Om att läcka råmjölk eller inte under graviditet (text och video)

AMNING. Jag är gravid i vecka 38, med fjärde barnet. På bilden nedan ser du råmjölk som jag ”mjölkade ur” för en liten stund sedan. Jag fick krama och stryka över bröstet en stund, men sedan kom den ut, den där lilla droppen.

När jag var gravid med vårt första barn, för sju år sedan, läste jag på nätet om andra gravida vars bröst läckte mjölk. En del klagade på fläckiga tröjor och pyjamasar. Jag läckte ingenting. Inte en endaste liten droppe såg jag vid någon enda tidpunkt, inte ens om jag klämde på brösten för kung och fosterland.

Det stressade mig. Jag var redan osäker på om amningen skulle fungera och trodde att detta kanske var ett tecken på att min kropp inte skulle kunna producera tillräckligt med bröstmjölk.

Om du som läser detta har gått i samma funderingar vill jag bara säga: Nej! Huruvida du läcker mjölk eller inte under graviditeten – eller senare, under amningsperioden – har ingenting att göra med din kropps kapacitet att tillverka bröstmjölk.

Mycket läckage från brösten under själva amningsperioden kan vara ett tecken på överproduktion av bröstmjölk, men för det mesta är det bara… olika. Kroppar kan funka olika i det här avseendet. En del ammandes bröst ”okynnesrinner” mycket, andra litet. Den så kallade utdrivningsreflexen, den som gör att mjölken börjar rinna ur bröstet, kan vara olika lätt-triggad.

Bra att få reda på, kanske? För jag inbillar mig att jag inte den enda som varit felinformerad på denna punkt och som blivit stressad helt i onödan.

Mina bröst har genomgående läckt ytterst lite. Och då har jag ändå helammat våra två yngsta barn (första barnet kunde jag inte helamma, men det berodde på att jag fick dålig hjälp av vården) utan problem. Jag har till och med ammat två barn samtidigt.

Jag har knappt alls haft användning för sådana där ”pads” som man lägger i behån för att suga upp överflödsmjölk med. Jag får väl anse mig lyckligt lottad – att slippa en massa söl och doft av sur mjölk i kläderna är rätt skönt.

Här är en kort video, som jag filmade och satte ihop för en timme sedan, som visar hur råmjölk kan se ut under en graviditet, om ni vill se:

Med första barnet fick jag som sagt inte ut en droppe även om jag försökte klämma på brösten. Men då kände jag inte till tekniken för att handmjölka, som det kallas. Så det var inte så konstigt att det inte kom något.

Här finns en video om hur du handmjölkar råmjölk, om du skulle vilja göra det. Det kan du göra redan under graviditeten, om du vill amma bebisen och vet att du förmodligen behöver tilläggsmata lite grann i början. Då kan du handmjölka ur råmjölk, spara och sedan ge tillskott av din egen mjölk när barnet är fött. Det är ett alternativ till, eller ett möjligt komplement till, ersättning om tilläggsmatning blir aktuellt! Ersättning är inte på något vis bättre än egen råmjölk. Tvärtom.

Du kan handmjölka råmjölk under graviditet och under de första dygnen efter födseln, om du behöver tilläggsmata och vill göra det på ett sätt som främjar amningen.

Lästips: 22 skäl att läsa på om amning INNAN du får barn.

Om amning på babybaby.se:

Amningsvänlig tilläggsmatning – här är expertens tips!

Video: Handmjölka råmjölk (6 min)   

Att sluta nattamma ett lite större barn

Sluta amma för att få barnet att äta mer? Nja. Så här säger experterna!

Föräldrar behöver veta mer om amning i förväg!

Mjölkstockning (och white spots)

Amningsprylar! Önskelista till blivande ammande

Amma eller pumpa på jobbet – här är dina rättigheter
Pumptips till dig som ammar och jobbar

Byta bröst – ett sätt att öka mjölkproduktionen

Lista: De fem mest förvirrande sakerna om amning (och hur man begriper sig på dem)
Lista: 5 stressiga grejer med amning i början (lugn, det blir snart lättare!)

Video: Bebis hittar bröstet på egen hand efter födseln (19 min)

Video om amningsteknik (11 min)

Video on breastfeeding technique (11 min)

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)

Bildserie: Bra position och stort tag

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Video: Aktiv amning, 4 knep för mer mjölk i bebismagen (7 min)

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akut-tips!

 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

Video: Amma liggande (9 min)

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Mjölkstas!

Video: Handmjölkning (5 min)

Video: Bröstkompressioner (2 min)

Video: Hamburgergreppet (3 min)

Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Amning och ont i ryggen – mina åtta bästa tips för skönare amning

Video: Toa-amning (amning the true story, 1)

Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Amma mer och tilläggsmata mindre – här hittar du pepp och supertips

Caroline: ”Så började vi helamma igen”
Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Amningsbilder som ljuger
Stöd Amningshjälpen

Jag har fått ett fint pris, Bröstpriset 2016!

Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!

Varför stressen i förlossningsvården pajar amningen – och varför detta är viktigt
Nyblivna föräldern Maria om amning i förlossningskrisen: Jag grät av stress   

Serie om tveksamma amningsråd:

Amma max 15 minuter per bröst – bra amningsråd?
Amma på samma bröst två gånger på raken – bra amningsråd?
Kan amning ta för mycket energi av barnet? Expert: Nej!

Serie om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:
När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)

Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)

Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:

Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947

Norah, om att amma 1973

Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973

Kvinna har liten bebis mot sin axel, utomhus.
Foto: Elliot Foxprince.

Om mina egna erfarenheter av amning:

Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 3
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 4
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 5

Empati kan inte ersätta amningskunskap
Jag störde mig på ammande mammor
Varför jag ammar ett barn som inte är bebis

Video: Därför ammar jag min tvååring (2 min)
Två barn vid bröstet! Om att amma syskon i olika åldrar

Trebarnsmamman Lisen ammade på stranden: ”Ingen sa någonting”

6 reaktioner på ”Om att läcka råmjölk eller inte under graviditet (text och video)”

 1. varför behövs tillägg till barnet vid diabetes hos mamman?

  Kan inte du skriva ett inlägg om hur väl järn tas upp av bebisen från bröstmjölk? läst att bebisar kan tillgodose sig upp till 70 % av bröstmjölksjärn. Vilket är en betydligt högre procent än tillsatt järn i hårprodukter. vore intressant! ?

  1. Hej!
   Det handlar om att bebisen kan dippa snabbt i blodsocker efter födseln, som jag har förstått det. Vilket i värsta fall kan bli farligt. Då kan man behöva hjälpa blodsockret att hålla sig stabilt. Jag är dock ingen expert på detta, men det är så jag förstår det.
   Det med järnet skulle jag också vilja veta mer om! Bra tips, tack! /Lisen

 2. Hej! Jag är vecka 37+0 idag. Första barnet. Vad vet vi egentligen om vad som händer om man pumpar ut råmjölk? Jag har mycket råmjölk och skulle kunna handmjölka eller pumpa ut och frysa in. Men vad händer med produktionen av råmjölk då? Blir det mindre näringsrik mjölk som produceras? Börjar brösten producera vanlig mjölk innan förlossning? Riskerar jag sätta krokben för mig själv? Tack för en fantastisk blogg!

  1. Hej!
   Grattis till bebisen i magen!

   Här kan du, om du vill, läsa lite (på engelska, hoppas det är ok) om att få ut råmjölk manuellt före födseln. Det är från La Leche League, alltså internationella ”Amningshjälpen”:

   https://www.laleche.org.uk/antenatal-expression-of-colostrum/

   Det jag har fått höra från barnmorskor och amningsexperter är att detta inte påverkar mjölkproduktionen på något negativt sätt. Du har råmjölk under graviditeten och under den första tiden efter födseln. Även råmjölken produceras enligt ”utbud och efterfrågan”. Om du ”tar ut” lite råmjölk manuellt kommer du alltså att få lite mer. Råmjölken sätter igång att produceras i större mängder så fort moderkakan lämnar kroppen. Det blir INTE mindre näringsrik mjölk som produceras och du kommer inte att få vit, ”mogen”, mjölk före födseln för att du pumpar/handmjölkar råmjölk.

   Om du vill göra detta före födseln föreslår jag att du ber om konkreta råd vad gäller hur du sparar mjölken mm från din barnmorska på MVC. Om inte barnmorskan kan så mycket om detta (det är inte så vida spridd kunskap, vad jag förstår) kan du ringa en hjälpmamma från Amningshjälpen. Det senare kan du göra i vilket fall som helst, i och för sig. Jag har en kompis med diabetes typ 1 som visste att hon skulle behöva tilläggsmata i något eller några dygn efter födseln. Jag tipsade henne om att ringa en hjälpmamma och hon fick jättebra tips där om hur hon kunde handmjölka ut råmjölk i förväg, hur hon kunde spara den och så vidare.

   Hur som helst: Du sätter inte krokben för dig själv. Däremot är det inget måste att pumpa ur/handmjölka i förväg! Det kan du göra OM DU VILL om du vet att det finns stor risk att du behöver tilläggsmata i början och du är mån om amningen. Men annars brukar det gå bra ändå, särskilt om man är lite påläst och har ett hum om vad som är att vänta de första dagarna vad gäller amningen. Den första timmen, ”magiska timmen” vid bröstet, är bra att läsa om, till exempel. Det finns inlägg här på bloggen om det om du är intresserad.

   Lycka till!! Och tack för dina rader!

 3. Hej! Jag vill bara tacka för din blogg som varit ett enormt stöd för mig sen min bebis kom i december 2017. Ditt inlägg om varför du bloggar och hur din upplevelse på BB var med första barnet låter (tyvärr) nästan exakt som min upplevelse. Motstridiga råd, dåligt start direkt efter förlossningen (blev lämnad ensam länge utan att kunna röra mig), jag ringde på klockan hela tiden (de kollade och gick tämligen omgående ”allt ser bra ut”) och ordinerad tilläggsmatning (med flaska) var tredje timme pga gul. Den här upplevelsen blev ett trauma för mig. Jag trodde ersättningen behövdes pga viktuppgången var dålig (bebisen var uppe på sin startvikt först en månad efter förlossningen) och tyvärr blev viktuppgången sämre varje gång jag försökte fasa bort ersättningen. Nu är bebisen 4,5 månad och ammas enbart sen ca 1 månad (viktuppgången är mellan 100-200 g per vecka nu). Fortfarande kan jag dock tvivla på mig själv och fundera om hen får i sig tillräckligt och har svårt att se vad som är hungerstecken eller ej (hen har tex sina händer i munnen konstant sen ca 2,5 månaders ålder). Jag känner att jag verkligen fått kämpa för amningen och nu när jag är någorlunda trygg i att hen får i sig trots att amningen ”bara” tar max 5-10 minuter då kan jag inte längre få till en sittande amningsstund utan måste ligga ner. Det blir ju rätt begränsande. Ibland misströstar jag och känner att när ett amningsproblem är borta så dyker ett nytt upp. Och tyvärr tycker jag inte att jag fått det stöd jag efterfrågat från vården utan att jag fixat det så här långt beror helt och hållet på min egna fixidé att jag ska klara det och bloggar som din. Tack så jättemycket! 😀

  1. Hej!
   Tack så mycket, själv! 🙂
   Vad tråkigt det är att så många av oss ska ha det så bra. Trasslig start – och trasslig fortsättning, om man orkar kämpa sig förbi den jobbiga starten. Det borde inte behöva vara så, tycker jag. Med rätt info i rättan tid skulle mycket strul och ångest undvikas helt för så många nyblivna föräldrar.
   Det där med hungerstecken är faktiskt lite lurigt efter ett tag, det tycker jag också. I början är det inte så svårt att tolka tecknen när man väl lärt sig dem. Men efter några månader kan ju gnagande på händerna betyda andra saker än hunger, som du nämner.
   Jag har nog kört på ”testa och se” i sådana lägen, mer och mer. Erbjudit bröstet och vill barnet ha – fine. Vill barnet inte ha – okej, då väntar vi.
   Jag känner också igen att inte kunna få en sittande amningsstund efter några månader (det har ändrat sig sedan). Har du möjligen sett mitt inlägg om ”supertrick” vid amningsstrejk? 🙂 Jag tänkte om du möjligen kan hitta något användbart där. Att du kan amma liggande är ju toppen, men ibland kan andra knep hjälpa i den där åldern också, som att amma i bärsjal eller bärsele.
   Tack igen, för att du skrev! Hoppas att du fortsätter besöka bloggen lite då och då. Allt gott, Lisen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *