Det hade jag velat veta om amning

AMNING. Där var man, glad och gravid i nionde månaden – och utan koll på någonting överhuvudtaget.

Eller jo, lite koll hade jag. Trodde jag. BB-väskan var packad efter månader av research på internet och innehöll sådant som ett par gigantiska bindor, nättrosor för att hålla nämnda hygienartiklar på plats, kamera, laddare till kameran, toalettsaker, amningslinne, amningsbehå, papper om min blodgrupp, papper från mödravårdscentralen samt dillchips (mitt tillval).

Det hade jag velat veta om amning. Gravidmage.

Men amning hade jag ingen koll på – överhuvudtaget. Inte barnets pappa heller.  Vi fattade inte ens att vi var totalt okunniga.

Här ska jag berätta om vad jag inte visste då men som jag vet idag och som jag hoppas att andra ska få reda på. I tid, innan barnet ploppar ut! Om man önskar att amma sitt barn, alltså.

Mot slutet av texten radar jag upp de i mitt tycke bästa källorna till kunskap om amning, så häng kvar!

Det hade jag velat veta om amning. Glad höggravid kvinna i underkläder inomhus, två bilder.

Mina missuppfattningar om amning:

Innan jag fick barn tänkte jag, rätt diffust, att man dockar bebisen till bröstet och att bebisen nog sedan förstår hur den ska göra utifrån sina instinkter.

Går det ändå inte bra att amma är det väl mig det är fel på, tänkte jag. Jag hade förvisso hört talas om att bebisen ska ha ett ”tillräckligt stort tag” om bröstet. Men det ser väl BB-personalen till att fixa åt oss om det behövs, resonerade jag.

Oj, så fel jag hade, på alla punkter.

Jag föreställde mig också att mina bröst, rent fysiologiskt och beroende på arvsanlag, antingen kunde producera tillräckligt med mjölk till bebisen – eller inte. Om min förmåga räckte eller inte skulle visa sig. Det fanns antagligen en viss risk att min kropp inte skulle räcka till, tänkte jag, eftersom min mamma hade haft stora amningsproblem med mig och min bror på 70-talet. Hon åkte på mjölkstockningar och bröstböld, slet och våndades och övergick rätt snart till modersmjölksersättning på flaska.

Slutligen var jag på det klara med att de första dagarnas bröstmjölk kallas råmjölk och att den ”mogna”, vita, mjölken ”rinner till” efter några dagar. Så långt korrekt. Men av oklara skäl trodde jag att detta ”tillrinnande” i brösten skulle ske mer eller mindre per automatik och som när man öppnar en vattenkran. Skruvades inte vattenkranen på för fulla muggar tre till fem dagar efter förlossningen, med stänk åt alla håll, var det fel på min kropp.

Oj, fel här också.

Det hade jag velat veta om amning. Höggravid kvinna i underkläder, barn bredvid.

Så låg det till – egentligen!

Jag önskar att jag kunde resa tillbaka i tiden och berätta följande för mig själv och för min sambo:

Visst finns de som rent kroppsligt kan ha det besvärligt att bilda tillräckligt med bröstmjölk för helamning, till exempel till följd av sjukdom eller operation. Men i de flesta kvinnokroppar finns de fysiologiska förutsättningarna. Avgörande för fungerande amning är oftast helt andra saker, som bebisens sugteknik och hur mycket stöd och kunnig hjälp som man får.

Min förmåga att amma mitt barn hade heller ingenting att göra med det faktum att min mamma och fler med henne på 1970-talet fick sin amning pajad av de råd som gavs då. De generella råden, som dagens amningsexperter bestämt tar avstånd från, var till exempel att kvinnorna skulle amma sina spädbarn var tredje till var fjärde timme, väga bebisen före och efter amning och komplettera med exakt dos bröstmjölksersättning om vågen inte visade ”rätt”. Kvinnorna stressades, fick mjölkstockningar, minskad mjölkproduktion och många tvingades sluta amma tidigare än de hade velat.

Det hade jag velat veta om amning. Bebis ammar på BB, mamma äter dillchips.

Några till missuppfattningar

Detta med hjälpen från BB. Jag hade en förhoppning om att de skulle hjälpa oss att ”fixa” amningen under de tre dagar vi låg kvar. Och de ville och försökte nog. Men tyvärr var de tips som vi fick inte till särskilt mycket hjälp, inser jag i efterhand.

Råden var stundtals motstridiga och trots att personalen intygade att bebisens tag om mina bröst ”såg bra ut” blev mina bröstvårtor snabbt såriga och blodiga.

Jag stressade också upp mig över att det kom så otroligt lite ur mina bröst. Det tyckte jag mig se, dag tre på BB, när jag försökte klämma ut mjölk ur ena bröstet med hjälp av handen. Det kom en eller två droppar. Jag bad en sköterska klämma på mitt bröst åt mig och hon fick samma magra resultat.

”Det kan väl inte räcka?” frågade jag. ”Vad ska jag göra om det fortfarande inte kommer mer ur brösten när vi kommit hem?”

”Då får du ge lite ersättning”, sa sköterskan.

Vi köpte med oss ett paket modersmjölksersättning från sjukhusets apotek på vägen hem. Jag hade en dyster känsla av att detta inte skulle gå något vidare.

Det hade jag velat veta om amning. Mamma ammar bebis på BB.

Så här var det i själva verket:

Det vi inte förstod var att bebisens tag om mina bröst var för litet. Med sitt nätta grepp nötte hon svårt på mina bröstvårtor. Nu förstår jag att om det blir sår på bröstvårtorna och gör djävulskt ont är ett för litet bebistag om bröstet sannolikt boven. Men barnets tag om bröstet går att jobba med ända från början, gärna med praktisk vägledning från någon som är duktig på amning. Det gäller bara att inte vänta för länge med att få den där rätta hjälpen, det förstår jag nu.

Numera vet jag också att bebisens mage är pytteliten de första dagarna. Till en början är den bara stor som ett körsbär, ungefär. Inte konstigt att det inte kom ut så mycket när jag klämde på mina bröst där på BB! Det fanns inga jättemängder i brösten då eftersom det inte behövdes ännu. Dessutom hade jag och förmodligen inte BB-sköterskan heller någon koll på hur man faktiskt gör om man vill ”mjölka ut” mjölk ur brösten. Med fel handgrepp kommer inte många droppar. Här är en video om att handmjölka råmjölk.

Jag har även gjort en video som illustrerar hur små mängder bröstmjölk som det faktiskt handlar om de första dagarna: Video: Den första bröstmjölken (10 min).

Se även: Video om amningsteknik (11 min) och Bildserie: Bra position och stort tag.

https://babiesfirstlactation.files.wordpress.com/2013/08/newborn-stomach-small.jpg?w=624

Den vita, mogna, mjölken börjar inte heller flöda efter några dagar som när man öppnar en dammlucka, vilket jag hade fått för mig. Mjölken ”rinner till” gradvis och i allt större mängder när brösten stimuleras via täta amningar i början. Det går knappt att amma för mycket eller för ofta då ur bebisens och bröstens synvinkel.
Portioner med bröstmjölksersättning, som vi själva började ge i ren panik direkt efter hemkomsten, mättar lätt den lilla bebismagen och tar därmed bort viktiga tillfällen till stimulans av det system som förälder och barn tillsammans håller på att veva igång. Det gör att mjölkproduktionen får svårare att ligga i fas med barnets växande behov. Har man väl börjat ge ersättning kan det vara svårt att bli av med den. Inte för alla, men för oss var det definitivt så.

Läs: Lista: De 5 mest förvirrande sakerna om amning (och hur man begriper sig på dem).

Läs även: 22 skäl till att läsa på om amning innan du får barn.

Det hade jag velat veta om amning. Pappa, mamma och nyfödd bebis, ler och sitter i soffa.
Foto: Elliot Foxprince.

Hade vi vetat allt ovanstående hade vi nog haft is i magen med det första barnet, skippat ersättningen på vägen hem från BB, ammat på – och sökt hjälp omedelbart från sjukhusets amningsmottagning eller Amningshjälpen när behov uppstått.

Vill du läsa mer om mina amningserfarenheter och hur det gick med amningen när vi fick vårt andra barn, klicka här:

Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Slutligen: Jag skriver utifrån mina egna erfarenheter. Men det måste inte vara svårt att amma, det måste inte göra ont och man behöver inte nödvändigtvis vara påläst som en professor. Jag har vänner som inte har upplevt några amningssvårigheter att tala om trots att de haft ganska lite koll i förväg. För en räckte det med en uppmuntrande barnsjuksköterska som vid ett hembesök fem dagar efter förlossningen gav några lättbegripliga råd om hur bebisen skulle få hjälp att gapa stort.

En annan kompis som ville amma gick det också väldigt enkelt för. Jag tror att en stor del i hennes ”framgång” berodde på att hon till skillnad från mig har en mamma och en mormor med positiva amningsupplevelser. Deras goda erfarenheter gjorde att min kompis trodde på sin kropps förmåga istället för att tvivla på den.

Det hade jag velat veta om amning. Pappa håller i bebis, ler.
Foto: Elliot Foxprince.

Bra källor till kunskap om amning:

Vill du läsa på redan innan du får barn, vilket jag starkt rekommenderar, skippa helst de sajter där vem som helst får komma med råd, utan moderering från någon expert. Där kan finnas bra tips men också riktigt dåliga. Som ny i ämnet är det svårt att skilja dem åt. Välj gärna någon av de här kunskapskällorna istället:

Video: Bebis hittar bröstet på egen hand efter födseln (19 min)I videon berättar en av landets främsta amningsexperter om hur man kan få en optimal start på amningen redan från allra första stund.

Amningshjälpen
Ideell organisation med rådgivare, så kallade hjälpmammor, som är utbildade i amning. På sin fritid ger de råd till allmänheten via telefonsamtal, sms, mejl och Facebook. En del gör också hembesök. På webbsidan finns utöver kontaktuppgifter till hjälpmammor åtskillig informativ läsning. Titta på rubrikerna i grönt till vänster och välj ämne, till exempel ”barnets tag”, ”filmklipp”, ”lite mjölk” och så vidare. Titta också på det alfabetiska registret. Där finns massor att hämta.

Norska Amningshjälpen
Här finns videor, om än på norska, som bland annat visar amningsställningar och amningsteknik. Klicka på ”video”.

Sagogrynet
Blogg med hundratals pedagogiska och mycket kunniga inlägg om framför allt amning. Bara att börja plöja! Författaren är ”hjälpmamma” i Amningshjälpen och har fått pris för sin blogg.

Amning i vardagen
Bok med grundläggande och lättläst information för den som vill amma. Författare än Marit Olanders, en av landets främsta amningsexperter. Jag kan varmt rekommendera boken.

KellyMom
Gedigen källa till kunskap om amning, på engelska.

Amningshjälpens rådgivningsgrupp på Facebook
Du behöver ansöka om medlemskap i denna grupp. Där kan du ställa frågor till hjälpmammor, Amningshjälpens ideella rådgivare. Bara hjälpmammor får svara på inlägg.

Amningshjälpens slutna grupp på Facebook
Även här krävs godkännande för att vara med. I denna grupp kan du be om och själv ge amningsråd. Både ”vanliga” föräldrar och ”hjälpmammor” får göra inlägg. Kvaliteten på svaren kan alltså variera, men ger någon ett felaktigt svar brukar andra mer pålästa medlemmar påpeka det ganska snabbt.

Magpodden
Samtal, intervjuer och bilder om och kring bebisar och föräldraskap – lyssna gärna på detta samtal med amningsrådgivaren Susanne Gräslund om de ofta rätt enkla baskunskaper om amning som är bra att ha med sig.

Amningskurs för blivande föräldrar
En i mitt tycke fantastiskt bra kurs som Amningshjälpen erbjuder på många orter i landet. Fyra kurstillfällen om drygt två timmar vardera. Ger grundläggande kunskaper och förebygger amningsproblem. Klicka på länken så ser du var och när kursen ges. Den är gratis på några orter i landet. Ta med eventuell partner om du kan, det underlättar enormt att partnern också är insatt.

Not. Det här blogginlägget har faktagranskats av Susanne Gräslund, Amningshjälpen.

Det hade jag velat veta om amning. Pappa gosar med liten bebis.

Om amning på babybaby.se:

Amma eller pumpa på jobbet – här är dina rättigheter
Pumptips till dig som ammar och jobbar

Byta bröst – ett sätt att öka mjölkproduktionen

Lista: De fem mest förvirrande sakerna om amning (och hur man begriper sig på dem)

Video: Bebis hittar bröstet på egen hand efter födseln (19 min)

Video om amningsteknik (11 min)

Video on breastfeeding technique (11 min)

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)

Bildserie: Bra position och stort tag

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Video: Aktiv amning, 4 knep för mer mjölk i bebismagen (7 min)

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akut-tips!

 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

Video: Amma liggande (9 min)

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Mjölkstas!

Video: Handmjölkning (5 min)

Video: Bröstkompressioner (2 min)

Video: Hamburgergreppet (3 min)

Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Amning och ont i ryggen – mina åtta bästa tips för skönare amning

Video: Toa-amning (amning the true story, 1)

Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Amma mer och tilläggsmata mindre – här hittar du pepp och supertips

Caroline: ”Så började vi helamma igen”
Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Amningsbilder som ljuger
Stöd Amningshjälpen

Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!

Varför stressen i förlossningsvården pajar amningen – och varför detta är viktigt
Nyblivna föräldern Maria om amning i förlossningskrisen: Jag grät av stress

Serie om tveksamma amningsråd:

Amma på samma bröst två gånger på raken – bra amningsråd?

Serie om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:
När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)
Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)

Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:

Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947

Norah, om att amma 1973

Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973

Om mina egna erfarenheter av amning:

Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 3
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 4
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 5

Empati kan inte ersätta amningskunskap
Jag störde mig på ammande mammor
Varför jag ammar ett barn som inte är bebis
Video: Därför ammar jag min tvååring (2 min)
Två barn vid bröstet! Om att amma syskon i olika åldrar
Trebarnsmamman Lisen ammade på stranden: ”Ingen sa någonting”

6 reaktioner på ”Det hade jag velat veta om amning”

 1. Jag tycker att först och främst ska man vända sig till någon amningsmottagning och inte amningshjälpen. Amningshjälpen får ej ge medicinsk rådgivning och väldigt många frågor ligger på gränsen till det medicinska.
  För det andra, så är Amningshjälpen, låt oss vara ärliga, amatörer. För att bli en hjälpmamma krävs ingen gedigen utbildning, att skriva provet hemma och att skicka in är knappast kvalitetssäkrad utbildning.
  För det tredje så har hjälpmammor inget ansvar, om deras rådgivning är felaktig finns inga påföljder.
  Jag har hört att många blir hjälpta av hjälpmammor men jag har också hört historier som säger det motsatta. Och jag vet att det finns mycket stort och genuint engagemang där, vilket jag såklart respekterar.
  Men min främsta invändning är just att man borde vända sig till professionella.

  1. Tack för din kommentar! Har man problem med amningen är det jättebra om man har en amningsmottagning att vända sig till! I mitt tredje och senaste inlägg skriver jag om mina positiva erfarenheter av amningsmottagningen där jag bor. Vill man däremot ha information i förebyggande syfte, för att om möjligt slippa problem, är till exempel Amningshjälpens amningskurs och webbsida superbra resurser, vilket jag ville tipsa om. Amningsmottagningarna finns ju där för att hjälpa till vid problem, inte för att informera i förväg. I det här inlägget ville jag framför allt skriva om det jag själv hade velat veta innan vårt första barn kom.

 2. Heja!
  Jag om någon vet ju vilka bra råd du har att dela med dig av!

  Jag gick ju amningskursen på din inrådan, men det var ändå trixigt att komma igång rätt. hade jag varit pigg, frisk och inget annat för mig så hade det knske varit en annan sak, men när amningen skulle igång var jag tröttare, sjukare och hade mer ont än jag någonsin upplevt tidigare. Och då kanske man glömmer det där med att man inte ska ha handen på bebisens huvud utan låta det vika på armen, osv osv. Jag var helt besatt av ”rätt tag” och bad fem olika BM på BB kolla eftersom det gjorde ont på höger bröst. Alla sa att det såg bra ut. Och taget kanske var bra, men jag höll henne inte rätt. Inte förrän två veckor senare på Amningscentrum blev det helt rätt och fick dessutom förklaringen i en infektion i höger bröst som syntes redan på BB (”det där är nog ingenting”).

  Jag skulle vilja att kursen var ännubmer praktisk, att man fick öva öva öva med händer, armar, mikroförflyttningar i sidled osv med riktigt tunga dockor, eller en lånad bebis. För när man väl sitter där med det dyrbaraste man har så är man inte så kaxig…

  Ammar fortfarande efter sex månader, väldigt stolt över det trots tuff start.

  Hejarop och lyckospark i baken på dig!

  1. Stort och varmt tack för din kommentar! I nästa inlägg ska jag skriva ännu mer om vad som verkligen hjälpte mig att komma igång med amningen när jag fick mitt andra barn. Amningsmottagningen på sjukhuset var verkligen till stor hjälp då. Jag fick också hembesök av en ”hjälpmamma” från Amningshjälpen, samt telefonsupport. Trots att jag hade gått förberedande kurs, som du, och hade läst på massor behövde jag ändå den där oerhört praktiska hjälpen, från riktiga proffs. Härligt att det gått som du velat med amningen trots er jobbiga start!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *