17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

AMNINGSSTREJK. Känner du igen det här scenariot? Det har gått ett par-tre månader sedan ni fick barn. Amningen flyter på rätt bra nu. Bebisen liksom bara hänger med och verkar nöjd med livet.

Amningsstrejk. Måltid vid runt bord med tre barn, ett av dem ammar i famnen hos kvinna som håller i kaffekopp.
Det var ju så här man hade tänkt sig det!

Så händer något. Bebisen börjar vända sig från bröstet. Ilsknar till och fäktas när ni ska amma. Vrålar och krumbuktar sig så fort du öppnar behån. Och det sker igen och igen. Vad i allsin dar?

Men var lugn, det är inte kört med amningen! Inte alls. Vill du fortsätta amma finns det massor med knep för att ta sig igenom en sådan här period med så kallad amningsstrejk. I detta blogginlägg får du en lista med 17 supertrick när barnet amningsstrejkar.

Se även min video i ämnet här (fast med några till supertrick): Video: 40 tips vid amningsstrejk (15 min)

En del bebisar kan vara struliga vid bröstet när de är pyttesmå och upplever så kallad kvällsoro, vilket är vanligt. Läs om det här: Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akuta tips!.

Andra bebisar får ibland, som beskrivet ovan, en släng av amningsstrejk runt två-tre månader när de plötsligt blir mer intresserade av sin omvärld och därför också mer lättdistraherade.

Efter tre barn som periodvis haft väldigt specifika önskemål kring amningen har jag själv testat samtliga knep i det här inlägget. Vissa grejer funkar bättre vissa dagar, andra funkar bättre andra dagar. Testa vad som blir bäst i stunden. Chansen är också stor att du kommer på helt egna superknep för dig och din bebis!

Obs! Innan du slår knut på dig själv och lär dig amma i bärsjal medan du dansar wienervals, kolla om det kan vara så att bebisen mår dåligt. En del barn kan skrika när de läggs ner i famnen för att de har ont i örat. Eller värja sig mot bröstet för att de svamp eller blåsor i munnen. Är du fundersam, ring BVC eller 1177 och bolla dina tankar med någon sjukvårdskunnig. Längre ned i texten kommer också en lista med ”felsökning” vid amningsstrejk.

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar:

Amningsstrejk. Bebis i matstol pratar glatt med äldre syskon.

1. Ta en paus. Vänta i 5, 10 eller 30 minuter. Sedan kan det gå som en dans igen. Att erbjuda bröstet på olika sätt som barnet kan tänkas gilla är jättebra, men försök att inte truga för mycket och tvinga definitivt inte. Blir det krångel även efter paus, fortsätt läsa…

Amningsstrejk. Liggamning i mörkt rum, bebis ligger på mammans arm.

2. Amma i mörkt rum. Många liggammar i nedsläckta rum under perioder när bebisen är extremt lättstörd vid amning. Här är en video med tips för liggamning: Video: Amma liggande (9 min). Man kan också amma halvsittande eller halvliggande på rygg med barnet ovanpå sig, så här: Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min).

Amningsstrejk. Bebis ammar i sömnen, närbild. Liten hand på bröst.

3. Amma sovande barn. Funkar såväl dag som natt. Kryp in bredvid din bebis och vifta med bröstvårtan mot näsa och överläpp, då börjar bebisen troligen amma i sömnen. Vaknar barnet till kommer han/hon troligen att somna om under amningen. Många barn som amningsstrejkar ammar utan problem nattetid, för övrigt.

Amningsstrejk. Bebis sover på rygg på säng. Bärsjal i förgrunden.

4. Är din bebis trött, låt bebisen ta en lur innan du erbjuder bröstet igen. Många bebisar som går igenom en strulperiod tar villigt bröstet när de är alldeles nyvakna. Mitt tips är att ta fram bröstet bums när den lille/lilla sträcker på sig och börjar öppna ögonen.

Med vårt första barn, som vägrade bröstet tidigt efter att ha fått massor med mat i nappflaska, hade jag 10 sekunder på mig att hinna ge henne bröstet efter varje tupplur. Enbart då gick det bra att amma dagtid. Sjukt jobbigt. Tur att jag kom på fler tricks med tiden.

Amningsstrejk. Tillbakalutad amning, laid back, med liten bebis på mammans nakna bröstkorg.

5. Amning ”laid back”, tillbakalutat, som nämndes i punkt 2, kan ha lugnande effekt på både föräldrar och strejkande bebisar. På föräldrar för att amningsställningen ofta upplevs som skön (buffa upp med kuddar under och kring dig, prova dig fram) och för bebisar för att detta är en ställning där de kan få hjälp att ta ett bättre tag om bröstet. Det här kan vara en bra ställning att testa om amningsstrejk sammanfaller med att man försöker sluta med amningsnapp och barnet inte riktigt får ro eller rätt grepp. Eller om barnet verkar lite ”tuttförvirrat” efter att ha fått flaska.

Låt barnet få nosa och bekanta sig med bröstet och bröstvårtan i sin egen takt till dess att barnet gapar stort och verkar vilja amma. Du kan kolla på de här filmklippen på engelska också. Där finns till exempel tips till ammande med stor byst i denna amningsställning.

När du själv ligger på rygg sprutar mjölken i regel inte så kraftigt som annars, så denna position kan också vara värd att pröva om du har ett starkt mjölkflöde som verkar besvära barnet och som kanske förvärrar ”strejken”.

Amningsstrejk. Mamma gå-ammar inomhus med bebis.

6. Gå-amma inomhus. Vanka omkring med barnet, gärna hud mot hud. Vagga, smådansa och promenera runt till dess att barnet är lugnt och visar intresse för bröstet. Låt bebisen amma medan du går eller sätt dig ner och amma sittande.

Amningsstrejk. Bebis i bärsjal spanar.

7. Gunga/gå/dansa runt i hemmet med barnet i bärsele eller bärsjal till dess att barnet är lugnt. Ta då snabbt ur barnet och börja amma på sittande på till exempel soffan. Tips: Ha ett naket bröst blottat och redo där i sjalen eller selen, så du slipper fumla med behåknäppen och korviga tröjor när du övergått till sittande ställning. Det senare kan nämligen få bebisen att surna till igen.

Varför inte ta en svängom tillsammans i sjalen/selen på vardagsrumsgolvet till någon musik du gillar? Tretakt har av någon anledning en magisk påverkan på vår bebis. Så när det krisar sätter jag på klassiska valsen An der schönen blauen Donau på Youtube och kör EN-två-tre, EN-två-tre efter bästa förmåga på parkettgolvet. Bebisen skrattar ibland högt när vi snurrar runt, från att ha varit trött och kinkig bara sekunder innan. Ibland somnar han mitt i en snurr. Somnar bebisen i bärsjalen eller bärselen, låt honom eller henne sova och gå sedan till punkt 4, det vill säga omedelbar amning efter uppvaknande.

Amningsstrejk. Mamma har blottat bröst, sitter i soffan och får bebis langad till sig av pappa som burit bebisen i bärsjal. Bebisen skrattar.

8. Alternativ till föregående punkt: Låt partner/farfar/mormor stå för en stunds lugnande gung/dans/gång i bärsjalen eller bärselen i hemmet – om bebisen är med på noterna, förstås. Slå dig ner på lämpligt ställe med blottat bröst. Be partner/farfar/mormor langa över bebis när bebis är lugn. Erbjud bröstet omedelbart. En ”överraskningstaktik” som kan funka! Men tvinga fortfarande inte.

Amningsstrejk. Amning i röd trikåsjal i kök, bebis ligger ned.

9. Gå-amma i bärsjal eller bärsele. Du tar alltså inte ut barnet utan ammar i själva sjalen eller selen. Det är skönare för dina axlar och armar än att gå omkring med barnet i bara famnen.

I det här blogginlägget har jag samlat alla tänkbar tips (och några till) om hur man får snits på amning i bärsjal och bärsele. Där finns tips för såväl småbystade som storbystade: Se hit! Så ammar du i bärsele och bärsjal.

Amningsstrejk. Liten bebis ammar i röd bärsjal utomhus, sittande upprätt med blå mössa.

10. Gå-amma utomhus med hjälp av bärsele eller bärsjal. Är det kallt kan du knäppa en stor jacka över dig själv och barnet. Du kan också ha på dig ett så kallat bärskydd. Utomhusljud, kroppskontakt och rörelse verkar kunna lugna den oroligaste bebis. Bonus: Får bebisen att somna i cirka 10 fall av 10.

Att amma med bebisen sittande upprätt, som på bilden ovan, är mest praktiskt utomhus, tycker jag. Efter amning tajtar jag bara till selen eller sjalen lite grann och så kan sovande bebis sova vidare. Med bärsele kan man med lite övning lossa på remmarna inför amning och dra åt dem igen när bebisen är klar. Amning i sele är relativt enkelt, tycker jag. Jag vet att många ammar i till exempel Tula och Ergobaby adapt.

Hur du kan klä dig och själv och bebisen vid bärande i bärsele och bärsjal utomhus vid kallt väder finns tips om här och här.

Amningsstrejk. Bebis ammas i bärsjal på pilatesboll, mamman sitter på bollen i vardagsrum.

11. Amma guppande på pilatesboll med bebis i sjal eller sele, eller i bara armarna. Ett väldigt bra sätt att lugna/söva bebis på överlag. Videotips om ”pilatesbolltricket” finns här.

Amningsstrejk. Liten bebis ammas upprätt.

12. Amma med bebis sittande upprätt i famnen, till exempel som på bilderna ovan. Bebisen kan sitta med båda benen åt ena hållet eller grensle över ett lår, till exempel. Detta kan funka bra om barnet är oroligt vid bröstet på grund av starkt mjölkflöde eller nästäppa. Läs mer här om att amma ett förkylt barn.

Amningsstrejk. Tvillingpositionen eller rugbypositionen. Barn ammar från sidan, sedd ovanifrån.

13. Amma med bebis från ”fel håll”, enligt ovan. Rugbygreppet eller tvillinggreppet kallas det. Video här. Det kan få bebisen att amma från ett bröst som annars ratas. Det underlättar att ha en amningskudde eller några vanliga kuddar under barnet som stöd.

Amningsstrejk. Ko-amning, mamman står på alla fyra och ammar bebis som ligger på rygg.

14. Amma stående på alla fyra med bebis under. Det blir snabbt obekvämt men kan funka klockrent när inget annat fungerar.

Amningsstrejk. Bebis ammas framför teve, upprätt sittande i bärsele, vardagsrum.

15. Ge barnet något kul att titta på medan ni ammar, till exempel Barnkanalen. Själv tycker jag att ”distraktions-amning” framför teven är lättast om jag samtidigt bär barnet i bärsjal eller bärsele. Då kan jag vända mig om så att barnet hela tiden kan titta på det som är mest spännande för ögonblicket: Teven, storasyster som leker på golvet, datorn, pappa vid spisen. En del säger att amning framför Babblarna funkar klockrent med lättdistraherad krångelbebis.

Amningsstrejk. Bebis ammar i badkaret, sittande upprätt. Mamman håller i bröstet och pussar bebisen på huvudet.

16. Amma i badet eller duschen. Det är något med närheten, känslan av varmt vatten mot huden eller ljudet av porlande vatten som kan få den vrångaste bebis att slappna av och ta sig en slurk. Mer om det fina med amning i badet här.

Amningsstrejk. Närbild bebis och bröst, som det kommer en droppe mjölk ur.

17. Ha en droppe mjölk hängande på bröstvårtan för att göra bröstet extra lockande. Eller mjölka ur några droppar som hamnar i bebisens mun när bebisen är precis vid bröstvårtan.

Amningsstrejk. Bebis sover i röd bärsjal.

Jag har också en hel del amningsstrul-tips i denna text, kika gärna: Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akuta tips.

Varför beter sig då bebisar på det här viset emellanåt, varför strejkar de vid bröstet när allt säger en att de borde vara hungriga?

Amningsstrejk. Bröst med mjölkdroppe och leende bebis bredvid bröstet.

Ja, det är inte alltid lätt att veta. Men kommer man på varför barnet är missnöjt blir det också lättare att göra barnet nöjt igen och minska strulet. Så här kan du felsöka, till exempel:

 • Är barnet täppt i näsan? Man kan rensa näsan från snor med bröstmjölk som man sprutar in med en medicinspruta. Men gör det varsamt. En del barn tycker att det är obehagligt. Det finns också helt ofarliga näsdroppar för bebisar på apotek.
 • Du kanske har ett starkt mjölkflöde och en överproduktion av mjölk som gör att barnet tycker att mjölken kommer lite väl fort och ymnigt? Amningsbloggaren Sagogrynet skriver om stark utdrivning och mycket mjölk i detta inlägg. Läs gärna den texten och se om du känner igen dig. Där finns också tips på vad man kan göra om överproduktionen inte ger med sig (det är rätt vanligt med överproducerande bröst i början).
Amningsstrejk. Bebis ammar i grön bärsjal, utomhus sittande upprätt.
Foto: Ulrika Casselbrant
 • Är det kanske så att mjölken, i barnets tycke, inte kommer snabbt nog? Då kan man göra bröstkompressioner och köra med aktiv amning för att ”boosta” mjölkflödet. Klicka på länkarna för mer information.
 • Blir bebisen frustrerad för att taget om bröstet inte är optimalt och att mjölken därför inte rinner lika fort som den annars hade gjort? För att se hur ett stort tag ser ut, och vad du kan göra för att förbättra taget, titta här: Video om amningsteknik (11 min) och Bildserie: Bra position och stort tag. Mjölken kan också rinna långsammare om du använder så kallad amningsnapp.
 • Kan stress hos dig spä på bebisens oroliga beteende vid bröstet? Stress kan verka hämmande på utdrivningsreflexen, alltså den mekanism som gör att mjölk börjar rinna ut ur brösten. ”Ta det lugnt” är lätt att säga när man inte själv sitter med en vrålande bebis. Men försök att skapa en amningsmiljö som gör dig lugn. Välj ditt sällskap med omsorg om det är möjligt, så att du är med människor som gör dig glad och som stöttar dig. Tips: Gör avslappnade saker om du kan. Skicka iväg partner eller annan närstående med bebis på barnvagns- eller bärsjalspromenad runt kvarteret och ta ett bad – till exempel.
 • Har bebisen blivit skrämd eller kan bebisen ha upplevt sig tvingad till bröstet, till exempel genom att någon tryckt hans eller hennes huvud mot dig i amningssyfte? Då är det jättebra att vara hud mot hud och låta barnet återbekanta sig med bröstet i sin egen takt, som enligt punkt 5 i bildserien ovan.
 • Har barnet blivit ”tuttförvirrat” av flaska? Även då kan amning hud mot hud göra gott. Vill du helamma är det bra att söka alternativ till flaskan, till exempel kopp, sked eller tillmatningsset. Dessa saker kan du läsa om här: Tillbaka till helamning – expertens bästa tips. Jag rekommenderar också text från Sagogrynet om ”tuttförvirring”.

Amningsstrejk. Amning i ringsjal, en typ av bärsjal. Barnet ligger ned.

Hastigt uppkommen ovilja att amma kan till exempel bero på att:

 • Barnet behöver rapa. Jag upplever själv att rätt många rapar kommer upp när bebisen bärs i bärsjal eller bärsele och att bärande därför underlättar vid magknorr.
 • Barnet är nödigt och kan inte amma förrän toalettbestyr är avklarade. Testa gärna att hålla bebisen i knävecken över toa eller handfat och se om något kommer. Det är inte svårt att hjälpa bebisen att både prutta, bajsa och kissa på det viset. Läs mer här: Babypottning, varken svårt eller tidskrävande.
Amningsstrejk. Babypottning i det fria, mamma håller bebis i knävecken på en strand.
Babypottning i det fria. Foto: Ulrika Casselbrant.
 • Bebisen kanske är mätt? Det är ibland lätt att tolka missnöje vid eller efter amning som att barnet fortfarande är hungrigt. I själva verket kanske barnet har fått nog med mjölk och vill bara vila i en trygg famn och inte placeras ensamt i barnvagn, spjälsäng, babygym eller babysitter.
 • Kan det vara så att något kliar, sitter obekvämt, att bebisen är varm eller vill ammas i en annan ställning?

Bloggaren Sagogrynet har också skrivit utförligt om amningsstrejk, med delvis andra infallsvinklar än här. Den texten finns här.

Tack till medlemmar i Amningshjälpens slutna grupp på Facebook för hjälp med att komplettera min ”supertrick”-lista med några knep som jag hade missat eller glömt bort!

Ps. Man ska naturligtvis inte stånga sig blodig med amningen om man känner att det räcker, att man inte orkar eller vill längre och att det tar för mycket kraft från livet i övrigt. Men vill du ha hjälp att ta dig igenom en strulig amningsperiod rekommenderar jag två saker å det varmaste: 1. Gå med i Amningshjälpens slutna grupp på Facebook och ställ frågor till Amningshjälpens hjälpmammor och till andra föräldrar. 2. Kontakta en hjälpmamma för stöd. Kontaktuppgifter finns här.

Amningsstrejk. Bebis ammar i grön bärsjal och vit solhatt utomhus, sittande upprätt.

Om amning på babybaby.se:

Amma eller pumpa på jobbet – här är dina rättigheter
Pumptips till dig som ammar och jobbar

Byta bröst – ett sätt att öka mjölkproduktionen

Lista: De fem mest förvirrande sakerna om amning (och hur man begriper sig på dem)

Video: Bebis hittar bröstet på egen hand efter födseln (19 min)

Video om amningsteknik (11 min)

Video on breastfeeding technique (11 min)

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)

Bildserie: Bra position och stort tag

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Video: Aktiv amning, 4 knep för mer mjölk i bebismagen (7 min)

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akut-tips!

 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

Video: Amma liggande (9 min)

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Mjölkstas!

Video: Handmjölkning (5 min)

Video: Bröstkompressioner (2 min)

Video: Hamburgergreppet (3 min)

Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Amning och ont i ryggen – mina åtta bästa tips för skönare amning

Video: Toa-amning (amning the true story, 1)

Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Amma mer och tilläggsmata mindre – här hittar du pepp och supertips

Caroline: ”Så började vi helamma igen”
Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Amningsbilder som ljuger
Stöd Amningshjälpen

Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!

Varför stressen i förlossningsvården pajar amningen – och varför detta är viktigt
Nyblivna föräldern Maria om amning i förlossningskrisen: Jag grät av stress

Serie om tveksamma amningsråd:

Amma på samma bröst två gånger på raken – bra amningsråd?

Serie om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:
När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)
Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)

Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:

Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947

Norah, om att amma 1973

Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973

Om mina egna erfarenheter av amning:

Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 3
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 4
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 5

Empati kan inte ersätta amningskunskap
Jag störde mig på ammande mammor
Varför jag ammar ett barn som inte är bebis
Video: Därför ammar jag min tvååring (2 min)
Två barn vid bröstet! Om att amma syskon i olika åldrar
Trebarnsmamman Lisen ammade på stranden: ”Ingen sa någonting”

7 reaktioner på ”17 supertrick när bebisen amningsstrejkar”

 1. Enligt min erfarenhet hänger amningsstrejk till 90% ihop med utvecklingsfaserna (wonder weeks/växa och upptäcka världen). Stämmer nästan alltid klockrent med ffa den fasen som ligger mellan ca 14-19 v ålder.

 2. Hej!
  Tack för en fin blogg.
  Min amning kom inte igång ordentligt efter förlossningen och vi har sedan dess (mi dotter är 2,5 månad nu)ammat med vårtnapp (hon har inte lyckats få tag annars) och gett tillägg i flaska (en sån som ska kunna kombineras med amning, vet att det inte är någon garanti för att det ska gå men ändå). Det har varit superstruligt och väldigt ångestladdat för mig och mycket gråt från min dotter, men det har gått bättre och bättre tills nu när hon helvägrar. Ofta går det att amma henne utan protester på förmiddagen och natten, men eftermiddagen/kvällen är kaos. Det jag undrar är om jag ska ta bort flaskan helt eller bara försöka avdramatisera amningen genom att erbjuda henne bröstet i lugn och ro/vara mycket hud mot hud osv men låta henne äta ur flaskan? Jag vill verkligen ge amningen en ärlig chans, samtidigt känns det lite som att jag plågar henne. Att hon , som kanske föredrar flaska, blir lidande bara för att jag vill amma.
  /ledsen mamma

  1. Hej!
   Tack för beröm!
   Åh, vad jobbigt det låter! Jag tror mig veta lite grann om hur du har det, för så hade jag det med vårt äldsta barn. Hade jag då haft de resurser jag känner till idag hade det kanske varit enklare – hjälpmammor, Amningshjälpens slutna grupp på Facebook med mera. Jag skulle vilja tipsa om några saker i all enkelhet:

   Ring en hjälpmamma om du inte redan gjort det. Jag är vid det här laget rätt påläst om amning, men inte hjälpmamma och känner inte riktigt att jag har kompetens nog att ge dig ett riktigt bra svar. Om du inte redan gjort det, scrolla ner på följande sida och hitta telefonnummer. Du behöver inte ringa någon i ditt län. Får du inte svar hos någon, prova med en annan. Känner du att du inte får tillräckligt bra svar hos någon är det bara att ringa en till. Hjälpmammorna har samtliga genomgått kurs och träning för att kunna ge stöd om amning, men olika hjälpmammor kan ju ha lite olika kompetenser. En del vet mycket om att återgå till helamning och hur man får bort amningsnappar osv, om du förstår :). Så ge inte upp om du känner att du inte får tillfredsställande svar på alla dina frågor från en enda person även om alla kommer att vilja göra sitt bästa för att hjälpa dig:

   http://www.amningshjalpen.se/39-amningsradgivning/227-hjalpmammors-telefonnummer

   Mitt nästa tips är följande blogginlägg som jag har skrivit. Har du läst det? Där kanske du kan hitta några tips:

   Tillbaka till helamning – expertens bästa tips:

   http://www.babybaby.se/2015/05/tillbaka-till-helamning-expertens-basta-tips/

   Amningshjälpen har också tips om hur man får bort amningsnappen/vårtnappen. Det finns länk i ovanstående blogginlägg, har jag för mig. Där står det också om tillmatningsset/tillmatningssond som man kan använda när man vill locka tillbaka bebis till bröstet.

   Har du en amningsmottagning på ett sjukhus nära dig? Jag har fått jättemycket och jättefin hjälp av amningsmottagningen på mitt sjukhus, Södersjukhuset i Stockholm. Där jobbar barnmorskor som är specialutbildade i amning och kan ge både tekniska, praktiska och medicinska råd. Om jag var du och inte hade pratat med amningsmottagningen (om du har en på din ort) skulle jag göra det.

   Slutligen förstår jag verkligen att det känns svårt – du vill amma och dottern reagerar emellanåt med att bli ledsen. Återigen tror jag att det är bra om du pratar med en erfaren hjälpmamma här, eller en amningsmottagning. Men det kan ju också vara värt att fundera över varför du vill amma – är det för att du själv vill eller känner du något slags press på dig, att du ”borde”? Det finns inget ”borde” här – gör det som känns allra bäst i hjärtat för dig. Det är inget nederlag att amma delvis, lite grann eller inget alls :). Men är det så att du vill amma för att det känns bra av olika skäl förstår jag dig verkligen. Jag ville amma vårt första barn men det gick inget vidare och jag var jätteledsen för det.

   Och en sista grej :). Bär du/ni i bärsjal eller bärsele? Förutom att det är superdupermysigt och ger en massa påslag av må-bra-hormoner, lite liknande som amningen kan ge, kan det kanske vara värt att testa att amma i sjalen/selen. Det var det enda som funkade med barn två och tre i samma ålder som ditt barn är. Det enda sättet de villa amma på dagtid var i sjalen och selen samtidigt som jag gungande omkring hemma eller var ute på stan och gick. Det var rätt prövande emellanåt, men eftersom jag verkligen ville få amningen att funka fortsatte jag med allt mitt sjal-gungande och sjal-promenerande eftersom det var det enda som fick bebis att vilja ta bröstet.

   Om du vill testa det och vill ha lite coachning, hör gärna av dig igen så ska jag göra mitt bästa att ge några tips i den mån jag hinner!

 3. nu har jag läst allt om dina tips vid amningsstrul också. TACK <3 dottern är precis två månader och på kvällarna (inte alltid) har hon börjat krångla innan amningen. skriker och vrider sig. hon verkar så ledsen! när hon väl börjar suga verkar hon nöjd och hungrig. eller? ibland svårt att veta om hon verkligen är hungrig! skulle nog inte oroa mig så mkt om det inte var så att hon sedan brukar sova upptill 7 timmar innan nästa matning! men enligt bvc/vågen går hon stadigt upp i vikt så kanske ingen fara! det jag oroar mig för är att nappen skapat detta problem. MEN det händer ju bara på kvällen. OCH du skriver här om liknande strul så kanske hänger detta inte ihop med nappen alls då? vad är dina napp-erfarenheter? min hjälpmamma tyckte napp var ok efter ca 6-8 veckor, och eftersom amningen gick så bra.

  1. Hej!
   Det är inte alltid lätt att veta om de små är hungriga, trötta, gosiga eller vad det nu är!
   Man kan alltid erbjuda bröstet. Och är man orolig att barnet inte fått i sig tillräckligt brukar det gå att amma barnet i sömnen. Jag har sett det kallas ”dream feed” på engelska. Innan man själv somnar för natten kan man ta barnet till sig och amma för att fylla på lite extra inför natten – om man vill.
   Går ditt barn upp i vikt är detta dock troligen inget du behöver grubbla över (sen ska man komma ihåg att ammade bebisar efter några månader ofta har en så kallad ”amningspuckel” på BVC-kurvan. Alltså att kurvan planar ut. Det är normalt och inget man i normalfallet behöver oroa sig över. Om barnet skulle fortsätta att gå upp i vikt i samma takt som under de första månaderna skulle man snart ha en jätte till unge).
   Jag kan inte säga så mycket om napp. Jag vet att det sägs att nappen gott kan ryka om barnet har problem med viktuppgången och att nappen även kan skapa viss ”förvirring”. Dock sägs det också, som din hjälpmamma har sagt, att napp oftast funkar bra när amningen är etablerad.
   Så jag vågar inte säga något generellt eftersom jag faktiskt inte vet. De två av våra tre barn som har varit helammade det första halvåret har inte varit jätteförtjusta i napp. Barn nummer tre accepterade nappen under 1-2 månader, sedan spottade han ut den :-). Jag upplevde inte att nappen orsakade problem. Men det är ju bara min högst personliga erfarenhet.
   Om du inte har misstankar om allergi, sjukdom eller annat skulle jag nog tro att allt är som det ska! Amningskrångel på kvällarna då och då verkar faktiskt vara jättevanligt. Det är nog bara att ha is i magen och ta till de trick som funkar. Amma i sömnen eller amma ett barn som precis håller på att vakna från en tupplur är tips som verkar funka för väldigt många!

 4. jo, hon går ju upp i vikt som hon ska. precis, jag vill helst inte sluta med napp helt, den ger oss lite lugn och ro såklart och dessutom tycker pappan om den! – kanske för att ha en grej som han kan lugna med… men funderar på att kolla på klockan lite och kanske ta ut nappen i god tid innan nästa amning. och eventuellt skippa nappen på em/kvällen så jag har full koll på hungerstecknen. igår fick jag lirka ut nappen när hon blivit lugn och sen stoppa in bröstet – det gick bra! men ska dubbelkolla med min hjälpmamma igen också. BVC har bara gott att säga om napp känns det som. är glad att jag väntade så pass länge med napp iaf… TUSEN TACK IGEN

  1. Vad skönt att det gick att lugna med nappen och sen ge bröstet! Ja, napp kan verkligen vara en praktisk grej. Vi blev lite snopna när barn nummer tre bara dissade den efter ett par månader. Men nu slipper man vänja av med den i alla fall :-).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *