Lista: 10 amningstips till dig som börjar amma i sommar

AMNING SOMMARTID. Går du/ni i väntans tider? Eller har ni precis fött? Många amningsmottagningar i landet har sommarstängt eller mycket begränsad bemanning – se lista över amningsmottagningars öppettider sommaren 2019. Det betyder att det kan vara svårare än annars att få hjälp med amningen om det behövs.

Men – hjälp finns ändå att få om något strular. Och det finns sådant man själv kan göra för att underlätta sin amningsstart. Det är de goda nyheterna i underbemannade vård-sommar-Sverige.

Här följer en lista med 10 bra tips – läs den om din önskan är att amma. Tipsen är användbara vare sig du vill delamma eller helamma. De syftar till att göra amningsstarten smidig och bra.

Läs också:
De 5 mest förvirrande sakerna med amning (och hur man begriper sig på dem)  

Det hade jag velat veta om amning   

Tipslistan är sammanställd med hjälp av Jeanette Engebjär, barnmorska vid BB-hotellet på Danderyds sjukhus i Stockholm och hjälpmamma, frivilligarbetande amningsrådgivare, i den ideella organisationen Amningshjälpen.

Obs. Det måste inte vara svårt, jobbigt eller smärtsamt att börja amma. För en del löper det på rätt lätt från början, för andra kan det behövas lite mer guidning.

1. En ostörd stund vid bröstet

Det första som Jeanette Engebjär nämner är den allra första amningen efter födseln. Det är mycket bra om man kan få en ostörd stund där bebisen får ligga på mage på den ammandes bröstkorg och själv söka sig mot bröstet, säger Jeanette Engebjär.

En frisk nyfödd kan nämligen ofta nosa rätt på bröstet och mer eller mindre på egen hand börja amma. Detta förutsätter att man låter bebisen och den ammande få vara ifred. ”Vara ifred” betyder till exempel att personal inte i onödan väger, mäter, tar tag i eller överhuvudtaget avlägsnar barnet från den ammandes kropp innan barnet avslutat sin första amning. Se videon nedan! Det är möjligt, dock inte alltid, att göra så här även efter ett kejsarsnitt.

”Får ni denna ostörda stund på bröstet är det större chans att barnet tar bröstet utan att det gör ont”, säger barnmorskan Jeanette Engebjär.

Det finns också forskning som pekar på att amning så här direkt efter födseln, gärna med bebis som får chans att söka bröstet, är gynnsamt för den fortsatta amningen. Förutom videon som du kan se genom att klicka på bilden ovan finns även en fin och tydlig video på engelska om den första amningen, från Global Health Media.

Den amningsställning som den ammande ofta har vid denna första amning kallas tillbakalutad amning eller ”laid back”-amning:

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back”, (11 min)  
Video: Amning ”laid back”, några varianter (5 min)   
Video: Amma ”laid back” med bebisen från sidan (5 min)  

Lyft och dra i barnet så lite som möjligt under ”bröst-sökandet”, säger Jeanette Engebjär. Våga ha lite tålamod. Det kan ta runt en timme, ibland lite mer, innan bebisen är redo att börja amma.

En hel del nyfödda gör detta i princip för egen maskin (man får stötta på sidorna, bara, så att bebisen inte dimper i golvet) medan andra inte riktigt når ända fram och behöver lite extra guidning på slutet.

Om bebisen inte börjar amma helt ”för egen maskin”, ta det lugnt. Det kan funka jättebra ändå, amningen står och faller inte med detta. Och det går att amma enligt samma ”filosofi” även senare om du vill, efter den första timmen. Kolla filmen och läs hela det tillhörande blogginlägget om den första amningen, där finns mycket information.

2. Förlossningsbrevet

Det finns numera gott om förlossnings- och BB-personal som vet att det främjar amningen att låta nyfödda söka sig mot bröstet efter förlossningen, i de fall det inte finns medicinska hinder för det. Men nämn gärna detta i ditt förlossningsbrev om du är angelägen om att få prova detta och om vill få stöd av vårdpersonalen i det. Vad ska man skriva i så fall, då? Tja, du kan till exempel skriva något i den här stilen, tipsar Jeanette Engebjär:

”Jag är påläst och vet att barnet kan söka sig till bröstet efter förlossningen om förälder och barn får vara ostörda. Jag vill gärna och jag och mitt barn får utforska detta. Behöver jag sys vill jag gärna att ni ger mig chansen att få fortsätta ha mitt barn på bröstet under tiden det sker, OM det är möjligt och om jag tycker att det känns okej att göra så. Min partner är också påläst och kommer att ha i uppgift att se till att barnet har fria luftvägar medan barnet söker bröstet och ammar. Stöd oss i detta och ge oss möjlighet till en ostörd stund ihop till dess att mitt barn har ammat färdigt.”

Mer om ”fria luftvägar” strax. Du kan också tillägga i förlossningsbrevet om du vill (mer om detta i punkt 7):

”Går det inte att amma på förlossningen under de första två timmarna, visa mig hur jag ska handmjölka.”

3. Partner som bevakar

En icke-ammande partner kan bli en kanonbra amningsstödjare genom att läsa på om amning i förväg (till exempel via detta blogginlägg) och det är toppen om hen läser på bland annat om den första amningen. Med lite kunskap i ryggen kan partnern bättre bevaka och stötta den första amningen.

En partner kan exempelvis ha i uppgift att hålla koll på barnets luftvägar medan barnet ligger på bröstkorgen och söker bröstet direkt efter förlossningen, säger Jeanette Engebjär.

Hur vet man om luftvägarna är fria, då? Lyssna. Och titta. Bebisars andning brukar synas på sidan av magen, säger Jeanette Engebjär.

Ibland, till exempel om brösten är stora och fluffiga, kan man försiktigt behöva dra barnet aningen nedåt höften på den ammande för att barnets näsa ska bli lite friare. Vid behov kan man lägga ett finger på bröstet för att barnet ska kunna andas lättare genom näsan.

En partner kan också palla upp med kuddar där det behövs — under armar, axlar eller ben på den ammande — för att amningen ska bli så bekväm som möjligt.

22 skäl att läsa på om amning innan du får barn  

4. Mjölken finns!

Råmjölk börjar produceras redan under graviditeten även om den gravida kanske aldrig märker av det.

”En del föräldrar kommer till mig de första dygnen och är övertygade om att de inte har någon mjölk. Men mjölken finns där även om man inte märker det”, säger barnmorskan Jeanette Engebjär.

Det är i regel väldigt små mjölkmängder som produceras de första dagarna. Tänk droppar, typ. Man ser dem inte alltid, men de finns där! Dessa droppar behöver komma ut ur brösten för att ge signalen till kroppen: ”Hallå, här finns en liten som vill ha ännu mer av detta – bäst att börja producera mer mjölk!”.

Ju mer som kommer ut ur brösten, desto mer kommer att produceras. Det gäller även under de första dagarna.

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Om att läcka råmjölk eller inte under graviditet (text och video) 

5. Amma vid minsta pip

Amma, amma, amma de första dygnen, så fort bebisen visar minsta lilla signal att vilja amma. Eller handmjölka eller pumpa, om amning ännu inte går. Det kan kännas tröstlöst och du är kanske tröttare än tröttast. Och det är klart att du behöver vila också.

Men orkar du vara på hugget med amningen de första dygnen, trots att bebisen kanske verkar sjukt o-nöjd mellan varven – ja, då kommer du sannolikt att ha igen det snart. Mycket amning (eller handmjölkning eller pumpning) de första dygnen drar igång mjölkproduktionen mer effektivt än om du inte ammar lika ofta. Det känns galet intensivt för många de första dygnen, men det kommer att lugna sig. Det är bra att ha detta i bakhuvudet när bebisen kanske vill amma tre gånger i timmen mellan varven de första dagarna — och stup i kvarten på natten…

Video: Tidiga amningssignaler (3 min)  

Video: Min bebis första 20 dagar (3 min)  

Var gärna mycket hud mot hud, det främjar barnets instinktiva amningsbeteenden. Och om bebisen verkar missnöjd på kvällarna är det inget konstigt utan snarare jättevanligt. Här finns tips: Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akut-tips.

6. Gör det ont att amma?

Gör det ont inte bara de första sekunderna när bebisen sugit tag utan under hela amningstillfällena? I så behöver du sannolikt jobba på tekniken och gärna få hjälp av vården med felsökning. Det är ingen naturlag att amning ska göra ont i början. Det finns många saker som minskar smärtan, främst att se till att barnet har ett stort tag om bröstet och ligger i en bra vinkel. Lästips:

Video om amningsteknik (11 min)   

Bildserie: Bra position och stort tag   

När det gör ont att amma   

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back”, (11 min)   

Här finns också en bra och pedagogisk film på engelska om hur bebisen får ett bra tag om bröstet och varför det är viktigt: Global Health Media: Breastfeeding Attachment.

7. Handmjölka

Ammar barnet inte under de första två timmarna efter födseln, försök att handmjölka (ibland benämns det också ”handurmjölka”) ut en liten skvätt råmjölk. En eller ett par milliliter kan räcka i början, mer är bara en bonus. Råmjölk är mycket koncentrerad bröstmjölk, full av nyttigheter och energi. Varje liten droppe räknas och är bra. Behöver bebisen tilläggsmatas kan ni ge den lilla skvätten mjölk till bebisen med en tesked, till exempel.

Att mjölken/brösten får stimulans via amning eller på annat sätt (till exempel handmjölkning) inom de två första timmarna är enligt forskningen viktigt för att få igång mjölkbildningen på optimalt vis. Så det är jättebra för din mjölkproduktion att göra så här om bebisen inte ammat direkt efter födseln.

Är det struligt med att få barnet att ta bröstet även efter de första timmarna är det jättebra om du fortsätter att handmjölka med jämna mellanrum till dess att barnet börjar amma. Kanske varannan eller var tredje timme eller så ofta du mäktar med. Handmjölka kanske 5-10 minuter per gång totalt och helst på båda brösten, tipsar Jeanette Engebjär. Men du måste såklart äta och vila också, fortsätter hon. Du får själv avgöra vad du orkar med.

Många och korta handmjölknings-sessioner är bättre än färre och längre. Täta tillfällen stimulerar mjölkproduktionen bättre. Du kan också pumpa för att stimulera amningen, men vissa tycker att det kommer lite mer under de allra första dygnen om de handmjölkar. Gör det som funkar bäst för dig.

Video: Handmjölka råmjölk (6 min)  

Bildserie: Handmjölkning  

Här finns en tecknad video från Karolinska universitetssjukhuset som beskriver handurmjölkning  

Amningsvänlig tilläggsmatning – här är expertens tips!

Amningsexperten: ”Glöm inte brösten vid tilläggsmatning”   

Obs! Var medveten om att pumpande och handmjölkning oftast inte får ut mjölken i lika stor mängd som en bebis med en fungerande sugteknik gör. Får du bara ut några droppar i pumpen eller vid handmjölkning säger det faktiskt ingenting om hur mycket mjölk som finns – eller om din förmåga att amma. Man kan liksom inte ”testa mjölkmängden” genom att pumpa eller handmjölka, det blir oftast mest bara missvisande och stressande för den ammande.

8. Hjälp finns, även på sommaren!

Även om vissa av sjukhusens amningsmottagningar har reducerade öppettider eller bommar igen helt under sommaren finns ändå möjlighet att få amningshjälp. Var finns den hjälpen, då? Den första veckan är det BB som har ansvar, säger barnmorskan Jeanette Engebjär.

”Be om hjälp från BB även om du redan åkt hem. Ring! Har du ont, är det viktigt att du berättar det för dem och beskriver smärtan. Har du feber i mer än två dagar ska du absolut höra av dig, det kan vara något som kräver vård”, säger Jeanette Engebjär.

Du kan också vända dig till BVC för hjälp. Upplever du att du inte får bra hjälp där, överväg att byta sköterska (om det går) eller ring en amningssmottagning om de har öppet, säger Jeanette Engebjär. Ibland kan ett telefonsamtal räcka för att man ska hamna på rätt spår, det är inte alltid nödvändigt med ett fysiskt möte. Vissa amningsmottagningar har också möjlighet till videosamtal.

Du kan också kontakta Amningshjälpen. På denna sida står det hur du kontaktar en hjälpmamma, en frivilligarbetande amningsrådgivare i Amningshjälpen. Det är en ideell organisation bestående av föräldrar som gått en särskild amningsutbildning och som hjälper andra på sin fritid.

”Ett vanligt problem är att amningen gör ont. Har bebisen sugit lite fel från början är det stor risk att det blir sår på bröstvårtorna. Se om det hjälper att korrigera taget. Kan partnern kanske titta på videor och hjälpa?”, säger barnmorskan Jeanette Engebjär.

Är det olidligt att amma och bröstvårtorna kanske är såriga behövs ofta hjälp från någon kunnig omgående.

”Du kan testa att använda amningsnapp något eller några dygn till dess att du fått hjälp, om det är det enda som gör det möjligt att amma. Amningsnapp är inte optimalt, men kan hjälpa tillfälligt. Använd den största storleken”, säger Jeanette Engebjär.

9. Gravid? Gå amningskurs!

Spana in Amningskurs för blivande föräldrar på Facebook eller kika på den här sidan. På flera håll i landet är denna kurs gratis! På vissa håll ges den via MVC. Barnmorskan Jeanette Engebjär har själv, som hjälpmamma i Amningshjälpen, hållit i dessa kurser.

Undertecknad, alltså denna bloggs ägare, kan intyga att kursen är bra. Den kunskap som förmedlas hjälper ammande och deras eventuella partners med baskunskaper. Det gör att man slipper vara helt utlämnad till vårdens tid och förmåga att lära en grundläggande saker om amning, till exempel hur man gör för att öka mjölkmängden.

10. Sök hjälp med en gång

Även om det är sommar – lid inte i din ensamhet om amningen strular. Vill du amma, sök hjälp omgående. Ju förr desto bättre. Be eventuell partner eller en förälder att vara påstridig och ringa samtal åt dig om du inte orkar själv. Att sitta med en smärta i brösten som inte blir bättre, till exempel, tär på kropp och själ. Likaså att gå omkring med en oro kring huruvida bebisen får i sig tillräckligt. Du är inte ensam om att känna dig osäker på amningen i början.

En bra plats att söka sig till, inte minst för att få ett socialt sammanhang och slippa vara ensam med oro och frågor, är Amningshjälpens slutna grupp på Facebook. Där kan man få hjälp och stöd av andra föräldrar och ibland även av Amningshjälpens egna hjälpmammor. Väl värt att spana in!

Ps! Man kan praktisera så kallad aktiv amning för att få bebisen att inte somna direkt vid bröstet hela tiden (om bebisen tenderar att göra det), men är barnet slött och svårväckt – ring BB eller annan vårdinstans direkt!

Video: Aktiv amning, 4 knep för mer mjölk i bebismagen (5 min)

Ps2. Bebisar som ammas fritt, det vill säga när de visar behov av det, behöver som regel inget vatten även om det är varmt. Läs om det och andra sommarvärme-amningstips här.

2 reaktioner på ”Lista: 10 amningstips till dig som börjar amma i sommar”

 1. hej och tack för en fin blogg! har du skrivit nånstans om bebis som spyr (mycket) nästan alltid efter att den ammat? Vad kan det bero på. Eller har du några tips om var man kan läsa om ämnet. (tid är beställd till läkare)

  1. Hej! Och tack, själv, för din kommentar! 🙂
   Nej, jag har inte skrivit om just det och har själv inte så mycket erfarenheter av det förutom kanske de första veckorna i våra bebisars liv. De kan ha lite svårt att reglera den optimala matmängden då.

   Jag vet att det är rätt vanligt och inte måste indikera att något behöver åtgärdas överhuvudtaget. Det kan också hänga ihop med reflux. Kellymom.com är en mycket pålitlig källa till kunskap om amning (hon som skriver den är IBCLC, internationellt certifierad amningsrådgivare), så om det är okej att läsa på engelska vill jag till exempel tipsa om den här texten:

   https://kellymom.com/hot-topics/reflux/

   Jag skulle också tipsa om att be om andras erfarenheter i Amningshjälpens slutna grupp på Facebook. Eller kanske börja med att använda sökfunktionen och söka på ”spyr” och ”kräks”. Emellanåt dyker det upp trådar i just precis det här ämnet!

   Med de allra bästa hälsningar,
   Lisen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *