Föräldrar behöver veta mer om amning i förväg!

AMNING. De som vill amma sina bebisar behöver få bra förberedelser. Vill man amma men inte fått någon vettig grundkurs är det lite som att ta körkort och så blir första lektionen halkbanan. När man knappt ens vet var pedalerna sitter eller vad allt hojtande om ”koppla ur” betyder.

Onödigt krångligt, alltså. Krångligare än det hade behövt bli. Det är min övertygelse och det pratade jag om igår kväll, inför ett stort och fullsatt rum med barnmorskor.

De som hade bjudit in mig är Stockholms Barnmorskesällskap, en lokalavdelning till Svenska Barnmorskeförbundet. Det var inte jag, obs, som var kvällens stora dragplåster. Det var istället Kristin Svensson, en av landets absolut främsta amningsexperter, samt Hanna Ulfsdottir som doktorerar på förlossningar i vatten.

I det här blogginlägget tänker jag berätta vad jag sa, på ett ungefär, i går kväll. Om behovet av förberedelser inför amning, alltså. För ett av kvällens teman var just det: Vad behöver föräldrar veta om amning?

Jag bet på naglarna timmarna före mitt prat inför denna yrkesgrupp som jag hyser den största respekt för. Men jag tror att det gick bra. Jag pratade en stund och sedan tog Kristin Svensson över. Hon talade om ”den magiska timmen” efter födseln och om barnmorskans roll i att stödja den som vill amma.

Universitetsbarnmorskan Kristin Svensson samt jag, Lisen Forsberg.

Så här tänker jag om amning och föräldrars behov av förberedelser (sammanfattning av min presentation inför Stockholms Barnmorskesällskap):

Vi som ska få barn och vet eller tror att vi vill amma behöver få grundfakta. I förväg! Jag vet ju inte hur det ser ut i mödrahälsovården därute, vilka amningskurser som ges och vilken information som erbjuds. Jag kan bara utgå från hur det har varit för mig och för föräldrar som jag varit i kontakt med i föräldragrupper på nätet och via min blogg. Men jag upplever att det finns mycket mer att göra!

Innan jag fick mitt första barn, 2011, fick jag ingen förberedelse alls på mitt dåvarande MVC om amning. Och det gick inte särskilt bra att amma, heller. För jag hade ingen koll. Inte min sambo, heller.

Att börja amma men inte ha fått någon grundkurs i ämnet är lite som att ta körkort – och så blir första lektionen halkbanan. Eller att börja tredje klass direkt från förskolan. Det blir jobbigt, onödigt jobbigt.

Jag tänker till viss del på visuell information. Det stora taget om bröstet får många blivande föräldrar höra talas om – att det är viktigt att barnet gapar stort om bröstet för amningen inte ska göra ont. Men hur får man till det där stora taget rent praktiskt? Hur ser det ut när bebisen gapar tillräckligt stort?

Sådant behöver man nog se exempel på, tydligt. I alla fall en gång innan man får barn.

Visst, man kommer att glömma bort det. Inte minst för att man som gravid lätt får tunnelseende och tänker väldigt mycket på den stundande förlossningen. Man kommer att behöva repetera detta med taget om bröstet många gånger om när det väl är dags.

Men har man i alla fall sett det här en gång, kanske på en tydlig video, då börjar man inte helt från noll där på förlossningen och BB.

Jag tänker också på grundläggande faktaupplysningar. Sådant som är självklart för en rutinerad förälder men inte alls självklart för alla nyblivna föräldrar. Som att en bebis som nyss har ammat och läggs ned för att sova, och då börjar gråta, inte nödvändigtvis är ledsen för att den fortfarande är hungrig. Det kan lika gärna vara – och det är nog många gånger den troligaste förklaringen! – att den lilla bebisen vill vara nära sina beskyddare.

För bebisar är i regel ”programmerade” så. Och det är helt i sin ordning. En bärsjal eller en bärsele, i det läget, kan underlätta livet för föräldrarna något enormt. En partner kan med fördel bära runt på bebisen i bärsjal/bärsele under de stunder, korta eller långa, som ges mellan amningstillfällen i början.

Små bebisar som ammar och klunkar och sedan sover sött i en vagga eller vagn i tre timmar innan de vaknar och vill amma en stund igen – det är en bild som många av oss får med oss. Men särskilt sann eller realistisk är den inte. Inte för många, i alla fall. Och sådant behöver vi få reda på, för ingen har kanske sagt något om det.

Vi behöver också få reda på att nyfödda bebisar gärna ammar jättemycket och att det ur mjölkproduktionens synvinkel är jättebra. Vi behöver få reda på att det är ganska vanligt att små bebisar ”konstrar” vid bröstet i början, gärna på kvällarna när de är trötta och inte riktigt vet vad de ska göra av sig själva. Och att det finns knep (som dessa) som gör att man lyckas med amningen ändå under dylika ”konstringsstunder”.

Och jag tror att mödrahälsovården, inte minst, behöver sälja in det här budskapet. Man behöver sälja in till blivande föräldrar att de kommer att ha glädje av att ha skaffat sig lite koll i förväg. Även om mycket av ert fokus kanske är på den stundande förlossningen just nu så kommer ni att ha glädje av detta!

Det skulle jag vilja att vården sålde in till blivande föräldrar. Oavsett om dessa tänker sig att de ska amma länge eller kort tid, oavsett om de vill helamma eller delamma och oavsett om de är heltända på idén med amning eller lite mer vacklande och osäkra.

För en god start, med så lite smärta och oro som möjligt, det är ju något som alla vill ha. Det ligger i allas intresse, vem vill säga nej till det? Men man kan behöva upplysas om att detta ligger i ens intresse.

Det är ju inte jag, utan ni barnmorskor, som är experter på bemötande. Men jag tror att det kan vara bra att ställa frågor till blivande föräldrar för att få dem att själva inse att de har behov av information. Kanske kan man ställa frågor som:

Vet du vad ett stort tag om bröstet är, hur man får till det och hur det ser ut och känns?

Vet du hur du kan öka din mjölkmängd om du behöver det, vilka tricks som finns för det?

Vet du vilka tricks som finns om bebisen bökar och stökar ibland och inte riktigt kan ta bröstet i stunden? Det är jättevanligt, men det finns bra knep!

Sedan skulle jag vilja säga ett par saker till:

Involvera eventuell partner i förberedelser! Det är mycket värt att ha en sidekick med lite koll. Jag gick själv Amningshjälpens Amningskurs för blivande föräldrar (den ges till vårdpersonal också) när jag väntade vårt andra barn. Den var superbra! Min sambo kunde inte gå med, men jag briefade honom varje gång jag kom hem från kursen. Och när vi väl hade fått vårt barn var detta guld värt. När jag satt och grät ett par gånger var det min sambo som hade sinnesnärvaro att tänka efter. Vid något tillfälle kollade han upp trovärdiga amningssidor på nätet, till exempel, och hittade tips som hjälpte.

”Det kanske är så att du har stark utdrivning? Då kan det hjälpa att amma bebisen upprätt!” sa han bland annat efter en sökning på nätet. Och han hade alldeles rätt, min sambo. Upprätt amning hjälpte jättebra, bebisen slutade kinka.

En partner utan kunskap kan givetvis också ge stöd. Men det finns en gräns för hur mycket stöd man kan ge om man inte kan något, om man inte känner till grundfakta.

Och sist: Glöm inte bort omföderskorna! Vi kan vara skörare än vårdpersonal ibland kanske tror. Vi har inte nödvändigtvis koll bara för att vi har ammat förr. Vi kan vara traumatiserade av en tidigare amning som inte funkat. Och det traumat kan sitta i länge, flera barn senare.

Minsta lilla kommentar från vården som kan tolkas negativt, om bebisen eller amningen, kan rasera vårt självförtroende. Det kan väcka minnena av hela det tidigare traumat. Vi kan behöva mycket stöd.

Tack för mig! Och tack för att ni bjöd in mig till er kväll, Stockholms Barnmorskesällskap!

Allra sist:

Mitt varmaste tack till er som gav mig bra infallsvinklar i detta ämne för någon vecka sedan på babybaby.ses Facebooksida. Ett par av tankarna här ovan har jag mer eller mindre snott av er som hjälpte mig med input. Som att det kan vara en god idé att ställa frågor till människor för att de själva ska inse sitt behov, i det här fallet behovet av kunskap.

Och: Det jag skriver ovan är baserat på mina upplevelser men är ju ingen universell sanning. Alla har vi olika erfarenheter av graviditet, barnafödande, föräldraskap, amning, matning och bebistid. Lämna gärna en kommentar längre ned och berätta hur du tänker. Behöver föräldrar få bättre förberedelser kring ämnet amning, som jag anser? Vad är det i så fall man mest behöver få se, höra och få veta? Och fick du/ni en bra förberedelse som underlättade amningen sedan?

Om amning på babybaby.se:

Mjölkstockning (och white spots)

Amningsprylar! Önskelista till blivande ammande

Amma eller pumpa på jobbet – här är dina rättigheter
Pumptips till dig som ammar och jobbar

Byta bröst – ett sätt att öka mjölkproduktionen

Lista: De fem mest förvirrande sakerna om amning (och hur man begriper sig på dem)
Lista: 5 stressiga grejer med amning i början (lugn, det blir snart lättare!)

Video: Bebis hittar bröstet på egen hand efter födseln (19 min)

Video om amningsteknik (11 min)

Video on breastfeeding technique (11 min)

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)

Bildserie: Bra position och stort tag

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Video: Aktiv amning, 4 knep för mer mjölk i bebismagen (7 min)

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akut-tips!

 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

Video: Amma liggande (9 min)

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Mjölkstas!

Video: Handmjölkning (5 min)

Video: Bröstkompressioner (2 min)

Video: Hamburgergreppet (3 min)

Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Amning och ont i ryggen – mina åtta bästa tips för skönare amning

Video: Toa-amning (amning the true story, 1)

Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Amma mer och tilläggsmata mindre – här hittar du pepp och supertips

Caroline: ”Så började vi helamma igen”
Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Amningsbilder som ljuger
Stöd Amningshjälpen

Jag har fått ett fint pris, Bröstpriset 2016!

Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!

Varför stressen i förlossningsvården pajar amningen – och varför detta är viktigt
Nyblivna föräldern Maria om amning i förlossningskrisen: Jag grät av stress

Serie om tveksamma amningsråd:

Amma max 15 minuter per bröst – bra amningsråd?
Amma på samma bröst två gånger på raken – bra amningsråd?
Kan amning ta för mycket energi av barnet? Expert: Nej!

Serie om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:
När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)
Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)

Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:

Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947

Norah, om att amma 1973

Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973

Kvinna har liten bebis mot sin axel, utomhus.
Foto: Elliot Foxprince.

Om mina egna erfarenheter av amning:

Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 3
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 4
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 5

Empati kan inte ersätta amningskunskap
Jag störde mig på ammande mammor
Varför jag ammar ett barn som inte är bebis
Video: Därför ammar jag min tvååring (2 min)
Två barn vid bröstet! Om att amma syskon i olika åldrar
Trebarnsmamman Lisen ammade på stranden: ”Ingen sa någonting”

4 reaktioner på ”Föräldrar behöver veta mer om amning i förväg!”

  1. Tack för igår! Du gjorde ett jättebra intryck!
    Jag fortsätter att rekommendera dig till ”alla jag kommer åt”
    bm Eva från AC SÖS

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *