Video: Tidiga amningssignaler (3 min)

TIDIGA AMNINGSSIGNALER, VIDEO. Är du blivande eller nybliven förälder och vill amma? Ta i så fall gärna en titt på videon i det här blogginlägget – den kommer en bit ned. Har du koll på det som sägs i videon underlättar det din amning!

Denna video finns även på engelska: Video: Breastfeeding cues (3 min).

Tidiga amningssignaler

Det hela handlar om tidiga signaler på att en nyfödd bebis vill amma. Nyfödda meddelar nämligen ofta på rätt diskreta sätt – inledningsvis, i alla fall! – att de vill till bröstet. Får de inte gehör för sina små försynta signaler återstår till slut bara att gråta eller skrika, som sista-utvägen-nödrop. Eller så orkar bebisen inte börja larma om sin hunger utan somnar – utan att ha fått något i sig.

Vad är grejen?

Tidiga och sena amningssingaler kan ses på bilderna här, hemifrån oss (jag födde yngsta barnet hemma). Mormor gosade med bebis några timmar efter förlossningen, jag var upptagen med att ta foton och ignorerade lite grann, eller såg inte, bebisens handviftningar och andra signaler. Snart blev den lille så frustrerad att han började gråta. Då fick han förstås bröstet.

Men här är grejen: Det är i regel bra mycket lättare att amma en lite lagom hungrig bebis! En skrikande bebis är krångligare att amma. En skrikande nyfödd kan behöva lugnas först innan amning är möjligt. Tänk dig själv om du storgråter av någon anledning och någon kommer och vill ge dig mat. Du behöver lugna ner dig lite innan det överhuvudtaget går att tugga och svälja.

Erbjud bröstet!

Ville bebisen inte amma, trots att han eller hon uppvisade tecken på att vara hungrig? Det behöver inte vara någon fara med det, kanske var det inte hunger saken gällde just då. Men man kan alltid erbjuda bröstet i alla fall och se vad gensvaret blir.

Obs! Efter någon månad eller två kan de där signalerna börja betyda andra saker. Att barnet suger på händerna kan till exempel vara för att barnet helt enkelt har upptäckt sina händer! Det jag talar om här är de allra första dagarna och veckorna efter födseln.

Videon

Hur vet man då när en nyfödd sannolikt är lite ”lagom hungrig” – så att man kanske slipper en och annan skrikfest vid bröstet? Titta på videon för att se exempel! Det kan vara sådant som att bebisen viftar med armarna, verkar orolig och för händerna till munnen.

Du som är partner, häng på!

Är du en icke-ammande partner till en ammande är detta minst lika viktigt för dig, skulle jag säga! Du har stor glädje av att lära dig de tidiga hungersignalerna. Om du går omkring och bär på bebisen mellan varven, till exempel, kan du ögona böj langa tillbaka bebisen till den ammande när du märker tecknen på att barnet vill till bröstet. Då kommer din partner antagligen att få en lugnare amning än om du hade väntat till dess att bebisen börjat gråta av hunger. Du kan vara ett fantastiskt bra stöd i amningen på detta vis! 

Att ha barnet hud mot hud, eller med så lite kläder som möjligt, är ett fenomenalt bra sätt att ge bebisen trygghet, låta den få sova mellan amningar och även ett jättebra sätt att märka hungersignaler på.

Det är svårt att missa en bebis som gnager på händerna, ormar sig oroligt eller pickar mot ens bara bröst. Hud mot hud-kontakt främjar dessutom bebisens amningsinstinkter, vilket är gynnsamt för amningen.

Bärsjal förenklar

Testa gärna bärsjal! Oavsett om du ammar eller är en icke-ammande partner eller mormor eller farfar eller vem du nu är i relation till den ammande – bärsjal är en jättebra grej. Du kan bära bebisen och vara trygg i att du märker de tidigaste amningssignalerna och då kan se till att barnet får komma till bröstet.

Hur du knyter en elastisk bärsjal finns tips om till exempel här, här och här. Det är inte speciellt svårt. Fem försök, sedan sitter det – så brukar min sambo säga. En bärsele som passar nyfödda kan förstås också funka, men bärsjal är mysigare (tycker jag).

Gör det ont att amma?

Har du ont av amningen kan det förstås vara väldigt påfrestande att amma vid minsta lilla pip eller handviftning. Gör det ont behöver du med största sannolikhet hjälp med taget om bröstet och hur du håller i barnet för att få en bra vinkel så att bröstvårtorna inte blir skavda på. Klicka på bannern nedan så hittar du i flödet bland annat en video om amningsteknik.

Här finns också en bildserie om hur du kan hjälpa bebisen att ta ett stort tag om bröstet, vilket behövs för att amningen inte ska göra ont: Bildserie: Bra position och stort tag.

Här är också en text, med länkar till var du kan få hjälp, om smärta vid amning: När det gör ont att amma

Mer om amningssignaler 

Informationen i videon i det här blogginlägget kommer bland annat från den här broschyren, som jag vet också sitter på en del BB-avdelningar. Här är, som jag förstår det, den ursprungliga broschyren om tidiga signaler, från Royal Brisbane and Women’s Hospital i Australien (pdf).

Här finns pdf med bilder och text på svenska, från Nära Bebis, om tecknen på att en nyfödd vill till bröstet. Här är samma fast på engelska.

6 reaktioner på ”Video: Tidiga amningssignaler (3 min)”

  1. Har märkt på min lilla att hon kan vara väldigt irriterad och söka bröstet av flera andra orsaker än hunger. Skillnaderna mellan hunger och irritation är att när hon bli hungrig kommer hungerssignalerna långsammare och hon ammar med god aptit. Annars kan hon vara väldigt missnöjd och verkar vrålhungrig (plötsligt och fast hon precis ammat riktigt bra) men när hon får bröstet greppar hon inte riktigt och sväljer då luft och blir nästan överrumplad av mjölken även om jag inte mera har överproduktion. Märker av detta beteende förstås vid ökningsperioder men också vid magont, om hon är kissnödig m.m. Skulle vara intressant att läsa om detta. Erbjuder bröstet om hon verkar vilja ha men ibland kan hon bli mycket lugnare om hon får kissa i handfatet först eller ifall jag lyfter knäna mot magen och hjälper henne att prutta. Hon kan också verka väldigt hungrig men så kommer en rap och hon lugnar ner sig. Det är så fascinerande att se mer och mer av babyns sätt att kommunicera. Detta är mitt andra barn och jag har visserligen gått who:s amningshandledarutbildning men man inser nu vilken värld som finns att dyka in i då det gäller amning och babyns sätt att kommunicera <3

    1. Tack för din kommentar! Har du märkt av detta även efter nyföddstiden, alltså att signalerna inte alltid indikerar hunger? Jag tänker på våra bebisar, där det blivit lite svårare att utröna vad som är hungetsignaler efter hand, men att det sällan slagit fel när de varit nyfödda (jag tänker på de första veckorna).

  2. Vill btw inflika, detta skulle nog ha skrämt upp mig som förstagångsförälder. Trodde flera gånger att hon höll på att dö om hon sov litet längre eller ifall hon inte ammade ordentligt. Analyserade i minsta detalj hennes amningar och trodde att hon var hungrig hela tiden (hade dessutom kolik och skrek hela tiden). Insåg först i efterhand att hon ju faktiskt gick upp ordentligt i vikt och var alert trots att hon sällan var nöjd så inte gick det ju någon nöd på henne gällande näringstillståndet i alla fall

    1. Skrämma någon vill jag verkligen inte, tack för att du säger detta. Får jag fråga vilka formuleringar som skulle kunna uppfattas som skrämmande? För jag ändrar givetvis i texten om något kan förbättras i det avseendet! ??

    2. Hej igen! Nu har jag ändrat lite i texten och förhoppningsvis gjort den bättre. Tack för din värdefulla input! Apropå det andra du skrev om nödighet mm känner jag igen! Vore roligt att skriva något om det, tack för tips! Med de bästa hälsningar från Lisen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *