Video: 11 knep vid amningskrångel i sommarvärmen (2 min)

AMNINGSVIDEO. Amningskrångel! Har du en bebis som tycker att sommarhetta är sådär? Så pass att han eller hon krånglar vid bröstet och blir svår att amma när det är varmt? Här nedan kommer en video som ger 11 bra knep för att få bebisen att amma mer i värme!

Längre ned i denna text berättar också en barnmorska och amningsexpert om hur du vet att bebisen får i sig tillräckligt i värmen och ifall små bebisar bör få vatten eller inte.

Vår bebis blir uppenbart besvärad och svår-ammad i värme. Hans pappa avskyr hetta också, det går kanske i arv. De två har tillbringat åtskilliga kvällar på vår loftgång på sistone (detta skrivs under värmebölja i juli). Där kommer åtminstone små vindpustar. Efter en stunds vädring brukar den lille vara lite mer amningsvillig.

Jag själv har ammat och vaggat mycket på loftgången på sistone, främst kvällstid. Jag har också tagit bebisen till svalkan inne på Hemköp i vår galleria – och ammat eller bara gått med honom där, bland frysdiskarna.

Längre ned blir det mer om värme och vätska till bebisar. Men nu: Videon med 11 knep för hur du får bebisen villig att amma när det är varmt! Obs. På flera av klippen ammar jag i bärsjal, men det som görs i videon kan göras utan bärsjal också:

Värme, vätska och bebisar

Det är viktigt att få ammade bebisar att amma när det är varmt eftersom bebisar rätt snabbt kan bli uttorkade om det blir för lite påfyllning.

Ett tecken på uttorkning är att bebisens kiss blivit mörkare. Då är det dags att vara envis med bröstet! Är bebisen svårammad och slö, eller om du är orolig, kontakta omgående vården, till exempel 1177.

Ljust kiss är bra! Det betyder att det kommer in mycket vätska och att bebisen inte är uttorkad.

Tips: Det är lätt att se kissets färg om du till exempel håller bebisen i knävecken över ett handfat. Det kommer nämligen ofta kiss då, särskilt efter amning och efter sovstunder.

Eller så kan du sätta bebisen på potta, med stöd för kroppen i den mån det behövs. Vår bebis är strax över två månader och sitter på pottan med vår hjälp, se nedan. Han tycker att det är helkul att sitta så, för övrigt, och kissar gärna där om han är kissnödig.

Annars kan du kika i och känna på blöjorna. De bör vara lika tunga och många som de brukar vara.

En bebis kan ibland få ny energi att amma genom att få lite bröstmjölk på en tesked eller en liten kopp. Man kan också mjölka ur några droppar vid bröstet och se om det lockar till mer amning.

Video om hur du kan handmjölka finns här.

Ge vatten i värme?

Vatten, ska man ge bebisar det i värme? Barn under tre månader bör inte få vatten, oavsett om de helammas, delammas eller enbart får ersättning.

Upp till ett halvår behövs i regel inte heller vatten, om barnet huvudsakligen lever på bröstmjölk eller ersättning eller båda. För ett ammat barn det räcker med att amma när barnet signalerar behov av det – förutsatt att barnets allmäntillstånd är gott och barnet inte är slött.

Barn som får ersättning kan behöva lite vatten utöver ersättning om de är över tre månader. Men de ska fortfarande få samma mängd ersättning som de skulle ha fått i vanliga fall, säger Mia Westlund, hjälpmamma i Amningshjälpen, barnmorska och internationellt certifierad amningsrådgivare (IBCLC).

Vad gäller för barn över tre månader som får både bröstmjölk och ersättning?

”Barn som ammas och får ersättning kan ju få väldigt olika doser bröstmjölk och ersättning. Men förstahandsval skulle jag säga är ’mer amning’ för både vätska och energi. Om det inte funkar fullt ut kan de få vatten utöver den mängd ersättning och amning de brukar få”, säger Mia Westlund.

Ju mindre barnet är, desto viktigare att inte ge vatten. Små barn behöver energi också. Det får de inte av vatten. Ges vatten kan det lätt bli för mycket vätska utan näring och salter.

Ju mer fast föda barnet äter, desto större är behovet av att dricka vatten.

Källor: Mia Westlund, Amningshjälpen, samt text från barnakuten.nu.

Fler tips vid amningskrångel/amningsstrejk:

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akut-tips!

Om att bära i bärsjal och bärsele när det är varmt:

Bära barn i sommar? Här är 10 heta tips

9 reaktioner på ”Video: 11 knep vid amningskrångel i sommarvärmen (2 min)”

 1. Jättetack för tipsen! Min snart 6-veckorsbebis är sjukt tjurig nu i värmen! Har du några tips när det gäller att bära i bärsjal också? Dottern somnar nästan bara i bärsjal på dagarna men jag är rädd att det blir för varmt för henne med både kroppskontakt och tyg runt.

   1. Tack, superbra tips där också! 😀
    Men svårast tycker jag nog att klädsel på bebisen är när hon sitter i sjalen. Känns som att hon kommer rinna bort även om hon bara har en tunn body 😮 Eller är det bara jag som är nojjig haha

    1. Tack så mycket, roligt att höra!
     Alltså – det blir ju svettigt när det är riktigt varmt ute. Även om du tar till alla tipsen i det där blogginlägget och kanske andra knep. Det är svårt att komma från. Bebisen brukar vara blöt av min svett dessa dagar när jag burit ute en längre stund. Men han verkar inte misstycka ?. Det är ju viktigt att skydda bebisens hud mot sol, dock, så jag väljer hellre honom påklädd (tunt) än avklädd. Undviker direkt sol och håller mig helst hemma de timmar det är som hetast. Om barnet verkar må bra och inte klagar är det säkert ingen fara!

 2. Hej! Ett till tips som funkar för min bebbo är att ta en liten mini-handduk (typ de från ikea) och skölja i kallt vatten, sen använda denna till att badda bebis eller ge som snutte. Då vaknar han till lite och börjar suga ett tag iaf 😀

  Det paradoxala är att den blöta, kalla snutten även funkar att söva med. Vaggar honom och lägger över ögonen.

  Kanske kan hjälpa någon där ute i denna HEMSKA (hehe, aldrig nöjd med vädret) värme.

  Tack för bra blogg!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *