Laid back i badkaret! 5 skäl att amma i badet

VIDEO OCH LISTA. Amma i badkaret! Ammar du och har tillgång till badkar? Här är fem bra skäl att ta med bebisen i badet. Det första skälet på listan, laid back-amning, kommer på video också!

Fem skäl att amma i badet

Varför amma i plurret? Jo, här är några fördelar:

Amma i badkaret. Bebis ammas i vattnet i badkaret, mage mot mage med mamman.

1. Laid back-amning deluxe!

I badet är det lätt att öva på tillbakalutad amning, eller amning ”laid back” som en del säger. Tillbakalutad amning är en amningsställning som lovprisas av många. Varför? Jo:

  1. Den kan få en bebis att ta ett större tag om bröstet, eller ta bröstet överhuvudtaget. Det gäller såväl helt nyfödda som lite större bebisar. Man själv halvsitter eller halvligger på rygg, tar det lugnt och låter barnet söka bröstet i sin egen takt. Se mer i denna video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min).
  2. Den kan ge en lugnare amningsstund om den ammande har ett starkt flöde i brösten. Den här amningsställningen kan ge ett lugnare flöde, vilket gillas av en del bebisar.
  3. Många tycker att det är en bekväm amningsposition.

Men! Själv har jag svårt att få till det riktigt bra. Och jag tror inte att det bara är jag. Brösten far åt alla håll. Det krävs mycket uppallande av kuddar på sidorna för att få det att funka. I badet behövs inga kuddar! Där hjälper vattnet till. Ett utmärkt ställe för tillbakalutad amning, tycker jag. Lätt som en plätt. Och mysigt! Se här:

Detta hade inte funkat när min bebis var alldeles nyfödd. Han bajsade 10 gånger om dagen då och jag hade fortfarande avslag, så det var inte aktuellt. Men vid cirka fem veckor – när videoklippet spelades in – gick det alldeles utmärkt.

Amma i badkaret. Närbild på bebis som ammar i badkaret.

2. Svalkar varm bebis

Amning i badet svalkar en varm, svettig och besvärad bebis. När detta skrivs råder värmebölja och vår bebis är uppenbart plågad av hettan. Det gör också amningen besvärligare. Han får inte ro. Han vrider sig och verkar lite allmänt missnöjd när jag försöker amma.

Men i badet, med lite lagom svalkande vatten, ammar han som en kung. Lugnt och stilla, hur nöjt som helst. Har du badkar och en amningskrånglande svettig bebis – testa! Det kan funka med dusch också, om du kan sitta i den. Se också den här videon med 11 knep vid amningskrångel i sommarvärmen.

Amma i badkaret. Bebis ammar liggande i badkaret.

3. Lindrar kvällsoro

Många bebisar upplever kvällsoro de första månaderna. Läs mer om det här: Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akut-tips!. Amning i badet eller i duschen kan ha en magiskt lugnande verkan på en orolig och kanske även amningskrånglande bebis.

Se även: 17 supertrick när bebisen amningsstrejkar.

Amma i badkaret. Tillbakalutad amning i badkar, mamma och bebis.

4. Det är skönt för kroppen

Vare sig du ammar sittande eller liggande i badet får du lyfthjälp av vattnet. Bekvämt för axlar, armar och rygg.

Tips: Får du lätt ont i kroppen när du ammar, se gärna denna text: Amning och ont i ryggen – mina åtta bästa tips för skönare amning.

Amma i badkaret. Bebis ammar i badkaret i sin mammas famn.

5. Ger chans till dagens rengöring!

Att ta hand om en liten bebis, oavsett matningssätt, är intensivt. Egna behov får ofta stå tillbaka. Som att äta och duscha.

Tar du med bebisen i badet kan du slå två flugor i en smäll: Amning och tvagning. Jag brukar sätta bebisen mellan mina lår. Lite hjälpligt klarar jag då att tvåla in och skölja av åtminstone armhålorna med en mild tvål. Och så blaskar jag av mig i ansiktet. Ta-daa! Dagens kroppsrengöring avklarad.

Jag brukar passa på att skölja alla bebisens små röda veck också,

Obs! När du går ur badkaret, se upp. Två blöta kroppar gör bebisen till en hal tvål. Ta det försiktigt.

Hej då!

En reaktion på ”Laid back i badkaret! 5 skäl att amma i badet”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *