Video: Amma upprätt i vävd sjal, bebis 5 veckor (7 min)

AMMA I BÄRDON. I videon i det här blogginlägget visar jag ett sätt att amma i en så kallad vävd bärsjal med barnet sittande upprätt. Jag skulle egentligen bara ta en bärsjals-selfie i köket imorse, men så blev bebisen hungrig – och jag tryckte på REC och så blev det en amningsvideo.

Det är en vävd bärsjal som syns på bilderna här. En vävd sjal är lite stummare i tyget och avlastar ofta bättre än en trikåsjal, en elastisk typ av bärsjal, gör. Många gillar trikåsjal till sina nyfödda, men du kan bära i vävd sjal från början också om du vill. Jag och min sambo har gjort både och. Scrolla ned för tips om knytning.

Det jag gör på videon här är bara ett av många sätt – och på intet vis en perfekt uppvisning (vad det nu är). Men det måste inte vara perfekt! Bara det funkar och barnet verkar nöjt, sitter någorlunda okej och har fria luftvägar är det bara att köra, anser jag.

Allt som kan underlätta bebisvardagen och göra föräldrar och barn lite nöjdare är strålande. Det är min devis.

Här är ytterligare en video, en äldre, där jag ammar på samma vis:

Mitt bästa tips i sammanhanget: Våga testa olika sätt, våga öva och freestyla lite och se vad som funkar för dig.

En del har känsliga och ömma bröst och kan inte lyfta dem som jag gör i videon, till exempel. En del har små och betydligt mer ”stationära” bröst som sitter en bit ned på bröstkorgen eller pekar ut åt sidorna. Då kan man hissa ner sjalen lite till eller prova att tippa barnet lite så att det sitter mer lutande på sniskan med huvudet vilande mot ens armveck. Eller så kan man istället se om det funkar bättre att amma upprätt i sele, video om det finns här.

För tips om hur du knyter en vävd bärsjal med liten bebis, kolla till exempel Bära Näras instruktioner eller denna video där jag själv knyter sjal och ammar en sexmånadersbebis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *