Varför bära barn?

VARFÖR BÄRA BARN? Här kommer några riktigt bra argument till bärande i bärselar och bärsjalar från en erfaren bära barn-pappa, tillika min sambo. Vi har båda kånkat på våra ungar i snart fyra års tid, på magen när de har varit små och allt oftare på våra ryggar när de har blivit större.

Varför bära barn. Barn i grön bärsjal, vår.

Min sambo är särskilt förtjust i lite stadigare bärsjalar som funkar till både små och lite större barn och som är bekväma även under timlånga promenader. Varför har vi snöat in på detta, då?

Varför bära barn. Pappa bär bebis i grön bärsjal utomhus, vår/höst, stadsmiljö.

Jag inleder bära barn-temat på denna bloggen med ett ”varför” och några ”därför”. Den intervjuade är alltså min sambo. Neil heter han.

Ja, varför bära barn i bärsjal och bärsele? Neil svarar:

”För att det är så himla mysigt att ha sitt lilla barn mot bröstet. Man kan böja sig ner och pussa barnet när som helst.”

 ”Fast den stora grejen för mig – och som jag säger till alla som orkar lyssna – är friheten. Man kan gå kilometer efter kilometer i skogen där inga barnvagnar kommer fram. Man blir så otroligt rörlig. Och så sover barnen väldigt gott i bärsjalen när man är ute och rör på sig, om de inte är hungriga, förstås.”

Baby på äventyr på pappas bröst.

Något mer?

”När de vaknar på natten och är ledsna är sjalen ett ’magic pill’, tycker jag, förutsatt att de inte är hungriga, återigen. Jag tycker att barnen har kommit till ro och somnat om mycket snabbare när jag har tagit upp dem i bärsjal än när jag har burit dem i famnen.”

Några nackdelar med att bära i sjal och sele?

”Här i Stockholm måste man betala biljett på bussen. Det behöver man inte med barnvagn. Och så får man akta sig så att man inte slår barnets huvud i stången när man gör pull-ups på utegymmet.”

Varför bära barn. Bebis bärs i svart bärsjal på pappas bröst, utomhus, sommar.

Är det svårt att knyta en bärsjal?

”Man behöver göra det fem gånger, sen förstår man grejen. Så var det för mig, i alla fall. Men man måste försöka de där fem gångerna och inte ge upp efter tre. Och när man har övat ännu fler gånger går det ännu snabbare och blir ännu bättre. Hur man gör ser man på Youtube, det finns hur många videor som helst.”

Hur fort går det att knyta?

”När man är lite mer van är man klar, med barnet på plats, inom ett par minuter. Det går fort.”

Får du ont i ryggen?

”Aldrig med barnen när de varit små, men ibland när jag bär längre sträckor nu när barnen är tyngre. Då kan jag behöva stretcha ovansidan av låren efteråt för att inte få ont i ländryggen. Men överlag verkar man inte få ont om man bär rätt och i ergonomiskt utformade produkter. Det är en bra träning med en steglös ökning av vikten.”

Varför bära barn. Bebis sover i bärsjal, pappa på språng.

Bloggägaren, jag själv, vill gärna tillägga en sak angående det sagda om ryggar och muskler:

Jag har en reumatisk åkomma som gör att jag lätt får väldigt ont i rygg och axlar. Men till min förvåning har min rygg sällan mått så bra och varit så smärtfri som under barnens första levnadsår, då jag ofta burit dem i flera timmar per dag. Ont får jag däremot när jag bär mycket på ”frihand”, till exempel när barnet hänger på min höft med bara min ena arm till stöd. Jag har skrivit om det här.

Min poäng är att det inte måste vara omöjligt att kånka runt på ungarna i sele eller sjal om man har skruttig rygg. Det kan uppenbarligen till och med göra gott. När mina barn inte vill bli burna längre får jag återuppta sjukgymnastiken och vattengympan, brukar jag tänka.

I senare inlägg tänkte jag bland annat erbjuda tips på, i mitt tycke, några bra och lättanvända bärsjalar och bärselar och om diverse ”bärknep” som enligt mina erfarenheter underlättar livet med små barn.

Ni som själva har erfarenhet av att bära barn i bärdon: Vad säger era muskler och leder om saken? Och vilka är fördelarna, och kanske nackdelarna, med att bära barn? Dela gärna med er.

Ps. Vi använder barnvagn här hemma också. Tre stycken har vi.

Mer på babybaby.se om att bära barn i bärsjal och bärsele:

11 bästa skälen att svinga upp barnet på ryggen i bärsele och bärsjal

20 skäl att bära en nyfödd

Våga sjala redan på BB!

Bära barn i sommar? Här är 10 heta tips

Bildextra: Bära bebis i många minusgrader

17 tips när du bär bebis i vinterkylan (och några amningstips)

Bildserie: Träna med bebis på magen!

Video: Bära barn på hösten i bärskydd (3 min)

Video: Flytta sovande barn från mage till rygg i bärsele (4 min)

Video: Fyra sätt att få upp barn i bärsele på ryggen (9 min)

Video: Ta ner barn från bärsele på ryggen (1 min)

Bildbomb: Barn i bärsjal
Bärsele eller bärsjal?
Varför bära barn?

Om amning i bärsele och bärsjal:

Allmänt:
Se hit! Så ammar du i bärsele och bärsjal
Video: Vardagstips vid amning i bärsjal och bärsele (3 min)

Trikåsjal, knyta/amma:
Video: Amma i trikåsjal (8 min)
Video: Knyta trikåsjal (6 min)
Bildserie: Knyta trikåsjal
Bildserie: Amma i trikåsjal

Vävd sjal, knyta/amma:
Video: Knyta och amma i vävd bärsjal (12 min)
Bildserie: Amma i vävd bärsjal
Video: Amma liten bebis i vävd bärsjal (6 min)

Vävd sjal + trikåsjal, amma:
Video: Amma bebis upprätt i bärsjal – och vad du gör när bebisen somnat (11 min)

Bärsele, använda/amma:
Video: Amma liten bebis i bärsele, inomhus och utomhus (10 min)
Bildserie: Amma i bärsele
Video: Amma i bärsele (4 min)
Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 1)

Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 2)
Video: En vanlig morgon (med sele, amning och ungar)
Video: Amma i bärsele i snö och kyla (3 min)

Ringsjal, amma:
Video: Amning i ringsjal (10 min)

Om bebisar och sömn:

Video: Pilatesbolltricket! (3 min)
Sova med bebisen bra för amningen
Lista: Mina bästa söva barn-tips
Video: Söv bebis och få disken gjord på 4 minuter
Brev till Socialstyrelsen
Svar från Socialstyrelsen
Därför bär jag barn (egentligen)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *