Foto: David Gimlin

Amningsbilder som ljuger

De här bilderna ljuger.

Alltså, jag gillar dem jättemycket. Jag ville få några amningsögonblick förevigade av ett proffs innan det är för sent och tog hjälp av en superduktig barnfotograf i mina kvarter, David Gimlin.

Foto: David Gimlin
Foto: David Gimlin

Men – särskilt sanna är dessa foton inte. Jag menar, hur ofta ligger mitt barn så där snällt och stilla i mitt knä och ammar utan att konstra? Hur ofta ser jag så där snygg ut och hur ofta strilar det in ett nästan himmelskt vitt ljus från sidan när jag ammar mitt barn?

I princip aldrig. Och nu ska jag ge exempel på hur det egentligen ser ut hos oss och varför jag av principskäl tycker att även mer verklighetstrogna bilder på amning tål att visas och bör visas. Se upp ni som inte har lust att se bröst eller bröstmjölk i närbild eller inte vill se lite äldre barn som ammas, ni kan sluta läsa här.

Foto: David Gimlin
Foto: David Gimlin

Foto: David Gimlin
Foto: David Gimlin

Ovan: Rofylld amning i himmelskt vitt ljus från sidan.

Nedan: Verkligheten. Så som den ofta ser ut hos oss, i alla fall. Bebisen vill inte ligga stilla. Han blir distraherad och drar munnen från bröstet vilket resulterar i att det sprutar bröstmjölk i alla möjliga riktningar. Sedan kommer storebror…

babybaby.se_real_nursing_5

…och får syn på lillebror och snor åt sig en slurk i en nästintill omöjlig vinkel vid bröstet.

Mitt hår är okammat, ringarna under ögonen är på plats efter ännu en natt med för lite sömn…

babybaby.se_real_nursing_6

…och mina blå vener på brösten som liknar ett floddelta framträder tydligt. Det gjorde de inte i fotografens studio.

babybaby.se_real_nursing_7

Mysigt? Ja, absolut – när ingen tänjer ut mina bröstvårtor en halv decimeter i oväntad riktning eller bökar vid bröstet så att jag ännu en gång måste tvätta kudde och sofföverdrag. Den amningsstund som fastnade på bilderna här var på många sätt fin och gosig. Men det var inte en särskilt rofylld stund och definitivt inget för omslaget till ett glansigt veckomagasin.

babybaby.se_real_nursing_8

Mina barn var nöjda i slutändan, det är ju det viktiga. Det yttre spelar ju egentligen ingen roll. Eller? Jo, på sätt och vis gör det det, om vi går ifrån det enskilda exemplet. För vi kommer inte ifrån det kryllar av idealiserade bilder av ammande barn och mödrar. Ett par kända exempel är dessa:

babybaby.se_real_nursing_Picasso_Larsson

Till vänster ett verk av Picasso, till höger ett av den svenska målaren Carl Larsson. Och tänk på alla avbildningar av jungfru Maria ammande den lille Jesus. I alla dessa bilder ser vi amning som något rofyllt, fint och till och med gudomligt.

Min konstkunskap är begränsad, så ni får rätta mig om jag har fel. Men jag ser då inte många avbildningar av barn som bökar och vrålar till följd av tuttförvirring, gör akrobatiska konster medan de tuttar, tar ett dåligt tag om bröstet, barn vars mammor gråter av smärta, barn som skriker för att det kommer för lite mjölk eller för mycket mjölk – eller barn som periodvis endast gå med på att amma om mamma står på alla fyra och blir halvt fördärvad i ryggen.

"Ko-amning"
”Ko-amning”

Detta är också en del av amning, som den ofta är i vardagen.

Det är för övrigt också rätt sällan som jag i konsten ser ammande bröst som istället för att se ut som runda äpplen mer liknar sådana där vikbara leksaksormar från 1980-talet. I alla fall mina bröst känner sig numera mer besläktade med de senare än med de förra.

"Bilder

Det finns många nutida exempel på idealiserade amningsbilder också. Titt som tätt ser jag människor på Facebook dela professionellt gjorda fotoserier på nakna eller halvnakna kvinnor som ammar stående i en bäck i gryningen eller på en sommaräng i motljus, typ. Har ni sett dem? Här är ett exempel, från USA.

Mödrarna på dessa foton är lugna, vackra och coola. Ibland ser de överjordiska ut – som om en tursam fotograf på vandring i mossbeklädd skog råkat få syn på en älva och hennes småttingar.

”Dela och visa att amning är vackert”, är budskapet på Facebook.

Amning av nyfödd. Hm, hur var det nu man gjorde..?
Amning av nyfödd. Hm, hur var det nu man gjorde..?

Jag håller med på sätt och vis. Amning kan visst vara vackert, både för den som sysslar med det och för en utomstående betraktare. Men något inom mig opponerar sig.

För jag vill inte att amning ska behöva hållas fram som något ”vackert”. Jag vill helst att amning bara ska få vara.

Den fotograf som gjort bildserien som jag länkade till ovan säger i tidningen People att amningen för henne tidigare var svår men att hon nu känner sig stärkt och vill ”inspirera andra” och visa upp ”den gudomliga sidan av amning”. Jag förstår att uppsåtet är gott. Jag tycker att bilderna är fina och jag tycker att det är extra coolt när man får se ett lite större barn ammas på bild.

babybaby.se_real_nursing_table_600

Samtidigt – och här är min invändning – gör dessa bilder oavsiktligt amning till ett undantag, till något avvikande. En företeelse som egentligen är väldigt vardaglig blir här något speciellt och säreget.

Kolla, en vit tiger! Titta, en enhörning! Se – en mamma och ett barn som ammar! Istället för att normalisera amning tror jag att denna typ av bilder kan bidra till att exotisera amning.

Trots att jag förstår att det inte är avsikten bakom dessa foton känner jag att de säger detta till mig:

 • Amning är något så säreget och speciellt att jag tänker ställa mig i en iskall bäck i en halv dag och visa hur speciellt detta är.
 • Amning är något lite upphöjt, inte något som huvudsakligen hör vardagen till.
 • Amning är svåruppnåeligt. Du bör skatta dig lycklig om du tillhör den exklusiva skaran av kvinnor som ”lyckas” amma.

babybaby.se_real_nursing_D_7weeks

Jag har inget emot vackra porträtt av amning, inte heller att människor publicerar egna amningsfoton – jag gör det själv emellanåt. Problematiskt blir det i mina ögon när ”enhörningsporträtten” blir lite väl många.

Jag befarar nämligen att osäkra föräldrar därute reagerar så här när de igen och igen möts av dessa bilder av amning:

 • ”Min bebis skriker och släpper bröstet om vartannat. De där kvinnorna ser ut att ha så lugna bebisar som ser så nöjda ut. Jag måste göra något fel.”
 • ”Oj, vad det verkar vara speciellt och särskilt, det där med amning. Jag är säkert en som inte passar in i den där exklusiva skaran av helammande mammor. Jag kan kanske inte kan få till det, jag som varken har bra självförtroende eller är så där snygg.”
 • ”Det där med amning verkar vara jättesvårt. Så svårt, att om man väl lyckas, ja då är det skäl nog att göra en hel fotoserie om det. Som delas tusentals gånger på Facebook.”
Nyfödd med hormonplitor.
Nyfödd med hormonplitor.

Vi har alla olika erfarenheter och jag vet att jag ”läser” dessa bilder utifrån mina egna upplevelser. Jag hade jättemycket problem att amma mitt första barn på grund av bristfällig hjälp från vården och för jag att jag kunde absolut noll om amning. Jag förstod inte ens att det fanns något att ta reda på. Jag tänkte att amningen av skäl som inte gick att påverka antingen skulle funka – eller inte.

Mitt kämpande med första barnet ledde till sorg och frustration och riktigt dåligt självförtroende om min kropps förmåga att mätta ett barn. Det dåliga självförtroendet har numera vänts till ett alldeles utmärkt självförtroende, men det fanns en tid när jag var jättekänslig och kände mig misslyckad och nog inte hade känt mig särskilt stärkt av fotoserier av ammande supermammesagoväsen.

babybaby.se_real_nursing_bathroom

Min huvudpoäng är nog denna: Jag skulle vilja att amning inte bara framställs som något vackert, upphöjt och speciellt.

Jag vill slå ett slag för bilder på amning som den faktiskt är för de flesta: Vardaglig, självklar, ibland strulig, ibland fin, nästan alltid icke-perfekt. Ibland djupt existentiell och känslosam, men oftast bara där, liksom i hörnet av en bild där något annat pågår.

Jag skulle vilja att det var lika ”normalt” och precis lika uppseendeväckande att se ett barn amma som att se någon äta en macka, om ni förstår vad jag menar.

Ibland är jag skitsnygg när jag sitter och äter en macka om ljuset faller rätt. Ibland ser jag bara ut som… någon som äter en macka.

Idealet...
Födelsedagsfrukost. Med amning.

Det här låter kanske som mest en önskedröm från min sida. Men för mig handlar allt detta i slutändan om hur vi tycker att föräldrars och barns allra första tid med varandra ska prioriteras. Ska vi satsa på att göra denna tid så bra som möjligt? Ska samhället ge resurser så att föräldrar slipper stress, blodiga bröstvårtor och ibland rätt allvarliga komplikationer? Ja, det tycker jag. Göra rätt från början måste väl ändå vara bäst, eller hur?

Om föräldrar runt om i världen fick optimala förutsättningar att få igång en fungerande amning – till exempel i form av vettiga villkor för föräldraledighet och skydd från den allra mest aggressiva marknadsföringen från barnmatsföretag – skulle vi inte ha samma behov av att porträttera amning som något säreget och exotiskt. Helt enkelt för att amning, med rätt stöd och grundförutsättningar inte behöver bli varken plågsam eller svåruppnåelig.

Amning kan vara rofyllt och magiskt - också.
Amning kan vara rofyllt och magiskt – också.

Många verkar fortfarande tro att föräldrars fungerande amning inte har något med pengar och politik att göra, utan hänger på den enskildes envishet, ambition och fysiologi. Envishet hjälper förvisso. Men något av det viktigaste är, enligt forskningen, att man får bra information före förlossningen och därefter stöd, inte minst från den egna omgivningen. Självtillit hjälper mycket också, alltså att man vågar tro att det går, att den egna kroppen kan. Och just självtillit är jag alltså osäker på om exotiserade bilder av amning verkligen förmedlar till nyblivna föräldrar.

Därför tvekar jag att dela den typen av porträtt. Jag vill hellre sprida bilder som signalerar något i den här stilen:

”Hallå därute, blivande eller nyblivna mammor och pappor! Här kan ni också vara med! Amning kan vara bökigt och struligt och stressigt, så är det definitivt. Det kan också vara mysigt och fylla hela ens kropp med känslor av kärlek och lugn. Men väldigt ofta är amning, när man fått lite snits på det hela, något rätt vardagligt och som man gör medan resten av livet pågår. Lite som att.. .äta en macka.”

Jag avslutar med den här bilden – en av mina absoluta favoritbilder från familjens fotoalbum:

babybaby.se_nursingstory_Norah_bottle

Här syns svärmor som matar vårt första barn med ersättning i nappflaska. Jag älskar denna bild för den fina kontakten mellan farmor och barn som den förmedlar. Också en bild av de där finaste stunderna med våra små!

Mer om amning på babybaby.se:

Video om amningsteknik (11 min)

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)

Bildserie: Bra position och stort tag

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akuta tips!

 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

Video: Amma liggande (9 min)

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Mjölkstas!

Video: Handmjölkning (5 min)

Video: Bröstkompressioner (4 min)

Video: Hamburgergreppet (3 min)

Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Caroline: ”Så började vi helamma igen”

Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Empati kan inte ersätta amningskunskap
Amningsbilder som ljuger
Jag störde mig på ammande mammor

Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!

Serie om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:
När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)
Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)

Om mina egna erfarenheter av amning:

Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2

Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:

Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947

Norah, om att amma 1973

Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973

Om bebisar och sömn:

Video: Pilatesbolltricket! (3 min)
Sova med bebisen bra för amningen
Lista: Mina bästa söva barn-tips
Video: Söv bebis och få disken gjord på 4 minuter
Brev till Socialstyrelsen
Svar från Socialstyrelsen
Därför bär jag barn (egentligen)

Om amning i bärsele och bärsjal:

Allmänt:
Se hit! Så ammar du i bärsele och bärsjal
Video: Vardagstips vid amning i bärsjal och bärsele (3 min)

Trikåsjal, knyta/amma:
Video: Amma i trikåsjal (8 min)
Video: Knyta trikåsjal (6 min)
Bildserie: Knyta trikåsjal
Bildserie: Amma i trikåsjal

Vävd sjal, knyta/amma:
Video: Knyta och amma i vävd bärsjal (12 min)
Bildserie: Amma i vävd bärsjal
Video: Amma liten bebis i vävd bärsjal (6 min)

Vävd sjal + trikåsjal, amma:
Video: Amma bebis upprätt i bärsjal – och vad du gör när bebisen somnat (11 min)

Bärsele, använda/amma:
Video: Amma liten bebis i bärsele, inomhus och utomhus (10 min)
Bildserie: Amma i bärsele
Video: Amma i bärsele (4 min)
Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 1)

Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 2)
Video: En vanlig morgon (med sele, amning och ungar)
Video: Amma i bärsele i snö och kyla (3 min)

Ringsjal, amma:
Video: Amning i ringsjal (10 min)

Om att bära i bärsjal och bärsele:

20 skäl att bära en nyfödd

Våga sjala redan på BB!

Bära barn i sommar? Här är 10 heta tips

Bildextra: Bära bebis i många minusgrader

17 tips när du bär bebis i vinterkylan (och några amningstips)

Bildserie: Träna med bebis på magen!

Video: Bära barn på hösten i bärskydd (3 min)

Video: Flytta sovande barn från mage till rygg i bärsele (4 min)

Video: Fyra sätt att få upp barn i bärsele på ryggen (9 min)

Video: Ta ner barn från bärsele på ryggen (1 min)

Bildbomb: Barn i bärsjal
Bärsele eller bärsjal?
Varför bära barn?

9 reaktioner på ”Amningsbilder som ljuger”

 1. I don’t understand your language, but some words are somehow similar to English word. Still, I really like your breastfeeding videos.

 2. Hej! Tack för att du delar med dig av kunskap, erfarenhet, tips, tankar etc och vilken bra amningsvideo! Liksom du hade jag med barn nr 1 inga förkunskaper om amning, trodde det bara skulle funka eftersom det var så självklart för mig att jag skulle amma…. Fail! Med barn nr 2 funkade allt från start, tack vare erfarenheten och allt googlande och trixande med barn nr 1, och jag har nu stort intresse i att försöka hjälpa /stötta förstagångsmammorna i min bekantskapskrets. Hädanefter blir det till att länka till dig och din härliga sida! Du gör verkligen en insats! Så viktigt med amningsbloggar, tack!

 3. Om jag bara hade läst det här inlägget för tre månader sedan… Jag tänkte, precis som du skriver, att jag måste göra något fel eftersom mitt barn (mitt första) bara släppte och skrek under amningen. Inte alls som på bilder eller i den där ”Hud mot hud”-filmen som MVC och BB visade för mig.

  Har också läst massor av dina andra inlägg, både om amning och om att bära barn, och blivit hjälpt av dem på många sätt. Du driver verkligen en fantastisk blogg. Tack!

 4. Känner så mycket tacksamhet för det här inlägget! Jag skrattade så jag grät av igenkännande gällande dina beskrivningar av amning i verkligheten. Så stärkande! Detta är vad världen behöver <3 Stor kram till dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *