Efterlyses: Träningstips till en ammande

TRÄNING I BEBISTILLVARON.  Jag behöver träna. Har ni tips? Hur gör ni? Lite stretching och styrketräning en stund skulle jag behöva göra varje dag. Sjalbärande av barn är bra träning, men jag behöver något mer. Några träningsredskap och en plats att ligga och sträcka ut rygg, armar och ben på.

Det blir ofta en statisk belastning för ryggen att amma, märker jag. Både dagar och nätter. Jag känner mig stel.

Lästips: Amning och ont i ryggen – mina åtta bästa tips för skönare amning.

Och så är det ju detta med bebisen. Jag helammar en fyra månader gammal bebis. Jag vill inte lämna ifrån mig honom någon längre stund. Och jag vill inte ge flaska eftersom jag inte vill riskera att bebisen börjar rata bröstet, vilket hände med vårt första barn.

Babygym, kravla själv på golvet och liknande är i bästa fall roligt i fem-tio minuter. Sedan vill barnet upp i famnen. Inte konstigt alls, han är ju en bebis!

Barnvagn gillas ännu inte av bebisen. I vagnen sover han mycket korta stunder och vaknar grinig. Kanske kan sambon ta en promenad på stan med bebis i bärsele eller bärsjal om bebis är mätt och glad – och jag får chans att träna.

Fast – jag vill ju egentligen kunna träna en stund varje dag. Helst på morgonen. Då har jag en stund över. Min sambo har det också just nu. Och han vill också gärna ägna den lilla stunden åt träning. Han behöver styrketräna och gärna också springa regelbundet för att må bra. Det är inga långa stunder som krävs, ofta tycker han att 20-30 minuter räcker.

Kan vi lyckas träna båda två samtidigt, med bebis närvarande, och i så fall hur? Det vore drömmen just nu.

Vi var på utegymmet där vi bor en stund igår morse. Det var jättemysigt och roligt! Och vi fick träna lite.

Det var sensommarvarmt och ingen konst att byta blöja i det fria och bolla bebisen mellan oss.

Min sambo gillar att träna med bebis i bärsjal, här är bilder på det.

Själv behöver jag träna bebisfritt. Jag behöver göra särskilda övningar som är bra för min onda rygg (jag har en reumatisk diagnos). Det fick jag göra en stund igår, på utegymmet.

Utegymmet är toppen, men kommer inte kännas lika frestande i novemberregn.

Inne på Friskis och Sats här i kvarteren kan vi inte träna alla tre på en matta och med tillgång till redskap. Jag har frågat. De har barnpassning och särskilda pass där barn får vara med. Men jag vill inte låta någon okänd passa min bebis. Och barn får inte vara på gymmet, utom vid vissa tidpunkter som inte passar mig.

Naturligtvis skulle vi kunna träna hemma, på vardagsrumsgolvet. Men när det ser ut så här (och jag lovar, det kan se mycket värre ut) känns tröskeln rätt hög.

Visst skulle sambon kunna ta bebis en sväng i selen så att jag får träna. Men det funkar långt ifrån alla dagar. Och jag behöver daglig träning, en knapp halvtimme önskar jag mig i de bästa av världar.

Att låsa in mig på eget rum när sambon och resten av familjen är hemma senare på dagen känns svårt. Dels bor vi trångt och har inga lås. Dels vill ju barnen vara med mig och ser det som en sport att överfalla mig om jag lägger mig på golvet.

Om ett antal månader kommer det förmodligen att vara enklare att lämna bebisen en stund till någon betrodd vuxen, men hur gör jag nu?

Och går det att hitta något realistiskt sätt att träna alla tre just nu? På ett sätt som helst inte kostar massor med pengar? Idéer är mycket välkomna!

Ps. Att ha ett städat och rent vardagsrum varje dag är dessvärre inte realistiskt. En gång var jag pedant. Det var då. I en annan tid, ett annat liv.

10 reaktioner på ”Efterlyses: Träningstips till en ammande”

 1. För mig var passen där man har med bebis toppen. Jag gick både på yoga och på typ cirkelträning, ca två pass i veckan. Bebis som vanligtvis inte alls ville ligga på golvet var ofta nöjd långa stunder när jag tränade. Tror det var dels för att jag också låg på golvet och tränade, och dels för att det var spännande att titta på andra bebisar (och andra bebisars leksaker). Även de pass då jag fick lyfta, bära, amma mer än träna tyckte jag passen fyllde en funktion. En sån dag hade jag gett upp att försöka träna hemma, men när jag var där så hoppade jag in i passet de få minuter som bebis var lugn, så det blev alltid lite träning iaf.

  Och så villjag passa på att säga tack! För mig gick amningen som en dans (ok, kanske inte riktigt, men bra nära) från första stund. Jag vet att det huvudsakligen är dig jag har att tacka för det. Jag lusläste hela din blogg när jag var gravid och återkom dagligen för att friska upp minnet de första veckorna efter att bebis var född.

  1. Tack! ? Roligt och intressant att höra dina träningserfarenheter!
   Och varmt tack för de upplyftande orden! ❤ Så fint att läsa! Det glädjer mig mycket. /Lisen

 2. Vi gör babyyoga med fokus på coremuskler hemma och i grupp på en yogastudio. När vi är på yogastudion har lillen fullt upp med att titta på de andra bebisarna första halvtimmen och gnaga på en av hans faborittugglelsaker, sen har vi oftast en amningspaus innan vi fortsätter. Hemma integrerar jag honom i yogan; har han som extravikt på magen, busar med mitt hår när han ligger under mig och så vidare.

 3. Jag kör yoga hemma, finns en jättebra kanal på Youtube som heter Yoga with Adriene. Brukar försöka köra när bebis sover korta stunder eller är lugn i spjälsängen bredvid mig.

 4. Jag gick på efter-gravid-träning på vår vårdcentral (Malmö) – bebis var tre månader och övade intensivt själv på att vända sig. Jag tror han tyckte det var roligare än jag… Det var smidigt att ha med bebisen men jag föredrar att träna själv.

  Hemma fick jag till det några få gånger när bebisen började sova en trekvart i sängen. Men sen slutade han med det… Då fick han vara med sin pappa och så började jag gå till gymmet (5 mån).

  Hmm, jag hade nog inte så mycket att komma med, bebisar jobbar ju mot en! ? Kör på utegymmet så länge det går och Så är han större när rusket kommer och du får möjlighet hemma!

 5. På nordic wellness så får man ha med barn inne på gymmet innan de börjat krypa. De har på de flesta av sina gym en liten avskild hörna med mjuka mattor på golvet där man kan träna och bebisen kan rulla omkring.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *