Video: Amma med tillmatningsset (9 min)

AMNING OCH TILLÄGGSMATNING. Ibland behöver ammade bebisar tilläggsmatas under en tid eller vid enstaka tillfällen.

Vill den ammande värna om sin amning och undvika så kallad tuttförvirring är det bra att undvika flaska vid tilläggsmatning. Ett par alternativ då är att mata med kopp eller sked.

Ett annat alternativ är att använda ett så kallat tillmatningssetammar du och ger tillägg samtidigt.

Förutom att du på detta vis slipper flaskan stimulerar du även din egen mjölkproduktion medan du ger tillägget. I det här blogginlägget visar jag i text och video hur ett tillmatningsset funkar – och några olika sätt att använda det på.

Här är videon – men, obs, bra information för nybörjaren finns även i texten här nedanför videon!

Läs mer: Tillbaka till helamning – expertens bästa tips.

Vad är ett tillmatningsset?

Ett tillmatningsset består i sin enklaste form av en behållare för bröstmjölk/ersättning samt en tunn slang.

Ett enkelt tillmatningsset säljs via Amningshjälpens hemsida till exempel, se bild nedan. Man trycker in sprutan för att spruta in lite extra bröstmjölk eller ersättning i barnets mun under amning.

Har du en slang/sond kan du göra ditt eget tillmatningsset. Här är en video som visar ett exempel, med slang plus nappflaska. Obs, det är ofta inte nödvändigt att klippa i nappen. Det bästa är att pressa sonden genom nappens hål – så läcker det inte ifall flaskan tippar.

Här är ett tillmatningsset från företaget Medela. Det är det tillmatningsset som resten av detta blogginlägg visar, likaså videon.

Denna produkt har något fler prylar att hålla reda på än de enklaste lösningarna, men är å andra sidan bekvämt att använda när man fått in snitsen (det tar inte så lång tid) och kan vara praktiskt om man ska tilläggsmata mer än ett fåtal gånger.

Här nedan har jag summerat det viktigaste inför användning av tillmatningsset. Ska du börja använda tillmatningsset kan det finnas en poäng med att både läsa texten i detta blogginlägg och se videon.

Så funkar det, i korthet

En flaska fylls med bröstmjölk och/eller ersättning. Det kan vara mycket eller lite i flaskan, det funkar oavsett.

Flaskan hängs om halsen på den ammande. Vid flaskans mynning sätts en ventil där det sitter fast två slangar. Genom dem rinner mjölken eller ersättningen till barnets mun medan barnet ammar.

Slangarna, så funkar de

Den röda pluppen här ovan är en ventil som det sitter fast två slangar i. Det fanns tre ventiler i min förpackning. Den röda har tunnast slangar. Jag valde den eftersom jag ville ge ganska lite tillägg och ville ha ett långsamt flöde.

Ventilen placeras inuti den gula korken som i sin tur skruvas på flaskan. Då sitter slangarna fast i flaskan och man kan börja amma och ge tillägg. Jag visar allt detta i videon.

Man behöver inte använda båda slangarna, det går bra med en. Anledningen till att det finns två är om man vill ge tillägg från båda brösten vid ett och samma amningstillfälle och vill kunna tejpa fast slangarna på brösten i förväg.

Flödet i slangen, så gör du

Vid amning med tillmatningsset, om du månar om din amning, är det viktigt att inte ha på fullt flöde hela tiden. Då är nämligen risken att bebisen lapar i sig väldigt mycket tillägg och det i slutändan blir ganska lite amning.

Tanken är att du själv reglerar flödet vid amning med tillmatningsset. Det gör du via den gula korken med skåror i.

Dra en slang in i en skåra som du ser ovan = slangen stängs och inget kan rinna genom den. Dra ut slangen ur skåran = slangen öppnas och du får flöde.

Du kan till exempel sätta på flödet först när bebisen har ammat en stund och du märker att sugandet inte är så aktivt längre. När flödet då sätts på kan bebisen förmås att suga aktivt en liten stund till och får under tiden i sig den extra bröstmjölken eller ersättningen.

Har man en bebis som knappt tar bröstet alls kan man ha på flödet i början, så att bebisen lockas att ta bröstet och börja amma. Sedan kan man testa att stänga av flödet när man märker att det börjar komma mjölk ur det egna bröstet.

Så berättar en del föräldrar att de har gjort under en tid för att ”locka tillbaka” ett amnings-ovilligt barn till bröstet, ibland efter en tid utan någon amning överhuvudtaget.

Video- och lästips:
Video: Handmjölkning (5 min)    
Video: Handmjölka råmjölk (6 min)
Tillbaka till helamning – expertens bästa tips

Du kan också stoppa flödet tillfälligt genom att knipa åt om slangen med två fingrar, eller böja/vika slangen.

Tejpen

Tejp behövs egentligen inte alls, man gör som man vill. Gör det som blir enklast för dig. Några bitar tejp på bröstet kan dock göra det lättare att hålla slangen eller slangarna på plats under amningen – särskilt om man har en liten som gärna viftar med armarna.

Obs. En del barn är superkänsliga och tar inte tag om bröstet om något stör runt munnen. Det kan därför vara bra att sätta tejpen en bit från bröstvårta och vårtgård, så att tejpen inte försvårar för barnet att ta ett stort tag om bröstet. Du märker om barnet besväras och kan då testa att flytta bort tejpen lite.

Amningsnapp

Använder du amningsnapp? Det går att kombinera amningsnapp och tillmatningsset. Sätt nappen helt sonika över slangen, så att slangens mynning hamnar inuti nappens ”spets”. Detta syns i videon.

Tips för att öka mjölkproduktionen

När du inte har flödet på kan du krama om bröstet för att ”skjutsa på” mjölken. Det kallas bröstkompressioner och är känt för att öka mjölkproduktionen. Tips finns här:

Video: Aktiv amning, 4 knep för mer mjölk i bebismagen (7 min)   
Video: Bröstkompressioner (2 min)  

Nyfödda

En bebis som bara är några dygn gammal och som behöver tilläggsmatning kan tilläggsmatas på sätt som ger amningen bästa möjlighet att komma igång bra. Läs mer i denna expertintervju:

Amningsvänlig tilläggsmatning – här är experterns tips!    

Pröva dig fram

Du kan sätta på och av flödet precis hur många gånger och när du vill under ett amningstillfällePröva dig fram! Det finns få rätt eller fel.  Öva med din bebis och se vad som verkar funka.

Krångligt?

Nej, inte så fasligt, tycker jag – bara man tar sig några minuter att förstå hur prylarna sitter ihop och testar det hela.

Och du! Är det krångligt med amningen, sitt inte och kämpa i din ensamhet utan skaffa dig hjälp från någon riktigt kunnig. Hjälp-länkar finns bland annat längst ned i det här blogginlägget:

Amma mer och tilläggsmata mindre – här hittar du pepp och supertips

Tack till Amningshjälpen för tillmatningssetet! Och tack till hjälpmammorna (Amningshjälpens frivilligarbetande amningsrådgivare) Anja Gustafsson och Mia Westlund för hjälp med video och blogginlägg.

Mer läsning:

Lista: De 5 mest förvirrande sakerna om amning (och hur man begriper sig på dem)

När det gör ont att amma  

Byta bröst – ett sätt att öka mjölkproduktionen     

Att läka amningssorg genom att bära barn

Ger nyblivna föräldrar upp amningen för lätt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *