Bildserie: Amma i bärsele

BILDSERIE OM ATT AMMA I BÄRSELE. Här är en bildserie där jag visar jag hur jag gör när jag ammar min halvårsgamla bebis i bärsele. Här finns en video också. Och här finns en till!

Det går självklart bra att amma mindre bebisar i bärsele också. Då kan man få sänka selen lite ytterligare inför amning, särskilt om man fortfarande har ett så kallat spädbarnsinlägg inuti bärselen. Med en liten skrutt behöver man också vara ännu mer noga med att ständigt erbjuda bebisen stöd bakom nacken vid amning.

Amning i sele is the grej!

Tips! Efter bildserien får du några specialtips om hur du ammar i sele med små respektive stora bröst, för man kan behöva göra på lite olika sätt beroende på hur ens egna bröst är funtade.

Jag börjar med att helt kort visa hur jag sätter fast sele och barn. Sedan visar jag hur jag brukar amma i bärselen.

Bildserie: Amning i bärsele

babybaby.se_nursing_babycarrier_sildeshow51. Knäpp selen på ryggen. En del vill ha den här remmen mer på höften. Själv tycker jag om att ha den i midjan.

babybaby.se_nursing_babycarrier_sildeshow62. Ta upp barnet.

babybaby.se_nursing_babycarrier_sildeshow73. Håll i barnet medan du drar upp selens panel och axelband.

babybaby.se_nursing_babycarrier_sildeshow84. Knäpp spännet på ryggen. Jag gillar att ha spännet högt upp mot nacken, som på bilden ovan. Andra vill ha det längre ned på ryggen. På de flesta selar brukar det här spännet kunna justeras i höjdled.

babybaby.se_nursing_babycarrier_sildeshow105. Dra åt axelbanden så att barnet sitter nära din kropp.

babybaby.se_nursing_babycarrier_sildeshow116. Du kan ta tag i barnets ben så här, på varje sida, och lyfta hela barnet uppåt samtidigt som du vinklar händerna som om du hade en stor tung hink som du ville stjälpa framåt och hälla vatten ur. Då kommer barnets rumpa djupare ner i selen och barnet sitter med en rundad rygg. Skön position för både barnet och dig själv!

babybaby.se_nursing_babycarrier_sildeshow127. Dags att amma! För att få barnet mer i höjd med brösten kan du nu lossa på axelbanden några centimeter. Då sjunker barnet nedåt i selen. Lossa på båda axelbanden eller bara det ena – pröva dig fram till vad som funkar bäst.
Du kan även vidga midjebältet något snäpp och hasa ned det lite grann så att sele och barn hamnar lägre på din kropp.
Du kan också ha hjälp av att lossa på spännet som sitter över skulderbladen på din rygg.

babybaby.se_nursing_babycarrier_sildeshow138. Lirka ut bröstet. Jag tycker att det är enklast att inte knäppa upp behån. Jag skippar oftast också att ta ut bröstet genom glipan i amningströjan. Istället drar jag bröstet rätt upp ur urringningen. Det är det allra minst meckiga alternativet för mig.

babybaby.se_nursing_babycarrier_sildeshow149. Det är lite trångt där mellan barn och bröstkorg. Lutar jag barnet framåt, med min hand som nackstöd, blir det lite mer utrymme så att jag får fram bröstet ordentligt.

babybaby.se_nursing_babycarrier_sildeshow1510. Jag brukar vifta med bröstet så här för att få barnet att gapa stort och ta ett stort tag om bröstet. Jag kittlar bebisens överläpp med bröstvårtan – det får honom i regel att gapa för kung och fosterland. Man måste förstås inte göra just som på bilden ovan. Och för den som har liten och fast byst kan just viftande med brösten vara svårt. Men det är en rätt enkel grej för den som liksom jag har bröst som är höj- och sänkbara.

babybaby.se_nursing_babycarrier_sildeshow1611. Smack. Bebis framgångsrikt dockad till bröstet. Jag brukar nästan alltid amma i bärsele med bröstet ”upphissat”, som på bilden ovan. För att ha kvar bröstet på plats låter jag ofta handen stanna kvar i ett stadigt grepp om bröstet – se min högerhand ovan. Skulle jag inte på detta sätt hissa upp tutten med handen vid amning skulle min bebis hamna obekvämt långt ner på mig. Detta sätt funkar alltså allra bäst för mig.
Nu när mitt barn inte är pyttelitet längre behöver jag dessutom knappt ens lossa på några band eller remmar när jag ammar i sele. Ut med bröstet, bara, och servera det som en tallrik till bebis!

babybaby.se_nursing_babycarrier_sildeshow1712. Ibland kan jag dock släppa handen om bröstet och bröstet stannar kvar på plats om jag har tur!

babybaby.se_nursing_babycarrier_sildeshow1813. Eller så kommer handen tillbaka in under selen om bebisen tappar greppet och behöver hjälp att hitta tillbaka.

babybaby.se_nursing_babycarrier_sildeshow1914. Det här är ett annat sätt att få hjälp att hålla ett stort bröst på plats i ”upphissat” amningsläge. På detta vis får bebisen dessutom bra stöd för sin nacke.

babybaby.se_nursing_babycarrier_sildeshow2015. Tänk överlag på att inte låta barnets huvud hänga och slänga. Erbjud nackstöd, antingen med hjälp av själva selen eller med hjälp av en omfamnande arm eller en hand.
Tänk också på att om du fäster bärselens huvudstöd om den ammande bebisen, så ska barnets huvud inte ”låsas”. Han eller hon måste ha möjlighet att dra bort huvudet från bröstet. Och du ska kunna se barnets ansikte hela tiden, så att du är säker på att barnet har fria luftvägar.

babybaby.se_nursing_babycarrier_sildeshow2116. Ett annat sätt att hålla ett ”upphissat” bröst på plats under amningen är att spänna axelbanden igen när barnet har börjat amma, särskilt det axelband som sitter på den sida där du ammar. Det kan kännas skönt att tajta till remmarna igen även om du inte har stora bröst.

babybaby.se_nursing_babycarrier_sildeshow2217. Klart. Så här ammar vi dagligen, inomhus som utomhus. Även om en arm är upptagen med antingen bröst-fasthållning eller med att ge bebisen stöd om nacken får jag massor med frihet. Jag kan leka med barnets storasyskon, åka buss, ratta barnvagn eller gå och handla. Det finns knappt någon begränsning för vad jag kan göra medan jag ammar i bärsele. Känner jag att jag behöver båda mina händer en stund, till exempel när jag ska betala i kassan på Hemköp, släpper jag båda armarna lösa, helt enkelt. Skulle barnet tappa greppet om bröstet under tiden jag betalar och packar varor är det bara att stoppa in bröstet igen vid nästa bästa tillfälle.

babybaby.se_nursing_babycarrier_sildeshow2318. Amningen avslutad. Nu kan du lossa på remmen i nacken/ryggen och låta selen falla framåt samtidigt som du håller i barnet. Och så kan du stoppa in bröstet (det glömmer jag ibland).

babybaby.se_nursing_babycarrier_sildeshow24

Lycka till! Nu kommer specialtips för amning i bärsele med stora respektive små bröst.

Amning i bärsele med stora (och flexibla) bröst:

babybaby.se_nursing_babycarrier_sildeshow_top_1extra1. Jag tycker att amning i bärsele och bärsjal blir enklare om jag har minst två lager linnen eller tröjor på mig. Det kan vara ett vanligt tajt urringat linne närmast kroppen och en amnings-t-shirt ovanpå, till exempel.  Jag ska strax berätta varför.

babybaby.se_nursing_babycarrier_sildeshow_top12. Här har jag ett amningslinne och en amnings-t-shirt.

babybaby.se_nursing_babycarrier_sildeshow_top23. Tricket för den som stora och flexibla bröst, tycker jag, är att inte knäppa upp behån när bröstet ska ut vid amning i bärsele. Du drar bara ut bröstet – men inte riktigt, riktigt, hela vägen. Låt ditt bröst vila lite grann på behåkanten och på dina dubbla urringningar. Då hålls bröstet bättre på plats och rymmer inte så lätt åt alla möjliga håll!

babybaby.se_nursing_babycarrier_sildeshow_top34. Själv tycker jag att det är allra enklast att strunta i att ta ut bröstet ur den där glipan i t-shirten. Jag stoppar bara handen rätt ner i urringningen…

babybaby.se_nursing_babycarrier_sildeshow_top45. …och fiskar upp bröstet. Men samma här: Jag försöker att inte dra ut bröstet riktigt hela vägen, utan låter det vila lite på på kanten till behån och tröjorna.

Under den kallare delen av året kan man med fördel ha en långärmad amningströja som det yttersta lagret.

Amning i bärsele på vintern, med långärmad amningströja.
Amning i bärsele på vintern, med långärmad amningströja.

För fler tips om bärande och amning på vintern, titta på detta blogginlägg: 17 tips när du bär bebis i vinterkylan (och några amningstips). Se även Bildextra: Bära bebis i många minusgrader.

babybaby.se_nursing_babycarrier_slideshow_Dec22_2

Tips för amning i bärsele med små (och ej så flexibla) bröst:

Nedanstående tips kommer från medlemmar i Facebookgruppen Bärsjalar! där jag nyligen, med detta blogginlägg i åtanke, efterlyste konkreta råd om amning i bärsele för dem av oss som har små bröst. Här är småbystade föräldrars bästa tips:

  • Hasa ned midjebandet/höftbandet plus bebis rejält.
  • Ha axelbanden löst spända. Ibland kan det räcka att bara lossa på axelbanden ordentligt och inte röra midjebältet. Prova dig fram.
  • Snurra sele och bebis en bit åt höften till, så att barnet kan nå bröstvårtan. Det kan vara det enda sättet som fungerar om du har små bröst med bröstvårtor som pekar utåt.
  • Du kan också välja att snurra sele och bebis en bit åt motsatt håll, alltså från bröstet som du ska amma på. Säg att du ska amma från höger bröst. Då skuffar du sele plus bebis lite åt vänster. Du tippar sedan barnet lite åt höger och låter barnet amma halvliggande från höger bröst. Du stödjer barnets nacke med din högerarm under amningen.
  • Håll i/upp bröstet – även småbystade kan ha nytta av det.
  • Spänn axelbanden igen när barnet har tagit bröstet och börjat amma. Då får barnets överkropp och nacke bra stöd av själva selen. Det blir mindre vingligt och du får händerna mer fria.
  • Att bara lirka ut bröstet halvvägs eller höja bröstet med handen kan funka med små bröst också – bara de har lite flexibilitet!

Har bebisen ammat och somnat på bröstet i bärselen? Då kan du testa föra över din sovande bebis till ryggen, om du vill. Titta här: Video: Flytta sovande barn från mage till rygg i bärsele (4 min). Tumregeln enligt bära barn-experter är att barnet bör vara stadigt i nacken innan man börjar med ryggbärande i bärsele.

babybaby.se_nursing_babycarrier_slideshow_22dec_4babybaby.se_nursing_babycarrier_slideshow_22dec_3

Mer på babybaby.se om amning i bärsele och bärsjal:

Allmänt:
Se hit! Så ammar du i bärsele och bärsjal
Video: Vardagstips vid amning i bärsjal och bärsele (3 min)

Trikåsjal, knyta/amma:
Video: Amma i trikåsjal (8 min)
Video: Knyta trikåsjal (6 min)
Bildserie: Knyta trikåsjal
Bildserie: Amma i trikåsjal

Vävd sjal, knyta/amma:
Video: Knyta och amma i vävd bärsjal (12 min)
Bildserie: Amma i vävd bärsjal
Video: Amma liten bebis i vävd bärsjal (6 min)

Vävd sjal + trikåsjal, amma:
Video: Amma bebis upprätt i bärsjal – och vad du gör när bebisen somnat (11 min)

Bärsele, använda/amma:
Video: Amma liten bebis i bärsele, inomhus och utomhus (10 min)
Bildserie: Amma i bärsele
Video: Amma i bärsele (4 min)
Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 1)

Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 2)
Video: En vanlig morgon (med sele, amning och ungar)
Video: Amma i bärsele i snö och kyla (3 min)

Ringsjal, amma:
Video: Amning i ringsjal (10 min)

Mer om amning på babybaby.se:

Video om amningsteknik (11 min)

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)

Bildserie: Bra position och stort tag

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akuta tips!

 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

Video: Amma liggande (9 min)

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Mjölkstas!

Video: Handmjölkning (5 min)

Video: Bröstkompressioner (4 min)

Video: Hamburgergreppet (3 min)

Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Caroline: ”Så började vi helamma igen”

Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Empati kan inte ersätta amningskunskap
Amningsbilder som ljuger
Jag störde mig på ammande mammor

Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!

Serie om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:
När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)
Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)

Om mina egna erfarenheter av amning:

Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2

Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:

Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947

Norah, om att amma 1973

Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973

Om bebisar och sömn:

Video: Pilatesbolltricket! (3 min)
Sova med bebisen bra för amningen
Lista: Mina bästa söva barn-tips
Video: Söv bebis och få disken gjord på 4 minuter
Brev till Socialstyrelsen
Svar från Socialstyrelsen
Därför bär jag barn (egentligen)

Om att bära i bärsjal och bärsele:

20 skäl att bära en nyfödd

Våga sjala redan på BB!

Bära barn i sommar? Här är 10 heta tips

Bildextra: Bära bebis i många minusgrader

17 tips när du bär bebis i vinterkylan (och några amningstips)

Bildserie: Träna med bebis på magen!

Video: Bära barn på hösten i bärskydd (3 min)

Video: Flytta sovande barn från mage till rygg i bärsele (4 min)

Video: Fyra sätt att få upp barn i bärsele på ryggen (9 min)

Video: Ta ner barn från bärsele på ryggen (1 min)

Bildbomb: Barn i bärsjal
Bärsele eller bärsjal?
Varför bära barn?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *