I bilder: Så byggde vi en jättestor säng för hela familjen (bästa vi gjort!)

BILDEXTRA! För fem år sedan snickrade vi ihop en stor säng, 250 centimeter bred. Som vi har älskat vår jättesäng! Vår säng för samsovning blev precis så härlig som vi hade fantiserat om.

I det här blogginlägget visar jag bilder på vårt säng ifall någon är sugen på att med enkla medel skapa en egen megasäng. Finns plats och önskan kan sängen absolut göras större än vår är. Nu när vi är fem i familjen önskar jag faktiskt att sängen hade varit ännu lite större. Var ska man krångla in sig här nedan, till exempel? Säg det.

Säng för samsovning. En vuxen och tre barn sover i säng.

Det finns säkert massor med bra sätt att bygga stor-säng på. Förmodligen finns sätt som är smartare än vårt och säkerligen finns sätt som ger en snyggare säng. Men så här gjorde vi!

Ps. Längst ned i blogginlägget ska jag rada upp plus och minus med att ha en gigantisk säng (ja, det finns nackdelar). Och så blir det länkar om säkerhetsaspekter vid samsovning med bebisar. Och javisst, ja – vår jättesäng knoppade av sig med tiden vilket resulterade i ytterligare en säng som sitter ihop med jättesängen. Mer om det nedan!

Så byggde vi en jättestor säng för hela familjen – och detta hände sedan (och så bäddar vi jättesängen):

Säng för samsovning. Barn sover i spjälsäng med öppen sida, lik en bedside crib.

Det första året sov vår förstfödda så här, i en spjälsäng där en långsida tagits av och resten surrats fast vid vuxensängen. Men vi märkte med tiden att alla blev gladare när lillan sov mellan oss, i vuxensängen. Den var 140 centimeter bred så det blev lite trångt.

Säng för samsovning. Bygge av säng, man i keps sitter på golvet med en ribbotten.

På sommaren skulle svärmor komma på besök. Då gjorde vi slag i saken: 140-sängen skulle bli svärmors gästsäng, själva skulle vi snickra ihop en jättesäng. Vi hade pratat om det ett tag. Jag ville kunna gosa med ettåringen om natten men slippa trängas. Min sambo har sedan barnsben drömt om att ha en gigantisk säng.

Säng för samsovning. Man bygger, bebis sitter i barnstol och ser på en dator.

Jag hade skissat på en väldigt enkel konstruktion där sängen fick komma upp från golvet någon decimeter eftersom jag inte ville lägga madrasser direkt på golvet. Låg fallhöjd = bra med barn!

Vi utgick från rummets storlek och storleken på Ikeas tjockaste skummadrasser. Sängen kom att bestå av två skummadrasser bredvid varandra: En 90 centimeter bred, en 160 centimeter bred.

Summa: En 250 centimeter bred säng. Fler byggdetaljer längre ned.

Säng för samsovning, litet barn sover i jättesäng.

Så här blev det. Notera den snygga mörkläggningsanordningen i fönstret. Vi skulle skaffa rullgardin, men det blev inte  av.

Säng för samsovning, litet barn sover på rygg.

Matchande lakan hade vi inte heller. Och har fortfarande inte. Men det var framför allt funktionen som styrde när vi byggde sängen, en längtan efter att sova tillsammans men ändå ha utrymme. En lillebror fanns i magen vid denna tidpunkt också.
Obs, här hade vi koll på lillan, men när hon sov ensam placerade vi henne långt bort från glipor och kuddar för säkerhets skull och på natten sov hon mellan oss utan en massa kuddar, som annars kan utgöra en kvävningsrisk för små barn.

Säng för samsovning. Våningssäng där två barn sitter.

Två år senare! Lillebror som låg i magen sitter här till höger i bilden – ovanpå en extrasäng som vi kom att utöka jättesängen med. Jättesängen syns lite i nederkant i bilden. Den mindre ”extrasängen” uppe på väggen var tänkt för storasyster, men hon har faktiskt inte sovit så mycket i den.

Jag har inga bilder på bygget av ”extrasängen”, men nedan syns hur  ”storsängen” är hopsatt:

Säng för samsovning. Grunden, med bräder och ribbottnar.

”Storsängens” bas är fyra reglar som ligger parallellt på golvet. Jag har för mig att vi satte mjuka tassar under reglarna för att undvika skrapmärken på golvet, men jag minns inte riktigt. Reglarna är två meter långa, alltså standardlängden för en säng.

Ovanpå reglarna ligger tre ribbottnar. Dessa har bredden 80 centimeter, 80 centimeter samt 90 centimeter. Totalt: 250 cm.

Säng för samsovning. Ribbotten och sida på sängen.

Mot de yttersta reglarna sitter en rejäl och hög bräda fastskruvad på varje sida, se ovan och nedan. Detta är för att hålla ihop hela alltet, så att inte madrasserna glider iväg.

Brädan går nästan ända upp till madrassens övre kant. Jag ville inte att brädan skulle vara högre än madrassen. Då finns risk att man gör illa sig mot brädan när man vill åla ur sängen mitt i natten för att gå på toa, till exempel, tänkte jag.

Säng för samsovning. Ribbotten och sida på sängen.

Så här ser det ut på andra sidan. Det finns lite utrymme mellan sängkanten och elementet på väggen. Elementet har vi i princip alltid avstängt, det är varmt i rummet och lägenheten ändå.

Säng för samsovning. Ribbottnar och reglar.

Vi har inte brytt oss om att skruva fast ribbottnarna på särskilt många ställen. Det sitter ett par skruvar i reglarna vid varje kortända, men i övrigt ligger ribbottnarna bara på reglarna.

De vertikala reglarna som syns är de som håller upp ”extrasängen” som vi gjorde åt storasyster. De behövs inte för ”storsängen”.

Säng för samsovning. Undersida på våningssäng.

Så här ser ”extrasängen” ut underifrån, förresten. Även detta är en enkel konstruktion med reglar och ribbottnar. Denna säng är lika lång som storsängen är bred, det vill säga 250 centimeter. Här finns en ribbotten i sin fulla längd samt en avkapad snutt på en halvmeter.

Säng för samsovning. Sängbygge sett ovanifrån.

Jag specialbeställde skummadrass till extrasängen. Det blev en vanlig 90×200-madrass samt en extrasnutt på 90×50 centimeter. Skummadrasserna fick lufta sig i ett par månader i källaren för att om möjligt vädra bort en del kemikalier. Ovanpå skummadrasserna har vi haft ett par tunnare bäddmadrasser. Just nu ligger där en extramadrass, då far i huset ofta sover i extrasängen numera och tycker att den understa madrassen är för tunn.

Säng för samsovning. Reglar och ribbottnar.

Okej, men hur sjutton bäddar man en gigantisk säng, då? Och hur får man in och ur madrasserna? Att avlägsna madrasserna från storsängen är bökigt. Det gör vi så sällan vi kan. Ibland kan man vilja dammsuga mellan ribbottnarnas spjälor med det lilla dammsugarmunstycket och då måste madrasserna bort. Sängkonstruktionen, däremot, den står där den står!

Säng för samsovning. Madrass, hand håller i handtag i den.

En grej som är väldigt bra med de här madrasserna är att de har handtag. Det underlättar enormt vid förflyttning av madrasserna.

Säng för samsovning. Man placerar madrass i sängen.

Här är 90-madrassen på väg in i sängen. Obs! Man får inte kliva på ribbottnarna förutom där de vilar på reglarna. Om man kliver fel går de tunna brädorna lätt sönder (jag har lyckats paja en).

Säng för samsovning. Man drar in madrass genom dörren.

Och här kommer 160-madrassen.

Säng för samsovning, med madrasser på plats.

Madrasser på plats. Kermit pustar ut. Observera att vi har en balkong utanför fönstret. Säng + säng + fönsterbräda ger utlopp för en väldig klätterlust hos de små. Hade vi inte haft en balkong utanför detta fönster hade vi inte placerat sängen så här. Fönsterbrädan håller än efter otaliga klättringar, konstigt nog.

Säng för samsovning. Närbild på skummadrass med dragkedja.

Tips om du har små barn och madrasserna har en dragkedja, som denna madrass har: Placera dragkedjan så att den ligger uppåt i sängen. Då är det enkelt att bara dra upp dragkedjan och avlägsna det översta tyglagret i madrassen ifall det blir en rejäl kissolycka eller annan olycka.

Har man dragkedjan placerad uppåt behöver man inte ta ut hela tjocka madrassen ur sängen utan skalar bara av det översta tyglagret och tvättar det i tvättmaskinen.

Säng för samsovning. Madrasser med kisskydd ovanpå.

Jag har ett tunt överdragstyg till varje madrass, sådana där med resår i kanterna. Nästa lager blir sådana där plastade små lakan för att stoppa kiss. Jag tycker inte att de stoppar väta något vidare. Om någon har förslag på bättre alternativ, kanske även ur kemikaliesynpunkt, tas de tacksamt emot. Dessutom får man ha lite tur om barnet råkar kissa precis där kisskydden ligger. Med en stor säng finns mycket manöverutrymme i sömnen för en liten person.

Säng för samsovning. Ögla i madrasskydd.

Nästa lager: Ett madrasskydd med öglor i hörnen, även det från Ikea.

Säng för samsovning. Madrasskydd ligger över nästan hela sängen.

Jag köpte två sådana här madrasskydd, klippte i det ena på längden och sydde ett stort madrasskydd med mått som passar sängen.

Säng för samsovning. Barn kliver på fönsterbräda i bakgrunden.

Puh! Nu ska underlakanet på. Först vill bara…

…en liten familjemedlem ”hjälpa till” med bäddningen.

Förut hade vi ett jätteunderlakan som jag hade sytt ihop av två lakan. Jag sprättade och var väldigt omsorgsfull när jag sydde så att man inte skulle känna av skarven i lakanet. Efter ett par års idog användning gick det lakanet dock sönder. Det hade nyttjats till max. Nu har vi två lakan som ligger omlott. Inte optimalt, eftersom lakanen lätt korvar sig och glider isär. Men symaskinen har hakat upp sig och… ja, det får bli så här just nu.

Båda sängar bäddade! Närmast kameran syns en vit liten träbänk som står där som fallskydd så att barn inte ska trilla ur sängen om natten. Så här slätt och fint ligger lakanen i cirka två sekunder…

…som ni säkert förstår.

Sängen sedd från fönstret.

I vår förra lägenhet (sängen har flyttat en gång) hade vi även en bokhylla som fallskydd. När lillebror, han i mitt knä med böckerna, var bebis låg han i ett babynest mellan bokhyllan och mig, utan tjocka täcken eller kuddar nära.

Böckerna tog man in och ut från andra sidan. På bokhyllans baksida, mot sängen, fäste jag en skiva som jag målat vit. Bokhyllan skruvades fast i säng och vägg. Här skulle ingen få en bokhylla i huvudet mitt i natten eller kilas fast mellan säng och hylla.

För- och nackdelarna med en megasäng till hela familjen?

Fördelar med en jättesäng:

 • Det här är mysigt som sjutton om man gillar att sova med barnen men ändå vill ha lite utrymme. Man kan ofta hitta en ”ledig” hörna i sängen nattetid om man vill sova lite för sig själv.
 • Detta är inte bara en säng, det är ett äventyrsland, en hoppborg och – ja, allt man kan önska sig. Våra barn älskar denna säng. Alla barn älskar den, i synnerhet sedan extrasängen hamnade uppe på väggen och blev som en hoppramp ner till storsängen. Att hoppa i sängen går rent praktiskt utmärkt. Det är tjocka skummadrasser det handlar om, inga resårbottnar där saker kan gå sönder inuti. Barnens vänner går direkt till sängen när de kommer hem till oss eller bönar och ber om att få leka i den redan innan de kommit innanför dörren. Precis som att alla ville leka med en på 80-talet om man hade en Commodore 64-dator.

 • Att ha en gemensam säng betyder att man slipper nattvandringar mellan rum. På det här sättet är alla på samma ställe från början.
 • Vi har fått rätt bra med sömn på detta vis under dessa bebis- och småbarnsår. Tror jag, i alla fall. Att behöva gå upp på natten till en annan säng i samma rum eller till sängar i andra rum hade nog stört min nattsömn betydligt mer än vad detta sovarrangemang har gjort. På det här sättet har vi ofta kunnat trösta barn som vaknat till utan att någon av de inblandade riktigt vaknat helt och hållet. Men det är klart, både jag och min sambo har begåvats med en förmåga att kunna somna om lätt. I alla fall om vi slipper det sömnstörande momentet att kliva upp ur sängen. Det underlättar nog.

Nackdelar med en jättesäng:

 • Man stör varandra emellanåt. Det går inte att komma från. När barn nummer två kom blev storasyster ofta störd i sömnen nattetid. Eller: de två störde varandra. När de vid några tillfällen skrek i stereo i storsängen mitt i natten undrade jag vad sjutton vi ställt till med. Lillen ville ammas och storasyster ville ligga i min famn samtidigt och det var svårt att få till. Men allting lugnade sig. Jag har sedan dess upplevt att våra barn blivit ganska ”härdade”. De har snarkat vidare där i storsängen, helt oberörda, trots att något syskon varit vaket mitt i natten och fört oväsen.

 • Ibland känns det konstigt nog trångt trots att man tyckte att man byggde en gigantisk säng.

 • Att sängen är så låg är väldigt inbjudande för små människor med ofta smutsiga strumpor. Man behöver ju inte kravla sig upp på sängen, man bara kliver rakt in i den. Och att vår tvådelade sängkonstruktion är ett äventyrsland och en hoppborg, det har sina avigsidor. Efter att ungarna och deras grannar hoppat som galningar i sängen kan den vara full med sand och grus. Då drar vi fram minidammsugaren och kör över lakanen. Är man känslig för skräp i sängen ska man kanske inte ha just en sådan här säng. Eller så får man ha strikta ordningsregler för den.

 • Ibland upptäcker man att man lagt sig på en legobit. Eller en leksaksbil. Eftersom sängen är så inbjudande händer det att barnen tar med leksaker dit. Vi försöker att ha en regel mot hårda leksaker i sängen eftersom det inte är skönt att råka lägga sig på en grävmaskin i mörkret.
 • Det är svårt att bädda sängen snyggt och prydligt eftersom den är stor och rummet, i alla fall i vårt fall, är litet. Man har ont om manöverutrymme att bädda. Det är inte ens lönt att försöka, med tanke på detta och på allt lekande. Vår säng är alltid obäddad.

Nu är våra barn sex, fyra och två år gamla. Sängen är lika älskad som alltid. Vårt äldsta barn vill somna bredvid någon av oss föräldrar i den stora sängen men sover numera i sitt eget rum resten av natten (vi bär över henne). Hon valde detta när hon tyckte att småbrorsorna bökade runt lite för mycket när hon ville sova. En fyraåring och en tvååring är gärna som små propellrar i sängen, ni kanske har egna propellrar därhemma och vet vad jag pratar om?

Min sambo sover ofta i ”överslafen” numera på grund av alla nattliga rörelser hos småkillarna. Han känner att han inte riktigt får plats. Jag och småkillarna sover i storsängen. Jag trodde verkligen inte att jag skulle tänka så här, för jag trodde att vi tog i med god marginal en gång i tiden. Men jag önskar att vår säng vore lite större.

Samsovning, lästips:

Socialstyrelsens information är att bebisar under tre månader sover säkrast i egen säng. Här skriver Socialstyrelsen om det. På samma sida hittar du också en länk där du kan ladda ned broschyren ”Minska risken för plötslig spädbarnsdöd – sex råd till dig som förälder”. Jag har gjort en intervju med en representant för myndigheten i ämnet här: Svar från Socialstyrelsen.

Längst ned i nämnda blogginlägg finns länkar till texter om det som kallas för säker samsovning. En engelskspråkig text som ger tydliga tips är denna, från University of Notre Dame i USA.

Här är också en intervju från denna blogg om vad en brittisk expert har att säga om samsovning och amning: Sova med bebisen bra för amningen. I vår familj har det ammats, och ammas fortfarande, mycket. Det har varit viktigt för oss och då underlättar det verkligen att ha barnet/barnen nära. Men vi hade samsovit ändå. Vi började redan med första barnet och hon hade slutat amma för länge sedan när vi byggde vår jättestora säng.

Hur sover ni?

Hej då!

Ps. Om någon skulle undra hur vi lyckats få så många barn när vi konstant har barn mellan oss på nätterna så är svaret: Utdragbar soffa i vardagsrummet! Perfekt de kvällar man inte somnar när barnen gör det och kan lirka sig ur deras grepp.

Om amning på babybaby.se:

Amma eller pumpa på jobbet – här är dina rättigheter
Pumptips till dig som ammar och jobbar

Byta bröst – ett sätt att öka mjölkproduktionen

Lista: De fem mest förvirrande sakerna om amning (och hur man begriper sig på dem)

Video: Bebis hittar bröstet på egen hand efter födseln (19 min)

Video om amningsteknik (11 min)

Video on breastfeeding technique (11 min)

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)

Bildserie: Bra position och stort tag

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Video: Aktiv amning, 4 knep för mer mjölk i bebismagen (7 min)

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akut-tips!

 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

Video: Amma liggande (9 min)

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Mjölkstas!

Video: Handmjölkning (5 min)

Video: Bröstkompressioner (2 min)

Video: Hamburgergreppet (3 min)

Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Amning och ont i ryggen – mina åtta bästa tips för skönare amning

Video: Toa-amning (amning the true story, 1)

Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Amma mer och tilläggsmata mindre – här hittar du pepp och supertips

Caroline: ”Så började vi helamma igen”
Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Amningsbilder som ljuger
Stöd Amningshjälpen

Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!

Varför stressen i förlossningsvården pajar amningen – och varför detta är viktigt
Nyblivna föräldern Maria om amning i förlossningskrisen: Jag grät av stress

Serie om tveksamma amningsråd:

Amma på samma bröst två gånger på raken – bra amningsråd?

Serie om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:
När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)
Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)

Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:

Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947

Norah, om att amma 1973

Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973

Kvinna har liten bebis mot sin axel, utomhus.
Foto: Elliot Foxprince.

Om mina egna erfarenheter av amning:

Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 3
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 4
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 5

Empati kan inte ersätta amningskunskap
Jag störde mig på ammande mammor
Varför jag ammar ett barn som inte är bebis
Video: Därför ammar jag min tvååring (2 min)
Två barn vid bröstet! Om att amma syskon i olika åldrar
Trebarnsmamman Lisen ammade på stranden: ”Ingen sa någonting”

6 reaktioner på ”I bilder: Så byggde vi en jättestor säng för hela familjen (bästa vi gjort!)”

 1. Åh jag hoppades att du skulle skriva om sängen! Var det med balkongen utanför för att barnen i värsta fall skulle kunna ramla ut genom fönstret? Vi har för litet sovrum sen vi flyttat för en sån härlig säng men har iaf den in mot ena väggen nu vilket jag tycker gör så stor skillnad! Dels känns det mysigare på något sätt och så kan barnet ligga långt in. Benen tog vi av för några månader sen. Tur det eftersom hon ramlade av sängen för ett par dagar sen… (Det gick bra ?) här sover pappan ofta på soffan (tills vi får en extrasäng igen) eftersom både jag och barnet störs av honom ibland och han ändå måste gå upp så tidigt. Jag tänker att det är en begränsad tid och sömn är prio 1 just nu. Vi har iaf också en utdragbar soffa haha.

  Tack för en toppenblogg som vanligt! ?

  1. Hej! Ja, barnen skulle ju i värsta fall kunna trilla ut genom fönstret. Det är många våningar ner till marken, så det känns skönt att balkongen är där som buffert. Hade vi bott på allra längst ned i marknivå hade det ju inte varit lika akut. Tack för uppmuntrande ord om bloggen! 🙂

 2. Tack för toppentips på sängbygge!
  Vi spontanade ihop en 270-säng när dottern var runt halvåret, nu är hon tre och lillasyskon är beräknat till oktober. Vi tröttnade på ihopbygget då det hade lite problem med glipor här och var så tillbyggnaden åkte ut. Men nu jagar jag inspiration för ett mer planerat bygge ?

  Ang tips på kisskydd: kurad ullfilt! Inga kemikalier, står emot väta och är självrenande.

 3. Hej! Fantastisk blogg du har :-)! Med första barnet hade vi först spjälsäng bredvid vår säng och var ganska duktiga med att lägga dit lillen (en kombination av att ”det är så det ska vara” och rädsla för att somna med barnet bredvid sig i sängen) även fast han egentligen aldrig sov särskilt bra i den. Med andra barnet har vi ett babynest, men det blev trångt med två vuxna och ett babynest så ingen sov särskilt bra, och nr 1 (nu tre år) rymdes knappt när han kom. Så vi tog helt enkelt bort spjälsängen och köpte en till resårbotten, vi har satt ihop allt med skruvtvingar så de inte glider isär. Mannen har hittat stora lakan på eBay som vi ska beställa. Vi trivs otroligt bra, vi har plats att sova, bebisen ligger i sitt babynest och när treåringen kommer får han stanna istället för att nån går tillbaka med honom. Vi sover bättre allihopa! Har tänkt tanken flyktigt tidigare, men det var när jag läste detta inlägg som jag insåg att man inte behöver krångla till det och att man inte behöver ett gigantiskt rum. Tack för inspirationen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *