Mormor med bebis på ryggen

Supersjalmormor!

Obs! Det här är inget blogginlägg med tips kring amning och barnabärande. Det här inlägget handlar snarare om reflektioner kring föräldraskap – mitt eget och mina föräldrars.

Texten är lite ”off topic” för denna blogg, men är något som jag länge känt att jag bara måste få skriva, för att sätta mina tankar på pränt. Insprängda i texten finns ett antal foton på såväl amning som bärande. Vill du inte höra mitt filosoferande kanske du i alla fall vill glutta på några bebisbilder, vem vet?

Jag börjar med att skryta lite över min mamma. Hon är en helt fantastisk mormor. Som när hon ber att få knyta fast vår bebis på ryggen i bärsjal eller bärsele och sedan far omkring i vårt hem och hjälper oss med sådant som att diska, städa och plocka leksaker.

Mormor powerdammsuger.
Mormor powerdammsuger.

Det är man rätt glad för när man har tre små barn och hemmet ser ut som en stökig och luddig sandlåda (den där stoltheten att mamma inte ska städa upp ens röra när man till och med har fyllt 40 får man ta och glömma när man har tre små barn. Man får vara djupt tacksam att man ens har en mamma och att hon frivilligt gör detta).Jag har också funderat på sistone över hur min pappa, som inte alltid var den pappa som jag drömde om att ha, hade blivit som morfar – något han aldrig hann uppleva före sin död.

Och jag har funderat på hur relationen mellan en far- eller morförälder och ett barn kan bli så radikalt annorlunda än relationen mellan förälder och barn.

Jag drar slutsatsen att min pappa nog hade blivit en jättebra morfar.

Han hade busat och skojat med barnen på ett roligt sätt och sannolikt varit jättesnäll och otroligt generös, precis som han var mot mig under sina soliga dagar och stunder.

Min pappa och jag 1973.
Min pappa och jag 1973.

Min pappa vara inte bara skojig, busig och fantasifull när han var avslappnad och på gott humör. Han satte också en ära i att vara lite av en rebell. Egentligen var han ganska känslig för vad andra människor tyckte. Men han ogillade snobberi och arrogans och ville gärna vara en sådan som skiter i skitsnack, går sin egen väg och ifrågasätter invanda föreställningar.

Jag tror att min pappa hade tyckt att vi är rätt coola som kånkar runt på ungarna på våra magar och ryggar. Jag tror också att han hade gjort tummen upp för att jag fortfarande ammar vår tvååring. Jag vet inte om han hade gjort tummen upp för att han ser hur mycket vår tvååring älskar att amma – eller om han kanske hade köpt argumentet om bevisade hälsofördelar för mammor som ammar länge. Min pappa var vetenskapligt lagd och hade doktorerat i kemi.

Gos!
Gos!

Jag tänker också på min farfar. Han var inte heller världens bästa pappa – långt därifrån, vad jag har förstått. Snarare en lynnig despot, när han var på det humöret (vilket var rätt ofta). Men han var en toppenfarfar till mig.

Där hans barn minns en tyrann minns jag världens bästa farfar som tog med mig på äventyr, köpte mig en morakniv och lärde mig tälja, ordnade skattjakt i skogen med skattkarta, skaffade mig Nintendospel, kramade mig och alltid, såvitt jag minns, var otroligt snäll.

Tittut på mormors rygg!
Tittut på mormors rygg!

Vissa människor är inte så drastiskt annorlunda med barnbarnen än de var med de egna barnen, min egen mamma till exempel.

Andra ser i barnbarnen en ny och strålande chans att bli de vårdande och utan förbehåll kärleksfulla vuxna som de kanske inte klarade att själva vara en gång i tiden. Min farfar tog den chansen när han blev farfar.

Istället för ett pass på Friskis!
Istället för ett pass på Friskis!

Jag väljer att tro att min pappa hade gjort detsamma, om han hade fått leva längre.

Han kanske inte hade burit på ungarna i bärsjal. Det hade han inte orkat eller vågat, gissar jag. Men han hade älskat och ägnat tid till våra barn, förhoppningsvis utan att störas av det ”bagage” som stökade till det för honom när han var pappa.

För det är tydligen något visst med relationen far- och morförälder och barnbarn. Med en generation emellan behöver inte alla känslor ställas på sin spets hela tiden och alla egna trauman behöver inte väckas till liv och spelas ut på oskyldiga små.

Att få se min pappa och mina barn glädjas av och vara trygga i varandras närvaro hade även känts välgörande för mig, som längtade efter sådana stunder med min far när jag var barn.

Det är för mig en trösterik och försonande tanke att min pappa, som inte alltid var någon vidare bra pappa, hade kunnat bli en jättebra morfar.

Mormor söver bebis i bärsjal på pilatesboll.
Mormor söver bebis i bärsjal på pilatesboll.

Nu är det tyvärr inte möjligt. Och jag får aldrig facit. På föräldrafronten får jag istället fortsätta uppskatta min mamma, som inte bara är supermormor utan som även ideligen peppar mig och säger vilken bra förälder hon tycker att jag är.

Mormor med sovande barnbarn på ryggen.
Mormor med sovande barnbarn på ryggen.

Det kan man verkligen behöva dagar då man varit frånvarande i tanken, gormat åt barnen och matat dem med bränd falukorv.

Ps. Min mamma städar inte bara när hon är hemma hos oss. Hon leker massor med sina barnbarn också, sjunger och läser för dem och lyssnar på dem. Ibland förstår hon dem till och med bättre än vad jag och min sambo gör. Bara så att det är fört till protokollet.

Min mamma med ett av sina barnbarn.
Min mamma med ett av sina barnbarn.

 

Ps. Jag har intervjuat mamma om hur det var att amma när jag föddes på 70-talet: Mamma, om att amma 1973.

Om amning på babybaby.se:

Video om amningsteknik (11 min)

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)

Bildserie: Bra position och stort tag

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akuta tips!

 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

Video: Amma liggande (9 min)

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Mjölkstas!

Video: Handmjölkning (5 min)

Video: Bröstkompressioner (4 min)

Video: Hamburgergreppet (3 min)

Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Caroline: ”Så började vi helamma igen”

Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Empati kan inte ersätta amningskunskap
Amningsbilder som ljuger
Jag störde mig på ammande mammor

Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!

Serie om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:
När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)
Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)

Om mina egna erfarenheter av amning:

Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2

Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:

Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947

Norah, om att amma 1973

Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973

Om bebisar och sömn:

Video: Pilatesbolltricket! (3 min)
Sova med bebisen bra för amningen
Lista: Mina bästa söva barn-tips
Video: Söv bebis och få disken gjord på 4 minuter
Brev till Socialstyrelsen
Svar från Socialstyrelsen
Därför bär jag barn (egentligen)

Om amning i bärsele och bärsjal:

Allmänt:
Se hit! Så ammar du i bärsele och bärsjal
Video: Vardagstips vid amning i bärsjal och bärsele (3 min)

Trikåsjal, knyta/amma:
Video: Amma i trikåsjal (8 min)
Video: Knyta trikåsjal (6 min)
Bildserie: Knyta trikåsjal
Bildserie: Amma i trikåsjal

Vävd sjal, knyta/amma:
Video: Knyta och amma i vävd bärsjal (12 min)
Bildserie: Amma i vävd bärsjal
Video: Amma liten bebis i vävd bärsjal (6 min)

Vävd sjal + trikåsjal, amma:
Video: Amma bebis upprätt i bärsjal – och vad du gör när bebisen somnat (11 min)

Bärsele, använda/amma:
Video: Amma liten bebis i bärsele, inomhus och utomhus (10 min)
Bildserie: Amma i bärsele
Video: Amma i bärsele (4 min)
Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 1)

Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 2)
Video: En vanlig morgon (med sele, amning och ungar)
Video: Amma i bärsele i snö och kyla (3 min)

Ringsjal, amma:
Video: Amning i ringsjal (10 min)

Om att bära i bärsjal och bärsele:

20 skäl att bära en nyfödd

Våga sjala redan på BB!

Bära barn i sommar? Här är 10 heta tips

Bildextra: Bära bebis i många minusgrader

17 tips när du bär bebis i vinterkylan (och några amningstips)

Bildserie: Träna med bebis på magen!

Video: Bära barn på hösten i bärskydd (3 min)

Video: Flytta sovande barn från mage till rygg i bärsele (4 min)

Video: Fyra sätt att få upp barn i bärsele på ryggen (9 min)

Video: Ta ner barn från bärsele på ryggen (1 min)

Bildbomb: Barn i bärsjal
Bärsele eller bärsjal?
Varför bära barn?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *