Stressande med bilder av ”perfekt” amning?

AMNING, FUNDERINGAR (TEXT OCH VIDEO). Ibland undrar jag om allt ser lite för lätt ut i ”instruktionsfilmer” om amning. Och om jag själv gjort mig skyldig till detta.

När vi blev föräldrar för tredje gången och vår bebis var två veckor gammal hyrde jag in oss i en fotostudio i ett par timmar och gjorde en video om amning. Video om amningsteknik (11 min) heter den. Jag ville göra en typ av enkel ”instruktionsfilm” som jag själv aldrig fick se som blivande/nybliven förälder. Här är den:

Det var förmiddag när mamma och jag filmade (hon är ingen fotograf, hon är tandläkare, jag bara sa vad hon skulle göra och hon lydde till punkt och pricka ?). Lillen hade precis sovit och ammade exemplariskt och utan minsta gny. Han gapade jättestort om bröstet, precis som det ”ska” vara om amningen ska ha bästa förutsättningar att funka bra och vara smärtfri.

Han uppför sig nästan lite väl exemplariskt, tänkte jag redan då. För amning kan vara bökigt och svårt ibland, det ska gudarna veta. Han var överlag lätt att amma, trean. Tog ett stort tag om bröstet från början och så. Men ändå. Bök, stress och meck tillhör nog allas amning i början.

I våras kom vårt fjärde barn. Och han har aldrig tagit ett så där stort tag om bröstet som storebror gör i mina amningsvideor.

Han tog inte bröstet själv de första timmarna och han ammar med ett litet grepp/tag om bröstet. Troligen beror detta på ett något kort tungband som klipptes men sedan snabbt läkte ihop.

Nu har jag fått amningen att fungera ändå, tack vare rutin, kunskaper, diverse trick (som jag gärna vill återkomma till här på bloggen) plus det faktum att tungbandet inte är jättekort.

Det ömmade i bröstvårtorna i början men blev inga sår. Gradvis försvann det onda. Men gapar för kung och fosterland om bröstet, det gör bebisen fortfarande inte. Han har litet grepp och släpper och suger, släpper och suger. Så här kan det se ut (filmat nyss):

Och när jag ser mina egna gamla filmer tänker jag:

Oj. Tänk om vår nuvarande bebis, den här lille ”strulputten”, varit mitt första barn och jag hade sett den här videon och utan framgång försökt efterlikna det där stora taget med mera. Jag hade nog blivit stressad då.

Har ni några tankar om detta? Ni behöver inte kommentera just min video. Det finns ju annan amningsinformation också. Sådan som ges via mödrahälsovården och sjukvården, till exempel. Det jag undrar över är till exempel:

 • Är det mest ”perfekt” amning som visas på instruerande bilder och filmer om amning? Om ni nu fått se några amningsfilmer alls, vill säga. Jag såg nog aldrig en enda på varken MVC eller BB (önskar att jag hade fått se någon, vad som helst hade varit bättre än ingenting).
 • Gör det något att få se ”perfekt”, eller i alla fall väldigt välfungerande, amning när ens egen bebis kanske inte på långa vägar uppför sig som bebisarna på bilderna och filmerna?
 • Och ger vården, tycker ni, konkreta tips och tricks vid strul-amning? Alltså när bebisen inte tar bröstet, släpper ideligen, somnar efter bara några sugtag, inte gapar stort och liknande?

Många tankar och undringar idag, kul om ni vill svara!

Ps. De senaste månaderna tycker jag att vår bebis suga-släppa-rutin faktiskt lugnat ned sig en del. Det går lättare och lättare att amma. Kanske är min utdrivning från brösten mindre hetsig nu när det gått ett antal månader. Att bebisen inte har optimal rörlighet i tungan på grund av tungbandet (detta är i alla fall vad jag tror är boven i dramat) gör sannolikt att han inte riktigt hinner svälja undan när mjölkflödet är starkt. Därav släppa-suga-släppa-suga-prylen. Samt hosta-och-frusta-grejen och mamma-sprutar-oavsiktligt-mjölk-på-väggar-och-golv-grejen.

Några strul-amnings-tips

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)   

17 supertrick är bebisen amningsstrejkar  

När det gör ont att amma   

Video: Hamburgergreppet (3 min)  

12 reaktioner på ”Stressande med bilder av ”perfekt” amning?”

 1. Med mitt första barn fungerade inte amningen och jag tänkte att jag inte hade mjölk så han blev mätt. Vi var hos amningsmottatningen och bland annat sa de ”Vad ni än gör, ge inte flaska”, ”ger ni ersättning så ge inte Nestlé”, ”försök komma i kontakt med en psykolog”. Så mycket tårar de veckorna jag ammade! Jag ville inte ge flaska men vi gjorde det ändå tillslut och då vände det även för mig, jag mådde så mycket bättre!

  Nu när mitt andra barn är 8 månader och jag har helammat så förstår jag att jag visst hade mjölk första gången men jag visste inte hur jag skulle göra, inte mitt barn heller. Den här gången visste jag att det kunde vara superjobbigt och göra jätteont att amma. Jag hittade din blogg och läste på, jag bokade in ett möte på amningsmottagningen bara för att kolla av. Jag återkom dit när det krånglade och jag har ringt dem för råd flera gånger.

  Första gången avskydde jag amningen, nu tycker jag jättemycket om det! Jag saknade dock information om det, jag hade hellre gått en amningskurs via mvc än föräldrakurs… Jag tycker att informationen jag fått varit spretig, motstridig och otydlig. Först när jag letat information på andra sätt har jag blivit klokare. Jag tycker att kunskapen kring amning är pinsamt låg inom sjukvården. Här i Göteborg känns det som om besök på amningsmottagningen erbjuds i undantagsfall, och då bara under de första månaderna. Jag har haft problem med mitt ena bröst från att mitt barn var 3 månader, när han blev 7 månader fasade jag ut det bröstet för jag fick ingen hjälp trots upprepad kontakt med amningsmottagningen. Bvc ska vi inte ens prata om, de vill bara att nattamningen ska upphöra.

  Jag tycker brist på information är den största boven, sedan kommer att det som visas är välfungerande. Så länge det är informativt (vilket dina filmer är) så tycker jag inte att det gör något. Ingen säger att det kan vara skitjobbigt, supersvårt och smärtsamt, det tycker jag behövs eftersom en lägger skulden på sig själv lätt. Kanske inte svarade på dina frågor men jag känner att jag går igång på det här!

  1. Stort tack för ditt svar! Ja, jag går också lätt igång på de här sakerna. Fick väldigt bristfällig hjälp med första barnet. Noll info från BB, noll hjälp från BVC. Amningsmottagningen hjälpte, men det var lite för sent. Jag håller med dig om att någon info (så länge den är korrekt) är bättre än ingen. Sorgligt hur amning bara struntas i på så många håll inom vården. Och hur låg kunskapsnivån är, generellt. Jag har känt känt mig på sviken på denna punkt. Återigen: Stort tack för ditt svar! Och skönt att det funkat som du velat denna gång (trots strul med ena bröstet)! ?

 2. Jo men dem bilder och filmer på amning som syns är ju just sådana där allt ser ”perfekt” ut och det kan vara bra i utbildnings och kunskap syfte ibland. Men det gäller att inte stirra sig blint också. Du beskriver ju med dina texter också baksidan med amning och allt inte är perfekt.
  Just dina bilder och klipp har ju avsikt att med kunskap och tips visa på hur man får till amning ex ”så här kan ett stort tag se ut” eller ”så här kan bröstvårtan se ut efter ett stort och bra tag”.
  Med min son, som också hade kort tungband, föddes så fick jag ingen bra, adekvat tips och inte någon som helst kunskap baserad information varken på bb eller bvc. Tips jag fick från bb var att dricka mycket vatten och från bvc att flaskmata fast jag med tårar upprepande ggr förklarade hur pass mkt jag ville amma. Inte visste jag om att det fanns amningsmottagningar eller hjälpmammor osv som kunde hjälpa till heller.
  Nu i efterhand har jag ju via din blogg samt sagogrynets blogg förstått hur pass mkt det korta tungbandet kan ha varit till grund för att jag inte kunde helamma.
  Förhoppningsvis kan jag helamma bebisen i magen när bebis väl tittar ut.
  Tack för en underbar blogg! Jag är en trogen följare som har läst och sett vartenda inlägg/klipp och känner att denna blogg är värd priser verkligen. Rekommenderar den även varmt till alla mina vänner som ska få barn att kika in i bloggen för info.

 3. Väldigt kul att läsa detta inlägg, jag skrattade högt åt videon för kände så igen min egen son, nu 6mån! Har kollat på dina videos otaliga gånger och trots att mitt barn aldrig ammat så ”snyggt” har det varit skönt att ha något att utgå ifrån och luta sig mot. Sen tycker jag det är jättebra att också visa upp en amning som inte år perfekt. Det hade nog lugnat mig lite när jag kämpade med min son. Även om man kan läsa om alla svårigheter och att det tar tid innan det sätter sig hade det nog varit väldigt skönt att få se exempel på hur en sådan process kan se ut. Och att amningen kan funka även om det där gapet inte är så stort som man velat. Men med det sagt är jag så tacksam att det fanns några vettiga amningsvideos alls (tack vara dina filmer). Utan dem hade jag inte helammat idag.

  Jag fick ingen info, tips på kurs eller se någon amningsvideo trots att just amningen var det jag tagit upp med Bvc att jag oroade mig för. Väl på BB blev det strul med taget och mjölken och helt ärligt så vet jag nu i efterhand att även om personalen där försökte hjälpa till så saknade de helt enkelt kunskap i ämnet amning. De ritade bilder på hur det skulle se ut som vi fick erbjöd föga hjälp. Det som räddade mig var att en i personalen gav mig en liten papperslapp med vart man kunde söka info om amning, och där stod din blogg med! Väldigt tacksam för detta trots att jag önskat att min Bvc barnmorska gett mig länken tidigare, det skulle sparat mycket oro, tårar och kämp. Varje gång jag har läst ett inlägg har det känts som att du skrivit kring mina funderingar exakt! Två andra saker som varit ovärderliga är boken ”amning i vardagen” (tips från dig) och besöken på Amsak.

  Summa sumarum behövs ett stort!! kunskapslyft inom vården och gärna mer videos på icke perfekt amning 😉

  1. Hej! Stort tack för din kommentar! Och JA – kunskapslyft i vården behövs verkligen. Men någon måste ju stå för notan också. Och jag tror inte att denna fråga prioriteras. Personalen på BB i mitt fall, med första barnet, försökte också hjälpa till så gott de kunde. Men det finns ju en gräns för hur mycket man kan hjälpa om man inte besitter rätt kunskaper. Då kan hjälpen i värsta fall snarare motverka syftet – tyvärr.

   Vad bra att du i alla fall fick NÅGON info om var du kunde söka hjälp kring amningen även om det hade behövt mycket mer info och hjälp.

   Jag tycker faktiskt det är taskigt att poängtera att det bra det är med amning, vilket våra myndigheter gör, och sedan inte informera föräldrar om hur de kan lyckas få till en amning.
   Tack för att du tog dig tid att skriva! Allt gott! 🙂 /Lisen

 4. Hej!
  Fick mitt första barn i mellandagarna och för mig är var det inte förlossningen som var det jobbiga, utan amningen nu, vilket min barnmorska faktiskt sa innan…. Fått lite info via BMM, i form av en amningsfilm på föräldrakursen. Önskar dock att jag läst dina och amningshjälpens texter om hur man kommer igång på BB och olika positioner så att jag fått en bättre start. Har en tös som gapar upp men stänger ner precis innan hon tar taget vilket ger litet och smärtsamt tag. Har inga sår, men kan knappt nudda brösten pga ömma. Det kan vara stressande att se så perfekta tag, men framför allt saknar jag ”felsökningstips”. T.ex. vanliga fel man gör i olika ställningar, hur man anpassar sin ställning utifrån bröstens form och storlek. Jag får till exempel inte till laid back riktigt. Mina bröst är mindre än dina, men större än de andra som visas i din video, och faller liksom ut åt sidan plus att lillan inte kan lyfta sitt huvud än och allt känns bara väääldigt vingligt. Tips på hur man kan tänka där hade varit önskvärt. Fick tips och hjälp med rugbygreppet av BVC, men när jag skulle testa själv nästa dag var allt som bortblåst, vare sig jag eller gubben kom ihåg hur vi skulle göra… Så bra att se hur det ska vara, men felsökningstips hade varit guld!
  (Ska dock tipsa alla min ännu gravida Kompisar om att läsa om amningsstart och-ställningar innan förlossningen. ) Fått mycket bra hjälp av fun blogg och det går 2 steg fram och 1 bak med amningen, ibland går det jättebra andra vill jag bara ge upp pga smärtan.

  1. Hej! Tack snälla för din kommentar! Ja, ett slag trouble shooting guide hade ju varit toppen – även för mig som nybliven förälder. Jag ska grunna på detta. Tack för tipset! Hur går det för dig nu? Om du har lust att svara, alltså. Sorry för lite sen respons – min sambo började jobba heltid förra veckan (efter att ha varit hemmapappa i sju år) och just nu har jag inte så mycket tid över för bloggen 🙂

 5. Hej!
  Min son föddes också med kort tung- och läppband, som klipptes i vecka 9 samt 14 i samma ordning. Fick aldrig sår heller, men amningen var inte helt smidig, med många omtag och ett flöde han inte mäktade med. Jag har kommenterat din blogg förut, och har nog tittat på alla videos 😀

  Min son strulade med amningen från att han var 2 månader tills han var kanske 4,5 månader och detta var nog den jobbigaste perioden so far (han fyller snart 1 år), alla kategorier. Om man inte vill ge flaskan, eller har förlikat sej med att ge den, är det många tankar om otillräcklighet kan jag tänka mej, för mej var det iaf så.

  För min del blev jag stressad av att se den ”perfekta amningen”, för att jag sörjde att jag och min son inte fick det att flyta på så som på filmerna (förstagångs-mamma), MEN jag utökade min kunskap och blev inspirerad till att testa 1000 saker TACK VARE dina filmer på sjalamning, amningspositioner osv, så att jag blev mer peppad att fortsätta truga på.

  För att sammanfatta: inlägget ovan hade gjort mej gott, att tro att alla får till en perfekt amning efter 1 månad är en myt, men din blogg är en källa till kunskap och nu en utökad sådan med ”litet tag”-klubben :))

  1. Hej! Stort tack för din kommentar, jag tror inte att jag svarade tidigare. Vad jobbigt för dig i början, men skönt att det blev bättre! Här ammar vi på utan problem nu – konstigt nog har mina bröst förlikat sig med det lilla greppet :-D. Jag ska nog göra fler filmer framöver med lite ”struligare” amning. Och förslag på vad man kan göra :-). Tack, igen, för att du skrev! /Lisen

 6. Hej!

  Äntligen en film sim påminner om min 6veckors bebis lilla grepp om bröstet när han ammar. Verkligen skönt att se att det kanske inte är mitt fel att jag inte får han att ta ett större tag om bröstet. Har smärta både vid amning, ibland bara i början och ibland under hela amningen och bröstvårtorna är ömma så jag vill inte röra i dem övrig tid. Börjar kännas som att jag inte kommer kunna fortsätta amma om detta inte blir bättre snart. Bröstvårtorna är tillplattade ofta efter han ammat så greppet är för litet och jag vet inte hur jag ska få till det. Fick aldrig lära mig att han ska söka efter bröstet själv på BB, så jag har tryckt ihop vårtgården och försökt få in den långt i hans mun, så vet inte om jag måste försöka börja om den början med att han ska greppa själv? Finns inte heller någon amningsmottagning där jag bor och på BVC fick jag ingen hjälp när jag sa att jag fortfarande har ont. Vad för trix tog du till för att få ordning på ordning på amningen och slippa smärtan?

  Han äter mycket i övrigt och går upp fint i vikt så han får ju i sig, men jag känner att jag snart ger upp. Det blir ångest inför varje amning, hade behövt få något råd.

  1. Åh, vad jobbigt!! Jag rekommenderar dig att gå med i en grupp på Facebook som heter Svensk stödgrupp för kort läpp- och tungband. Där kan du lägga upp bilder på undersidan av ditt barns tunga och få ett utlåtande av andra föräldrar med stora kunskaper i ämnet. Har barnet ett för kort tungband (vilket vården verkar ha mycket bristfälliga kunskaper om) blir det smärta och klämda bröstvårtor hur mycket du än jobbar med tekniken. Så kolla upp det, är mitt tips! Ett enkelt klipp (min bebis fick detta gjort, han reagerade knappt) kan då förbättra allting avsevärt.
   Du kan också testa tillbakalutad amning (video finns på min blogg) och se om det hjälper barnet att självmant börja gapa större om bröstet.
   Sen kan du alltid ringa en hjälpmamma, en frivilligarbetande amningsrådgivare från Amningshjälpen. En del kan ta samtal på Skype och liknande också, om du vill visa hur det ser ut när ni ammar. Kontaktuppgifter finns på amningshjalpen.se. Du kan kontakta vem som helst av dem.
   Vi klippte som sagt tungbandet, men det växte snabbt ihop igen, tyvärr. Dock hade jag inga jätteproblem, och jag har fortsatt att amma. Barnet är 10 månader nu och tar fortfarande ett litet grepp. Men det funkar ändå. Jag hade lite ont de första veckorna, men det försvann.
   Har du ont behöver du hjälp, så ska du inte behöva ha det. Gå med i stödgruppen och kontakta en hjälpmamma är mina tips, alltså ❤. /Lisen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *