Video: Amma i bärsjal med bärskydd (3 min)

AMMA I BÄRSJAL OCH BÄRSELE. Verkar det krångligt att amma bebisen i bärsjal eller bärsele utomhus när årstiden kräver mycket kläder? Det behöver inte alls vara särskilt krångligt!

Det kan snarast underlätta att amma på språng med ytterkläder på, tycker jag. Ett ytterplagg kan i många fall hjälpa till att stötta barnets huvud vid amning. Ett exempel på det visar jag i en video nedan.

Bärskydd

I videon ammar jag min sexveckorsbebis under ett så kallat bärskydd. Ett bärskydd är som ett extra skyddande tygstycke som man kan ha över barnet vid bärande utomhus. Jag tycker att det är en bra och prisvärd grej höst och vår. När det närmar sig nollgradigt bär jag hellre en så kallad bärjacka över mig och barnet. Det går bra, tycker jag, att amma i en sådan också.

Jag visar i videon hur mitt bärskydd knyts. I bland annat det här och det här blogginlägget visar jag bilder på bärskydd och bärjackor och ger förslag på praktiska och enkla kläd-lösningar vid kyla.

Nedhasad bebis? Stöd nacken

Amning av en bebis som sitter upp i bärsjal eller bärsele innebär ofta att man får skuffa/hissa ned sjalen eller selen en smula. Detta för att bebis och bröst ska ha chans att hamna nära varandra.

Men en ”nedhissad” sjal eller sele blir lätt ostadigare. Barnets nacke behöver då mer stöd, i synnerhet om det är en liten bebis vi talar om. Man bör som huvudregel stödja barnets huvud med en hand eller arm vid amning i sjal/sele. Men här tar jag alltså ett ytterplagg till hjälp för att stödja barnets nacke ytterligare. Här kommer videon:

Obs! Se till att du kan se barnets ansikte hela tiden när du ammar i sjal/sele eller när barnet har somnat efter amning i sjal/sele (vilket händer i typ 10 fall av 10 utomhus). Ser du ansiktet kan du också försäkra dig om att barnet har fria luftvägar. Det är också viktigt att frisk luft kan cirkulera vid barnets ansikte hela tiden.

Klicka nedan för att se fler videor om amning i bärsjal och bärsele!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *