Video: Min bebis första 20 dagar (3 min)

AMNING DE FÖRSTA DAGARNA, VIDEO. Lycka! Skrik! Gråt! Förtvivlan! Glädje! Puh! Här, i form av en kort video, kommer en sammanfattning av de första 20 dagarna med vår bebis, sett ur min synvinkel.

Mycket handlar om amning och om stressen de första dagarna – och om att trösta bebis på alla upptänkliga vis. Puh, vad gör man inte för att de små ska vara nöjda och lugna? Efter videon kan du läsa mer om mina tankar i sammanhanget, om du vill!Obs! Ha ljudet på! 😀

Det finns tre saker som jag önskar att vården informerade alla blivande/nyblivna föräldrar om (och som jag försöker få fram i videon). Nämligen:

Dygn två – en pärs!

Det kan vara en pärs att amma runt dygn två. Eller något eller några dygn senare – jag talar om de allra första dygnen då den vita mjölken ännu inte riktigt börjat ”rinna till”. Råmjölken räcker i normalfallet hur bra som helst om man ammar så fort bebisen visar amningssignaler, men det är lätt att bli stressad av en rejält hungrig och otålig bebis. Till och med jag, som nu är fyrabarnsförälder, var superstressad dygn två den här gången. Jag kände: ”Gud, han bara skriker. Jag ammar, ammar, ammar, vaggar och bär och ammar igen. Men han skriker så himla mycket! Går detta verkligen bra?” Det gjorde det. Nästa dag var bebisen nöjdare och lättare att amma. Han har skrikit en massa gånger efter det, men en sådan kombination av skrikfest och amningsmaraton som det var under delar av dygn två —  illa har det inte varit sedan dess. Inte på långa vägar. Någon som känner igen sig?

Läs mer härLista: De 5 mest förvirrande sakerna om amning (och hur man begriper sig på dem).

Om din nyfödda bebis inte är på hugget de första dygnen och kanske ständigt somnar vid bröstet, se och läs här: Video: Aktiv amning, 4 knep för mer mjölk i bebismagen (7 min)

Bärsjal underlättar livet!

Om du ammar och ammar och bebisen ändå skriker kan det vara för att bebisen är jättetrött och behöver sova en stund innan han/hon kan amma med ny energi igen. Om bebisen vill ta sig små tupplurar vid bröstet eller i famnen – fingemang. Men ibland blir bebisar så uppjagade av sin egen trötthet att de kan behöva aktiv hjälp att somna. Då hjälper en bärsjal till. Knyt upp bebis och testa att smågunga runt på golvet en stund, eller ta en kort sväng runt husknuten. En alldeles nyvaken bebis är ofta lättare att amma! Det går bra att amma i bärsjal och bärsele också. Och flaskmata i bärsjal eller bärsele! Det gjorde vi med första barnet.

Kvällsoro!

Några dagar eller veckor efter födseln brukar många bebisar börja vara otåliga och ledsna på kvällarna, oavsett om de ammas eller flaskmatas. Ibland börjar oron redan på eftermiddagen. Det kan vara mycket stök vid bröstet då. Det kan också bli non-stop-amning kvällen lång. Det är helt normalt i de allra flesta fall! Och det finns sådant som hjälper en genom denna jobbiga fas. Att skumpa mjukt med bebis på pilatesboll fungerar ofta väldigt bra i sövande syfte när bebisen är övertrött och kinkig, till exempel. Läs mer här: Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akut-tips!.

Obs! Jag talar här om hur bebisar oftast beter sig. Men både bebisar och föräldrar kan ha olika utgångspunkter, hälsotillstånd och olika behov. Är du det minsta orolig över din nyfödda bebis välmående, kontakta vården, till exempel BB eller 1177.

 

 

10 thoughts on “Video: Min bebis första 20 dagar (3 min)”

 1. Hej!

  Jag är i v.35 med mitt första barn och älskar dina videos och inlägg. Tack så otroligt mycket för att du delar med dig. Med din hjälp har jag lärt mig hur man knyter en bärsjal och hur man kan tänka kring den första amningen. Jag känner ett lugn av att veta att du och dina videos kommer finnas där när bäbisen kommer (om jag behöver uppfräshing av dina tips).

  Med värme!

 2. Väldigt fin film!
  Jag har haft så mycket nytta av din blogg och tipsar ALLA jag känner som väntar barn.
  Amningen funkade inte med mitt första barn och det var hemskt. Hittade hit ” för sent” men följde alla tips och gjorde allt ”rätt” men han gick inte upp i vikt. En bröstinfektion satte spiken i kistan så jag delammade, pumpade och gav tillslut bara ersättning. Fick så värdelös hjälp av amningmottagningen/BVC så jag blev helt matt.
  Nu när mitt andra föddes i maj i år och jag förlorade massor av blod och fick opereras akut sa alla att amningen kunde komma igång sent om alls på grund av blodförlusten . Jag hade bestämt i förväg att om det inte går så kommer jag inte lägga 5 månader på att kämpa som jag gjorde förra gången.
  Men hon ammade och ammade och ammade som en gud. Så häftigt! Jag var så påläst och vi grejade varje hinder vi stötte på tillsammans
  Så tack! Tack,tack för alla tips! Ovärdeligt!
  Helammar nu min 2,5 månaders i ringsjal som ett proffs och är så glad och tacksam att jag får uppleva detta.

  1. Skandal att du fick så dålig hjälp med första barnet! Och var det sjukvården som sa att du kanske inte skulle komma igång med amningen andra gången, efter blodförlusten (lät otäckt, för övrigt, hoppas att du repade dig snabbt)? Vilka olyckskorpar, i så fall. Det går nästan alltid att komma igång. Bara det finns lite basal kunskap om amning och mjölkbildning – vilket ju tyvärr saknas på många håll i sjukvården.
   Härligt att det funkar så bra nu! Amma i sjal är bäst! 😃 Så praktiskt.
   Tack för att du skrev! ❤ /Lisen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *