Video: Bröstkompressioner i bärsjal (2 min)

AMNING. Bröstkompressioner är ett välkänt knep i amningssammanhang. De görs för att skjutsa på mjölkflödet i bröstet och därmed få ner mer mjölk i bebisens mage – och innebär i all enkelhet att man kramar om bröstet medan man ammar. Du kan läsa och se hur det funkar här:

Video: Bröstkompressioner (2 min)    
Video: Aktiv amning, 4 knep för mer mjölk i bebismagen (7 min)

Här kommer en ny kort video om bröstkompressioner. Med den vill jag visa att det är lätt att göra bröstkompressioner (tycker jag, i alla fall) under amning i bärsjal eller bärsele.

Du behöver absolut inte bärsjal eller bärsele för att göra bröstkompressioner. Men om du redan ammar i sjal/sele eller vill börja med det och vill få mer mjölk i din bebis mage – varför inte testa? Kanske funkar det superbra, vem vet? Så här gör jag:

Varför bröstkompressioner?

Mer information om hur och varför finns i de två länkarna i början av detta blogginlägg. Men för att ta det i några punkter kan du till exempel göra bröstkompressioner när…

  • …den nyfödda bebisen somnar lite väl fort vid bröstet. Nyfödda brukar hålla sig vakna och suga när det finns ett mjölkflöde. När flödet klingar av i bröstet somnar de oftast. Flödet går helt naturligt upp och ner under en amningsstund. Men om den nyfödda bebisen är väldigt sömnig och just för tillfället inte orkar ”hjälpa till” så mycket klingar flödet ibland av lite väl snabbt vid ett amningstillfälle. Och då kan det behöva ens handfasta hjälp på traven. Särskilt viktigt är detta om det finns skäl att tro att bebisen behöver lite mer mjölk i sin mage än den för tillfället får. När du märker att flödet i bröstet avtar och bebisen börjar mer småsnutta och dåsa till – krama om bröstet en stund för att ge flödet en extra skjuts (=bröstkompressioner). Du märker att det funkar om bebisen verkar kvickna till en aning och suger mer aktivt och rytmiskt en liten stund. Läs gärna det här blogginlägget för att förstå hur man märker skillnaden mellan en bebis som suger aktivt (alltså med mjölkflöde) och en som mer bara mys-snuttar (utan så mycket mjölkflöde): Byta bröst – ett sätt att öka mjölkproduktionen. Obs! Du kan göra bröstkompressioner i vilken amningsställning som helst, bara du har en hand ledig att krama bröstet med.

  • …du vill öka mjölkproduktionen. Gör du bröstkompressioner regelbundet kommer mer mjölk ur bröstet totalt sett. Det ökar mjölkproduktionen.
  • …bebisen är otålig vid bröstet. Det är jättevanligt att bebisar är otåliga vid bröstet i perioder. De kan vara det av alla möjliga skäl, läs mer här: 17 supertrick när bebisen amningsstrejkar. Vissa stunder kan de vara otåliga för att de önskar sig ett starkare flöde just precis då (om de är trötta kan de vara extra otåliga). Då kan bröstkompressioner och att växla bröst fram och åter hjälpa bebisen att lugna ned sig.
  • bebisen ratar det ena bröstet och du vill hjälpa till att upprätthålla amningen på det bröstet (det går för övrigt ofta fint att helamma på ett bröst om man måste eller vill det). Gör du bröstkompressioner vid amning på det ”ratade” bröstet kan det ibland få bebisen mer pigg på att amma där.

Bröstkompressioner kan du göra från första början om du vill. Det ska inte göra ont, dock! Är brösten ömma, som de ofta kan vara några dagar efter födseln, var lite varlig.

Fler lästips

Kan amning tar för mycket energi av barnet? Expert: Nej!
Amningsvänlig tilläggsmatning – här är expertens tips  

Amningsexperten: Glöm inte brösten vid tilläggsmatning  
Byta bröst, ett sätt att öka mjölkproduktionen   
Tillbaka till helamning – expertens bästa tips  
Amma max 15 minuter per bröst – bra amningsråd?   
Video: Bebis hittar bröstet på egen hand efter födseln (19 min)  
Video: Handmjölka råmjölk (6 min)  
Video: Cottermans handgrepp (2 min)  
Mjölkstas!           

En reaktion på ”Video: Bröstkompressioner i bärsjal (2 min)”

  1. Hej! Vill mest tacka för att du delar med dig här på din blogg. Så mycket hjälp, pepp och värderingsfri information har jag inte fått någon annanstans! Tänk om jag hittat hit 2016 när jag fick min första… hade nog besparat mig mycket lidande. Är så arg och ledsen över hur lite hjälp, råd och stöd en får genom mvc/BVC/bb. De enda som sades kring amning var att ”alla kan amma” och att ett stort tag är viktigt. Det resulterade i en chock hur jobbigt och svårt det var! Hade jätteproblem med ettan, fick bröstböld (i båda brösten) och fick åka akut till sjukhus och ligga inne tre dygn pga infektion. Blev sjuk fyra dagar efter förlossning vilket var ”omöjligt” så fick aldrig info om att söka vård trots att jag under hembesök från mvc var för dålig för att orka sitta upp..?! Resulterade i låg mjölkproduktion, ersättning och ett slitande för att börja helamma. Gick från att tycka att amning var självklart till att det bara är mvc/BVC som ser amning som det enda sättet att ge bebis mat.
    Nu har jag en tvåa på sex veckor (som ligger och äter i detta nu 🙂 ) och jag var tydlig med att ta upp mina farhågor och rädslor i samband m amning på mvc men att jag helst ville helamma. Fick inget stöd annat än ”ja, det gör ju ont i början men det brukar rätta till sig” och är spc-flingor…. fick inte ens veta att det finns en amningsmottagning. Var noga med att be om hjälp på bb och ville att flera skulle kolla när jag ammade. Sa att jag tyckte att det gjorde ont men det avfärdades med orden att hon har ett bra tag. Well, nej för jag fick blödande blåsor på en gång när jag kom hem ringde bb och fick då veta att det finns en amningsmottagning. Superbra hjälp när jag väl kom dit, men sent!! Fick vila båda brösten i fyra dygn, pumpa och komplettera m ersättning och sedan ha amningsnapp.. pust! Tre mjölkstockningar dessa sex veckor och väldigt mycket slit, smärta och tårar.. har känt mig så avvisad, maktlös och förtvivlad. Känslan att inte kunna tillgodose sitt barns behov under känslostormarna direkt efter förlossning är ingen lek att hantera. Och mitt i detta amningsmörker var denna blogg mitt ljus. Så… långt inlägg för att säga TACK!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *