Video: Amning och samsovning (43 min)

AMNING OCH SAMSOVNING. Hur sover man säkrast med bebisen, om man vill det? Och hur hänger amning och samsovning ihop? Det får du höra om i en videointervju med den brittiska professorn och bebissömn-forskaren Helen Ball – klicka nedan.

Obs, när jag säger i videon att ”forskarna” förordar en viss sovställning vid samsovning är det Helen Ball med flera som jag refererar till. Alla tolkar inte den samlade forskningen på samma sätt. American Academy of Pediatrics, en sammanslutning för barnläkare i USA, avråder helt från samsovning med bebisar. Och så här säger svenska Socialstyrelsen. Är du osäker på hur du ska göra, läs på från olika källor om det är möjligt – och skapa dig en egen uppfattning.

Nedanför videon kan du också läsa listor med saker som är bra att veta om bebisar, sömn och risker.

Varmt tack till er som skickat foton via Instagram!

Säkrare samsovning

Tror eller vet man att man kommer att sova med sin bebis finns en rad tips som är bra ur säkerhetssynpunkt. Det handlar både om att förebygga plötslig spädbarnsdöd, som är oförklarliga dödsfall, och om att förebygga olyckor.

The Academy of Breastfeeding Medicine är en internationell organisation bestående av läkare som jobbar för att främja amningsstöd. Så här skriver de i sitt senaste protokoll, alltså rekommendationer, om vad som är viktigast för att göra samsovning så säker som möjligt. De listar åtgärderna med den viktigaste först och sedan i fallande ordning. Så här står det:

 • Sov inte på en soffa eller i fåtölj eller på andra olämpliga mjuka underlag.
 • Håll bebisen borta från personer som är påverkade av alkohol eller droger.
 • Ha bebisen på rygg.
 • Vid sovsituationer, håll bebisen borta från tobaksrök, från vårdnadshavare som röker regelbundet och från kläder och annat som luktar rök. Om mamman röker är detta inte möjligt (mer om snus längre ned).
 • Sängen ska inte stå mot en vägg eller mot möbler så att det finns ställen där bebisen kan fastna och kvävas.
 • Sängens madrass ska vara fast och utan tjocka täcken eller kuddar nära bebisens huvud.
 • Bebisen ska inte lämnas ensam i vuxensängen.
 • C-positionen (hör om den i videon ovan) vid samsovning är den optimala säkra samsovningspositionen. Bebisen ligger på rygg i den vuxnes brösthöjd. Den vuxna har armar och ben som ett skydd runt barnet och barnet hålls borta från den vuxnes kudde.

Fler tips finns i videon!

Riskfaktorer när bebisen sover

Här är de huvudsakliga riskfaktorerna när bebisar sover, enligt samma källa som ovan. De anges i fallande ordning med de allvarligaste riskerna först.

Här är de faktorer som ökar risken för plötslig spädbarnsdöd och dödliga olyckor vid sömn – oavsett var barnet sover:

 • Att barnet delar soffa med en sovande vuxen.
 • Att barnet sover bredvid en vuxen som är påverkad av alkohol eller droger.
 • Att barnet sover bredvid en förälder som röker (vad gäller snus, se längre ned).
 • Att barnet aldrig har ammats.
 • Att barnet sover i en fåtölj med en sovande vuxen.
 • Att barnet sover på mjukt underlag (”soft bedding”).
 • Att barnet är tidigt fött eller ha fötts litet för tiden (i brittiska broschyrer sägs ”före vecka 37” respektive ”under 2,5 kilo”).

Snus?

Att sova bredvid en rökare ökar risken för plötslig spädbarnsdöd, enligt forskningen. Snus, då? Jag frågade Helen Ball om detta inför intervjun i detta inlägg, men hon visste inte. Inte så konstigt, då snus inte finns i så många länder förutom Sverige.

Helen Ball sa också att man fortfarande inte förstår exakt varför rökning utgör en risk för bebisen – plötslig spädbarnsdöd är per definition dödsfall som inte går att förklara, så man vet inte exakt varför vissa saker ökar risken. Är det nikotinet i sig eller koldioxid i utandningsluften eller vad? Ingen vet helt säkert.

1177 talar om att undvika nikotin, som ju finns i såväl cigaretter som snus. Det finns också indikationer i forskningen på att snusande under graviditet ökar risken för plötslig spädbarnsdöd. Har ni bättre källor vad gäller snus och plötslig spädbarnsdöd än dem jag visar här, hör gärna av er, så lägger jag in dem.

Amningen de första dagarna är en känslig process.

Lite bra info!

Safer Sleep for Babies – brittisk broschyr (pdf) med råd till föräldrar. Råden är, så långt det går, baserade på forskning.

Caring for your baby at night – broschyr med råd från Unicef i Storbritannien. Via länken hittar du både en broschyr till föräldrar och en broschyr riktad till vårdpersonal.

La Leche League: The Safe Sleep Seven. Tips om amning, samsovning och säkerhet.

Lullaby Trust på Instagram. Lullaby Trust är en brittisk ideell organisation som jobbar för att förebygga plötslig spädbarnsdöd. Via deras konton på Instagram och Facebook kan du ta del av råd kring spädbarns sömn.

Baby Sleep Info SourceInstagram och Facebook. Denna kunskapssida tillhör det universitet, universitetet i Durham i Storbritannien, där Helen Ball (i videon i detta inlägg) jobbar. Här finns information om spädbarns sömn och tips på hur man kan ta hand om sin bebis på natten.

Sova med bebisen bra för amningen. Intervju på babybaby.se med professor Helen Ball.

Svar från Socialstyrelsen. En intervju på babybaby.se med Socialstyrelsen angående sovrekommendationerna till föräldrar i Sverige.

2 reaktioner på ”Video: Amning och samsovning (43 min)”

 1. Hur gör man med täcket om man ligger i C position? I vanliga fall (utan bebis) har jag mitt täcke över axlarna men då skulle ju bebis hamna under. Sover man utan täcke?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *