Sluta amma för att få barnet att äta mer? Nja. Så här säger experterna!

AMNING. Poddtips! Sluta amma, eller dra ned på amningen, för att barnet ska äta mer annan mat? De råden får föräldrar ibland när de oroas över att deras små barn inte äter några jättemängder fast föda. Men är det ett bra råd? Nja, det är inget universellt framgångsrecept, i alla fall. Och i värsta fall kan det slå helt fel.

Det menar experterna vid Folke Bernadotte Regionhabilitering vid Akademiska barnsjukhuset i Uppsala. I fjol intervjuade jag en av dem, logopeden Eva Nordahl Sandberg, till min podd Babybabypodden. Du kan höra poddavsnittet genom att klicka på pilen i spelaren nedan eller på I-tunes.

Avsnitt 3: Barns vilja och ovilja att äta, expertintervju

BABYBABYPODDEN AVSNITT 3. Mat och barn är temat för Babybabypoddens tredje avsnitt, liksom i föregående avsnitt. Denna gång besöker vi mottagningen Folke Bernadotte Regionhabilitering vid Akademiska barnsjukhuset i Uppsala. Ska man sluta amma eller sluta ge flaska om ett litet barn inte äter så mycket fast föda ännu?

I poddavsnittet talar jag även med Eva Nordahl Sandberg om vad man kan göra när ungarna mest verkar vilja äta köttbullar och makaroner. Får man lov att hälla massor med ketchup på grönsakerna om det får grönsakerna att bli uppätna..? Och är det en bra metod att truga och kanske till och med hota för att få ungarna att åtminstone smaka på maten? (Ledtråd: Nej, det är det inte.)

Här kan du som vill veta mer läsa fråga-svar från Folke Bernadotte Regionhabilitering vad gäller barn med ätsvårigheter. Bland annat svarar experterna på frågan ”Ska vi sluta med amningen/vällingen trots att det inte fungerar bra med annan mat ännu?”.

Foto: Elisabeth Ubbe.

Jag har hittills gjort tre avsnitt av Babybabypodden (jag har nämnt podden tidigare en gång här på bloggen). Samtliga avsnitt släpptes i fjol och hittas på I-tunes.

Det kommer fler avsnitt framöver, det har bara råkat bli ett längre uppehåll efter det tredje avsnittet då upphovsmakaren, det vill säga jag själv, blev gravid i höstas och dessutom har haft en massa annat att göra under höst och vinter. Som att jobba för brödfödan. Podden tjänar jag inga som helst pengar på och har inte lagt ned någon tid ännu på att klura ut hur det möjligen skulle kunna ske.

Foto: Elisabeth Ubbe.

Jag gör podden för att det är kul och för att fila på mina färdigheter inom digital publicering av ljud och bild.

Babybabypodden har en Facebooksida också! Gå gärna in och följ den. Då kommer du bland annat att få reda på när nästa avsnitt är klart.

Foto: Elisabeth Ubbe.

Jag utlovar mycket amning i podden framöver! Det blir amning den allra första tiden, amning av större barn – och amning på stenåldern och medeltiden. Det ni! Stay tuned, som man säger. Jag hoppas att ni ska vilja lyssna!

Här är förresten en liten trailer-video för Babybabypoddens avsnitt om barns vilja och ovilja att äta:

4 reaktioner på ”Sluta amma för att få barnet att äta mer? Nja. Så här säger experterna!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *