Poddavsnitt 5: Amning förr, amningshets

BABYBABYPODDEN, AMNING FÖRR I TIDEN, AMNINGSHETS. Här är Babybabypoddens femte avsnitt. Här får ni träffa Marit Olanders, författare till boken Amning i vardagen, mångårig amningsrådgivare i Amningshjälpen och inom kort universitetsadjunkt på förskollärarutbildningen vid Malmö universitet.

Marit Olanders framför en trävägg, intervjuad om amning på stenåldern och medeltiden.

Vi samtalar i podden om sjukvårdens tillkortakommanden vad gäller amning, om vad amningshets kan bottna i – och hur man möjligen kan bemöta släktingar och bekanta som har svårt att hålla inne med åsikter och känslor kring amning.

Kvinna sitter och ammar en tvååring, en bebis sitter i hennes knä och tittar på. Om amning på stenåldern och medeltiden.Foto: www.barnfotograf.se (Stockholm, Södermalm).

Poddavsnittet handlar också om hur lång tid barn ammades på medeltiden och på stenåldern i det som nu är Sverige, närmare bestämt på Gotland och i Jämtland.

Svaje vät, Gotland. W.carter. CC BY-SA 4.0. Via Wikimedia commons, länk här.

Intervjuad expert i ämnet är Elisabeth Iregren, professor emerita i  osteologi vid Lunds universitet. Hon har via benanalyser hittat spännande information om hur barn ammades och fick mat förr.

Sätt i hörlurarna och lyssna! Klicka på play-knappen här nedan (eller lyssna här, på iTunes):

Avsnitt 5: Amningshets och amning förr

Amningsexperten Marit Olanders pratar om amningshets. Och så får vi höra Elisabeth Iregren, professor i osteologi, berätta om hur länge barn kunde ammas på stenåldern och på medeltiden i det som nu är Sverige.

Tidigare avsnitt från Babybabypodden

Avsnitt 1: Babypottning och fråga-svar med barnpsykolog

BABYBABYPODDEN AVSNITT 1. En pytteliten bebis som bajsar och kissar på toa eller potta, är det möjligt? Realistiskt? Javisst. Hör om det i Babybabypoddens första avsnitt. Här möter vi babypottningscoachen Ulrika Casselbrant och föräldern Tove Selenius Moëll, vars bebis på tre månader har slutat att bajsa i blöjan.

Avsnitt 2: Makaronträsket, hur kommer man ur det?

BABYBABYPODDEN AVSNITT 2. Hur kommer man som småbarnsfamilj ur makaron- och falukorvsträsket? Den frågan får svar i Babybabypoddens andra avsnitt där barndietisten Sara Ask besöker mig i mitt kök. I podden får Sara Ask frågor som dessa: Hur gör man för att det inte ska bli makaroner i elfte timmen var eller varannan dag, hur får man barnen att äta ordentligt och helst också lite nyttigt?

Avsnitt 3: Barns vilja och ovilja att äta, expertintervju

BABYBABYPODDEN AVSNITT 3. Mat och barn är temat för Babybabypoddens tredje avsnitt, liksom i föregående avsnitt. Denna gång besöker vi mottagningen Folke Bernadotte Regionhabilitering vid Akademiska barnsjukhuset i Uppsala. Ska man sluta amma eller sluta ge flaska om ett litet barn inte äter så mycket fast föda ännu?

Avsnitt 4: Långtidsamning, med skådespelaren Stina Ekblad.

Babybabypodden träffar den kända skådespelaren Stina Ekblad som talar om att amma långt bortom bebistiden. Vi träffar också Stina Ekblads son, nu i 20-årsåldern. Hur minns han sin amning ända upp i skolåldern? Lyssna!

Mer läsning

Varför jag ammar ett barn som inte är bebis  

Video: Därför ammar jag min tvååring (2 min)   

Video: Tandemamning, att amma syskon i olika åldrar (1 min)   

Två barn vid bröstet! Att amma syskon i olika åldrar

Amningsbilder som ljuger 

2 reaktioner på ”Poddavsnitt 5: Amning förr, amningshets”

 1. Tack för ett jätteintressant avsnitt! Något jag funderade på var ammorna och att deras egna barn skulle gå miste om mjölk för att de ammade andras barn; borde inte efterfrågan ökat tillgången? Eller hade mammorna för dålig näringsstatus för att mjölken skulle öka i tillgång?

  1. Hej!
   Vad kul att du tyckte det var intressant!
   Ni gissar jag bara, men jag antar att det blev många timmar per dag för dessa kvinnor då de var borta från sina bebisar. Mjölkproduktionen var kanske hög samtidigt som de egna bebisarna inte riktigt kunde ”amma ikapp” när de väl fick vara hos sina mammor? För få amningstillfällen per dygn ger för lite mjölk i magen även om den ammande har hög mjölkproduktion. Så gissar jag. Om någon som läser detta vet mer får ni gärna svara också!
   Tack för din kommentar! ? /Lisen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *