Poddavsnitt 6: Amning och matintroduktion, pumpa på jobbet

NYTT PODDAVSNITT! Babybabypoddens sjätte avsnitt handlar om matintroduktion till ammade bebisar och jobbrättigheter för ammande.

Nutritionisten och amningsexperten Elisabeth Kylberg berättar om amning och introduktion av fast föda.

Hur bråttom är det att bebisen börjar äta annat än bröstmjölk och vad gör man om det bara verkar vara bröstet som gillas trots månader av försök med annan mat? Och är det bra att dra ner på amningen för att få barnet mer hungrigt? De frågorna kommer Elisabeth Kylberg att svara på – och några till.

Du som lyssnar får även höra förbundsjuristen Caroline Bleichner vid fackförbundet Vision. Hon ger i podden tydliga besked om vilka rättigheter du har som ammande och anställd. Det är rätt många rättigheter, faktiskt. Nöj dig inte utan vidare med att bli hänvisad till toan när du vill pumpa bröstmjölk på jobbet, till exempel. Och du har laglig rätt att ta pauser för att amma eller pumpa. Hör i podden exakt vad som gäller.

Klicka på playknappen nedan för att höra poddavsnittet. Eller lyssna på det på Itunes.

Avsnitt 6: Att börja ge fast föda till bebisen

Hur introducerar man bäst fast föda till en ammad bebis? Här får du lyssna på expertråd från nutritionisten och amningsexperten Elisabeth Kylberg, aktiv som rådgivare i den ideella organisationen Amningshjälpen. Du får också höra vad som gäller om du vill amma eller pumpa på jobbet.

Lästips:

Att börja ge fast föda – och fortsätta amma   
11 tips för matglada måltider med bebisen   
Amma eller pumpa på jobbet – här är dina rättigheter   
Pumptips till dig som ammar och jobbar

Ytterligare poddtips!

Här nedan berättar en expert vid Folke Bernadotte Regionhabilitering vid Akademiska barnsjukhuset i Uppsala om barn som inte äter så mycket ännu – och varför det kan vara dumt att ta bort amning eller ersättning för att få barnet att äta mer fast föda:

Avsnitt 3: Barns vilja och ovilja att äta, expertintervju

BABYBABYPODDEN AVSNITT 3. Mat och barn är temat för Babybabypoddens tredje avsnitt, liksom i föregående avsnitt. Denna gång besöker vi mottagningen Folke Bernadotte Regionhabilitering vid Akademiska barnsjukhuset i Uppsala. Ska man sluta amma eller sluta ge flaska om ett litet barn inte äter så mycket fast föda ännu?

Och här nedan hör du barndietisten Sara Ask ge handfasta tips till familjer (räcker upp handen här) som tenderar att fastna i makaronträsket och falukorvsträsket. Alltså när fantasin, planeringsförmågan och tiden tryter vad gäller måltiderna. Vad gör man? Vad är både enkelt att laga och någotsånär nyttigt att äta? Och som barn kan tänkas gilla? Lyssna!

Avsnitt 2: Makaronträsket, hur kommer man ur det?

BABYBABYPODDEN AVSNITT 2. Hur kommer man som småbarnsfamilj ur makaron- och falukorvsträsket? Den frågan får svar i Babybabypoddens andra avsnitt där barndietisten Sara Ask besöker mig i mitt kök. I podden får Sara Ask frågor som dessa: Hur gör man för att det inte ska bli makaroner i elfte timmen var eller varannan dag, hur får man barnen att äta ordentligt och helst också lite nyttigt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *