Pumptips till dig som ammar och jobbar

AMNING OCH JOBBET. Ska du börja arbeta igen och vill pumpa ur bröstmjölk på jobbet så att du kan ha ett lager hemma till en liten person? Här kommer listor med konkreta tips som kan vara till nytta när jobbstart står för dörren. Bidra gärna med dina egna tips!

Observera att det inte är något måste att amma eller pumpa på jobbet för att upprätthålla mjölkproduktionen, om just det är din främsta önskan. Många ammar och jobbar i flera år utan att handmjölka eller pumpa ur på arbetet. Brösten är oftast bra på att anpassa sig efter nya vanor och efter nya nivåer på efterfrågan.

I en intilliggande artikel berättar Caroline Bleichner, förbundsjurist på fackförbundet Vision, vilka lagliga rättigheter ammande föräldrar har som arbetstagare vad gäller att ta pauser för amning eller pumpande. Läs gärna den texten! I denna artikel ger Caroline Bleichner och därefter jag våra egna bästa jobb-pumptips. Skriv gärna dina bästa tips i kommentarsfältet längre ned!

Caroline Bleichner, förbundsjurist vid fackförbundet Vision.

Caroline Bleichners pumptips

Caroline Bleichner började jobba heltid igen, berättar hon, när hennes yngsta son var tre månader gammal. Här är hennes tips:

 • För att få ut maximalt med mjölk per gång, använd en dubbelpump. Då pumpas båda brösten samtidigt.
 • Var positiv och inställd på att det ska gå. Då blir det lättare att ”släppa” mjölk till pumpen också.
 • Vissa tycker att det hjälper att titta på filmer på gråtande bebisar eller bilder av det egna barnet under pumpningstillfällena, för att få mjölken att flöda bättre. Kan vara värt att testa, kanske.
 • Vill du ge mjölken till barnet hemma, förvara mjölken i jobbets kyl och transportera hem mjölken med kylväska.

Närbild på bröstmjölkspump. Lampa lyser och visar att pumpen är igång.

Mina pumptips

Jag har pumpat på arbetet dels för att minska risken för mjölkstockning veckorna efter jobbstart (jag hade under en period före jobbstarten många mjölkstockningar och var ruskigt less på det), dels för att jag ville bygga ett litet bröstmjölkslager hemma i frysen. Jag förstår att allas jobbsituation inte ser likadan ut, men här är mina jobb-pump-tips, utifrån egen erfarenhet:

 • Om du inte vill skylta med din bröstmjölk på jobbet (eller riskera att någon tar miste och dricker upp den), ställ flaskorna i en plastpåse längst in i kylen, bakom jobbarkompisarnas matlådor.

Någon pumpar ut bröstmjölk i närbild. Flaska med bröstmjölk i botten.

 • Du kan ha kylklampar till kylväska i jobbets frys under dagen. Har du inga kylklampar kan du använda tomma flaskor som du hällt vatten i och haft i frysen under natten.
 • Har du inte tid eller lust att pumpa för tillfället kan du handmjölka (video här) istället för att få bort det värsta trycket. Det kan gå fortare och du slipper rengöra en massa pumpdelar. Själv har jag smitit in på jobbets toa några gånger och handmjölkat lite i handfatet. Det hände också att jag gjorde samma sak på SJ-tågets toalett när jag tågpendlade och brösten höll på att explodera på hemvägen. Jag har självklart städat upp efter mig efteråt 🙂 .
 • Att göra bröstkompressioner och pumpa samtidigt kan vara effektivt om man vill få ut mycket mjölk på en gång. Här finns tips (på engelska) om hur du kan få ut mer när du pumpar, om det är viktigt för dig.
 • Pumpa inte för mycket om du inte har ett behov av ett enormt bröstmjölkslager hemma i frysen. Om du pumpar jättemycket underhåller du en hög produktion. Vill du bygga ett litet bröstmjölkslager hemma men också så sakteliga vänja brösten vid den nya livssituationen, pumpa lite lagom mycket. Själv pumpade jag, med yngsta barnet, tre gånger om dagen under första jobbveckan, två gånger om dagen andra jobbveckan och därefter vanligen en gång om dagen. Efter några månader pumpade jag knappt alls, bara när jag kände att det spände för mycket (barnet ville ändå inte ha mjölken, se nedan).

Glad bebis vid matstol, kladdar med mat och drickmugg.

Övriga tips om amning/pump/jobb

 • Var inte bombsäker på att barnet kommer att dricka din flitigt sparade bröstmjölk med stor entusiasm. Vårt yngsta barn ratade urpumpad bröstmjölk helt när hans pappa var hemma med honom och jag jobbade heltid, det stod snart klart. Barnet ville endast ha bröstmjölken om den kom ur rätt kärl, det vill säga bröstet. Annars fick det vara. Men så fort jag började vara borta om dagarna ökade raskt aptiten på fast föda, så det var ingen fara med födointaget trots att barnet ammade till säkert 90 procent precis före jobbstarten. Vi körde plockmat, det som ibland kallas ”baby-led weaning”. Barnet åt bitar av familjens mat. Det funkade jättebra, han åt som en häst när jag var på jobbet. Jag säger inte att det måste bli så här för alla. Men det kan bli så. Var beredd på att ätvanor och preferenser kanske inte blir exakt som du förväntar dig.

Ettåring äter i sin pappas famn vid ett bord, två bilder.

 • Är du mån om amningen, överväg att undvika flaska hemmavid på grund av risken för så kallad tuttförvirring. Barn som börjar bli uppåt halvåret kan ofta hantera en pipmugg rätt bra. Välj förslagsvis en sådan utan anti-spill-funktion. Vi har använt en enkel pipmugg från Ikea, den har funkat jättebra. Små bebisar kan också ges mjölk med sked eller kopp om man vill undvika flaska. En del matar också små bebisar med sondslag på fingret, ”finger feeding”.

Ettårigt barn äter en pannkaka, i bitar, i matstol.

 • Det finns fler användningsområden för bröstmjölk än bara som dryck. Min sambo gjorde pannkakor av min urpumpade mjölk till yngsta barnet eftersom vi hade skäl att misstänka att barnet var känsligt mot komjölk. Bröstmjölkspannkakorna gjorde succé! Jag råkade faktiskt smaka en gång, av en händelse. De var goda. Jag märkte ingen skillnad.

Barn i barnstol i köket håller en brödbit utanför stolen.

Barn i barnstol i köket släpper brödbit utanför stolen.

 • Du kan komma att märka att du har olika mycket mjölk olika dagar i veckan! I alla fall om du jobbar till exempel hela dagar måndag-fredag och ammar mycket på kvällar och helger. Det är rätt coolt att märka hur flexibel mjölkproduktionen är, tycker jag. Själv hade jag under en tid sprängfyllda bröst måndag och tisdag. Då pumpade jag mer. Onsdag, torsdag och fredag behövde jag (efter en tid, i alla fall) knappt pumpa alls för att lätta på trycket. Och så började visan om från början kommande måndag igen efter att barnet ”ammat upp” produktionen under helgen.
Bild på kvinnas bål framifrån, bild på två burkar fyllda med bröstmjölk.
Jag i vilrummet på jobbet. Måndag.
 • Alla bröst gillar inte pumpar. Det finns de som helammar men knappt får ut en droppe när de pumpar. De finns de som kunnat pumpa ur jättemycket i början men där det efter en eller några månader knappt kommer något alls – trots att bebisen fortfarande får vad den behöver vid amning. Testa om det funkar bättre att handmjölka istället. Eller skippa att amma/pumpa/handmjölka på jobbet om det inte är ett måste.

Du som ammat eller pumpat på arbetet, delge gärna egna erfarenheter längre ned, i en kommentar. Det vore särskilt spännande att höra från er vars jobbsituation inte är särskilt lik min eller Caroline Bleichners (vi arbetar båda huvudsakligen i lugn kontorsmiljö). Kanske har du som läser ett arbete där du är ute och flänger precis hela dagarna? Hur har du och arbetsgivaren löst detta då? Har det funkat? Dina erfarenheter kanske kan hjälpa någon annan som vill kombinera amning och jobb, så kommentera gärna!

En sak till: Är du med i facket kan det vara en idé att prata med dem om du har undringar vad gäller din egen arbetsplats och hur pauser för amning/pumpande bäst kan ordnas där.

Barn i barnstol i köket tittar ned på golvet, mot tappad brödbit.

Läs även: Amma eller pumpa på jobbet — här är dina rättigheter.

Ps! Vissa barn tar övergången till fast föda i lugnare takt än andra. Det händer att föräldrar blir stressade om ett barn uppåt året, eller äldre, inte tycks så jättesuget på annat än bröstmjölk. Eller om barnet endast äter makaroner och ketchup, typ.

Jag har pratat om just det här med Folke Bernadotte Regionhabilitering vid Akademiska barnsjukhuset i Uppsala. De är experter på barns ätande och har intervjuats i min podd, i det här avsnittet (det finns på Itunes också, sök efter Babybabypodden och avsnitt tre). De säger bland annat att man som tumregel inte bör ta bort en fungerande amning i syfte att få barnet att äta mer annan föda. Lyssna gärna!

Kvinna har liten bebis mot sin axel, utomhus.
Foto: Elliot Foxprince.

Om amning på babybaby.se:

Amma eller pumpa på jobbet – här är dina rättigheter
Pumptips till dig som ammar och jobbar

Byta bröst – ett sätt att öka mjölkproduktionen

Lista: De fem mest förvirrande sakerna om amning (och hur man begriper sig på dem)

Video: Bebis hittar bröstet på egen hand efter födseln (19 min)

Video om amningsteknik (11 min)

Video on breastfeeding technique (11 min)

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)

Bildserie: Bra position och stort tag

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Video: Aktiv amning, 4 knep för mer mjölk i bebismagen (7 min)

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akut-tips!

 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

Video: Amma liggande (9 min)

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Mjölkstas!

Video: Handmjölkning (5 min)

Video: Bröstkompressioner (2 min)

Video: Hamburgergreppet (3 min)

Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Amning och ont i ryggen – mina åtta bästa tips för skönare amning

Video: Toa-amning (amning the true story, 1)

Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Amma mer och tilläggsmata mindre – här hittar du pepp och supertips

Caroline: ”Så började vi helamma igen”
Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Amningsbilder som ljuger
Stöd Amningshjälpen

Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!

Varför stressen i förlossningsvården pajar amningen – och varför detta är viktigt
Nyblivna föräldern Maria om amning i förlossningskrisen: Jag grät av stress

Serie om tveksamma amningsråd:

Amma på samma bröst två gånger på raken – bra amningsråd?

Serie om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:
När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)
Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)

Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:

Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947

Norah, om att amma 1973

Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973

Om mina egna erfarenheter av amning:

Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 3
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 4
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 5

Empati kan inte ersätta amningskunskap
Jag störde mig på ammande mammor
Varför jag ammar ett barn som inte är bebis
Video: Därför ammar jag min tvååring (2 min)
Två barn vid bröstet! Om att amma syskon i olika åldrar
Trebarnsmamman Lisen ammade på stranden: ”Ingen sa någonting”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *