Bildserie (NY): Amma i trikåsjal med bebis liggande

AMMA I TRIKÅSJAL, MED BEBIS SOM LIGGER NED. Här är ett sätt att amma i elastisk bärsjal, trikåsjal: Du lägger bebisen ned i sjalen och ammar – ganska likt hur du ammar ”som vanligt” i famnen, bara att du har sjalen som stöd.

Bildserie ser du nedan.

Jag kommer också tipsa om vad du kan göra om bebisen somnar vid amning i sjal. Lägga ned, ligga kvar eller knyta om – det är frågan.

Först: Så här sitter sjalen

Så här är bärsjalen knuten från början: Bildserie (NY): Knyta trikåsjal.

När barnet ska sitta ”som vanligt” i sjalen sätts barnet i ”krysset” på ditt bröst.

Barnet förs först in i det korsade tyg som hamnat innerst mot kroppen, se nedan. Behöver du repetition, titta på bildserien.

När du ska amma med barnet liggande i sjalen börjar du på ungefär samma sätt. Du hittar det där innersta tyget…

…men sedan blir det lite annorlunda. Istället för att sätta barnet grenlse över tyget petar du in barnet på snedden. Here we go:

Amma bebis liggande i trikåsjal

Börja med att lägga barnet mot den axel där det innersta ”krysstyget” inte är. I detta fall läggs barnet mot vänster axel.

Observera att mamman på bilderna, min vän Nina, hade lossat lite på sjalen innan. Den var alltså lite lösare än vanligt, vilket visade sig vara en nyckel till framgång. Läs mer om det vid bildseriens slut, under rubriken ”Kommentar”.

Nu ska bebis in, på snedden!

Tyget dras ända upp till nacken och ända ut i knävecken.

Det kan kännas skönt över axlarna att dra ut tyget och vika upp det igen så att tyget ligger dubbelt. Du kan göra det nu – eller senare. Det spelar ingen roll.

Nu lirkar du upp det andra ”krysstyget” över barnet. Alltså det tyg som går över din andra axel.

Dra tyget ända ut i knävecken och upp till nacken.

Nu kan du börja amma om du vill.

Här på bilderna har bebisen en liten hand som sticker ut på sidan. Ibland kan det underlätta att få in den handen under bröstet innan man fortsätter.

Lyft eller peta på bröstet om det förenklar för barnet att ta tag.

Stöd barnets huvud med en hand eller arm hela tiden.

Här ser du hur Nina växlar hand/arm bakom barnets nacke. Huvudsaken är att någon av din händer/armar finns där som stöd:

Känns detta bra och stadigt – amma på.

För att få det ännu stadigare kan du dra upp ett tredje tyglager över barnet om du vill. Känn efter på din rygg. Grabba tag i det tyg som du känner gå strax nedanför armhålan på någon sida. Det tyget kan du följa med handen och dra upp över barnet. Se här:

Med din arm som stöd och med alla tyglager sitter bebis som berget. Så här kan man släntra runt (eller sitta) länge.

Fortsätt att stödja ditt barns huvud med en arm.

Barnets huvud bör inte stoppas in i sjalen eller låsas fast på annat sätt under amning. Varför? Jo:

Barnet ska ha möjlighet att kunna dra bort mun/ansikte från bröstet i vilket ögonblick som helst – för att barnet inte vill amma mer, för att en rap eller lite kräk behöver komma upp eller kanske för att barnet behöver flytta lite på huvudet för att bättre få luft.

Kommentar

På bilderna här syns min kompis Nina med sin tre veckor gamla bebis. Först fotograferade Nina och jag amning med bebis sittande upprätt i sjalen. Inför det det lossade Nina en smula på den redan knutna bärsjalen, så att sjalen blev lite slappare – det var för att möjliggöra för bebisen att nå bröstet i upprätt sittande ställning.

Vi började ta bilderna i denna bildserie direkt efteråt. Då var sjalen fortfarande lite lösare åtdragen än den brukar vara. Det blev så av bara farten – inget som var uttänkt. Men det var bra, tyckte Nina.

Så här säger hon om att amma med barnet liggande i trikåsjalen:

”Det var bekvämt och ganska lätt. Jag hade redan hissat ned sjalen en bit så att den var lösare än vanligt. Det var bra. Annars hade barnet nog hamnat för högt upp när jag skulle amma. Nu blev det precis lagom höjd vid bröstet. Bebisen ammade och somnade och jag la honom i spjälsängen där han sov vidare.”

Bebis som somnar vid amning i sjal

Ja, om barnet somnar efter amning i sjalen, vad gör man då? Här är tre möjliga alternativ:

LÄGG NED BARNET. Skala av sjal-lagren ett efter ett, fast i omvänd ordning. Och överför barnet till säng eller vagn för fortsatt tupplur. Att det lyckas, det vill säga att barnet sover vidare, finns dessvärre inga garantier för – små bebisar vaknar ruskigt lätt när de märker att de ligger ensamma. Här är ett helt blogginlägg om att förflytta sovande barn från sjal/sele till säng.

SÄTT BARNET UPPRÄTT IGEN. Placera om barnet så att det hamnar i upprätt läge i sjalen igen. Vaknar barnet till när du grejar med sjalen kan barnet ofta somna om igen om du rör på dig. I den här videon ger jag ett exempel på hur jag sätter upp barnet igen efter amning med bebis liggande (se vid cirka 2 min):

LÅT BARNET LIGGA KVAR OCH SUSSA. Har du en ruskigt lättväckt bebis känns det kanske föga frestande att hålla på och knyta om sjalen eller lägga ned barnet i en säng (eftersom du nästan bergsäkert vet att den luren kommer att vara i max 5 minuter).

Då kan du låta barnet sova vidare i sjalen. Dock bör några ”krav” i så fall vara uppfyllda, av säkerhetsskäl:

  • Du har hela tiden en arm som stöttar vid bebisens nacke.
  • Barnet har huvudet lätt bakåtlutat mot din arm, som på bilderna här. Barnet har lite mellanrum mellan den egna hakan och den egna bröstkorgen. Det är för andningens skull. Barnet ska inte ligga med hakan pressad mot sin egen bröstkorg. Testa själv att pressa din haka mot bröstkorgen – det blir svårare att andas då.
  • Huvudet täcks inte av något. Inget sjaltyg ska ligga över huvudet, inte ens över bakhuvudet eftersom det kan pressa ihop haka och bröstkorg.
  • Barnets ansikte är fritt och synligt. Du ska kunna se barnets ansikte hela tiden. Då kan du enkelt hålla uppsikt och kan lätt förvissa dig om att barnet hela tiden har fria luftvägar.

Man får anpassa sig efter situationen, tänker jag. Skrotar jag runt hemma och ammar kan det vara skönt och praktiskt att låta barnet sova vidare som på bilderna här. Hemma är det lätt att ha koll.

Är jag ute och gör en massa saker är det kanske bättre att jag tar mig ett par extra minuter och får upp barnet i sittande läge i bärsjalen igen. Då behöver jag inte bekymra mig så mycket och barnet sitter säkert och bra.  Eller så chansar jag och lägger jag ned min sovande plutt i barnvagnen, om den kom med på utflykten.

Hela serien:

Bildserie (NY): Knyta trikåsjal   

Bildserie (NY): Amma bebis upprätt i trikåsjal   

Bildserie (NY): Amma i trikåsjal med bebis liggande   

Fler tips:

Video: Tre sätt att amma nyfödd i bärsjal (trikåsjal)   

Allt om amning i bärsjal (massa videor)  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *