Bildserie: Amma i vävd bärsjal

AMMA I VÄVD BÄRSJAL. Här visar jag, med fotohjälp från Ulrika Casselbrant som driver sajterna Blöjfri bebis och Nära bebis och som dessutom är så kallad bärcoach, en fotoserie över hur man kan amma i en vävd bärsjal.

Amning i bärsjal är ett riktigt bra vardagsknep. Ta chansen – öva in snitsen med hjälp av denna bildserie!

Bebis med mamma.

Vävd bärsjal är en typ av bärsjal som är lite stadigare och avlastar bättre än en trikåsjal, som mest används när bebisen är nyfödd och kanske några månader därefter.

Först kommer lite översiktliga bildinstruktioner för själva påtagningen av sjalen. Därefter kommer förslag på hur du kan amma i sjalen med barnet upprätt.

Okej, nu kör vi!

babybaby.se_amma_vavd_sjal_31. Leta fram mitten på sjalen.

babybaby.se_amma_vavd_sjal_42. Lägg mitten över ditt bröst. Korsa sjaländarna på ryggen och lägg dem över axlarna.

babybaby.se_amma_vavd_sjal_53. Se till att tyget är utbrett och inte har korvat sig på rygg eller axlar – det blir skönast för dig själv på det viset.

babybaby.se_amma_vavd_sjal_64. Gör lite utrymme mellan dig själv och sjalen och peta in och hasa ner barnet. Tänk på att hela tiden ha minst en stadig hand om barnet så att barnet inte dimper i backen.

babybaby.se_amma_vavd_sjal_6_ny5. Dra sjalen upp till barnets nacke. Och peta in en rejäl bit tyg under rumpan, så att barnet liksom sitter i sjalen. Rumptyget ska gå från knäveck till knäveck.

babybaby.se_amma_vavd_sjal_76. Om du står med överkroppen lite lätt bakåtlutad och med höften framåtskjuten hålls barnet lättare på plats när du gör allt detta, tycker jag.

Dra åt var och en av sjaländarna, så att tyget smiter åt om barnet. Tajta så mycket du kan men se till att ”sätet” under barnets rumpa blir kvar. Barnet ska, när sjalen är färdigknuten, sitta på dig som en liten groda, med knävecken lite högre placerade än rumpan.

Dra varje sjalände uppåt och utåt, som till höger på bilden ovan. Det kan underlätta om du drar och spänner i en fåll i taget på varje sida – först den fåll som är närmast din hals och sedan den som ligger ut mot axeln. Behåll spänningen i tyget genom att hålla det åtdragna tyget samlat i din ena hand, mot bebisens rumpa/rygg.

babybaby.se_amma_vavd_sjal_87. Korsa sjaländarna under barnets rumpa. Hoppa till lite lätt medan du drar åt.

babybaby.se_amma_vavd_sjal_98. Knyt sjaländarna med en dubbelknut på din rygg. Jag hade kunnat spänna tyget ytterligare lite till här, och fått bebisen aningen tajtare mot mig och aningen högre upp. Men det här funkar också. Och nu är det dags för amning. Så här gör jag:

babybaby.se_amma_vavd_sjal_109. Knyt upp knuten på ryggen och lossa en aning på den – du kommer själv att upptäcka precis hur mycket som är optimalt för dig. Knyt dubbelknuten igen.

babybaby.se_amma_vavd_sjal_1110. Gör hela sjalen lite lösare genom att mata fram det sladder i tyget som just uppstod.

Hasa ner barnet till brösthöjd eller nära brösthöjd – exakt hur mycket du ska hasa beror rätt mycket på dina bröst. Har du liksom jag bröst som är flexibla och höj- och sänkbara kan det räcka att bara hasa ner barnet lite grann.

En liten bebis kan också behöva mer nedhasning än en större. Nu, när min bebis är sju månader och lång och stark, skippar jag helt detta has-moment. Jag bara drar ut och hissar upp bröstet istället för att hissa ner sjalen.

babybaby.se_amma_vavd_sjal_1211. För att få lite bättre grodposition även efter nedhasning kan du grabba tag om barnets ben, som på bilden ovan. Dra benen uppåt och sedan framåt, som när du häller ut en hink med vatten. Då får barnet en mer rundad rygg och därmed en lite bättre sittställning. Var dock försiktig med detta om sjalen är väldigt lös, så att barnet inte faller ut.

babybaby.se_amma_vavd_sjal_1312.  Vid amning brer jag gärna ut tyget över barnet på det här viset. Det håller bebisen bättre på plats under amningen och skyddar dessutom från insyn om man känner behov av det. Notera att jag även har vikt tyget på axeln så att det ligger i två lager där. Det är för min egen komforts skull.

babybaby.se_amma_vavd_sjal_14_213. Ta ut bröstet. Här gör jag det med höger hand, som jag har smugit in under sjalen, från sidan.

babybaby.se_amma_vavd_sjal_1414. Så här petar jag in handen för att lirka ut bröstet.

babybaby.se_amma_vavd_sjal_1515. Erbjud barnet bröstet. Då jag själv har stora bröst behöver jag luta mig lite framåt för att få så pass mycket utrymme mellan mig och barnet att jag kommer åt att få ut bröstet och servera det. Om du gör så, stöd barnets nacke med en hand under tiden.

Snudda eller vifta med bröstet (om du kan) vid barnets överläpp till dess att han eller hon öppnar munnen riktigt stort och kan ta ett stort tag.

babybaby.se_amma_vavd_sjal_1616. Till attack!

babybaby.se_amma_vavd_sjal_1717. Smask.

babybaby.se_amma_vavd_sjal_1818. Har du stora och flexibla bröst, som jag, kan du välja att ha kvar greppet om det ammande bröstet under hela eller delar av amningen, som på bilden ovan (du ser min högra tumme skymta fram under sjalen).

Även om den handen då blir ”låst” finns det massor du kan göra under amningen, jag lovar. Hasta till tåget, amma på bussen, amma i lekparken utan att behöva ta ut barnet  – you name it.

babybaby.se_amma_vavd_sjal_1919. Den andra handen använder du till att ha som stöd bakom barnets nacke. Det kan annars bli för vingligt för barnet, särskilt om barnet är litet och ännu inte helt stabilt och stadigt i rygg, nacke och huvud. Om du stödjer barnets nacke med din underarm eller ditt armveck, som på bilden ovan, kan du fortfarande vifta på den handen och göra grejer med den. Så helt låst blir den handen inte.

Alltså: Antingen ammar du med ena handen bakom barnets nacke och andra handen om ditt ammande bröst…

babybaby.se_amma_vavd_sjal_2120. …eller, om det funkar, så smyger du ut handen som höll i bröstet och har enbart en hand/arm bebisens nacke.

babybaby.se_amma_vavd_sjal_2221. Inte för att jag vill förespråka att man ska ”skyla sig” vid amning, sånt prat får mig att resa ragg. Men känner man sig blyg och ovan vid att amma offentligt, till den grad att det kanske till och med hindrar en att ta sig utanför hemmet, vill jag bara påpeka att amning i bärsjal är extremt diskret. Kolla på bild 20 och 21. Det skulle krävas övervakning från en drönare för att få syn på vad som försiggår där innanför det gröna tyget.

babybaby.se_amma_vavd_sjal_2322. När du har ammat färdigt och vill fortsätta att bära kan du välja att dra åt sjalen igen, så att barnet sitter bättre och tajtare mot dig. Knyt upp knyten på ryggen, släpp ner sjaländarna mot marken, håll om barnets rumpa och dra till i varje sjalände medan du gör ett litet ”skump” med kroppen. Korsa tyget under barnets rumpa, knyt där bak igen.

babybaby.se_amma_vavd_sjal_2423. Här kommer ett bonustips på ett alternativt (men inte lika flexibelt) sätt att amma med sjalen som hjälpmedel: Dra ut barnet ur sjalen utan att du knutit upp den. Den får gärna vara lite lösare knuten än vanligt.

babybaby.se_amma_vavd_sjal_25ny24. När barnet är ute har du ett tygkryss på magen. För in barnet i den ena kryssdelen. Båda benen ska åt samma håll – ingen grodposition, alltså. Barnet placeras liggande i tyget, se till höger ovan. Tyget ska gå ända upp till nacken och ända ner till knävecken.

babybaby.se_amma_vavd_sjal_2625. Sätt dig ner.

babybaby.se_amma_vavd_sjal_2726. Ta ut bröstet och ge till bebis. Lägg din arm under bebisens huvud som stöd, som när du ammar på ”vanligt” vis.

babybaby.se_amma_vavd_sjal_2827. Nu får du fullständig avlastning på ena sidan av kroppen och slipper stödja barnets rumpa med en arm – det fixar sjalen istället. Detta kan vara skönt om man har ont i en axel eller vill få lite friare händer när man sitter och ammar.

Just detta sistnämnda trick görs egentligen enklare med en trikåsjal, tycker jag. Hur du kan amma i en trikåsjal kan du se här: Video: Amma i trikåsjal eller Bildserie: Amma i trikåsjal.

babybaby.se_amma_vavd_sjal_29

Det var allt. Nu kommer bara några sista tips. De riktar sig till dig som är storbystad och gäller oavsett om du ammar i trikåsjal, vävd sjal, bärsele eller någon annan typ av bärdon:

babybaby.se_amma_vavd_sjal_1

Mitt första tips är att ha flera lager urringning, gärna med rätt tajta tröjor. Mitt andra tips är att inte knäppa upp amningsbehån när du ska dra ut bröstet för amning i sjalen.

Mitt tredje tips är att inte dra ut bröstet hela vägen när du ska amma, utan liksom bara halvvägs eller till tre fjärdedelar  – jag har försökt visa till höger på bilden ovan.

Då vilar bröstet mot själva urringningen. De flera lagren urringning ger en stabiliserande effekt till ett bröst som annars gärna vill glida, rymma och bete sig allmänt lynnigt under amning i bärsjal. Att låta det ammande bröstet vila på urringningens kant är en genväg till (för stunden) fastare bröst, helt enkelt!

Lyckas man med detta riktigt väl behövs ingen stödjande hand om ett rymningsbenäget bröst under amningen.

Det kan bli ännu mer stadga i bröstet om du skippar att leta fram den där amningsglipan i amningslinnet och helt sonika bara drar bröstet rätt upp ur hela urringningen.

Ett sista påpekande: Jag håller ofta i mitt bröst under delar av, ibland hela, amningen i bärsjal. Jag lyckas nämligen inte alltid med mitt eget, ovan nämnda, knep. Det kan dock vara en god idé att inte alltid ha handen klämd mot exakt samma ställe på bröstet, särskilt om du är känslig för mjölkstockning. Jag åkte en gång på en mjölkstockning där jag tror att en bidragande orsak var att jag ständigt höll tummen på samma ställe på bröstet när jag ammade. Det var nämligen exakt där som rodnaden uppstod när jag sedan fick mjölkstockning.

Kanske en tillfällighet, kanske inte – men värt att nämnas.

babybaby.se_amma_vavd_sjal_30

Lycka till med sjal-amningen!

Samtliga foton: Ulrika Casselbrant.

Mer om amning på babybaby.se:

Video om amningsteknik (11 min)

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)

Bildserie: Bra position och stort tag

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akuta tips!

 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

Video: Amma liggande (9 min)

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Mjölkstas!

Video: Handmjölkning (5 min)

Video: Bröstkompressioner (4 min)

Video: Hamburgergreppet (3 min)

Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Caroline: ”Så började vi helamma igen”

Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Empati kan inte ersätta amningskunskap
Amningsbilder som ljuger
Jag störde mig på ammande mammor

Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!

Serie om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:
När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)
Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)

Om mina egna erfarenheter av amning:

Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2

Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:

Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947

Norah, om att amma 1973

Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973

3 reaktioner på ”Bildserie: Amma i vävd bärsjal”

 1. Vilka bra tips! Jag prövade aldrig bärsjal med vår son (snart 11 mån) men om vi någonsin får ett till barn så kanske då! Jag behövde liksom aldrig gå/stå och amma samtidigt. Hur som helst är det jättebra och nyttigt för en massa mammor att du skrivit det här!

  1. Tack för din kommentar! Det är känns så himla roligt när jag får glada och uppmuntrande tillrop för saker jag skriver på min blogg.

   För egen del tycker jag att amning i bärsjal och bärsele är en gudagåva (jag hittar inget bättre ord trots att jag inte tror på gud) till föräldrar och då i synnerhet flerbarnsföräldrar som ofta önskar att de hade åtta armar, som en bläckfisk!

   Jag önskar att fler lyckas få kläm på detta, om de vill. Därav mina försök att visa hur jag själv gör.

 2. Hej!
  Det här inlägget är så underbart! Älskar hur du med sån självklarhet och trygghet visar hur man kan amma i sjal. (Speciellt tar jag åt mig av alla tips för oss med stora/flexibla bröst). Känner mig stärkt och inspirerad. Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *