Att amma ett förkylt barn, 10 tips!

AMNING, FÖRKYLD BEBIS. Är näsan rejält täppt kan det bli svårt för ett barn att amma. Själva amningen kan i och för sig lösa upp en hel del snor – det är vi nog många ammande som har märkt. Men ibland behövs lite hjälp på traven.

Här är några av mina bästa tips för att lyckas amma en snorig, täppt och förkyld bebis! 

Obs! Lyckas du inte få i bebisen bröstmjölk (eller ersättning) trots försök, eller om barnet har svårigheter med andningen – kontakta genast vården.

1. Skölj med koksaltlösning

Vi har övergivit näsdroppar i pipetter och kör istället vid behov med sprejflaska med koksaltlösning. Då kan man ösa på rätt bra. Några rejäla duschar i vardera näsborren – och sedan amning. Under amningen tycker jag att jag hör hur snor i näsan dras bakåt och försvinner ner i svalget. En del rinner också ut ur näsan. Ibland gör vi två sådana här duschningar före läggdags om det är väldigt tjockt i näsan.

Blir barnet upprört av sköljningen tycker jag att det ger sig så fort vi lagt oss ned och börjat amma – gärna med något under våra huvuden så barnets huvud kommer upp lite. Och ju mer barnet lugnar ned sig, desto lättare verkar också barnet andas genom näsan.

2. Spruta bröstmjölk i näsan

Att spruta bröstmjölk i näsan är toppen, tycker jag. Näsdroppar som smakar gott för bebisen, toppen! Våra barn har ofta gillat detta mer än koksaltlösning. Även 1177 rekommenderar att vid behov droppa bröstmjölk i näsan på en snorig bebis, se här till exempel.

Så hur får man bröstmjölken in i näsan på en förkyld bebis? Jag brukar handmjölka ur lite mjölk i ett glas eller en kopp, stoppa ned en medicinspruta (sådana som man brukar få gratis på apoteken) och suga upp mjölken. Sedan sprutar vi mjölk i bebisens näsa.

Se: Video: Handmjölkning (5 min).

Med en rätt bred medicinspruta, som den ovan som vi fick med oss hem från sambons hemland Kanada, kan man handmjölka direkt i sprutan om man vill. De svenska apotekens sprutor brukar vara smalare och då kan det vara svårt att pricka rätt med mjölkstrålarna.

En annan variant:

Jag har ett enkelt tillmatningsset från Amningshjälpens webbshop. Det är en medicinspruta med en tunn slang som kopplas på eller av vid sprutans mynning. En sådan här anordning kan användas om man vill tilläggsmata sin bebis under amning. Men den är även bra vid nästäppa, kom vi på här hemma. Jag fyller sprutan med min bröstmjölk och så sprutar vi in skvättar med mjölk i barnets näsa med slangen.

Sprejflaska, pipett eller medicinspruta kan i värsta fall göra barnet lite illa i näsan om barnet slänger mycket med huvudet när det är dags för näs-skölj. Men en mjuk, tunn, slang gör inte illa någon näsa. Barnet märker knappt ens att vi för in den i näsborren. Mycket bra, tycker jag!

3. Var lite varsam

Värt att tänka på är att bebisar, i alla fall de yngre än ett halvår, kan ha svårt att andas genom munnen överhuvudtaget – här är intressant text på engelska om det och om bebisars immunförsvar. Därför får man vara lite försiktig när man sprutar i näsan med medicinspruta snarare än sprejar med sprej. Blir det för mycket på en gång kan det bli obehagligt för barnet, eftersom det då kanske blir svårt att andas alls. Så ta lite i taget och var uppmärksam på barnets reaktion. Och det kan vara bra att undvika att barnet ligger ned helt plant på rygg när bröstmjölken sprutas i näsan – det kan vara skonsammare för barnet att halvsitta eller halvligga.

Blir barnet väldigt besvärat vid användande av medicinspruta, slang eller liknande – ta upp och trösta. Amma omgående.

4. Amma med barnet sittande

Ibland funkar ligg-amning bäst vid nästäppa. I liggande ställning kommer lite bröstmjölk lätt upp i svalget och näsan emellanåt och det blir lite automatisk ”rensning” under amningen.

Men ibland kan det funka bättre om det snoriga barnet sitter upp och ammar i stället. Testa! Du kan ha barnet grensle över ditt lår, till exempel.

5. Amma i bärsjal eller bärsele

Ammar du i bärsjal eller bärsele kan du gå runt och vagga det förkylda barnet och samtidigt amma barnet i upprätt sittande ställning. Bra, va? Klicka på bannern här nedan för att se videor.

6. Amma vid öppet fönster

Jag vet inte hur många gånger de senaste månaderna som jag har ammat snorig bebis i utomhusluft för att få en lugn och behaglig amning – på loftgången, vid öppet fönster, vid balkongdörren eller utomhus. Uteluft är verkligen välgörande.

En bärsjal eller bärsele underlättar mycket i dessa lägen. På bilderna här ammar jag i en bärsele. Videor om det finns till exempel här och här. Bildserie finns här.

I fjol, mitt i smällkalla vintern, stod jag och fick stopp på ett kruppanfall hos tvååringen genom att amma honom i bärsjal mitt i natten framför öppen balkongdörr. Det var många minusgrader ute, men ett täcke höll oss varma. Jag var innerligt tacksam då över amningen och över bärsjalen. Jag hörde hur min tvåårings pipande, snabba och besvärade andetag snart lugnade ned sig och efter mindre än en halvtimme sov han.

7. Amma i badet

Ni kan ta ett bad ihop. Eller en dusch. Den varma, fuktiga, luften i badrummet kommer hjälpa till att lösa upp snor.

Badkars-amning och dusch-amning uppskattas av många barn. Man kan till exempel sitta på en stol i duschen och undvika att barnet får vatten i ansiktet.

I badet kan du amma med barnet sittande upprätt, liggande i famnen eller liggande ovanpå dig, till exempel.

8. Ångbastu med förkyld bebis!

Om ni inte vill bada barnet men någon annan i familjen vill ta sig ett bad, ha badrumsdörren stängd medan badkaret fylls och amma sedan i badrummet. Stängd dörr gör att det blir lite av en ångbastu som hjälper till att lösa upp snor och slem. Gammalt beprövat knep!

Man kan även spola varmt vatten i handfatet för att få ännu mer vattenånga i ”bastun”. Och man behöver inte fylla ett badkar, det kan räcka med att ha full fräs i alla kranar under några minuter, på varmast möjliga.

Att guppa i bärsele eller studsa på pilatesboll (se punkt 10) kan vara jättebra efter en sittning i den hemmagjorda ångbastun, säger barnsjuksköterskan Nina Verazain.

”Då hjälper man slem att komma upp från lungorna på barnet. Ett annat sätt att hjälpa slemmet upp är att lägga barnet på mage över knäna och klappa över rygg och sidor.”

9. Mys ihop en stund

Truga inte för allt vad tygen håller, i varenda sekund. Är man för ”på” kan barnet bli stressat och så går allt i baklås. Ibland kan du/ni och bebisen behöva chilla en stund för att sedan återuppta amningsförsöken.

Ni kan till exempel stå vid en balkongdörr, en ytterdörr eller ett öppet fönster och bara spana, andas och mysa. Barnet kan vara i famnen eller i en bärsjal eller bärsele.

Eller så hänger ni på loftgång, som min sambo har gjort med bebis många, många, gånger.

10. Amma guppande på pilatesboll

Att amma mjukt guppande på pilatesboll kan lugna mången förkyld och ledsen bebis, till exempel efter näsrengöring.

Pilatesbollen är faktiskt ett riktigt dundertips vid alla möjliga sorters bebisstrul, läs mer här: 17 supertrick när bebisen amningsstrejkar och Video: Söva bebis på pilatesboll (3 min). Även här finns pilatesbollen med på ett hörn: Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akut-tips!.

Lycka till! Och ring 1177 om du är orolig för ditt barns hälsa!

Tack till Nina Verazain, barnsjuksköterska, samt Ruth Partoft, sjuksköterska och barnmorskestudent, för tips och hjälp med faktagranskning av detta blogginlägg!

Fler bilder på förkyld bebis

Lästips: Hur ska vi klä oss? Allt om att bära barn utomhus!

5 reaktioner på ”Att amma ett förkylt barn, 10 tips!”

 1. Bra inlägg! Förkylningarna har avlöst varandra här också, vissa har ju varit horribla… ?Bärsjalen, pilatesboll och många gånger ingen amning (som du skriver kan barnet bli så stressat, eller i vårt fall så lesset att det bara blir värre) har funkat bäst. Typ senast för 30 min sen. ?

  Skönt att bebisarna sakta blir små barn, jag känner mig lugnare nu vid 10 mån än när han var 6 mån, hungrig, trött och dunderförkyld…

  1. Tack! Nästa år kan väl inledas med lite friskperioder, eller vad säger du? ? Det vore trevligt!
   Tack för din kommentar! Hoppas ni får en fin jul med så lite sjukdom som möjligt. /Lisen

 2. Rejäl snuva här så min 9 månaders som i stort sett inte orkar amma alls 🙁
  Att jag då får massa mjölk gör att det i tillägg blivit vajsing på greppet. Mycket mjölk och mycket snor blir liksom ingen bra kombo vilket har gjort att hon flera ggr bitit till på bröstet. Gör så sjukt ont.
  Ska prova några utav tipsen här ovan och se om vi kan få till det. Vill ju verkligen att vi tar oss ur förkylningen med amning i behåll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *