Därför älskar jag amningsmottagningen

FREDAG, 9 OKTOBER 2015. Jag älskar amningsmottagningen på vårt sjukhus.

Här finns Wiveca, som var den första person som visade mig hur det ser ut när bebisen tar ”ett stort tag” om bröstet och hur jag kunde höra att min bebis svalde mjölk. Här finns Jeanette, som är en uppslagsbok i amning och som många – med eller utan bröst – skulle må bra av att få gråta ut hos ibland. Och vänliga och kunniga Britt-Inger som tog emot mig idag när dagen började med ett vrål.

Inspektion av ömt bröst.
Inspektion av ömt bröst.

”Aaaaj!” vrålade jag. Det kändes som en vass synål i bröstvårtan när vårt barn började amma på morgonen. Ena sidan av bröstet var knölig och öm. Jag gissade att det hängde ihop med en så kallad white spot som jag haft i bröstvårtan i kanske 10 dagars tid och som trots försök att peta bort den envist är kvar.

Lös mer: Mjölkstockning (och white spots)!.

En ”white spot” är bröstmjölk som klumpat ihop sig till en hård liten prick eller klump, ibland knappt ens synlig för ögat. Ingen verkar veta säkert varför somliga tycks mer benägna än andra att råka på dessa irriterande proppar som sätter sig vid en mjölkgångs mynning i bröstvårtan. Jag har haft en ”white spot” förut. Den orsakade mig emellanåt lite smärta i bröstet. Det tog månader innan den försvann. Men den hindrade aldrig mjölk att komma ut.

Det verkar dock ha skett denna gång. Mjölken kommer bara droppvis, i gulaktiga och nästan tjocka droppar från mjölkmynningen med den vita pricken. Bröst och bröstvårta gör ont, ganska ordentligt. Kroppen känns ruggig. Så jag ringde amningsmottagningen i hopp om vägledning.

Trots att de nog egentligen inte hade tid åt mig idag blev jag inklämd i dagsschemat och fick komma omgående.

Amningsmottagningen på vårt sjukhus.
Amningsmottagningen på vårt sjukhus.

Jag är otroligt glad och tacksam över att mitt sjukhus har en så fantastiskt kompetent amningsmottagning. Det är amningsmottagningens personal som har lärt mig basfakta om och basteknik för amning. Särskilt lång tid tog det inte.

Det var amningsmottagningen som lärde mig efter vårt andra barns födsel hur jag skulle hålla i barnet för att få flera bra saker på en gång: En skön ställning för mig, ett stort tag om bröstet för bebisen samt en bra vinkel mellan bebis och bröst. Så här, ungefär: Video om amningsteknik (11 min). Blir det fel vinkel och bebisen suger snett eller taget är för nätt får man lätt skavsår och smärta. Så hade jag det med vårt första barn.

Jag slapp dessa problem helt med vårt andra barn, mycket tack vare den barnmorska från amningsmottagningen som under max någon halvtimmes tid visade mig de rätta handgreppen. Detta var tack och lov tidigt efter förlossningen, bara tre dagar – så pass tidigt att små problem inte har hunnit utveckla sig till jättestora. Jag träffade den kunniga barnmorskan på det rutinmässiga återbesöket på BB, efter att i samtal med sjukhuset ha insisterat på att vid återbesöket få träffa någon som faktiskt begrep sig på amning. Tack vare Amningshjälpens förberedande kurs samt denna lilla crash course i amningsteknik från amningsmottagningens rutinerade barnmorska fick jag en smärtfri och fungerande amning med vårt andra barn.

Bebis på golvet under undersökning av mor.
Bebis på golvet under undersökning av mor.

Tidigast en vecka efter födseln får man komma till vår amningsmottagning. Innan dess får man vända sig till BB eller barnhälsovården, BVC, om man har frågor eller problem. Jag förstår tanken. När barnet är fött ska mödravården, om du så önskat, ha förberett dig i amningens grunder och teori. BB och BVC ska sedan stå för den allra första tidens coachning och hjälp och se till såväl föräldrarnas som bebisens bästa. Så är det tänkt om jag begripit det någotsånär rätt.

Problemet är att det i praktiken inte alltid riktigt funkar som det är tänkt. Den kompetens som skulle behövas för att ge varje förälder en optimal start på amningen finns inte hos alla som jobbar med nya föräldrar och nya bebisar. En del har förvisso en gedigen amningskunskap, men så finns det andra som tycks vara fast i gamla rutiner och tankesätt som inte längre betraktas som lämpliga. Att handgripligen grabba tag i en nyfödd bebis och trycka ihop bebisen med mammans bröst direkt efter födseln, till exempel. Det anses numera, om jag förstår rätt, generellt sett vara en dålig BB-rutin eftersom det kan störa bebisens instinktiva sökbeteende, vilket i sin tur kan få negativa konsekvenser för amningen även på lång sikt. Det kan dessutom skrämma barnet och upplevs lätt som integritetskränkande av kvinnan. Ändå görs det fortfarande på sina håll, jag råkade själv ut för det för ett par år sedan och jag hör fortfarande vittnesmål om det från föräldrar emellanåt.

Och nu tänker jag dagdrömma lite. Tänk om alla nyblivna föräldrar under de första dagarna efter födseln, i kanske 20-30 minuter per dag, fick träffa specialister som Jeanette, Wiveka, Britt-Inger och deras likar runt om i landet. Jag är övertygad om att svenska kvinnors amningsproblem då drastiskt skulle minskas.

Vi skulle få färre kvinnor som söker sig till vården med allvarliga bröstkomplikationer, till exempel. Som abcess, bröstböld. Marit Olanders, författare till boken Amning i vardagen, skriver här om hur abcess kan te sig och hur amningsmottagningar utför ”kvalificerad vård av sjuka patienter”. Läs gärna den korta texten om du vill veta mer om vad en amningsmottagning pysslar med.

Här hittade jag rätt.
Här hittade jag rätt.

Med fler Wiveka, Jeanette och Britt-Inger till nyblivna föräldrar skulle vi sannolikt få mycket färre kvinnor som ledset säger: ”Jag hade inte tillräckligt med mjölk” eller ”Min bebis ville inte ta bröstet” eller ”Det var så smärtsamt och jobbigt att jag slutade, fastän jag ville amma”.

Några kommer alltid att ha svårigheter med sin amning, oavsett hur mycket bra stöd de får. Några kommer att vilja avsluta amningen snabbt för att de inte vill längre och det är såklart helt i sin ordning och ska inte motarbetas eller ifrågasättas. Vi har alla rätt att bestämma över våra kroppar och för en del innebär det ett beslut att inte använda brösten till att mata barn med.

Men med adekvat hjälp, tror jag, kan fler kvinnor slippa minnas sin amning med sorg och ilska – och slippa dras med destruktiva självanklagelser av typen ”Jag kunde inte” och ”Jag räckte inte till”.

Jag skulle också önska mig att de som från starten väljer att delamma eller enbart flaskmata fick lika bra hjälp. Till exempel om hur man tolkar bebisens hungersignaler och hur man varvar bröst och flaska på bästa sätt om man vill delamma och är angelägen om att få behålla amningen.

Provrör och bröstmjölk.
Provrör och bröstmjölk.

På amningsmottagningen idag konstaterade barnmorskan Britt-Inger att mina besvär möjligen kunde härledas till en bakterieinfektion. Hon kom med ett provrör och jag fick klämma ut några gulaktiga droppar från mjölkgången som dragits med en ”white spot”. Jag fick också tips om hur jag ska göra för att lyckas få ut mer mjölk ur bröstet och en försäkran om att det blir uppföljning av mitt fall.

Nu sitter jag hemma med mjölkstockning i full blom och 38,5 i feber trots två värktabletter, men är ändå rätt väl till mods. Det känns skönt att ett prov är skickat till labbet så att jag snart vet om jag har bakterier i bröstet eller inte. Och jag är alltid på gott humör när jag har sagt hej då till personalen på amningsmottagningen. De lyssnar och tar sig tid. Jag känner aldrig att det är någon stress där.

De är dessutom alltid superpeppande. De verkar förstå att en viktig del i fungerande amning är självförtroende hos den som ammar. Stress och press kan verka hämmande på mjölkutdrivningen medan lugn, som självtillit ger, har en bevisat positiv effekt. Tvivlar man på sin egen förmåga är det också lättare att tolka sin bebis missnöje som hunger fastän det kanske handlar om andra saker, som behov av kroppskontakt.

Basfakta och grunder i amningsteknik är jättebra att ha. Men minst lika viktigt är budskapet: ”Du grejar det här! Och får du problem, ja, då hjälper vi dig.”

Tack för att ni finns, amningsmottagningen.

Mer om amning på babybaby.se:

Video om amningsteknik (11 min)

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)

Bildserie: Bra position och stort tag

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akuta tips!

 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

Video: Amma liggande (9 min)

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Mjölkstas!

Video: Handmjölkning (5 min)

Video: Bröstkompressioner (4 min)

Video: Hamburgergreppet (3 min)

Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Caroline: ”Så började vi helamma igen”

Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Empati kan inte ersätta amningskunskap
Amningsbilder som ljuger
Jag störde mig på ammande mammor

Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!

Serie om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:
När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)
Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)

Om mina egna erfarenheter av amning:

Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2

Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:

Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947

Norah, om att amma 1973

Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973

Om bebisar och sömn:

Video: Pilatesbolltricket! (3 min)
Sova med bebisen bra för amningen
Lista: Mina bästa söva barn-tips
Video: Söv bebis och få disken gjord på 4 minuter
Brev till Socialstyrelsen
Svar från Socialstyrelsen
Därför bär jag barn (egentligen)

Om amning i bärsele och bärsjal:

Allmänt:
Se hit! Så ammar du i bärsele och bärsjal
Video: Vardagstips vid amning i bärsjal och bärsele (3 min)

Trikåsjal, knyta/amma:
Video: Amma i trikåsjal (8 min)
Video: Knyta trikåsjal (6 min)
Bildserie: Knyta trikåsjal
Bildserie: Amma i trikåsjal

Vävd sjal, knyta/amma:
Video: Knyta och amma i vävd bärsjal (12 min)
Bildserie: Amma i vävd bärsjal
Video: Amma liten bebis i vävd bärsjal (6 min)

Vävd sjal + trikåsjal, amma:
Video: Amma bebis upprätt i bärsjal – och vad du gör när bebisen somnat (11 min)

Bärsele, använda/amma:
Video: Amma liten bebis i bärsele, inomhus och utomhus (10 min)
Bildserie: Amma i bärsele
Video: Amma i bärsele (4 min)
Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 1)

Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 2)
Video: En vanlig morgon (med sele, amning och ungar)
Video: Amma i bärsele i snö och kyla (3 min)

Ringsjal, amma:
Video: Amning i ringsjal (10 min)

Om att bära i bärsjal och bärsele:

20 skäl att bära en nyfödd

Våga sjala redan på BB!

Bära barn i sommar? Här är 10 heta tips

Bildextra: Bära bebis i många minusgrader

17 tips när du bär bebis i vinterkylan (och några amningstips)

Bildserie: Träna med bebis på magen!

Video: Bära barn på hösten i bärskydd (3 min)

Video: Flytta sovande barn från mage till rygg i bärsele (4 min)

Video: Fyra sätt att få upp barn i bärsele på ryggen (9 min)

Video: Ta ner barn från bärsele på ryggen (1 min)

Bildbomb: Barn i bärsjal
Bärsele eller bärsjal?
Varför bära barn?

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *