Video: Min bebis första 20 dagar (3 min)

AMNING DE FÖRSTA DAGARNA, VIDEO. Lycka! Skrik! Gråt! Förtvivlan! Glädje! Puh! Här, i form av en kort video, kommer en sammanfattning av de första 20 dagarna med vår bebis, sett ur min synvinkel.

Mycket handlar om amning och om stressen de första dagarna – och om att trösta bebis på alla upptänkliga vis. Puh, vad gör man inte för att de små ska vara nöjda och lugna? Efter videon kan du läsa mer om mina tankar i sammanhanget, om du vill!

Obs! Ha ljudet på! 😀

Det finns tre saker som jag önskar att vården informerade alla blivande/nyblivna föräldrar om (och som jag försöker få fram i videon). Nämligen:

Dygn två – en pärs!

Det kan vara en pärs att amma runt dygn två. Eller något eller några dygn senare – jag talar om de allra första dygnen då den vita mjölken ännu inte riktigt börjat ”rinna till”. Råmjölken räcker i normalfallet hur bra som helst om man ammar så fort bebisen visar amningssignaler, men det är lätt att bli stressad av en rejält hungrig och otålig bebis. Till och med jag, som nu är fyrabarnsförälder, var superstressad dygn två den här gången. Jag kände: ”Gud, han bara skriker. Jag ammar, ammar, ammar, vaggar och bär och ammar igen. Men han skriker så himla mycket! Går detta verkligen bra?” Det gjorde det. Nästa dag var bebisen nöjdare och lättare att amma. Han har skrikit en massa gånger efter det, men en sådan kombination av skrikfest och amningsmaraton som det var under delar av dygn två —  illa har det inte varit sedan dess. Inte på långa vägar. Någon som känner igen sig?

Läs mer härLista: De 5 mest förvirrande sakerna om amning (och hur man begriper sig på dem).

Om din nyfödda bebis inte är på hugget de första dygnen och kanske ständigt somnar vid bröstet, se och läs här: Video: Aktiv amning, 4 knep för mer mjölk i bebismagen (7 min)

Bärsjal underlättar livet!

Om du ammar och ammar och bebisen ändå skriker kan det vara för att bebisen är jättetrött och behöver sova en stund innan han/hon kan amma med ny energi igen. Om bebisen vill ta sig små tupplurar vid bröstet eller i famnen – fingemang. Men ibland blir bebisar så uppjagade av sin egen trötthet att de kan behöva aktiv hjälp att somna. Då hjälper en bärsjal till. Knyt upp bebis och testa att smågunga runt på golvet en stund, eller ta en kort sväng runt husknuten. En alldeles nyvaken bebis är ofta lättare att amma! Det går bra att amma i bärsjal och bärsele också. Och flaskmata i bärsjal eller bärsele! Det gjorde vi med första barnet.

Kvällsoro!

Några dagar eller veckor efter födseln brukar många bebisar börja vara otåliga och ledsna på kvällarna, oavsett om de ammas eller flaskmatas. Ibland börjar oron redan på eftermiddagen. Det kan vara mycket stök vid bröstet då. Det kan också bli non-stop-amning kvällen lång. Det är helt normalt i de allra flesta fall! Och det finns sådant som hjälper en genom denna jobbiga fas. Att skumpa mjukt med bebis på pilatesboll fungerar ofta väldigt bra i sövande syfte när bebisen är övertrött och kinkig, till exempel. Läs mer här: Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akut-tips!.

Obs! Jag talar här om hur bebisar oftast beter sig. Men både bebisar och föräldrar kan ha olika utgångspunkter, hälsotillstånd och olika behov. Är du det minsta orolig över din nyfödda bebis välmående, kontakta vården, till exempel BB eller 1177.

16 reaktioner på ”Video: Min bebis första 20 dagar (3 min)”

 1. Hej!

  Jag är i v.35 med mitt första barn och älskar dina videos och inlägg. Tack så otroligt mycket för att du delar med dig. Med din hjälp har jag lärt mig hur man knyter en bärsjal och hur man kan tänka kring den första amningen. Jag känner ett lugn av att veta att du och dina videos kommer finnas där när bäbisen kommer (om jag behöver uppfräshing av dina tips).

  Med värme!

 2. Väldigt fin film!
  Jag har haft så mycket nytta av din blogg och tipsar ALLA jag känner som väntar barn.
  Amningen funkade inte med mitt första barn och det var hemskt. Hittade hit ” för sent” men följde alla tips och gjorde allt ”rätt” men han gick inte upp i vikt. En bröstinfektion satte spiken i kistan så jag delammade, pumpade och gav tillslut bara ersättning. Fick så värdelös hjälp av amningmottagningen/BVC så jag blev helt matt.
  Nu när mitt andra föddes i maj i år och jag förlorade massor av blod och fick opereras akut sa alla att amningen kunde komma igång sent om alls på grund av blodförlusten . Jag hade bestämt i förväg att om det inte går så kommer jag inte lägga 5 månader på att kämpa som jag gjorde förra gången.
  Men hon ammade och ammade och ammade som en gud. Så häftigt! Jag var så påläst och vi grejade varje hinder vi stötte på tillsammans
  Så tack! Tack,tack för alla tips! Ovärdeligt!
  Helammar nu min 2,5 månaders i ringsjal som ett proffs och är så glad och tacksam att jag får uppleva detta.

  1. Skandal att du fick så dålig hjälp med första barnet! Och var det sjukvården som sa att du kanske inte skulle komma igång med amningen andra gången, efter blodförlusten (lät otäckt, för övrigt, hoppas att du repade dig snabbt)? Vilka olyckskorpar, i så fall. Det går nästan alltid att komma igång. Bara det finns lite basal kunskap om amning och mjölkbildning – vilket ju tyvärr saknas på många håll i sjukvården.
   Härligt att det funkar så bra nu! Amma i sjal är bäst! ? Så praktiskt.
   Tack för att du skrev! ❤ /Lisen

 3. Hej fina du! Skulle uppskatta så mycket om du tog dig tiden att läsa min kommentar. Min son är 4 månader nu. Han har ammat med amningsnapp i princip sen han föddes. Det har funkat jätte bra fram tills för några veckor sedan. Då vägrade han amma med nappen. Jag testade utan och då åt han men jag var tvungen att sätta mig i ett mörkt, tyst rum och växla bröst efter ca 30sek-1min för att han släppte taget och började skrika. Totalt åt han kanske 5min (från båda brösten) varannan timme istället för 20 min (med nappen och endast ett bröst). För att inte göra den här historian för lång ska jag försöka sammanfatta resten. Vi träffade en läkare, konstaterade att han endast gått upp 80g på 2 och en halv vecka. Läkaren sa att jag hade för lite mjölk och att jag borde börja med ersättning trots att jag tydligt sa att jag vill fortsätta amma. Hon petade på mina bröst medan min son ammade och ”bekräftade” att de var tomma. Jag gick där ifrån gråtandes. Kändes som om jag var världens dåligaste mamma som inte kan amma. Jag ville verkligen inte klippa det bandet med min son. Så jag ringde min BVC och Amningshjälpen. Läste massa bloggar och forum. Följt alla råd som finns. Nu i en vecka har jag vilat, ätit, druckit, FÖRSÖKT att inte stressa, pumpat efter att min son ammat sina 5 minuter, legat hud mot hud, testat olika ställningar osv. INTE gett nån flaska då jag är rädd för tuttförvirring. Min son gick då upp 70g på 4 dagar! Yay! Imorgon är nästa vägning och jag är livrädd. Tänk om han inte gått upp! Problemet är nämligen att han vill inte snutta. Han blir SÅ arg när mjölken tar slut. Han vill heller inte amma som tröst eller mys. Endast när han är hungrig ca varannan timme. Därför kämpar jag med pumpen. Jag vågar inte testa amningste då livsmedelsverket inte rekommenderar de. Finns det nått mer jag kan göra att öka mjölkproduktionen? Hur länge kommer han hålla på att bråka såhär 🙁 är så ledsen! Vill bara att han ska amma som vanligt igen!

  1. Hej! Jag ska försöka svara ikväll när barnen somnat. Men jag skulle rekommendera ett snack med någon av Amningshjälpens hjälpmammor igen, kanske nu ikväll (många är anträffbara fram till kl 21, det står nog på hemsidan). Så har du lite pepp och råd i ryggen imorgon! Okunnigt och dumt bemötande av läkaren, för övrigt, av det du beskriver!

 4. Hej 🙂 vill bara säga att han har gått upp! 160g på 5 dagar! Är överlycklig! Det betyder att han får i sig tillräckligt trots att han bara ammar 5 minuter 🙂 han vill fortfarande bara amma i ett mörkt och tyst rum men för mig så gör det inget så länge han mår bra och går upp i vikt och vi får fortsätta amma. Kommer sakna våra 20minuters amningsstunder. Hoppas de kommer tillbaka!

 5. Så fin video om de första 20 dagarna. Har en tremånaders bebis och inser nu att jag tagit mig förbi den där första kaosiga tiden, fick tårar av att se filmen. Så fin och speglar min upplevelse också.

  Måste också passa på att tacka med hela mitt hjärta för ditt engagemang på den här hemsidan. Min barnmorska på Mvc tipsade om den och utan dina råd, berättelser och filmer så hade min amning inte fungerat. Tack också för att du inte skönmålar eller förställer. Jag lyckades inte amma mitt första barn, men denna gången fungerar det! Jag har tittar på alla dina filmer, läst inläggen om och om igen de där dygnen när amningen känts omöjlig och tröstats av dina blogginlägg där du beskriver allt det som jag också upplevt – randen till galenskap när bebisen vill amma var 15:e minut andra dygnet och hjärnan håller på att explodera och tårarna sprutar på såväl bebis som mamma. Jag har sett filmerna om rätt tag minst 20 ggr för att försäkra mig om bebisens grepp och har inte upplevt i närheten av samma smärta i bröstvårtorna denna gången. Inte en enda blåsa!

  Så stort TACK – både från mig och min lilla bebis som fått uppleva en fungerande amning. Utan dina råd hade vi varit vilse!

  Hälsningar från Dalarna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *