Video: Tandemamning, att amma syskon i olika åldrar (1 min)

TANDEMAMNING/SYSKONAMNING. Det kan vara en fin upplevelse att amma syskon i olika åldrar. Vissa stunder ammar syskonen samtidigt, andra stunder var och en för sig. Den här videon visar det senare. Jag hittade av en slump detta videoklipp i mina gömmor nyss – och tänkte jag att jag vill dela med mig av det.

Jag vill dela med mig av videoklippet för att, om möjligt, hjälpa till att normalisera amning av lite ”större” barn. Inte för att jag vet om jag lyckas i mitt uppsåt, men jag gör ett försök.

När jag fick mitt första barn var jag inställd på att man ammar i ungefär sex månader (jag kom tyvärr inte så långt fastän jag ville) och sedan är det bra med det. När jag i en föräldragrupp jag var med i på nätet såg bilder på lite äldre ammande barn tyckte jag först att det var mysko. Varför då, liksom? Ja, lite konstigt tyckte jag att det var. Reaktionen var att rygga tillbaka en aning.

Samtidigt tyckte jag snart, ju fler sådana amningsbilder jag såg, att det verkade rätt mysigt. Och började tänka: Tja, varför inte? Och sedermera, ett barn senare, blev jag själv en sådan som fortsatte att amma bortom de där sex månaderna. Och som ytterligare ett barn senare till och med ammade bebis plus storasyskon.

Storebror på videon var nära två år när lillebror föddes. Inte ens två, en liten plutt. Så tänker jag nu, när jag ser videoklippet.

Alla reagerar dock kanske inte så, utan tycker att den ammande tvååringen är stor i sammanhanget.

Det får man givetvis tycka. Men jag vill gärna slå ett slag för amning av barn som inte är bebisar längre och för så kallad tandemamning/syskonamning (alltså att amma syskon i olika åldrar) om barn och ammande förälder gillar det hela.

Det finns inget som helst fel eller konstigt i att amma bortom bebistiden. Det är jag och andra ”långtidsammande” föräldrar nog överens om. Och det är även landets ledande amningsexperter överens om, fråga vem som helst av dem. Bröstmjölken fortsätter att vara näringsrik så länge amningen pågår, den blir till och med lite fetare med tiden. Många som ammar vidare bortom spädbarnstiden har en stunds amning istället för mellis, eller istället för en flaska välling eller en portion gröt på kvällen – till exempel.

Att ta bort eller drastiskt skära ned på amningen för att få ett barn att äta mer fast föda är ett råd som en del föräldrar får, men som ifrågasätts av experter på barns ätande. Läs mer om det här: Sluta amma för att få barnet att äta mer? Nja. Så här säger experterna!

Amning för ett lite ”större” barn är dock i regel mer en del av en relation än regelrätt nutrition. Det är ett sätt att vara nära en liten stund. Ett sätt att varva ned och ”bara vara” i några minuter efter en lång dag med förskola och jobb. Det är att mysa ihop i några sekunder eller minuter, oavsett om det kommer mycket mjölk eller bara några droppar.

Och att amma syskon i olika åldrar är ett ofta ett effektivt sätt att mildra syskonavundsjuka och avstyra uppseglande bråk. Det vittnar en hel del föräldrar om, inklusive föräldrarna i denna familj.

Att amma bortom bebistiden eller amma syskon samtidigt passar naturligtvis inte alla. Men känner du att detta är något du tilltalas av och kanske vill pröva – go for it, säger jag! Och upptäcker du att du inte trivs med arrangemanget går det ju att ändra på. När som helst.

Här har jag skrivit mer om att amma lite ”större” barn och att amma syskon i olika åldrar:

Två barn vid bröstet! Att amma syskon i olika åldrar

Varför jag ammar ett barn som inte är bebis   

Video: Därför ammar jag min tvååring (2 min)   

Att sluta nattamma ett lite större barn          

Och så ett bonusinlägg om att bära lite ”större” barn i bärsjal och bärsele (mysigt och roligt alternativ till barnvagn):

Bär ditt barn i bärsjal och bärsele bortom bebistiden!

Om amning på babybaby.se:

Amningsvänlig tilläggsmatning – här är expertens tips!

Video: Handmjölka råmjölk (6 min)   

Att sluta nattamma ett lite större barn

Sluta amma för att få barnet att äta mer? Nja. Så här säger experterna!

Föräldrar behöver veta mer om amning i förväg!

Mjölkstockning (och white spots)

Amningsprylar! Önskelista till blivande ammande

Amma eller pumpa på jobbet – här är dina rättigheter
Pumptips till dig som ammar och jobbar

Byta bröst – ett sätt att öka mjölkproduktionen

Lista: De fem mest förvirrande sakerna om amning (och hur man begriper sig på dem)
Lista: 5 stressiga grejer med amning i början (lugn, det blir snart lättare!)

Video: Bebis hittar bröstet på egen hand efter födseln (19 min)

Video om amningsteknik (11 min)

Video on breastfeeding technique (11 min)

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)

Bildserie: Bra position och stort tag

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Video: Aktiv amning, 4 knep för mer mjölk i bebismagen (7 min)

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akut-tips!

 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

Video: Amma liggande (9 min)

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Mjölkstas!

Video: Handmjölkning (5 min)

Video: Bröstkompressioner (2 min)

Video: Hamburgergreppet (3 min)

Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Amning och ont i ryggen – mina åtta bästa tips för skönare amning

Video: Toa-amning (amning the true story, 1)

Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Amma mer och tilläggsmata mindre – här hittar du pepp och supertips

Caroline: ”Så började vi helamma igen”
Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Amningsbilder som ljuger
Stöd Amningshjälpen

Jag har fått ett fint pris, Bröstpriset 2016!

Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!

Varför stressen i förlossningsvården pajar amningen – och varför detta är viktigt
Nyblivna föräldern Maria om amning i förlossningskrisen: Jag grät av stress   

Serie om tveksamma amningsråd:

Amma max 15 minuter per bröst – bra amningsråd?
Amma på samma bröst två gånger på raken – bra amningsråd?
Kan amning ta för mycket energi av barnet? Expert: Nej!

Serie om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:
När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)

Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)

Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:

Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947

Norah, om att amma 1973

Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973

Kvinna har liten bebis mot sin axel, utomhus.
Foto: Elliot Foxprince.

Om mina egna erfarenheter av amning:

Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 3
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 4
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 5

Empati kan inte ersätta amningskunskap
Jag störde mig på ammande mammor
Trebarnsmamman Lisen ammade på stranden: ”Ingen sa någonting”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *