke, för att börja med bärsjal redan från start. Därefter ska jag berätta om hur jag och min sambo halkade in på detta med bärande – och snabbt blev helt sålda.

Obs! Föräldrar av alla kön kan förstås ”sjala upp” bebisen. Andra anhöriga eller närstående också, om de och ni vill. Det kan vara rätt skönt att överlåta bärandet till någon annan i början om man är den som har fött barnet och är mör eller har ont.

Bärsjal på BB. Pappa bär alldeles nyfödd bebis i bärsjal innan för rocken på busshållplats, stadsmiljö.

Varför bära bebisen i bärsjal på BB? Jo:

 • Med bebis i sjal är chansen är stor att du/ni får äta frukost i lugn och ro ute i dagrummet.
 • Det är jättemysigt.
 • Du behöver inte ständigt dyka ner i en plastbalja och kolla att din bebis andas och mår bra. I en korrekt knuten sjal har du bebisen högt upp på ditt bröst, inom pussavstånd.
 • Det är inte svårt att knyta trikåsjal, alltså den typ av sjal som brukar vara första-valet till nyfödda. Här finns en bildserie, till exempel. En del BB-avdelningar lånar ut bärsjalar under tiden du är där och kan hjälpa dig/er att visa hur man knyter!
 • När du väl har knutit trikåsjalen kan den sitta kvar på dig hela dagen om du vill. Du tar in och ut bebisen vid behov. Du behöver alltså inte knyta inför varje gång du ska bära. Enkelt och bra!
 • Du behöver inte begränsa dig till bärande inomhus, inte ens med en pytteliten plutt. På bilden nedan syns min sambo med vår yngsta bebis, blott 10 timmar gammal, på busshållplatsen nedanför vårt sjukhus. Vi bor nära sjukhuset, alla mådde bra efter födseln och vi hade varken babyskydd med oss eller lust att betala för taxi. Så buss hem blev det, i februari. Inga som helst problem. Gossen var varm och go. För bärande ute i kyligt väder, se detta blogginlägg. Och detta, när det är minusgrader ute.

Bärsjal på BB. Pappa med nyfödd bebis på magen i grön bärsjal, utomhus i stadsmiljö, två bilder.

 • Vill du/ni amma får amningen bästa möjliga start av mycket hud mot hud-kontakt de första dagarna. Bär ni runt på barnet i bärsjal, till exempel på BB, kan denna hudkontakt ske mycket enkelt. När barnet är hud mot hud påminns det om att vakna titt som tätt för att vilja amma, vilket är jättebra för mjölkproduktionen. Med barnet inpå dig upptäcker du också fortare barnets ibland rätt diskreta hungersignaler, som det går att läsa mer om här. Se även: Video: Tidiga amningssignaler (3 min). När en icke-ammande förälder bär barnet i bärsjal kan den personen snabbt langa över bebisen till den ammande föräldern när verkar vara dags för amning (barnet rör på sig, gnager på händer, vrider huvudet fram och tillbaka och så vidare – se informationen i länkarna ovan).

 • Du kan amma i sjalen redan på BB om du vill. Det gjorde jag själv med andra barnet. Jag bara lyfte  upp bröstet och höll i det medan barnet ammade, allt medan jag sträckte på benen i sjukhuskorridoren. Förtvivla dock inte om det inte funkar – amning i bärsjal kan ta ett antal försök innan det funkar riktigt bra och ibland är det lättare när bebisen blivit lite större. Här är en video som jag har gjort om amning i trikåsjal. Bildserier om amning i trikåsjal finns här och här.

Bärsjal på BB. Pappa bär alldeles nyfödd bebis i bärsjal innan för rocken, stadsmiljö.

 • Det är praktiskt och smidigt. Dessutom tar en sjal inte mycket plats när den inte används. Lätt att knöla ner i BB-väskan!
 • Föds ditt barn för tidigt är det extra bra att bära och vara hud mot hud när det är möjligt. Hud mot hud-kontakt för det för tidigt födda barnet främjar tillväxt, tidig amning och anknytning mellan barn och förälder. Det vet man numera och därför uppmuntras sjalbärande på många neonatalavdelningar. Man kan bära en pytteplutt i en vanlig trikåsjal eller i en så kallad bärtub.

Se också: Video: Bebis hittar bröstet på egen hand efter födseln (19 min) 

Att mata ”fritt”, så fort barnet signalerar att det är hungrigt, rekommenderas för övrigt även vid flaskmatning. De fördelar med bärsjal som jag har radat upp gäller oavsett hur bebisen matas. Man kan också ge flaska till bebisen i sjalen, när man är på språng! Det började jag tidigt att göra med vårt första barn, där amningen omgående hamnade snett för att vi fick så lite hjälp.

Du måste förstås inte bära i bärsjal redan på BB. Du kan börja bära i bärsjal eller bärsele vid vilken tidpunkt som helst – efter en vecka, en månad, sex månader, ett år eller ännu senare. Det är på inget sätt ”för sent” bara för att du inte började på direkten.

Bärsjal på BB. Pappa bär alldeles nyfödd bebis i bärsjal innan för rocken på busshållplats, stadsmiljö.

Varför vi började älska bärsjalen

Här är lite om varför jag – och därefter även min sambo – fastnade för att bära bebis i bärsjal:

Med vårt första barn (vi har fyra nu) var jag till en början rätt låst vid tanken att bebisar som något slags grundregel ska transporteras i barnvagn dagtid – och gärna sövas där också efter en stunds idogt rullande över en tröskel.

Jag mådde inte toppenbra den första tiden med barnet, så var det helt klart. Jag var sprillans ny förälder och hade ingen aning om någonting. Amningen gick varje dag lite mer åt skogen. Min sambo vistades under lång tid utomlands i väntan på svenskt uppehållstillstånd. Många kvällar bara grät jag – och bebisen grät ännu mer. Jag fasade varje dag inför det gnäll och den gråt från bebisen som jag visste skulle inledas vid 17-tiden och sedan hålla på i timtal. Jag visste då inget om kvällsoro och hur bärande i sjal dramatiskt kan underlätta i sådana lägen.

babybaby.se_pramsleep

Vid någon tidpunkt rotade jag i panik fram bärsjalen som mest bara hade legat i ett antal veckor. Jag satte på mig sjalen och petade in bebisen. Efter att ha varit ledsen i timmar och verkat omöjlig att söva somnade hon som en stock på mig och vaknade nöjd någon timme senare. Hon som annars bara sov max en halvtimme åt gången i vagn eller säng dagtid. Lycka!

Jag började söva lillan för natten i sjalen på kvällarna. Det funkade hur bra som helst även om jag till en början trodde att jag gjorde ”fel”. Jag hade läst läst en massa om att barnet skulle ”lära sig” att somna på egen hand – råd som jag nu inte ger mycket för, särskilt inte om de resulterar i ledsen och trött bebis. Jag började också ta långa dagliga promenader med bebisen i bärsjalen. Hon sov länge i sjalen, vaknade glad och oron på kvällarna upphörde.

babybaby.se_vitgauze_600x420

Jag var såld. Hooked. Förutom att vardagen blev mycket lättare tack vare det där stycket tyg var det som ett lyckorus for genom mig varje gång jag ”sjalade upp” bebisen och hon somnade med sin lilla kind mot mig. En liten skyddslös, varm varelse som slappnar av och glider in i sömnens värld tätt mot ens kropp, i fullständig tillit. Det finns knappt något mer rogivande och välgörande. Den känslan, då när barnet nöjt vilar mot mitt bröst, är som den gosigaste, lenaste, filt över sinnet när sinnet råkar vara oroligt.

Det är inte osannolikt att jag hade kunnat ramla ned i någon form av depression om jag inte hade hittat det här sättet att hantera vardagen på. Amningen med vårt första barn kom aldrig på rätt köl igen. Men det idoga bärandet, både bärandet i sig och dess positiva följder, fick humöret att vända uppåt. Jag började njuta av mitt barn på ett helt nytt sätt när dagarna inte gick ut på att fasa inför kvällarna.

Jag har skrivit mer om den tiden här: Att läka amningssorg genom att bära barn. Läs gärna!

När min kille äntligen fick sitt svenska uppehållstillstånd blev han lika såld på sjalen som jag. Ibland kivades vi nästan om vems tur det var att gå en sövande ”sjalpromenad” med lillan när det var sovdags på dagen. Hon sov så himla gott – och länge! – när vi var ute med henne i sjalen, även när hon hunnit bli över ett år gammal.

Bärsjal på BB. Pappa bär alldeles nyfödd bebis i bärsjal innan för rocken i hiss.

Vårt andra barn föddes sent på kvällen. Redan nästa morgon grävde jag fram en trikåsjal och satte barnet i den. Det är den gröna sjal som syns här på bilderna nedan. Samma lyckorus som förut gick genom kroppen, jag kände verkligen igen känslan!

Bärsjal på BB. Två bilder. Alldeles nyfödd bebis sitter i grön bärsjal på mammans bröst, på BB-säng.

Jag ser på bilderna att jag gott kunde ha dragit åt sjalen mer så att den hade suttit tajtare och bättre. Men jag var ovan efter att inte ha knutit en trikåsjal på nästan två år. Och bebisen var nöjd och hade fria luftvägar, så att det var lite sladdrigt spelar ingen större roll.

Bärsjal på BB. Alldeles nyfödd bebis sitter i grön bärsjal på mammans bröst, på BB-säng.

Barn nummer tre har vi också burit i bärsjal från allra första början, redan från dag ett på BB. Fyran föddes hemma och bars och ammades i bärsjal bara några timmar gammal.

Ja, sambon och jag är verkligen helt sålda på detta med bärsjalen. Det är mysigt och praktiskt på alla sätt och vis.

Läs även: 20 skäl att bära en nyfödd. Där radar jag upp ännu fler fördelar (och några nackdelar!) med att bära bebis i bärsjal/bärsele.

Babybaby.se om bebisar och sömn:

Tipslista: Så kan du lägga ned ett barn som somnat i bärsjal eller bärsele – utan att väcka barnet
Video: Bebis sover bäst nära mig (2 min)
Video: Pilatesbolltricket! (3 min)

Sova med bebisen bra för amningen
Lista: Mina bästa söva barn-tips
Video: Söv bebis och få disken gjord på 4 minuter
Brev till Socialstyrelsen
Svar från Socialstyrelsen
Därför bär jag barn (egentligen)  

Mer på babybaby.se om att bära barn i bärsjal och bärsele:

11 bästa skälen att svinga upp barnet på ryggen i bärsele och bärsjal

20 skäl att bära en nyfödd

Våga sjala redan på BB!

Bära barn i sommar? Här är 10 heta tips

Bildextra: Bära bebis i många minusgrader

17 tips när du bär bebis i vinterkylan (och några amningstips)

Bildserie: Träna med bebis på magen!

Video: Bära barn på hösten i bärskydd (3 min)

Video: Flytta sovande barn från mage till rygg i bärsele (4 min)

Video: Fyra sätt att få upp barn i bärsele på ryggen (9 min)

Video: Ta ner barn från bärsele på ryggen (1 min)

Bildbomb: Barn i bärsjal
Bärsele eller bärsjal?
Varför bära barn?

3 reaktioner på ”Våga sjala redan på BB!”

 1. Hej, önskat att jag hade hittad er tidigare.
  Dotter är 6 månader och haft en bärsjal nu minns jag inte namnet dock. Fast va har man nu när blir äldre och väger ca 8,5 kilo. Kommit ifrån sjalen nu, åker mest vagn ute nu.
  Mvh: Jennicka

  1. Hej! Tack för din kommentar! Jag gissar att det är en elastisk bärsjal du har.
   Om du vill fortsätta att bära rekommenderar jag antingen en så kallad vävd bärsjal som man är stadigare i tyget och som man kan bära med länge, länge. De är väldigt sköna för ryggen också, så fort man fått kläm på knytandet. Har du knutit bärsjal tidigare lär det inte bli något problem att lära dig knyta med vävd sjal, det är ganska lika.
   Du kan också kolla på ergonomiska selar, som Tula, Ergobaby, Manduca med flera. Sedan finns det mellanting mellan bärsjal och bärsele också. Gå gärna med i gruppen Bärsjalar! på Facebook. Där kan du få massor av tips.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *