Amma på samma bröst två gånger på raken – bra amningsråd?

AMNINGRÅD. Rätt ofta på nätet ser jag att föräldrar uppger att de fått det här amningsrådet, från BVC eller från andra föräldrar, när deras bebis inte går upp så fort i vikt:

”Amma två gånger på samma bröst, så att det blir mer fet mjölk”.

Eller så uttrycks det så här: ”När du ammar, börja med det bröst du senast slutade med. Då får bebisen mer av den fetare mjölken.”

Jag ställer mig lite undrande till om det här verkligen är ett bra råd till föräldrar som vill se mer stigande tillväxtkurvor hos en liten bebis. I det här blogginlägget försöker jag förklara vad jag menar kan bli problematiskt – och får en expertkommentar på slutet av Mia Westlund, en av landets främsta amningsrådgivare.

Här och här finns ytterligare två texter från denna blogg på temat ”tveksamma amningsråd”.

Detta blir en lång text, men jag hoppas att ni håller ut för det kommer massor med intressanta fakta i den, saker som ni kanske inte hade en aning om!

Tanken bakom rådet om att amma från samma bröst två gånger i rad är denna, som jag förstår det:

Precis i början av ett amningstillfälle, i synnerhet om bröstet är mycket spänt och välfyllt, är mjölken som kommer ut förhållandevis rik på mjölksockret laktos och förhållandevis fattig på fett. Detta är fakta. Denna mjölk som kommer allra först kallas ibland ”förmjölk”.

Under amningstillfället sjunker successivt andelen laktos i mjölken. Andelen fett ökar samtidigt. När bröstet efter en stunds amning känns mjukt och ”utsuget” är fetthalten i mjölken alltså förhållandevis högre än precis i början.

Ju mer ”tömt” bröstet är, desto fetare är mjölken som kommer ur bröstet. Fetthalten kan variera rätt mycket både under ett amningstillfälle och under loppet av ett dygn. Vill du för skojs skull nörda in dig på detta finns text här, på engelska, från trovärdiga amningssajten Kellymom. Där hänvisas till forskning som visar exakt hur många kalorier och gram som bröstmjölk kan innehålla vid olika tidpunkter under ett amningstillfälle och under ett dygn.

Men grejen är att detta är inget som den ammande överhuvudtaget behöver bry sig om! En något lägre fetthalt i mjölken under vissa stunder på dygnet kompenseras med en högre fetthalt under andra stunder. All mjölk är lika bra och det hela jämnar ut sig. Kroppen och bebisen sköter detta utan att man behöver tänka på det. I de allra flesta fall, åtminstone.

Det tillfälle då man kan behöva bry sig om mjölkens varierande sammansättning under dygnet är om man har överproduktion av bröstmjölk.

Har man hela tiden högt tryck i brösten och bebisen sällan kommer åt den lite fetare mjölk som mjuka och slappa bröst ger från sig – ja, då kan det leda till att bebisen konsekvent får lite av en ”laktos-överdos”. Det kan leda till att bebisen får det jobbigt med magen, bland annat. Viktuppgången kan också påverkas. Vill du veta mer och läser engelska finns intressant text här. Bra text på svenska om överproduktion finns här, på Sagogrynets blogg.

Man kan få bukt med överproduktion genom att blockamma.

Att blockamma innebär att man ammar från samma bröst flera gånger på raken under några timmar. Man ammar inte mer än man annars hade gjort, man väljer bara att hålla sig till ett bröst under ett tidsblock på exempelvis fyra timmar. Efter fyra timmar med ett bröst byter man till fyra timmar med det andra bröstet. Och så fortsätter man med denna rutin.

Detta gör man vanligen under en begränsad tid, i syfte att skapa mer balans i systemet.

När ett bröst ”lämnas ensamt” i många timmar kommer det till slut att bli mer spänt än det annars hade blivit.

Och ju spändare ett bröst är, desto starkare signaler skickar det till kroppen om att dra ner på mjölkproduktionen. Jag har försökt förklara detta samband i denna text. Mjuka och ”tomma” bröst säger åt kroppen att öka mjölkproduktionen. Fulla och spända bröst säger åt kroppen att minska mjölkproduktionen.

Att enbart amma på ett och samma bröst under ett antal timmar och sedan amma enbart på det andra bröstet under ett antal timmar är en välkänd metod att minska den totala mjölkproduktionen. På sikt, om man genomgående ammar på det viset.

Vill man öka mjölkproduktionen och få mer mjölk i bebisens mage så att bebisen ökar mer på kurvorna är det generella expertrådet istället: Byt bröst ofta!

”Switch nursing” kallas denna metod på engelska. Det är enkelt, inget komplicerat alls:

Så fort bebisen självmant släppt bröstet eller övergått till att mest bara småsnutta/halvsova – erbjud bebisen det andra bröstet. Avbryt inte en bebis som suger och klunkar aktivt. Men pågår inget aktivt sugande och sväljande kan du alltså med fördel lösgöra bebisen och byta sida. Och så kan du byta bröst så här, fram och tillbaka, så många gånger som du och bebisen vill. Läs och se mer här: Video: Aktiv amning, 4 knep för mer mjölk i bebismagen.

Att byta bröst fram och tillbaka på detta vis är en välkänd och effektiv metod att öka mjölkproduktionen.

Att istället ha en rutin att amma två gånger i rad på samma bröst är snarast en mild form av blockamning, som jag ser det. Därför ställer jag mig frågande till om detta verkligen är ett så vettigt råd till ammande – såvida den ammande inte har överproduktion, förstås, och vill få ned mjölkproduktionen.

Jag tror att jag förstår hur man tänkt sig – att det skulle bli förhållandevis mer fet mjölk i bebisens mage om man börjar amma på ett redan mjukt och ”utsuget” bröst. Men vad händer med det andra bröstet under tiden? Det kommer ju i samma veva att bli lite mer fullt än det annars hade blivit. Även om man kanske inte märker det så tydligt kan det ändå bli resultatet. Och upprepas detta kan det alltså på sikt dämpa mjölkproduktionen istället för att öka den.

Och här kommer det allra viktigaste i sammanhanget: Det är inte fetthalten i en förälders modersmjölk som har någon väsentlig betydelse för barnets tillväxt. Det är mängden mjölk i magen som är viktig! Mer mjölk i bebisens mage = barnet växer mer.

Så här skriver Kellymom, översatt av mig (forskningsreferenser finns i den länkade texten):

”Forskningen visar att bebisens mjölkintag (mjölkvolymen, inte mängden fett i mjölken) är det enda som har ett samband med tillväxt hos helammade barn. Som vi har noterat förut kan den genomsnittliga fetthalten hos människors mjölk variera kraftigt. Men fetthalten har inte visat sig ha någon signifikant betydelse när man beräknar bebisars totala energiintag eller viktuppgång.”

Mia Westlund, hjälpmamma i Amningshjälpen, barnmorska och internationellt certifierad amningsrådgivare (IBCLC), instämmer. Hon säger:

”Vanligen handlar barnets tillväxt om mjölkvolym, inte om fetthalt! En liten bebis som inte ökar i tillväxt på önskvärt sätt behöver vanligen mer mjölk i magen.”

Men det finns tillfällen, tillägger Mia Westlund, då det inte är problematiskt att ge samma bröst två gånger i rad – även om bebisen egentligen behöver mer mjölk i magen.

”Säg att bebisen åt mycket kort, tog en kort paus och sedan vill till bröstet igen. Då kan man fortsätta på samma bröst om man vill.”

Fler tips för mer mjölk i magen:

Amma ofta, jobba på att få en fungerande amningsteknik (tips finns här, här och här), skippa tröstnapp, försök skippa amningsnapp om det går, gör bröstkompressioner (se bild ovan), se till att bebisen håller sig vaken och ammar aktivt mellan varven. Be om hjälp och stöd så att du får chans att öva på amningen i lugn och ro.

Slutligen: Visst är det möjligt att det finns föräldrar som upplever att amningen funkat bättre och barnet gått upp mer i vikt sedan de började att systematiskt amma från varje bröst två gånger i rad.

Men kanske är det så att en del av dessa föräldrar faktiskt ovetande haft överproduktion av bröstmjölk och därför fått goda resultat av ”blockamningen”? Jag vet inte, jag funderar bara utifrån egna erfarenheter. För mig dröjde det länge innan jag fattade att mina bröst, särskilt det ena, lätt kan triggas till överproduktion. Det var den tidigare nämnda texten från Sagogrynets blogg som till slut fick mig att lägga ihop två och två.

Ps 1. Fetthalten i mjölken kan inte påverkas av vad man själv äter. Även det visas i forskningen. Sammansättningen av olika typer av fetter kan variera något beroende på vilka fetter man har i maten, men andelen fett i bröstmjölken förblir densamma.

Ps 2. Ammar du kanske bara från ett bröst? Det är faktiskt inte så ovanligt att bara amma från ett bröst, jag vet rätt många som har gjort det och som har helammat utan problem. Jag gjorde det själv ett bra tag med barn nummer två på grund av strul med det andra bröstet och bebisen fortsatte att vara en liten Michelingubbe under tiden. Ammar man ”enbröstat” och vill öka produktionen får man envisas med att amma mycket från det bröstet. Men ammar man från båda brösten och vill ha mer mjölk är det en bra idé att varva.

Ps 3. Vill du att bebisen ska få mer mjölk i magen, men det känns svårt? Be om hjälp. Hjälplänkar finns bland annat längst ned i det här blogginlägget: Amma mer och tilläggsmata mindre – här hittar du pepp och supertips.

Om amning på babybaby.se:

Amma eller pumpa på jobbet – här är dina rättigheter
Pumptips till dig som ammar och jobbar

Byta bröst – ett sätt att öka mjölkproduktionen

Lista: De fem mest förvirrande sakerna om amning (och hur man begriper sig på dem)

Video: Bebis hittar bröstet på egen hand efter födseln (19 min)

Video om amningsteknik (11 min)

Video on breastfeeding technique (11 min)

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)

Bildserie: Bra position och stort tag

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Video: Aktiv amning, 4 knep för mer mjölk i bebismagen (7 min)

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akut-tips!

 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

Video: Amma liggande (9 min)

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Mjölkstas!

Video: Handmjölkning (5 min)

Video: Bröstkompressioner (2 min)

Video: Hamburgergreppet (3 min)

Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Amning och ont i ryggen – mina åtta bästa tips för skönare amning

Video: Toa-amning (amning the true story, 1)

Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Amma mer och tilläggsmata mindre – här hittar du pepp och supertips

Caroline: ”Så började vi helamma igen”
Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Amningsbilder som ljuger
Stöd Amningshjälpen

Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!

Varför stressen i förlossningsvården pajar amningen – och varför detta är viktigt
Nyblivna föräldern Maria om amning i förlossningskrisen: Jag grät av stress

Serie om tveksamma amningsråd:

Amma max 15 minuter per bröst – bra amningsråd?
Amma på samma bröst två gånger på raken – bra amningsråd?
Kan amning ta för mycket energi av barnet? Expert: Nej!

Serie om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:
När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)
Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)

Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:

Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947

Norah, om att amma 1973

Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973

Om mina egna erfarenheter av amning:

Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 3
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 4
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 5

Empati kan inte ersätta amningskunskap
Jag störde mig på ammande mammor
Varför jag ammar ett barn som inte är bebis
Video: Därför ammar jag min tvååring (2 min)
Två barn vid bröstet! Om att amma syskon i olika åldrar
Trebarnsmamman Lisen ammade på stranden: ”Ingen sa någonting”

2 reaktioner på ”Amma på samma bröst två gånger på raken – bra amningsråd?”

 1. Bra text! Jag har använt tekniken att amma 2ggr på samma bröst som mild blockamning. Detta har tydligt minskat mjölkmängden och grönt sprutbajs. MEN emellanåt har det varit lite väl effektivt och jag har fått växla bröst tätare för att öka produktionen till en lagom nivå. Det är en balansgång och med matintro blir det ännu en faktor att hålla reda på.

  1. Hej!
   Tack! 🙂
   Jag har också blockammat och laborerat fram och tillbaka för att hitta jämvikt. Känner verkligen igen det med grönt sprutbajs. Det blev direkt skillnad på den punkten när jag hittade rätt nivå på blockamningen.
   Tack så mycket för din kommentar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *